Hallgatói munka: a Loftlakásom története

Ritka, aki ennyire biztos szemmel választ akár a francia vidéki, akár a loft stílusról van szó. Ám nemcsak a lakberendezéshez van ilyen érzéke, Cziráki Barbara minden üzletét sikerre viszi akár online oktatásról, szálláshely-kialakításról és -fejlesztésről, akár vendéglátásról van szó. Mindig több projektet futtat párhuzamosan, egészen különleges az a drive, ami mozgatja és szédítő a lendület, amellyel dolgozik. Ismerjétek meg a veszprémi Loftlakásom sztoriját.

Szerző: Szabó Eszter
Fotó: Széll Bálint

Sokféle munkát végzett Barbara, mire kikötött a kiadványszerkesztésnél, ahol kiélhette a benne rejlő kreativitást. Egy idő után továbbképezte magát és évekig weboldalakat készített. Ezután kezdett el tanfolyamokat szervezni ezekben a témákban. Emellett üzemelteti a – mára tízszobássá nőtt, étteremmel is rendelkező – Hazai Provence-t és több szálláshelye van Veszprémben. Ma már ezeknek a vállalkozásoknak a vezetése a legfőbb munkája, épp ezért  a lakberendezés az a terület, amiben ki tudja élni a kreativitását.

„A vendéglátás nagyon strapás, kiszívja az emberből az energiát. Az oktatás örök szerelem, megosztani másokkal a tudásomat egyszerre felemelő és feltöltő érzés a számomra, legyen szó online oktatásról vagy, amikor az egyetemen személyesen tartok órát a hallgatóknak. (Barbara a győri Széchenyi Egyetemen oktat webfejlesztést és webergonómiát – a szerk.) A lakberendezést boldogan csinálnám, ha mindig lenne olyan projekt, amit nekem kell berendeznem. Azonban másnak nem terveznék. Sokan kérték már, de én nem tudok és nem is akarok az ügyfelek igényeinek megfelelni. Nehezen viselném, ha valaki beleszólna az elképzelésembe.”

Kötődés a romos házakhoz

„Amikor vettem egy lepusztult kis parasztházat Kapolcson és nekiláttam felújítani, akkor kezdtem kicsit jobban utánajárni, hogy mi fán terem a lakberendezés” – idézi fel a kezdeteket Barbara. Ahogy keresgélt a neten, szembe jött vele Ditta blogja és a kurzusok, amiben az fogta meg leginkább, hogy kiderült; mennyire fontos a jó alapok megteremtése. Ezt kamatoztatta is a különböző stílusban berendezett szálláshelyein. Miközben online webdesign oktatással foglalkozó vállalkozását is megtartva, folyamatosan fejlesztette az egyre népszerűbbé váló Hazai Porvance-t, Veszprém belvárosában meglátott egy szintén omladozó, eladó házat, és újra beindult a fantáziája. Ám még évekig nézegette, mire úgy alakult az élete, hogy felhívja a tulajdonost, hogy megvenné.

Amikor az épület megvásárlása mellett döntött, már nagy gyakorlata volt a hobbi lakberendezésben, és mivel különösen vonzódik a loft stílushoz, azonnal eldöntötte, hogy ezt a vonalat valósítja meg ebben az enteriőrben. Mivel nagyon különbözik a Hazai Provance stílusától, felmerül a kérdés, hogy a saját otthona esetében melyik irány volt a domináns, de annyira kiéli magát a szálláshelyein, hogy a Veszprém kertvárosában lévő családi házra már nem igazán jut energiája. „Ha most alakítanék ki egy új otthont magunknak, letisztult, modern, minimál vonalban gondolkodnék, mert a férjem és a gyerekeim ízléséhez ez áll a legközelebb, és szerintem is ez lenne a legélhetőbb számunkra”- adja meg a praktikus választ.

Egy jól alakult B terv

Barbara eredetileg a saját részére vásárolta a házat, mert abban az időben épp válságba került a házasságuk a férjével. Arra gondolt, felújítja magának és ideköltözik, ha úgy alakulnak a dolgok. Ám – most kivételesen szerencsére – hosszúra nyúlt az építkezés, és a munka három éve alatt rendeződött a kapcsolatuk. Ezért időközben át kell alakítani az eredeti koncepciót, mert már nem családi házra volt szükség, hanem több apartmanra, amelyek prémium szálláshelyként funkcionálnak. Így kezdődött a Loftlakásom története.

 

A munka bontással kezdődött, a ház statikai állapota miatt. Egy teljesen új épületet húztak fel a helyén, csak a pince maradt meg. Pedig Barbara pont a szép polgári lakóház megjelenésébe szeretett bele. „Már tervezéskor olyan inspirációs képeket mutattam az építésznek, amelyen hatalmas téglafalak és csigalépcsők voltak.”

„Általában én már a tervezési folyamat elején tudom , hogy mi hová fog kerülni, hogyan lesznek berendezve a különböző helyiségek. Másképp nem is lehet, ha az ember szálláshelyet épít. Itt is mindent én találtam ki, egyedül Ditta véleményét kértem ki pár dologban”. Barbara rengeteg helyről inspirálódik online médiából épp úgy, mint nyomtatott magazinokból. Ha külföldön jár, minden lakberendezési lapot felvásárol, de a témába vágó könyveket is gyűjti. Ha megtetszik neki valami a neten, mappákba menti a számítógépén. Sőt, Ipacs Évához hasonlóan, a Hazai Provance berendezésénél még egy füzete is volt, ahová újságokból kivágott képeket ragasztgatott.

Zongora a nappaliban

Eredetileg egy jakuzzit szeretett volna magának Barbara a nappaliba, amikor még arról volt szó, hogy ő költözik ide. Amikor úgy döntött, hogy vendégház lesz, letett róla, de ott maradt a nagy üres tér. Egy ismerőse javasolta, egy zongorát hogy tegyen be, mert az nagyon elegáns lenne, így vett egyet. „Mindig szerettem volna megtanulni zongorázni, hátha így ráveszem magam egyszer.” A hatalmas tér lett a kedvenc helyisége. Nagyon sok fali világítást tervezett ide, amelyek attól függően, hogyan kapcsolják, más-más hangulatot teremtenek esténként.

„Számomra az egyik leghasznosabb, amit Dittától tanultam, a világítótestek lakberendezésben betöltött szerepe volt, nekem nagy felismerés volt. Egész odáig nem gondoltam, hogy ekkora jelentősége van a lámpáknak. Amikor jöttek a hírlevelek világítási témában, rácsodálkoztam, hogy mennyire felöltözteti a teret egy látványos függeszték.”

Ezenkívül az egész épületben beépített hangrendszert alakítottak ki. Telefonról is állítható, hogy a mennyezetbe épített hangszórókon hogyan szóljon a zene. „Gyakran elképzelem, hogy azon a kopott Chesterfield kanapén fekszem, és olvasok egy jó könyvet… De ez csak álom, mert szinte folyamatosan ki van adva és időm sincs rá.”

Összejárkált mennyezet

Barbara lazán bánik a stíluselemekkel, például az egyik hálószobában az indusztriális stílust idéző, izgalmas felületű látszó beton plafonra a nagypolgári lakásokból ismert díszléceket és rozettát tett. „Ezeknek a doka tábláknak vagy más néven zsalutábláknak attól ilyen érdekes a felületük, mert egyszerűen koszosak. A férjem a projektjeiben mindig levereti vízzel, hogy szép tiszta legyen alulról a mennyezet, de nekem pont ez tetszik. Olyan, mintha festve lenne, sokkal egyedibb így. Az a titka, hogy jól össze kell járni a régi táblákat, mielőtt a pumpás betont ráengedjük” – javasolja azoknak, akik hasonló megoldást szeretnének.

Ezek a stukkók még eredeti gipszből vannak, nem polisztirolból, így remegő kezekkel fúrták fel, azon izgulva, hogy ne repedjen el közben. Akkoriban még nem volt erre embere, minden ilyen nehéz és precíz feladatot a férjével és az édesapjával hárman csináltak. „Ma már van egy karbantartóm, aki megvalósítja az összes őrült elképzelésemet.”

Bontásból mentve

A múltat idéző darabok sokat hozzátesznek az otthonos atmoszférához. A nappaliban található lerakó asztal története a régi házhoz kapcsolódik. Amikor bontották az épületet, elraktak egyet a régi gerendákból. Évekig hevert Barbaráék kertjében, mire ez a rusztikus lerakó lett belőle. A pince fölötti VP monogramos téglákból is eltettek párat, amit aztán beépítettek a téglafalba. Sőt múzeumba is került belőle, Veszprémben, a várban lévő Tégláriumban – ahová a világ minden részéről gyűjtenek téglákat – található belőle. A monogram alapján vélhetőleg a XVIII. században a Veszprémi Érsekség borospincéje lehetett a ház alatti boltíves helyiség.

Szelfiző Van Gogh és Mona Lisa vécépapírral

 A humor mindig jót tesz egy enteriőrnek, akármilyen formában bukkan is fel. Barbara kifejezetten kedveli a vicces képeket a komoly festmények mellett. „Ha van egy kis időm, szoktam ezzel a céllal keresgélni a neten, és ha megtetszik valami, megveszem, legyen az festmény vagy egy különleges print. A Dávid-szobros fotótapétát is már akkor megvettem, amikor a ház még sehol nem volt, tapétázáskor gondolkodnom kellett, hogy hová tettem.” Egyébként mivel szinte mindent online vásárol Barbara, nem szokott felhalmozni tárgyakat. Nincsenek kedvenc lelőhelyei se, mindig konkrétan keres valamit, akár képkereső segítségével, és ahol megfelelő áron megtalálja, onnan rendeli meg. Tervezéskor gyorsan összeáll a fejében az összkép, nem csinál moodboardot sem. Így elég gyorsan tud dönteni vásárláskor.



Rugalmas újratervezés

A vendégek visszajelzése is segít, hanem valami nem jól működik. Például a lenti konyha hosszúkás ablaka nem igazán praktikus, mert mosogatáskor összefröcskölődik, állandóan takarítani kell. És mivel előtte van a konyhabútor, nem könnyű elérni. Viszont ha olyasmire jön rá, ami korrigálható, simán megváltoztatja.

A Lingel íróasztalt először mentazöldre festették, de mivel nem tetszett, új színt kapott.

Az épület külsején lévő téglaberakásokat pedig fehérre tervezték, de a végeredmény nem tetszett Barbarának. Egy teljes napig dolgozott rajta a homokfúvó, hogy leszedje róla a festéket. Fehér porba burkolta az egész környéket.

Neuralgikus pont a költségvetés

Barbara legfontosabb tapasztalata, hogy a tervezett költségek általában másfélszeresére, de gyakran a duplájára nőnek a projekt végére. A leggyakoribb ok, amin megcsúszik a büdzsé, amikor a nagy nehezen megtalált mesterember, akár másfélszeres árát is hajlandóak vagyunk kifizetni annak érdekében, hogy végre elkészüljön a munka. Korábban sokszor előfordult, hogy elakadt a folyamat amiatt, hogy nem volt megfelelő embere az adott feladatra, de mostanra megvannak a szakemberei. „Ha időben szólok, (most már tudom, mikor van az időben), szívesen jönnek, mert tudják, hogy könnyű velem dolgozni. Lehet, hogy néha hajmeresztő ötleteim vannak, de nagyon együttműködő vagyok. Kapcsolási rajzot is készítek a villanyszerelőnek. Figyeltem a kis jeleket, amiket fölrajzolt a falra vagy az alaprajzra, amikor egyeztettünk. Kérdeztem, hogy mik ezek, ő elmagyarázta, és a következő építkezésen már kompletten megcsináltam neki. Imád hozzám jönni szerelni.” Váratlan dolgok is mindig felmerülnek egy felújításnál, amivel nem lehet előre kalkulálni, de gyorsan megdobják a költségeket. A harmadik ok pedig maga a lakberendezés, mert a határ a csillagos ég, muszáj visszafogni magunkat. „És hát leállni sem könnyű. Heti rendszerességgel látogatom mindegyik helyet és folyamatosan fejlesztgetem lakberendezés szempontjából is. Ha meglátok valamit a neten, ami nagyon passzol valamelyik szálláshelyre, megveszem.”   

Nem a stílus a legfontosabb

„Egy szálláshely esetében a lokáció számít a legjobban. Persze fontos, hogy igényes legyen a környezet, de ha ezeket az apartmanokat modern vagy skandináv stílusban rendeztem volna be, akkor is ugyanilyen népszerűek lennének. Az az igazán meghatározó szempont az ideérkező vendégek számára, hogy a veszprémi vár aljában, az Óváros tér mellett található a ház. Az azonban megfigyelhető, hogy egyre többen keresik a különlegesebb szállásokat.” Ezért Barbara –֪jelenleg is több projektet futtatva – további lakásokat újít fel a város különböző pontjain.

Szerelemprojekt a Csobáncon

Barbara régóta szeretett volna végre magának is tervezni, nem csak a vendégeknek. Nemrég megtalálták az ideális helyet a nyaralójuknak, ősszel kezdenek bele az építésébe. A Balaton-felvidék egyik tanúhegyén, a Csobáncon található, csodálatos kilátással. „Csak remélni merem, hogy nem fog arra a sorsra jutni, mint minden más eddigi projektem, hogy én sose nyaralok ott, csak mindenki más.”

Beszerzési lista

Vivre: étkezőasztal, barna bőr fotel a hálóban, üveg konzol asztal, rose gold fürdőszobai tükör és lámpa

Jófogás: Chesterfield kanapé, linger íróasztal, 3 db nagyipari lámpa a Ganz Gépgyárból az étkezőasztal fölött

Jysk: dohányzóasztal, egyszemélyes ágyak, szürke fotelágy

Wind&Beer: kültéren is használható fa szék

Wellis: Gloria kerek fürdőkád

Bauhaus: fürdőszobai padlóburkolat Asila

IKEA: keretes ágy, natúr éjjeliszekrény

Woodelier:  franciaágyas hálószoba éjjeliszekrényei

AliExpress: Fornasetti copy tányérok

Csempehegyek: felső konyha hexagon falburkolat

Royal Mozaik: fürdőszobai mozaikburkolat

Bolhapiac: kétágyas szoba éjjeliszekrényei

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics