2021. január 23.

13+1 tipp, hogyan alakítsunk ki ablak beülőt HELYESEN

Nagy divat mostanában ablak beülőket tervezni a házakba, lakásokba. Sok helyen látjuk, pinteresten, instán, az inspirációs képeken a hívogató kis kuckókat, és persze, hogy mindenki szeretne ilyet a saját otthonába. Azonban ahhoz, hogy valóban kényelmes és kuckós legyen számtalan dologra oda kell figyelni a tervezéstől kezdve a kivitelezésig, mert sok ponton elcsúszhat a dolog és a végeredményünk egyáltalán nem lesz hívogató, üresen fog szomorkodni a lakás egy pontján, vagy épp pakoló felületnek használjuk és ott fognak tornyosulni a vasalni-való kupacok vagy húsvétkor a karácsonyi díszek…

Nézzük is, hogyan alakítsuk ki jól:

1. Tájolás: ez a tervezés része és sarkalatos pont, nem csak maga a tájolás, hanem az ablaknak az árnyékolása.  Egy nyugati ablak megfelelő külső! árnyékoló nélkül nyáron élvezhetetlen, de legalább nem kell a lakásba szauna, mert annak használhatjuk, igaz csak nyáron. Egy északi fekvés nyáron ugyan kellemes, de télen igencsak hideg tud lenni, bár ez függ az épülettől is. Ha új építésű a házunk és jól szigetelt, akkor valószínűleg nem fog a falból sütni a hideg, még jobb, ha falfűtésünk van.  Mondom minden, mindennel összefügg! Szóval lehet tenni északra is, nyugatra is, de itt sok egyéb tényezőt is figyelembe kell venni. Általánosan a legjobb a K-DK-i tájolás. És akkor még nem beszéltem a kilátásról, a lakás, ház, telek elhelyezésétől, mert nyilván ehhez is igazodni kell, senki nem szeretne úgy bekuckózni, hogy közben a szomszéd ház WC ablakát látja…

2. Funkció: funkciót kell adni neki, ami nem annyit tesz, hogy azt mondjuk magunknak, hogy oké, itt fogok olvasni… Ismernünk kell saját magunkat, a család szokásait és megtalálni azt a pontot, ahol be tudjuk úgy integrálni a lakás használatába, hogy annak szerves része lesz. Ez nem könnyű feladat, a tervezés egészével összefügg, de itt nem tudom most ezt a pontot jobban kifejteni, megtanítom A lakberendezés alapjai kurzusomon. Ami ezen a ponton talán a legnehezebb, az az elengedés… Mindig az alaprajzhoz igazodunk!!! Ha valamit nagyon szeretnénk, de adott helyzetben nem megvalósítható, azt el kell engedni! Ha odanyomorgatjuk valahova, abból sok jó nem fog kisülni.

Feltehetőleg senki nem fog a lépcsőfordulóban ücsörögni…

3. Helyiség: melyik helyiségbe kerüljön? Erre mindenféle példákat lehet találni, sokan vágynak egy ilyen kuckóra a konyhában, de gyakori a nappaliban is. Ez összefügg a funkció ponttal. Csak gondoljunk bele, hogy ha egy ilyen kuckót teszünk egy előszobába, egy emeleti közlekedőbe, le fog oda valaha bárki is ülni? Nem valószínű… Ugyanígy funkcionálisan hibás a hálószobába tenni, a legtöbb ember reggel felkel, kijön onnan és csak este megy be, a napja nagy részét nem ott tölti… Ellenben ha eleve van ott egy kis dolgozó sarok, akkor amellett lehet létjogosultsága, a laptoppal az ölünkben oda is lehet ülni. Célszerű eleve olyan helyiségbe tervezni, ahol az időnket töltjük, ez pedig általában a nappali-étkező-konyha hármasa. Nagyobb gyerekeknek, akik már szeretnek elvonulni szintén jó lehet, a kamaszok szeretnek bekuckózni.

A hálószobában is jó eséllyel csak dekoráció lesz…

4. Berendezés: ha megvan a helyiségünk még mindig össze kell hozni a berendezéssel, hiszen ez még mindig megakadályozhatja, hogy használjuk. Valószínűleg nem fog működni, ha a „második sorba tesszük”, tehát egy kanapé mögött, étkezőasztal mögött. Vagy beintegráljuk a berendezésbe, vagy egy külön kis szigetként kezeljük. Megjegyzem ez utóbbihoz nagy tér kell, hogy elférjen, kis lakásokban ez felejtős. Ha beintegráljuk pl a nappaliba, akkor kvázi kanapéként is tud működni, de ehhez majd a megfelelő méretek kellenek! Étkezőnél legyen egyben pad az asztalnál, ez szintén meghatározza a méreteit, kialakítását.

5. Lássuk reálisan a lakásunk méreteit! Ha kicsit a terek, és nincs olyan rész, ami kifejezetten adja magát, hogy kialakítsunk egy ilyen kis beülőt, akkor engedjük el. Konyháknál szintén csak ott fér el, ahol NAGY konyha van, nem megy a funkció, tárolókapacitás, munkafelület rovására.

Ha kicsi a szoba nem mindig érdemes beépíteni, mert zsúfolt összhatás lesz. Jobban járunk egy kényelmes fotellal…

6. Ezeknek a beülőknek a lényege, hogy a szobából nézve nem ugranak ki a fal síkjából, hanem azzal egy vonalban vannak. Ebből következik, hogy vagy elve kell, hogy legyen, vagy terveznünk kell egy kis beugrót, vagy ha elég vastag a falunk kihasználhatjuk a falvastagságot is, bár ez utóbbi inkább csak egy keskenyebb, pad-szerű ülőkét fog eredményezni.

7. A másik opció, ha nincs beugrónk, a beépített verzió. Vagyis egy beépített szerkénnyel kvázi új falsíkot hozunk létre, így ez fogja kiadni a beugrónkat. Ennél a pontnál csúnyán el lehet rontani, ugyanis nem elég, ha rakunk mondjuk 1-1 polcot az ablak két oldalára és közé az ülőkét! Ez hülyén fog kinézni. Igazán szép a teljes beépítéssel lesz, azaz saroktól sarokig és mennyezetig! És figyeljünk, hogy a beépítés alsó része 60 mély szekrény legyen, így a padunk is lehet 60 cm mély, ha csak polcot tervezünk, az túl keskeny lesz.

Akinek nincs „gyárilag” beugrója vagy nem tud/akar beépíteni egy egész falat, az inkább engedje el ezt a dolgot és tegyen valahova egy kényelmes fotelt.

8. Külön szót kell ejteni a „bay window”-ról. Régi polgári házakban is gyakran megtalálható, látványos építészeti elem, de ha be szeretnénk építeni, akkor jól gondoljuk át, mert a 45 fokos szögben álló falnak, ha nekidőlünk, csak úgy lesz kényelmes, ha jó mély az ülőrészünk, különben „lelógunk” a felületről. Ha új tervezés legjobb nem ilyet, hanem egy 90 fokos beugrót tervezni.

Itt nem lehet kényelmesen ülni, feltenni a lábat, mert nincs olyan felület, aminek neki lehet dőlni. Plusz az ablakpárkány is kiugrik és beleáll a derekunkba.

9. Szintén külön említésre méltó a konyhai ülőke, ahol gyakori hiba, hogy túl kicsi lesz, és egyáltalán nem hívogató, ha benyomorgatjuk a hűtő és a kávéfőző közé…

10. Az ablak parapet magassága az, amit a legtöbben elszúrnak, azaz túl alacsonyra teszik! Az ülőke akkor kényelmes, ha székmagasságban van, ez 45 cm. Ennél alacsonyabban ne legyen a parapet! De feljebb lehet, sőt szerintem jobb is. És a jó hír, hogy a sima parapet magassággal is kialakítható az ablak beülő!

Ma már a 3 rétegű ablaküvegeknél nem annyira húz a hideg, de általában hidegebb az üveg, mint a fal, ennek nem kellemes nekidőlni, ezért a beugrónk két oldalsó rövid része vagy teli fal legyen, ablak nélkül, vagy ha van ablakunk, akkor ott egy magasabb parapet magasság kell, hogy ne az üvegnek, hanem a falnak dőljünk neki. Ez amúgy kényelmesebb is. Persze tehetünk oda párnát, de akkor amúgy se látszik tőle az ablak, szóval tényleg felesleges, ráadásul az üveg könnyen maszatos lesz, állandóan takaríthatjuk. Értelemszerűen, ha az oldalsó szakaszon van ablakunk és normál parapet magassággal, akkor  hosszanti részen is ezt kell folytatni, a parapet semmiképp ne ugráljon!

Ha csak a hosszanti falunkon van ablak, ott a mi döntésünk a parapet. A minimum ugye 45 cm, bár én inkább tenném ezt is 50-re. Aki fázósabb, vagy tart attól, hogy a derekára húzni fog a hideg, tegye bátran 30-50 cm-rel feljebb, egyébként itt már kb a normál magasságnál vagyunk… A magasabb parapetnek megvan az az előnye is, hogy lesz egy ablakpárkányunk, ahova pakolhatunk, le tudjuk tenni a könyvet, amit olvasunk, egy bögre kávét, gyújthatunk gyertyát, ünnepekkor dekorálhatjuk, stb.

11. Ami az ülőrész méreteit illeti, ez is erősen függ a funkciótól, de azért vannak minimum méretek. Az ülésmagasság 45 cm legyen, ez a legkényelmesebb. Az ülőke hossz minimum 80 cm! Ennél kisebb ne legyen. Hosszabb lehet, akár egy kanapé méret is, de ebben az esetben legyen arányos a mélységgel, tehát az is lehet nyugodtan akár 80-90 cm, ez még vendégágynak is használható. A mélysége minimum 45 cm, ez szintén egy széknek felel meg, de ebbe bekuckózni nem nagyon lehet, ahhoz már minimum 55-60 cm kell, hogy kényelmes legyen. Viszont ha étkező asztalnál van és normál üléshez is használjuk, akkor ne legyen 45-nél mélyebb, mert nem fogunk tudni hátradőlni és nem lesz kényelmes! A hátunk mögött jó, ha van az ülőfelülettől számítva legalább 30-50 cm magas falfelület.

12. Beépített polc esetén figyeljünk oda, hogy ha azt befordítjuk a beugró felé, ezt csak az egyik oldalon tegyük, különben megint nem lesz minek kényelmesen nekidőlnünk. Vagy csak kezdjük a polcokat magasabban.

13. Ne feledkezzünk meg a helyi világításról sem! Mindenképp tervezzünk ide legalább egy olvasólámpát, ne ez legyen az akadálya annak, hogy nem tudjuk használni a kis kuckónkat. És ne olyan helyre tegyük, ahol lefejelhetjük.

+1 inspirációs képek – Nem minden jó/helyes/szabályos, amit a neten látunk, szóval ne higgyünk el mindent az inspirációs képeknek! Egy ilyen képet látva (lent) erős vágyat érzünk, hogy nekünk is legyen ilyen! De ha odafigyelve nézzük, máris feltűnik, hogy a hátunk mögött lyuk van, párna ide vagy oda, túl kényelmes nem lehet, a párna állandóan be fog oda csúszni, ez mondjuk könnyen kiküszöbölhető az alsó részre falat teszünk. Az óriási ablak is roppant csábító, szinte egybeolvad a benti tér a kintivel, olyan mintha a természetben ülnénk. Csak ilyenkor gondoljunk arra is, hogy hány légy/poloska/szúnyog/darázs és egyéb rovar fog itt bejönni. Nálunk nincs olyan ablak, amin ne lenne szúnyogháló… Egyszóval használjuk a józan paraszti eszünket is 🙂

Mint látható ezer dolgot kell figyelembe venni, így sajnos nem tudok egy jó receptet adni a tervezésre, hiszen ez mindig a körülményekből indul ki, azokhoz alkalmazkodik. Azokat a pontokat soroltam fel, hogy mikre kell figyelni. A két leggyakoribb hiba, hogy egyszerűen nincs átgondolva hogy hova és miért teszünk ablakbeülőt, a másik pedig, hogy se az ablak parapet magassága, se maga az ülőrész nincs jól méretezve.

Remélem ez a kis összefoglaló segít, hogy senki ne kövessen el nagy bakikat 🙂

A képeket a Pinterestről gyűjtöttem az illusztráláshoz.

*****

A lakberendezés alapja a FUNKCIÓ!

Teljesen mindegy, hogy van egy szép kanapénk, ha rossz a szoba elrendezése, vagy lehet szép burkolatunk a WC-ben, azonnal tönkre vágja a műanyag felmosóvödör a sarokban. Kerülhet rossz helyre kapcsoló, lámpa, lehet kevés tárolónk, választhatunk rossz burkolatokat, színeket.

Rengeteg olyan ALAP dolog van, aminél, ha rosszul döntünk, azon nem fogunk tudni később változtatni!

Nem fogjuk újra átrakni a falakat, vagy szétverni a vadiúj burkolatot, és az új konyhát sem bombázzuk szét, mert rossz helyre kerültek a kiállások.

Ha van egy alap TUDÁSUNK, akkor a HIBÁK ELKERÜLHETŐEK!

Minden megtanítok a LAKBERENDEZÉS ALAPJAI online tanfolyamon, ami ehhez szükséges. Rizsa nélkül, egyszerűen és érthetően!

A tananyagok állandó jelleggel, mindenféle korlátozás nélkül, bárhonnan, bármikor elérhetőek az online felületen. A tanfolyamokhoz tartozik egy szuper hangulatú zárt FB csoport, ahol bármikor kérdezhetsz, ha elakadsz, vagy kétségeid vannak, megerősítésre lenne szükséged.

>>> Nézd meg a LAKBERENDEZÉS ALAPJAI online tanfolyamot <<<

 

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics