2020. február 08.

Házprojekt: fehérből színes falak

Uhh. Marha rég írtam Házprojektes posztot…  🙂

Akárhányszor kiteszek valamelyik közösségi média felületemre egy képet a „frissen kifestett” lakásról, mindig jön kérdés, hogy milyen festék, milyen szín, stb… A festés ugyan októberben volt, de úgy döntöttem, hogy olyan helyen is leírom, ami könnyen visszakereshető, hiszen az Insta, FB posztok hajlamosak eltűnni a süllyesztőben.

1. lépés: pakolj mindent a szoba közepére 🙂

Miért festettünk? Hiszen még csak 3 éve lakunk a Házban. A beköltözéskor minden fehér lett, mert akkoriban még a fehér korszakom tartott. Sajnos az ember belső igényei, korszakváltásai nem feltétlen esnek egybe olyan eseményekkel, mint építkezés, költözés…ha szerencsések vagyunk, akkor igen, de ez nincs mindig így.

Egyébként azt vallom, hogy új lakásnál, háznál sose rossz döntés azzal kezdeni, hogy minden falat letolunk fehérre. Nem jó falszíneket választani anélkül, hogy a berendezés többi részével ne hangolnánk össze, pláne úgy, ha nincs is kész koncepció, terv a fejünkben. Egy otthon berendezése igazán a költözés után kezdődik és hosszú ideig, évekig tarthat, nem csak az anyagiak függvényében, de sokszor idő kell mire a megoldások, a stílus, a hangulat kiforrja magát, a döntések megszületnek.

Persze az ideális az, hogy az építkezés, felújítás alatt 3 lépéssel előre járva mindent flottul megtervezünk, és a beköltözés után már maximum csak a finomhangolások vannak hátra, csakhogy a valóságban az esetek nagy részében ez nem így működik. Szóval, ha egy építkezés, felújítás után elfogy a pénzünk és már erőnk sincs, hogy még lakberendezzünk is, csak túl akarjuk élni, akkor tényleg a legjobb választás a fehér, aztán majd, ha visszatér az erőnk, újra elővesszük és szépen megtervezünk mindent. Nem, nem ad hoc vásárolunk egyesével kanapét meg bútorokat, mert abból nem lesz harmonikus végeredmény. Előbb kitaláljuk, megtervezzük, utána shoppingolunk 🙂

Az otthonunk változása a mi belső változásainak követi. Általában akkor változtatunk, ha éppen belül is zajlik valami. Minél erőteljesebb a belső folyamatunk, változásunk, annál inkább ki fog ütközni a lakáson is. Ebből sejthető, hogy én magam elég nagy változáson estem át 🙂 Tavaly már tavasszal motoszkált bennem, hogy valami nem oké. Nem éreztem a harmóniát, nem szerettem úgy a lakást és szépen lassan rájöttem, hogy nem bírom elviselni az óriási fehér falfelületeket. Korábban könnyednek, légiesnek, letisztultnak éreztem az egészet, most viszont ridegnek és barátságtalannak. Pár hónapot ültem a színeken, a tapétákon, néha elbizonytalanodtam, hogy tuti jó ötlet-e, de ilyenkor elég volt ránéznem a fehér falra. Végül ősszel belevágtunk és azóta újra imádom a lakást, sőt, még jobban, mint előtte. Egy kicsit olyan, mintha a Ház is most lenne igazán önmaga – bár tudom, fura ilyeneket leírni meg mondani 😀 És igen, Férj is abszolút partner volt benne, még a virágos tapétákban is.

Mintapróba

Az első lépés a tapéták keresése. Ez mindig több körös és hosszú folyamat. Én a  wallpaperdirectet használom, mert innen lehet A4-es mintákat rendelni. És maga a tapéta is olcsóbb, mintha itthon valamelyik lakber üzletben, tapétásnál vesszük meg (bár nem tudom mi lesz a UK rendelésekkel így a brexit után, de idén még minden marad a régiben…).

A tapéta-döntés több körös, elég hosszú folyamat. Amikor első körben 16 órán keresztül 34556 tapétát végignézünk és tele van a fejünk, akkor még nem fogunk tudni jó döntést hozni. Besokallunk. Félretesszük. Később újra elővesszük. Ez a normális menete a dolognak. És lehet, hogy 2-3x is el kell ezt játszani. Vagy még többször.

Ha megvannak a kiszemelt darabok, jöhet a mintarendelés. Ha kiválasztottuk a megfelelő(ke)t, irány a festék bolt. Mindig azt döntsük el előbb, ami a szűkebb keresztmetszet! Tapétát választani nehezebb, mint falszínt, ezért ezt kell először és az utóbbit hozzáhangolni.

Benjamin Moore festék – bemutatóterem

Az én választásom most a Benjamin Moore festékre esett. Egyszerűen azért, mert régóta csodáltam a színeket és amióta pár éve már itthon is kapható, nagyon ki akartam próbálni. A sörözőnél is ezt használtam és ott még jobban rákattantam. Nagyon picit drágább, mint a szintén minőségi Tikkurila festék, sőt, ha világos színt választunk, a BM festékből tényleg elég egy réteg, míg a többi festéknél általában kell a kettő, szóval a végösszeg akár kevesebb is lehet.

A Benjamin Moore festék nagy előnye, hogy lehet kérni minden színből kis kiszerelésű színmintát! Online is!!! Igen, ez plusz kör és plusz költség, de enélkül elég lutri festeni, nem is javaslom soha! A mezei festékboltban meg kell vennünk egy litert a mintákhoz, mert kevesebbet általában nem kevernek (bár van 1-2 festék, 1-2 hely, ahol igen, de nem ez a jellemző).

A világosabb zöldből hoztunk haza 4 színt, ebből egy jó lett az előszobába és az étkező konyhába (bal felső) és ugyanennek a színnek egyel sötétebb árnyalata pedig a fürdőbe (bal alsó).

A háló sötétzöldjénél már nem voltunk ilyen szerencsések. Itt a már meglévő tapétához kellett igazítani a színt, amit nem szedtünk le a falról és nem vittünk el a festékboltba. Fotó alapján (akár képernyő, akár nyomtatva) színt választani pedig nem egy tuti megoldás, ezt tudtam is. Nem is jött be az első körben kiválasztott 2 szín, de másodjára ebből is meglett a befutó.

Az ilyen volt-ilyen lett képeken jól látható, hogy a festék-tapéta kombóval gyakorlatilag egy teljes stílusváltást értünk el. Ez magával vonta néhány bútor, tárgy cseréjét/áthelyezését, de egyébként ezeket se lett volna muszáj, csak az én szemem nagyon szúrták. A legtöbb dolog, amit vettünk régi/használt darab, azt pedig eladtam vagy elajándékoztam, ami már nem kellett.

Az utána képekhez képest szinte befejezetlennek tűnik az, amilyen volt a lakás. Pedig kész volt az, csak más:

Ide új lámpák érkeznek, jelenleg Bécsben állomásoznak és várják, hogy elmenjünk értük

Innen még hiányzik egy díszléc

A közösségi médiában nem aratott osztatlan sikert az átalakításunk, de őszintén… Számít az, hogy kinek tetszik – kinek nem? Nem. Egy dolog számít, hogy mi szeressük! Nyilván, akihez közelebb áll egy letisztultabb, egyszerűbb irány, az a régi változatra voksol, akinek pedig inkább a meleg, otthonos, kuckós lakások jönnek be, az az utóbbira. Bár ez se feltétlen igaz, mert aki az elmúlt 3 hónapban járt nálunk, kivétel nélkül mindenki azt mondta, hogy sokkal jobb így a lakás, sokkal inkább egyben van, még azok is, akikhez alapvetően a Ház korábbi stílusa áll közelebb.

Egyetlen egy dolog a fontos, hogy mindenki megtalálja az(oka)t a stílus(oka)t, amiben ő jól érzi magát és igyekezzen az otthonát eszerint kialakítani. Ebben segít egyébként a Találd meg az otthonod stílusát I. tanfolyamom. Meg a második része.

És készült egy online tanfolyam a stílusváltásról is. A saját példámon keresztül vezetem végig, hogy mik a lépések, de ezek általános érvényűek, tehát mindegy hogy miből indulunk ki és mit szeretnénk kihozni belőle.

Beszerzési lista:

FestékBenjamin Moore, Facebook, Insta

Étkező-előszoba – HC-114, Saybrook Sage

Fürdőszoba – HC-113, Louisburg Green

Hálószoba – 686, Crisp Romaine

Tapéták: Konyha – William Morris – Pimpernel, Fürdőszoba – William Morris, – Honeysuckel and Tulip, a háló tapéta ugyan régebbi, de innen rendelhető méretre.

A ceruzás kép a falon innen.

A néhány béna mobilos képet én készítettem, ami nem béna, azokat a Széll Bálint. Itt meg az instája, amit lehet követgetni.

*****

Találd meg az otthonod stílusát Online tanfolyam

Több stílus is teszik és szeretnél köztük eligazodni?

Szeretnéd tudni, hogyan mixelheted őket? Mik az egyes lakberendezési stílusok sajátosságai?

Milyen színek, anyagok, formák passzolnak hozzá, és mik azok, amikkel nagyon mellé lehet nyúlni?

Végigvesszük a legnépszerűbb lakberendezési stílusokat, megnézzük hogyan lehet őket hazai körülmények között használni. A Stílus tanfolyam II. részében megtanulod hogyan tudod az otthonodba bevinni a személyiségedet, egy kis egyediséget, hogy az tényleg téged tükrözzön! De ennek előfeltétele az I. rész, mert az alapokat itt tanulod meg, ezek nélkül nem fogsz tudni boldogulni a következő szinten.

Minden megtanítok a stílus tanfolyamon, ami ehhez szükséges. Rizsa nélkül, egyszerűen és érthetően!

A tananyag állandó jelleggel, mindenféle korlátozás nélkül, bárhonnan, bármikor elérhető az online felületen. A tanfolyamokhoz tartozik egy szuper hangulatú zárt FB csoport, ahol kérdezhetsz, ha elakadsz, vagy segítségre van szükséged.

 >>> Kattints ide a stílus tanfolyamért <<<

Hasonló bejegyzések

Hozzászólások

 1. Nekem tetszik!
  Eleve ez a zöldes szürkés nyuszifül szín, nekem nagy kedvenc. Ezért is merem bevállalni a szürkésebb árnyalatát a belső térben az ablakokon. Én színes falban max falfelületekben gondolkodom egyenlőre csak.

  Nekem egyedül a fürdőben lévő tapéta sok. Azt nem érzem harmonikusnak a falicsempe, falfesték, tapéta határai is furcsák bár utólag olvastam, hogy díszléccel lesz lehatárolva, az azért majd szépen elhatárolja a kettőt..

  De persze nem nekem kell , hogy tetsszen. Az mindenképpen nagyszerű, hogy új lendületet kaptál!

 2. Elbűvölő! Szeretem a fehéret, de a különbség leírhatatlan,… a színes javára! Meseszép lett!

 3. Gyönyörű lett minden helyiség, élni kezdett a lakás, a berendezés. A tapéták csodálatosak, nekem kissé szecessziós hatású lett a konyha és a fürdő.Nagyon tetszik!

 4. Engem nagyon érdekelne a Szent Antal szobor, hogy honnan van, és mi a története, hol, mikor készült. Nagymamámnak is volt, persze fejjel együtt, és nagyon szeretném megvenni,d e nem tudok róla semmit.

 5. Személy szerint én is a fehérért vagyok oda,DE ,sokkal barátságosabb és otthonosabb lett a házatok ,eddig valahogy kicsit steril volt…Most pedig igazi otthon .Nagyon bejön!!

 6. Az étkezőasztal és székek beszerzési helyéről érdeklődhetek? Köszönöm!

  1. Az asztal Vivre, a székek régiek/használtak, így nem hiszem, hogy találni még ilyet. A galeria savarian vettem.

   1. Köszönöm a választ!
    Az egész házfelújításod folyamatos inspirációként szolgál a lakásfelújításomhoz. (Természetesen közvetetten, nem másolva.)
    Még egy kérdésem lenne, a wallpaperdirect-en a szállításnál nem tudom kiválasztani Magyarországot. Ezt, hogy játszottátok ki?
    Elnézést a bagatell kérdésért, de itt ülök morcosan a teli kosarammal… 🙂
    üdv, Marianna

    1. ez nagyon bosszantó dolog, de ez valami hiba, „bug” az oldalon, hogy eltűnt onnan Magyarország…
     Lehet rendelni, írj nekik egy e-mailt, én mindenkinek ezt tanácsolom és remélhetőleg hamarosan megunják,
     és kijavítják a hibát 🙂

A hozzászólás nem lehetséges.

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics