2024. április 26.

8 tipp, hogyan dekorálj stukkókkal, rozettákkal, díszlécekkel!

A nagyvilági életet idéző paloták és nagypolgári lakások elengedhetetlen fal- és mennyezetdíszítéseinek napjaink lakberendezésében is megvan a helyük. A stukkók, rozetták, díszlécek nem csak a klasszikus stílushoz passzolnak, a modern terekbe nem feltétlenül a luxust és az eleganciát hozzák, hanem – ha elég bátran alkalmazod – akár teljesen egyedi megjelenést. Persze ma már kiválthatóak az eredetileg gipszből készült, nehéz darabok könnyű és egyszerűen felhelyezhető polisztirol változatokkal. Mutatjuk, mennyiféleképpen használhatod!

Szerző: Szabó Eszter

1. Klasszikusok leporolva

A nagypolgári lakások modern berendezéséhez is szuperül passzol, ahogy Farkas Szilvi egyik kiadásra készült lakásában láthattátok. A faltól eltérő színnel kiemelve pedig külön hangsúlyt kap, ami C. Szabó Helga egyik munkája esetében látható.

Lakberendező: Farkas Szilvi
Lakberendező: C. Szabó_Helga

2. Keretként használva

Tapétarészletet, festett falat, tapétapanelt vagy bármilyen dekorációs csoportot keretbe foglalhatunk vele. Wein Kriszta ennél a munkájánál a polisztirol hajlékonyságát használta ki.

Lakberendező: Wein Kriszta
A tapétadarabok felhasználásáról korábban született már blogbejegyzés
Lakberendező: C. Szabó Helga

3. Egy kép kiemelésére

Rendkívül erőteljes fókuszpontot ad egy ütős képnek ez a megoldás. Szinte kiugrik a falfelületből, azonnal odavonzza a szemet. Falikarokkal éseltérő színű  festéssel tovább fokozhatjuk a hatást.

Etsy

4. Dizájndarabbal párosítva

A stílustörés a legjobb ellenszer unalom ellen. Sokkal izgalmasabb, ha a klasszikus gipszstukkót modern dizájnlámpával párosítjuk. Sok lakberendező szívesen alkalmazza ezt a látványelemet.

Wein Kriszta saját otthona
Lakberendező: Farkas Szilvi

5. Falszakasz tagolására

Egyrészt látványosabbá teszi az adott falat, ha többfelé tagoljuk a panelt, másrészt arra is jó, ha nem passzol tökéletesen a falméret és a kép mérete, azaz kisebb a panel. De önmagában is szép, modern látványelem, ha csupán dekorációs céllal használjuk dupla keretként vagy sűrűn rakva fali panelként (esetleg azzal kombinálva).

Sian Zeng Wallpapers
Ravi Interiors

6. Lefestve

A nagy belmagasság csökkentésére szuper megoldás a (sötét) színre festett mennyezet, és ha a festést 20-30 cm-el továbbvisszük a falakra. A fekete plafonon sokat dob az extravagáns lefestett rozetta.

Wein Kriszta saját otthona

7. Motívumként

Fotótapétaként is rendkívül látványos a gigantikusra nagyított dekoratív rozetta. Plafonon is extra, a hálószobában az ágy mögött szintén különleges vizuális elem.

ELF Interior Studio
Rebel Walls

8. Extravagánsan

Az indusztriális stílus találkozása a nagyúri pompával, Cziráki Barbara  Loftlakásában, aki a látszó beton mennyezetre ragasztotta fel a míves gipszdarabokat.

 
Dekorálni egy lakást és egy stílusos, jelentésekkel teli otthont alkotni két különböző dolog.
A szabályok ugyanazok, mégis az elsőből egy személytelen “szállodai szoba” lesz, míg a második eredménye egy valódi otthon.
A kurzuson a szabályokon túl a fókusz ez utóbbin van, megtanulod hogyan tudod az otthonodat egyedivé és személyessé varázsolni úgy, hogy stílusos és harmonikus is legyen.
 
A dekoráció a legmobilabb és legolcsóbb lakberendezési eszköz és nagyon kevés pénzből is szuper dolgokat ki lehet alakítani, ha ismerjük a trükköket, szabályokat.
 

 

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics