Házprojekt: elkészült a lépcsőnk!

Tudom, hogy sokan várjátok ezt a posztot, a képeket, hogy milyen lett a kültéri lépcsőnk. Valójában már 1,5 hete készen van, de szerettem volna megvárni a fotózással, hogy kikerülhessenek végre a növények is. A Facebookon olvashattátok, hogy „kicsit” elszámoltam magam a lapokat illetően és pár darabbal kevesebbet rendeltem. 😀 Mivel az Otti Manufactura egyedi rendelés alapján gyárt, ezért a lapok után-gyártása időbe telik. Nem is a gyártás maga, de a betonnak van egy száradási ideje, amit ki kell várni…

Így hát vártunk szépen, türelmesen… Közben vigyázni kellett nagyon a lépcsőre, mert még nem volt impregnálva. Ez nem volt könnyű 2 gyerekkel, akik sáros cipővel rohangálnak ki-be a kertből, de nagyjából sikerült. Ahogy elkészültek a lapok, a burkolóink másnap jöttek is és egy nap alatt felrakták a hiányzó lapokat, leimpregnálták a lépcsőt, kihúzták szilóval ott, ahol kell.

Óriási a különbség így! A burkolat felöltöztette a lépcsőt, a lépcső pedig felöltöztette a Házat! Innen indultunk:

Most már azon agyalok, hogy az ablakok köré is kéne valami jó kis keret 😀

A lépcső burkolásának a menete:

1. Nagyon alapos tisztítás, mi magas nyomású mosóval toltuk le a burkolás előtt pár nappal.

2. Elsőként rákentek egy réteg mély-alapozót.

3. Ezt követte a dryvit háló, amivel eredetileg nem számoltunk, de mivel a betonon itt-ott voltak repedések, ezért inkább biztosra mentünk.

4. Ennek a száradása után jött a lépcső uszodává alakítása azaz a vízszigetelés felkenése, amitől a lépcsőnk szép „uszoda-kékben” pompázott.

5. A száradás után jött maga a burkolás. Itt volt egy kis trükk, mert a terasz részre nem fért el a normál, 3 cm vastagságú lap, így ide 2 cm-eset gyártattunk, ugyanígy 2 cm-esnek kellett lennie a legfelső lépcsőlapoknak is. Míg az alatta lévők maradtak normál, 3 cm-esek. A felső lépcsősorral kezdtük a burkolást, majd ehhez igazították a terasz burkolatot, így ha esetleg nem jön ki minden egyenesre, az akkor sem feltűnő. A lapokat először csak kiraktuk, ragasztás csak miután minden stimmelt!

Ezt követte a terasz rész burkolása:

Majd jött a többi lépcsőlap szépen sorban:

Végül a lépcső frontok kerültek a helyükre.

6. A terasz lapból kettővel kevesebbet rendeltem, de a lépcső lapból is szükség volt még kettőre. És ha már ezeket után kellett gyártani, a lépcsőfrontok közül is cseréltünk párat. Mivel a telek lejt, a lépcső egyik csücske kb a terepszinten van, a másik magasabban. Ezen a felén a 12 cm magas frontokat meg kellett volna toldani. Hogy ezt elkerüljük a 12es frontokat kicseréltük a nagyobb, 17es változatra:

7. A lapok felrakása után a következő lépés a fugázás volt. Itt két dologra kell figyelni: egyrészt ezeknek a lapoknak jól áll a vastag fuga, nyugodtan számoljunk bő 1 cm-es fugákkal. Másrészt a fuga színe sem mindegy. Mi az Otti Manufactura saját fugáját használtuk, bézs színben:

Ennél kicsit megijedtem, mert a száradás után teljesen kifehéredett. De miután leimpregnáltuk a lépcsőt szépen visszajött a színe.

8. Az utolsó lépés a szilikonozás volt, Ehhez is bézs színűt vettünk, bár nekem most még elég fehérnek tűnik, majd bekoszolódik 🙂

Tipp: aki Otti terméket választ nagyon körültekintően válasszon burkolót!  Az se baj, ha már dolgozott ilyen lapokkal, mert ez egészen más kategória, mint a mezei greslapok burkolása. Az „Ottisok” is tudnak ajánlani burkolókat, akik megbízhatóak, mi is az ő ajánlásul alapján választottunk. Mesélték a burkolók, hogy volt, aki kétségbeesetten hívta őket, hogy mit tehetne, a burkolója fordítva rakta le a lapokat. Igen, a színe került alulra, az alja felülre. No comment…

Kikerültek a növények is a helyükre:

És mire lement a nap a borocska is elfogyott és Grisa is hazatért:

Adatok:

Terasz burkolat : Mecsek” lap

Lépcső lap: Tapolca nagy” 50-es és 60-as lap, jobbos és balos sarkok

Lépcső frontok: szintén Tapolca Van nagy is és kicsi is, mindkettőből 50-es és 60-as is

Színkód: 73

Minden segédanyagot az Ottitól szereztünk be. Ezeknek egy része Mapei-es anyag, egy másik része saját.

Fuga: Sorell StoneColor Patio – Sandstone szín

Szilikon: Mapei, Mapesil LM, 132-bézs

Ragasztóból kellett még jó pár zsák, ezekhez a vastag lapokhoz sok kell, nyugodtan számolhatunk a szokásos 3-4 kg helyett 8-10 kg ragasztóval/m2. Ha vastag fugát teszünk, akkor azt is úgy kell számolni!

*****

Találd meg az otthonod stílusát Online tanfolyam

Több stílus is teszik és szeretnél köztük eligazodni?

Szeretnéd tudni, hogyan mixelheted őket? Mik az egyes lakberendezési stílusok sajátosságai?

Milyen színek, anyagok, formák passzolnak hozzá, és mik azok, amikkel nagyon mellé lehet nyúlni?

Végigvesszük a legnépszerűbb lakberendezési stílusokat, megnézzük hogyan lehet őket hazai körülmények között használni. A Stílus tanfolyam II. részében megtanulod hogyan tudod az otthonodba bevinni a személyiségedet, egy kis egyediséget, hogy az tényleg téged tükrözzön! De ennek előfeltétele az I. rész, mert az alapokat itt tanulod meg, ezek nélkül nem fogsz tudni boldogulni a következő szinten.

Minden megtanítok a stílus tanfolyamon, ami ehhez szükséges. Rizsa nélkül, egyszerűen és érthetően!

A tananyag állandó jelleggel, mindenféle korlátozás nélkül, bárhonnan, bármikor elérhető az online felületen. A tanfolyamokhoz tartozik egy szuper hangulatú zárt FB csoport, ahol kérdezhetsz, ha elakadsz, vagy segítségre van szükséged.

 >>> Kattints ide a stílus tanfolyamért <<<

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics