Kiadásra készült: Modern elegancia – egy nagypolgári lakás újjászületése

Egy bérbeadásra szánt lakás esetében nyilvánvalóan más szempontokat kell figyelembe venni, mint egy otthon tervezésekor. Ám ebben is megjeleníthetjük a saját stílusunkat, belevihetjük a személyiségünket. Sőt, szabadabban gondolkodhatunk, ha nem kötik a kezünket megrendelői vagy családi igények. Jó példa erre Dr. Farkas Szilvia legújabb munkája.

Szerző: Szabó Eszter

Új perspektívát adott a világjárvány

Szilvi, aki ügyvédként dolgozott, 2015-ben költözött össze a férjével, és szerette volna otthonossá tenni a közös albérletet, ezért jelentkezett az Otthonkommandó lakberendezési alaptanfolyamára, amelyet több is követett. A következő projekt egy kislakás felfrissítése volt, amit aztán három nap múlva el is adtak, és ezzel el is indult az új karrierje. Ahogy egyébként sokak életében, számára is változást hozott a pandémia időszaka, amikor döntött és ma már TaMaison Interior Design néven fő foglalkozásként űzi a lakberendezést, valamint ingatlanok felújításával és bérbeadásával foglalkozik.

„Valójában Ditta tanfolyama volt az, ami berobbantotta ezt a vonalat. Később elvégeztem egy hivatalos lakberendező iskolát, majd utána elkezdtem másoknak is tervezni. Az iskolában alapvetően én a 3D tervezést szerettem volna megtanulni, ezért jelentkeztem, mert egyébként az Otthonkommandós tanfolyamok gyakorlati szempontból verhetetlenek. Amikor elkezdtünk lakásokat felújítani, rögtön érzékeltük, hogy jól megy, így felépítettünk rá egy vállalkozást” – mesél a kezdetekről.

Fókuszban a nagypolgári lakások

Szilviék ezt a most bemutatott ingatlant is kifejezetten kiadási céllal vásárolták meg. Általában nagypolgári enteriőröket keres, mert ezt a stílust kedveli a legjobban és a bérlői köre is jellemzően ezt keresi. A befektetéseik mindegyike letűnt korok jellegzetes hangulatát idéző bérházakban találhatóak, de persze a másoknak tervezett terek jóval szélesebb skálán mozognak.

„Általában külföldiek veszik ki a lakásainkat, akik nagyon szeretik ezt a polgári környezetet. Jellemzően Budapesten dolgozó angol, amerikai vagy német filmesek. Így amikor nem konkrét személynek tervezek, az ő igényeiket tartom szem előtt. Ennek ellenére ez nagy szabadságot ad számomra, és nagyon szeretem, hogy a saját stílusom meg tud jelenni ezekben a munkáimban. Egyébként olyan praktikus, neutrális alapokkal érdemes dolgozni, amiből bármit ki lehet hozni. Én például sohase teszek sok dísztárgyat a kiadásra szánt lakásokba, mert fontos, hogy aki beköltözik, a személyes dolgaival töltse meg és azokkal tegye otthonossá. Tárolóbútorból ellenben mindig többet tervezek, hogy minden holmijukat kényelmesen el tudják helyezni az itt tartózkodásuk alatt” – mondja Szilvi.

A 76 négyzetméteres ingatlan nagyon lelakott állapotban volt, amikor megvették. Bár falakat nem raktak át, szinte mindent szét kellett verni a teljes felújítás érdekében. Az alaprajza nem volt rossz, csupán egy-két pengefalat húztak fel, valamint plusz egy fürdőszobát alakítottak ki, hogy mindkét hálónak legyen sajátja.

Szilvi törekszik arra, hogy amit csak lehet, megtartson ezekben a régi lakásokban, nagy hangsúlyt fektet az értékmentésre. Még akkor is, ha hosszadalmasabb munkával jár, mintha kicseréltetné. Itt például fel tudta újítani valamennyi nyílászárót, beltéri ajtókat, az egyetlen menthetetlen ajtóból pedig ugyanolyan kazettás darabot gyártatott. A padlóra azonban vinil burkolatot tettek, mert a parketta sajnos szuvas volt. Ezek a modern SPC vinilek megszólalásig hasonlítanak az eredeti fára és nagyon jó minőségűek, és bírják az igénybevételt, nem kell aggódni, hogy összekarcolják a bérlők.

Térelválasztás festéssel

Látványos vizuális megoldás az étkező és a nappali eltérő falszínnel történő elválasztása. Néhányan óvták ettől az izgalmas térjátéktól, attól tartva, hogy nagyon be fogja szűkíteni a teret, de szerencsére nem hallgatott rájuk. Kifejezetten feldobja a nappalit az étkező funkció optikai kijelölése.

„Általában készítek moodboardot tervezéskor, de az is előfordul, hogy amint belépek a lakásba, azonnal kialakul egy belső képem a berendezésről. Most is tudtam, hogy körülbelül milyen végeredményt szeretnék látni. A két fő szín közül pedig a kék egy pillanatig sem volt kérdés, ez a szín valamilyen árnyalatban a legtöbb általam tervezett térben felbukkan kisebb-nagyobb felületen. Hozzá választottam ezt a púder rózsaszínt. Felfestettem pár variációt a falra, és az alapján döntöttem” – avat be a tervezési folyamatba Szilvi.

Kedvenc lelőhelyek

Mindkét árnyalathoz csodásan passzol Szilvi abszolút kedvence, a varázslatos színpalettájú keleti szőnyeg. Mintha idetervezték volna a kékkel, meg a rózsaszínnel. Megfogadta, hogy semmilyen körülmények között nem válik meg tőle, elhozza, ha egyszer úgy alakul, hogy eladják a lakást. Tekintetet vonzó darab az arany keretes antik tükör is, aminek a hirdetését már akkor lementette magának, amikor még gondolatban sem volt meg a lakás. A tervező nem feltétlenül fix helyekről szokta beszerezni a bútorokat. Azokat a lelőhelyeket kedveli leginkább, ahol sok márka van.

„A Woood márkát imádom például a Bonaminál, és a Bútor1-ről szintén szeretek rendelni, ahol ugyan vegyes a választék, de szuper dán meg svéd darabok is megtalálhatók. Amikor régiségeket keresek, szívesen böngészem a Galéria Savaria oldalait, onnan van a szőnyeg és a tükör is” – sorolja.

A kivitelezés buktatói

A kiadásra vagy eladásra szánt ingatlanok esetében általában nem alakul ki érzelmi kötődés, de az első ilyen munkáját azért nem engedte el könnyen, még meg is könnyezte, amikor eladta. Ma már rutinos –ez a kilencedik saját projektje. A sokadik felújítás után sincs azonban saját kivitelező csapata. Kezdetben állandó emberekkel dolgozott, de nehéz volt egyben tartani a különböző szakembereket. Nagyon vegyesek a tapasztalatai, most például ő szedte össze az embereket, egytől-egyig olyanokat, akikkel már dolgozott együtt korábban. Jó kis csapat volt, de mindenki önálló, nem könnyű összehangolni őket. Ezért, amikor másnak tervez, nem vállalja a kivitelezés lebonyolítását egyelőre. 

Kompromisszumok és meglepetések

Egy bérbeadásra készülő projektnél nagy szabadságot ad, hogy nincs megrendelői igény, aminek meg kell felelni. Jellemzően olyan típusú kompromisszumok merülnek fel, hogy kiderül, nem ott van strang, ahol mondták, és át kell tervezni például a fürdőszobát. Hiába a felmérés, ezekben a régi házakban mindig érhet minket meglepetés a bontás során.

Itt egyetlen komoly nehézség merült fel; az épület műemlékvédett területen helyezkedik el, ezért alapos fejtörést okozott, hogy a hőszivattyús klíma kültéri egységét hová tudják kihelyezni. Végül a lakás melletti, használaton kívüli cselédlépcsőházba engedték kitenni. Annak ellenére, hogy ezen kívül is voltak kihívások – a vezetékek cseréje és az elektromos engedélyeztetés sem egyszerű ezekben a régi házakban –, ez volt Szilvi egyik legnyugisabb projektje. 8 hónap alatt elkészült, ráadásul szinte azonnal ki tudta adni.

„A másik kompromisszumos kérdés a berendezés, mivel ez marad a végére és ha elcsúsznak a költségek, itt tudom megfogni, mert én általában elég szigorúan tartom a keretet. Sokat lehet spórolni a gardróbokon, a konyha korpuszán, és a kiadó lakásokban általában nincsenek különösebben drága dizájndarabok. Próbálom úgy összeválogatni a bútorokat, hogy az összhatás minőségi legyen. Úgy gondolom, ez kifejezetten jól sikerült itt” – mondja. 

Fotó: Dr. Farkas Szilvia

BESZERZÉSI LISTA

Mirjan24: kanapé, tv-állvány

Bútor1: étkezőasztal, székek, ágyak

Ikea: gardróbszekrények, konyhabútor, éjjeliszekrények, hálók mennyezeti lámpái, fa fürdőszobaszekrény

Arezzo Design: kék mosdószekrény

Galéria Savaria: szőnyegek, antik tükör

Tapétatrend: Rasch tapéta

Rea: csaptelepek

HeavenShop: nappali mennyezeti lámpa

Lámpabolt: konyhai világítás, háló falikarok

Lámpa és fény: fürdő falikarok

Designcsempe: fürdő fal: Dune Baikal Blue, padló: Cifre Nexus

 

*****

A tökéletes otthonnak két alapja van: funkcionálisan rendben legyen és az egyedisége, stílusossága mellett visszatükrözze a személyiségünket is.

Teljesen mindegy, hogy van egy szép kanapénk, ha rossz a szoba elrendezése, de egy jól kialakított konyha se kerül többe, mint a rosszul kialakított.

Rengeteg olyan ALAP dolog van, aminél, ha rosszul döntünk, azon nem fogunk tudni később változtatni és meghatározzák azt, hogy az otthonunk valóban kényelmes és minden igényt kielégítő legyen.

Ha van egy alap TUDÁSUNK, akkor a HIBÁK ELKERÜLHETŐEK!

Minden megtanulsz a LAKBERENDEZÉS ALAPJAI online tanfolyamon, ami ehhez szükséges.

Egyszerűen és érthetően, kifejezetten laikusoknak!

A tananyagok állandó jelleggel, mindenféle korlátozás nélkül, bárhonnan, bármikor elérhetőek az online felületen. A kurzusokhoz tartozik egy szuper hangulatú zárt FB csoport, ahol bármikor kérdezhetsz, ha elakadsz, vagy kétségeid vannak, megerősítésre lenne szükséged.

>>> Nézd meg a LAKBERENDEZÉS ALAPJAI online tanfolyamot <<<

 

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics