2019. szeptember 23.

Házprojekt: a kültéri lépcső – hogyan válasszunk burkolatot?

Van egy nagy, több, mint 7 méter hosszú kültéri lépcsőnk egy nem is olyan kicsi előtérrel, ami lassan 3 éve áll úgy, ahogy a kőművesek elkészítették… nyers betonfelület. Igazából nem tudom, hogy miért húztam ennyi ideig a burkolását, talán azért, mert a döntés nehéz és inkább tologattam magam előtt. Egészen mostanáig! A lépcsőnk:

Az első lépés az inspirációk keresése. Mindig hangsúlyozom, hogy az inspirációs képek nagyon fontosak, de nem elég őket nézegetni! Pontosan meg kell tudni fogalmazni, hogy mi tetszik rajtuk és azt is meg kell tudni fogalmazni, hogy mit nem szeretnénk. És persze nem szabad elrugaszkodni a realitás talajáról, tehát, ha egy társasházban lakunk, ne nézegessünk provence-i kőházakat… Ha jól keresünk, nagyon szépen kiadják az utat, amin haladnunk kell.

Megpróbálom nagyon röviden összegezni a több évnyi folyamatot 🙂 Először is kerestem viszonylag nagy méretű kültéri lépcsőket, amik tetszenek, itt még minden különösebb megkötés nélkül:

Ezek mind nagyon impozáns házak. Ha nagyon más stílusú, környezetű inspirációs képeink vannak, mint a valóság, az nagyon félreviheti az embert. A mi házunk közel sem ilyen jellegű, ugyanakkor egy szép régi, polgári ház, hasonlóan méretes lépcsővel, így függetlenül ezektől az épületektől a lépcső passzol hozzá.  De például egy 80-as évekbeli házhoz annyira már nem passzolna.

A keresgélés közben általában az is körvonalazódik, hogy mit NEM szeretnénk. Ezt is ugyanúgy meg kell tudni fogalmazni, különben nem tudjuk kizárni. Itt például az első kép nem tetszik, a második igen. Az első egy sokkal egyszerűbb, simább, letisztultabb burkolat, ami amúgy nagyon szép, csak nem most és nem ide. A második egy rusztikusabb fajta, felületében, színeiben is.

Ezek szintén a túl merev kategória. Túlságosan újszerű, túlságosan szabályos. Sokat segít, ha megtaláljuk a megfelelő jelzőket, hogy mi tetszik és hogy mi nem. Ez a tudatos terezés/döntés első lépése.

Azt is tudtam, hogy szabálytalan terméskő lépcsőt sem szeretnék, van már egy ilyen jellegű lábazatunk, az pont elég:

Nagyon tetszettek a műkő lépcsők, tudjátok, amilyenek a régi bérházakban és úgy általában minden régi impozáns épületnél, kastélyoknál vannak:

Inspiráción:

Ennek el is kezdtem utánajárni, kezdve a helyi sírkövessel, aztán megkerestem több céget is, de sokan elhajtottak, meg nagyon macerásnak tűnt a kivitelezése 5-7 méteres szélességekkel, és hát én se voltam elég kitartó. Valahol tudtam, hogy nem ez lesz a tökéletes megoldás….

Volt még egy szerelemköröm a sötét andezit-bazalt burkolatokkal, de már az elején beláttam, hogy nem túl praktikus, tekintve, hogy egész délután süti a nap a lépcsőt. Nem szerettem volna se egy bejárat előtti szaunát, se tükörtojást sütni rajta, arról nem is beszélve, hogy nyáron mezítláb járkálunk… Szerelem ide vagy oda, ez nem ide való – de nehéz volt elengedni.

Maradt a pikszisben egy enyhén rusztikus felületű, semleges mészkő színű burkolat. Sokszor a végeredmény, ami kijön, totál kézenfekvő és egyértelmű, nem érti az ember miért tartott ilyen sokáig megszülni. A kínálat óriási és mindig sok minden van, ami tetszik. Egyszerűen meg kell futni ezeket a köröket, szükség van erre a folyamatra, hogy a végén a legjobb megoldás maradjon. Minden egyes döntésre igaz, hogy ha túl későn kezdünk vele foglalkozni, akkor nem lesz idő arra, hogy leülepedjenek a dolgok. Egy, a folyamat elején meghozott választás elég nagy eséllyel nem a legjobb választás. Persze nem kell évekig húzni a dolgot, ahogy ez most jelen esetben történt, de itt nem volt már határidő, és ilyenkor hajlamosak a dolgok kissé elfolyni.

Szerencsére tudtam, hogy hol keressem ezeket a típusú burkolatokat, mert az Otti Manufactura termékeinek már régóta nagy rajongója vagyok. Ők készítették a kis kandallókályhánk alá is a követ teljesen egyedi méretben. Ilyen lépcsők kerülnek ki a kezeik közül, pont, amit én is keresek:

Néhány tényezőt még figyelembe kellett vennünk a pontos burkolat kiválasztásánál. Van egy eleve szabálytalan, sok árnyalatú terméskő lábazatunk és szintén több árnyalatból álló bontott téglából rakott kerti út is. Ezekből kifolyólag egy viszonylag egyszerű, semleges lépcsőre van szükségünk. De a burkolatválasztásról magáról, majd egy következő posztban, mert az se lesz rövid.

Addig is nézzetek szét az Otti Manufactura oldalán vagy a Facebook oldalukon. Nem csak lépcső és kültéri burkolatok vannak, hanem beltéri burkolatok, sőt mosogató, kandalló és mindenféle gyönyörűség!

Folyt.köv.

*****

Találd meg az otthonod stílusát Online tanfolyam

Több stílus is teszik és szeretnél köztük eligazodni?

Szeretnéd tudni, hogyan mixelheted őket? Mik az egyes lakberendezési stílusok sajátosságai?

Milyen színek, anyagok, formák passzolnak hozzá, és mik azok, amikkel nagyon mellé lehet nyúlni?

Végigvesszük a legnépszerűbb lakberendezési stílusokat, megnézzük hogyan lehet őket hazai körülmények között használni. A Stílus tanfolyam II. részében megtanulod hogyan tudod az otthonodba bevinni a személyiségedet, egy kis egyediséget, hogy az tényleg téged tükrözzön! De ennek előfeltétele az I. rész, mert az alapokat itt tanulod meg, ezek nélkül nem fogsz tudni boldogulni a következő szinten.

Minden megtanítok a stílus tanfolyamon, ami ehhez szükséges. Rizsa nélkül, egyszerűen és érthetően!

A tananyag állandó jelleggel, mindenféle korlátozás nélkül, bárhonnan, bármikor elérhető az online felületen. A tanfolyamokhoz tartozik egy szuper hangulatú zárt FB csoport, ahol kérdezhetsz, ha elakadsz, vagy segítségre van szükséged.

 >>> Kattints ide a stílus tanfolyamért <<<

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics