2013. május 07.

A házprojekt: alaprajz és a tervezés első lépései

Sikerült végre felszerkesztenünk az alaprajzot. Jöhet a tervezgetés! Ha sajátról van szó ez valahogy mindig nehezebben, nyögvenyelősebben megy, mint a munkáim során. Ott jobban objektív tudok maradni és könnyebb szem előtt tartanom a praktikumot, nem csábulok el erre-arra.

Továbbá nehezíti a dolgot, hogy több lépcsős mutatványra készülünk. Azaz idővel szeretnénk beépíteni a tetőteret és felújítani a kis házat, bizonyos funkciók átkerülnének majd oda. Mindezek ellenére azért arra törekszünk, hogy a legtöbb helyiség már most állandó helyére kerüljön. Nem szeretném pár év múlva a ház másik végébe telepíteni a konyhát, stb.

A tervezés első fázisa, hogy az ember összeírja, végiggondolja a család szokásait, mindennapjait és ezeket figyelembe véve alakítja ki a tereket. Ha ez megvan, akkor a második lépés a tárolás megoldása. Én szekrényellenes vagyok, nem kedvelem őket, sokkal nehezebb berendezni kellemesen, szellősen egy helyiséget, ha az tele van tároló bútorokkal. Egy átalakításnál (vagy új építésénél) pedig minden lehetőség megvan, hogy elkerüljük a szekrényeket. A kulcs csak annyi, hogy még időben, a tervezés elején kell vele foglalkozni. És alaposan fel kell mérni a cuccaink mennyiségét, ugyanis az emberek 2/3-a ezt alul becsüli és sokkal kevesebb tárolóhelyet alakít ki.

Visszakanyarodok a házhoz, mert most nem a tanfolyamomon vagyok 🙂

Alaprajz.jpg

A tornác jelenleg beépítve, ezt természetesen kibontjuk. Nagyon tetszik, hogy van egy külön WC, így nem kell betrappolni a lakásba, ha valakinek dolga van.

Nem rossz az elrendezés, bár két főfalunk is van, ami gyakorlatilag 4 egyforma részre vágja a házat. Van 1-2 dolog, amit egy perc alatt eldöntöttem, ilyen például, hogy a jelenlegi konyha lesz a fürdő és a mostani fürdő a mosógép-tároló-cirkó helye lesz. Ez utóbbi ugyanis nagyon picike és hosszú keskeny alakja miatt gyakorlatilag nem lehet normálisan beletenni egy kádat-mosdót-WC-t.

A jobb oldali nagyszobában van a cserépkályha. A nappalit máshova nem tudtam elképzelni, ezt is rögvest tudtam. További elhelyezendő helyiségek: konyha-étkező, hálószoba, gyerekszoba, dolgozó. Már megvan az elrendezés, görcsölgettem felette jó pár órát, mire megvilágosodtam. Hamarosan jövök az átalakítási tervekkel is!

*****

Nézz szét az Online Lakberendezési Tanfolyamok között!

– Segítenek, ha vásárlás, felújítás, építkezés előtt állsz

– Megtanulod a lakberendezés alapjait, szabályait, a tervezés menetét

– Megismered, hogy milyen elemekből állnak össze az egyes stílusok és hogyan tudod őket mixelni

A lakás attól lesz otthon, hogy beleviszed az egyéniségedet, személyiségedet! Egy áruházi katalóguslakást nem nagy művészet összerakni, de egy olyat, amire az emberek azt mondják “Nahát! A lakásod pont olyan, mint amilyen Te vagy!” Na ez már egy kicsit összetettebb feladat…

Minden megtanítok az online tanfolyamokon, ami ehhez szükséges. Rizsa nélkül, egyszerűen és érthetően!

A tananyagok állandó jelleggel, mindenféle korlátozás nélkül, bárhonnan, bármikor elérhetőek az online felületen. A tanfolyamokhoz tartozik egy szuper hangulatú zárt FB csoport, ahol bármikor kérdezhetsz, ha elakadsz, vagy kétségeid vannak, megerősítésre lenne szükséged.

 >>> Kattints ide, nézz szét a tanfolyamok között <<<

Hasonló bejegyzések

IRATKOZZ FEL HOZZÁM ÉS MUTATOK EGY TUCAT TRÜKKÖT, AMIVEL IGAZI OTTHONNÁ TEHETED A LAKÁSODAT!
Hozzájárulok, hogy az általam önként megadott nevem és e-mail címem felhasználásával az Otthonkommandó Kft. részemre e-mail útján hírleveleket, ajánlatokat küldjön. Kijelentem, hogy az adatkezelési tájékoztatót elolvastam. Megértettem, hogy a hozzájárulásom bármikor visszavonhatom.

Hozzászólások

 1. Szuper lesz!
  Én a 27nm-es nagyszobából csinálnék két kisebbet, méghozzá úgy, hogy az egyik a nappaliból nyílna, így sem lenne kicsi a méretük, a kis ficekbe pedig egy jó mély szekrény elférne. Nappali+2 gyerekszoba+háló, tökéletes méret, ha a dolgozót át tudjátok majd költöztetni. 🙂

 2. üdv!
  csak néhány jótanács, mint építésztől és mint családi házban lakótól:
  az a fürdőszoba az nem szoba, csak fürdőlyuk. ebben tisztálkodni lehet, de mellette a nagy dolgok elvégzésére nem lesz lehetőség. a panelházakban is ekkorák a fürdők, de ez ugye nem az. ráadásul egy ajtóra van az étkezőtől, ami szabály szerint sem jó, ugyanakkor nem praktikus, mert amíg kint eszik a vendég, bent a fürdőben meg épp az ellentétét teszi a másik vendég. ugye érted, mire gondolok.

  a külön wc jó, főleg, hogy ez már előírás. viszont a padlásfeljárót mindenképpen szigetelni kell, csakúgy, mint az egész wc-t, mert télen befagy a lefolyó 🙂
  ez a padlásfeljáró meg tényleg csak az, tetőtérbe vezető lépcs már nem fog elférni, majdani lakótérbe meg nem kellemes létrán közlekedni. célszerű (majd) megnövelni ezt a tornác rovására.
  nekem nagyon hiányzik a lakótér-kert kapcsolat.

  én hogy csinálnám?
  csinálok majd egy skiccet neked, aztán elküldöm.

 3. @aesopus: nem tudom, hogy a szöveget is elolvastad-e 🙂 De ez a jelenlegi alaprajz, a kiindulás, nem az általam tervezett.
  Amiket írsz én is így gondolom, lesz is jó pár átalakítás.

 4. “Ez utóbbi ugyanis nagyon picike és hosszú keskeny alakja miatt gyakorlatilag nem lehet normálisan beletenni egy kádat-mosdót-WC-t.”

  Télen fürdik valaki a vendég vagy a gazda meg mehetsz a hideg “kinti” wc-be. A kád mellé budit építeni szerencsére nem divat már, de ezek szerint vannak még titkos rajongói ennek a furcsa rég elfleledett szokásnak.

  “A jobb oldali nagyszobában van a cserépkályha.”
  A külső falon vagy egészen a ház szélénél ?
  célszerűbb és hasznosabb lenne a ház közepe felé pozícionálni inkább

 5. @kokoro: furcsán értelmezed a leírtakat. A kinti wc (ami nem budi, hanem rendes angol wc) azt a célt szolgálja, hogy tavasztól őszig, amíg jó idő van és az ember kint van a kertben, akkor nem kell bemenni a lakásba ha a szükség szólít. Pláne jól jön ha a gyerek nyakig homokosan közli, hogy pisilni kell.

  A cserépkályha már ott van pár évtizede és nem a külső falnál, hanem a szoba közepénél.

 6. Kedves Ditta!

  Először is had gratuláljak álmaitok házához, másodszorra pedig sok-sok energiát és kitartást kívánok… Kelleni fog! (Tapasztalatból írom:)
  Mint blog író biztosan hozzá vagy szokva , hogy kommentelőktől kapsz hideget-meleget. Én most nem szeretnék tudálékoskodni, de gondoltam megosztom cserépkályhás tapasztalatomat Veled. Mielőtt neki álltok a kályha körül tervezni a házat érdemes lenne átnézetni szakemberrel. Biztosan te is tudod, hogy használattól függően 15-30 évente újra kell rakni a kályhákat. Az átrakás költsége kb. annyi mint újat építeni, csak a kerámiát nem kell újra megvenni. A ház állapotából ítélve a kályha átrakása elkerülhetetlen lesz előbb-utóbb számotokra … Mivel írtad, hogy a palatetőt is valószínűleg cserélitek, lehet, hogy érdemes lenne rajta elgondolkodnotok, hogy nem helyezitek e át a cserépkályhát (persze tudom kémény is kell ehhez)… A cserépkályha csodás dolog, de csak akkor hatékony igazán ha a házban jó helyen áll.
  Jó tervezgetést kívánok!

 7. Szia!Én is gratulálok a házhoz. Legyen hozzá sok szerencsétek.Ha meg engeded, én is adnék egy kis inspirációt. Én a két nagyszoba között lévő ajtóba tennék egy nagyobb cserépkályhát. Így egyszerre fűtené mindkettőt. A meglévőt betenném a kisebbik szobába. Az étkező ablakát befalaznám, az étkező és előszoba közötti falat kibontanám, persze egy tartógerendát (oszlopot) meghagynék. (mivel főfal) Így lenne egy nagyobb helységed konyha-nappali.

 8. @Coco55: köszönöm a tippet! Már beszéltem kályhással, jönni fog felmérni a terepet 🙂

 9. @kokoro: ennyi tömény rosszindulatot egyetlen postban! gratulálok! szövegértésből amúgy hányas voltál?

A hozzászólás nem lehetséges.

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics