Házprojekt: olvasói tanácsok, alkotói válság és a nagy WC kérdés

Egy ideje nem írtam a Házról. Ennek egyik oka, hogy a mostani hétvégét ki kellett hagynunk egyéb elfoglaltságok miatt, az ezt megelőzőn meg nem jutottunk a feltárás végére, szóval érdemi változás nincs. A tervezésben meg egy kicsit megcsömörlöttem. Vannak problémás részek, de nem jutottam egyről a kettőre, úgyhogy inkább félretettem.

Emlékeztetőül, ez az eredeti alaprajz:

eredeti alaprajz kicsi.jpg

A kis pihenő jót tett, úgy érzem lassan jönnek a megoldások. Rengeteg tanácsot, ötletet kaptam tőletek, ezeket nagyon köszönöm, jól esik, hogy velem együtt agyaltok ti is!

Ez az első körös terv az átalakításra, ami azért több ponton sántít még:

új alaprajz.jpg

A tanácsok, ötletek, amiket Tőletek kaptam, megfogadtam és beépítem a tervekbe:

  • Már Péter, az építész is javasolta, hogy ne csak a konyhába (6.) kerüljön ablak a nyugati falra, hanem a nappaliba is (7.). Mert most ugyan világos nagyon, még délután is, amikor nem süti a nap, de télen egészen mások a fényviszonyok. Ezt Ti is sokan írtátok és első körben elvetettem, mert már volt a fejemben egy kép, de aztán beláttam, hogy  kell az oda, jó lesz, majd átalakítom az elrendezést.
  • Egy későbbi fázisban beépítésre kerül majd a tetőtér is. Addigra a gyerekek már pont nagyobbak lesznek, ezért gondoltam, hogy felkerülnek a gyerekszobák, fürdővel, esetleg egy vendégszoba. Szintén többen írtátok, akiknek már van tapasztalatuk kamaszokkal, hogy akkor sose fogjuk őket látni, mert elvonulnak,még kevésbé ha fent is vannak. Na ezt nem szeretném, szóval nem sokáig tököltem azon, hogy ezt valahogy átvariáljam! Úgy döntöttem, hogy mi megyünk majd a tetőtérbe! Mi nem gubbasztunk a hálóban, csak alszunk ott 🙂 Kényelmes háló, gardróbbal, fürdővel és marad hely vendégszobának is. A gyerekek meg maradnak lent a 27 m2-es szobában. Amíg nincs tetőtér addig is ketté lesz osztva (8-9-10. – gyerek-háló), de nem így mint a rajzon. Ezt már átvariáltam úgy, hogy most is jó legyen és később ha felköltözünk, akkor se kelljen hozzányúlni. Ehhez valószínűleg fel fogjuk számolni a nappali felé nyíló nagy kétszárnyú ajtót. Ez most még maradhatna, amíg a mi hálónk, de nem szeretnék kétszer falazni, stb.

További problémák, amikre még nem szültem meg az ideális megoldást:

  • A Kamra kérdése. Egy jó kamra az északi oldalon van, de a mi konyhánk a ház nyugati sarkába kerül. Nagyon nem jutok vele dűlőre, egyszerűen nem találok neki helyet. Nincs értelem a nyugati falnál kialakítani egy kamrarészt, mert azt egész nap süti a nap, nem lesz hűvös nyáron. Hajlok arra, hogy csak egy kamraszekrény lesz, figyelembe véve azt, hogy van pincénk és nyári konyhánk is!
  • A mosókonyha-WC kérdése (2-3-4.) Első körben a fürdőbe terveztem a WC-t, így lenne egy nem túl nagy, de épp megfelelő méretű mosókonyhánk. Aztán raktam külön a WC-t, mint a rajzon. Így lenne egy fürdő, amiben táncolni is lehet (zuhany nem lesz), ugyanakkor a mosókonyha gyakorlatilag megszűnne. Egy lyuk maradna, ahol épphogy elfér a mosógép és a kazán. És akkor hol teregetek? Nyáron kint, oké. És télen? A nappaliban vagy a konyhában? Ha prioritási sorrendet nézem, akkor egyértelműen a mosókonyha élvez előnyt a külön WC-vel szemben. Amúgy is lesz külön WC (12), igaz azt csak jó időben tudjuk majd használni. Hosszabb távon pedig lesz az emeleten is és a Kisházban is.

Itt egy saláta-rajz a hálórészről. Bocsánat, hogy ilyen gyűrött és kávéfoltos meg minden, de mindenhova cipelem magammal és firkálok a buszon vagy bárhol ha eszembe jut valami. A korábbiakkal ellentétben, most teljesen külön bejárat van a szobákba, próbáltam optimalizálni a gardróbot, hogy ne vegyen el olyan sok helyet. A bal oldalival nem vagyok elégedett, mert ez így egy beépített szekrénysor, amit szeretnék elkerülni (bár jobb, mint a sima szekrénysor). Szóval még nyúzom kicsit.

IMG_7135.JPG

A mostani hétvégén szeretnénk befejezni a feltárást és szeretném véglegesíteni az alaprajzot is, hogy tovább tudjunk lépni.

*****

A lakberendezés alapja a FUNKCIÓ!

Teljesen mindegy, hogy van egy szép kanapénk, ha rossz a szoba elrendezése, vagy lehet szép burkolatunk a WC-ben, azonnal tönkre vágja a műanyag felmosóvödör a sarokban. Kerülhet rossz helyre kapcsoló, lámpa, lehet kevés tárolónk, választhatunk rossz burkolatokat, színeket.

Rengeteg olyan ALAP dolog van, aminél, ha rosszul döntünk, azon nem fogunk tudni később változtatni!

Nem fogjuk újra átrakni a falakat, vagy szétverni a vadiúj burkolatot, és az új konyhát sem bombázzuk szét, mert rossz helyre kerültek a kiállások.

Ha van egy alap TUDÁSUNK, akkor a HIBÁK ELKERÜLHETŐEK!

Minden megtanítok a LAKBERENDEZÉS ALAPJAI online tanfolyamon, ami ehhez szükséges. Rizsa nélkül, egyszerűen és érthetően!

A tananyagok állandó jelleggel, mindenféle korlátozás nélkül, bárhonnan, bármikor elérhetőek az online felületen. A tanfolyamokhoz tartozik egy szuper hangulatú zárt FB csoport, ahol bármikor kérdezhetsz, ha elakadsz, vagy kétségeid vannak, megerősítésre lenne szükséged.

>>> Nézd meg a LAKBERENDEZÉS ALAPJAI online tanfolyamot <<<

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics