A lakberendezés legnagyobb anomáliája: a fahatású járólap

Most ismét egy fájdalmas témát feszegetek, és nehezebb is írni róla, mint tegnapelőtt a trend-kommersz vonalról, pedig az se volt könnyű. Tudom, hogy ezzel a bejegyzésemmel nem leszek népszerű, egyszerűen azért, mert a véleményem szöges ellentétben áll egy széles körben elterjedt iránnyal és egy olyan megoldással, ami sokak által nagyon kedvelt. De ez is egy olyan dolog, hogy soha senki nem beszél erről, pedig kéne!!!

Sokan nem fognak vele egyetérteni, a legtöbben azért nem, mert náluk is megtalálható, így meglehet, hogy személyes sértésnek veszik a leírtakat. De remélem mindenki tudja, hogy nem ez a célom, csak szeretnék rávilágítani a jelenségre. Ettől még nem kell rohanni lecserélni a padlót és az se baj, ha valakinek tetszik, de akit érdekel a lakberendezés, fontos, hogy  több irányból tájékozódjon!

A fahatású járólap

Az a durva, hogy 2017 májusából, pontosan 2 éve áll itt a blogon piszkozatban egy bejegyzés a fahatású járólapokról, sőt a piszkozatot megelőzte majd ugyanennyi idő, hogy írni kéne róla… de eddig nem volt vér a pucámban publikálni, mert fogok érte kapni hideget-meleget, nem baj, nem kell egyet érteni, csak tegyétek kulturáltan.

Szóval sose értettem ezt a fahatású járólap jelenséget, már akkor sem, amikor megjelent. Első pillanattól lehetett tudni, hogy népszerű lesz én viszont évek óta állítom, hogy megérkezett az “új márványmintás csempe delfines bordűrrel”, azaz hosszú évtizedekig kiirthatatlan lesz a lakberendezés palettájáról. De ez a legnagyobb kamu, amit valaha láttam! És aki ismeri a blogot tudja, hogy nem kedvelem az “olyan, mintha” dolgokat. Hiába léteznek ma már gyönyörű darabok, a megszólalásig hasonlítanak a fára (képen!), ezt nem vitatom, de akkor is utánzat! Kisebb dolgoknál ezt ügyesen el lehet maszatolni, de egy padlóburkolat nem kis dolog, nem lehet kompenzálni.

A létjogosultságát a padlófűtéssel szokás igazolni, amivel mily meglepő 🙂 szintén nem értek egyet. Teljesen rossz a megközelítés és a kérdésfelvetés és ezért születhetnek meg ilyen anomáliák, mint a fahatású greslapok. Mint a lakberendezésben sokszor, most is visszafelé kell gondolkodni: milyen burkolatot szeretnénk? Ha fát, akkor azt sose fogja pótolni egy hideg kő, akkor sem, ha megszólalásig hasonlít rá. Egy színházi díszletben igen, de hús-vér otthonban nem. A szemünket becsaphatjuk, de a fa meleg érzetét nem pótolhatjuk. Látszólag megkaptuk a fát, de a valóságban marhára nem.

Ha fát szeretnék, akkor 3 lehetőség van:

1. ne legyen padlófűtés és máris lehetőségek tárháza áll a rendelkezésünkre. Mellesleg a fa padlófűtés nélkül se hideg. Mennyezet, fal ,radiátoros fűtés, széles a választék… Szóval, ha annyira fára vágyunk, akkor hagyjuk el a padlófűtést és ne hagyjuk rábeszélni magunkat, mi fogunk ott lakni, nem a kivitelező!

2. ha mégis padlófűtés van, akkor legyen keretünk például a rétegelt svédpadlóra, ami mehet padlófűtésre, mert nem igaz, hogy erre nem tehető fa! Itt szoktak még jönni a hőátbocsájtási tényezővel, hogy ez rosszabb, mint a kőé… Ez így van, de ez nem azt jelenti, hogy duplája lesz a fűtésszámlánk, kicsit el van túlozva a dolog.

3. ha padlófűtés van és nincs keretünk fára, akkor válasszunk laminált padlót, ebből is nagyon szépek vannak és igen, lehet mondani, hogy ez is kamu, de ez melegburkolat, nem egy hideg, rideg anyagot akar meleg barátságos fának mutatni. Ez egy olcsóbb alternatíva, mert a fát a legtöbb ember nem engedheti meg magának, de a fahatású hidegburkolat NEM ezért jött létre. És ez az óriási nagy különbség a kettő között!

Egyébként a padlófűtés-hidegburkolat kombó több szempontból sem szerencsés. Egyrészt szobában a hidegburkolat baromira nem hangulatos, nem otthonos, hangsúlyozom, ha látványra át is ver, érzésre biztos nem! Másrészt ez az év felében minimum hideg, az átmeneti időszakokban is sokszor, amikor nem megy fullon a fűtés és mint ilyen egy kisgyerekes családban számomra a leginkább érthetetlen választás, hiszen a gyerekek a földön játszanak! Nálunk nincs padlófűtés, de a fa padló télen sem hideg, vígan ücsörögnek rajta. Aztán olyan később felmerülő problémákról nem is beszélnék, hogy szőnyeg, ami szintén visszafogja a padlófűtés teljesítményét, ezért nem javasolják, viszlát pihe-puha szőnyeg, otthonos nappali… a végeredmény egy szőnyeg nélküli hidegburkolatos nappali lesz, ami borzasztó távol áll az otthonosság fogalmától.

Általános hibák:

Ha mégis ezt választjuk, nagyon körültekintőnek kell lenni. Négy ponton lehet csúnyán elvérezni:

 1. Gagyi terméket választunk, ami még kinézetre se hasonlít a fára. Ha nincs keret drágábbra, akkor vegyünk laminált padlót!
 2. Mérete: minél inkább hasonlítson egy fa padlóra, minél keskenyebb és hosszabb annál jobb. A 20×90-es lapokat már egész szépen le lehet tenni, de van 120-as is.  A rövid, 60-as lapokat kerüljük.
 3. A rakás mintája: ha nem variálunk merőleges, halszálka stb módokkal, csak simán rakni szeretnénk egymás mellé a sorokat, mint egy fa padlónál, akkor a laminált padló rakási szabályit kell követni. Nem tesszük egymás mellé a lapokat, mindig csúsztatás van! Nem rakjuk felesben se, mert úgy az egész felület mereven szimmetrikus lesz, ami szintén nem szép! Lehet rakni az 1/3-2/3 elvvel, vagy “szabadon”. A lényeg, hogy minimum 3, de inkább 4 különböző sorunk legyen, utána ismétlődhet, de az se baj, ha nem.
 4. Tegyük fel, hogy ügyesen rakták le, a fugával még mindig el lehet rontani az egészet. Nem jó a vastag fuga és az sem, ha világosabb, mint a padló, mert a valóságban a fa padlónál a fózolás sötétebbnek tűnik, így egy világos fuga természetellenes, nem valósághű.

Világos fugával és rosszul rakva, így még látványra se hasonlít egy fa padlóhoz…

Sötét padló világos fugával, szintén béna rakási móddal:

Béna méret, béna minta, bénán rakva… Ez minden, csak nem fa hatás….

Jó a fuga de túl szabályos a rakás:

Ez egész jó példa, teszem hozzá nem sok ilyet találtam, konkrétan ezt az egyet, pedig sokáig kerestem. Szép maga a lap, elég élethű, jól van lerakva, a fuga kb egyszínű vele, ez is jó, de egy árnyalattal sötétebbet is elbírt volna:

És kontrasztként a hajópadlónk:

Konklúzió: ha valaki fát szeretne, válasszon fát (vagy lamináltat), ha a konyhába tenné, de fél a fától, akkor keressen más hidegburkolatot, nagyon szép kő, betonszerű, és egyéb hidegburkolatok vannak, vagy ma már egyre bővülő választékkal ott vannak a piacon a különféle terülő padlók (csiszolt beton, terazzo, mikrocement, műgyanta, stb).

Alapvetően én is annak vagyok a híve, hogy egy térbe ne tegyünk kétféle burkolatot. Sokszor ezért dobja ki a gép a fahatású lapot, mert egy légtér a konyha és ott félünk bevállalni a lamináltat/fát, de szeretnénk egybe burkolni, hogy szépe egységes maradjon. Akkor olyan jó köztes megoldásnak tűnik a fahatású greslap. Pedig nem az! Ilyen esetben inkább vagyok a burkolatváltás híve.

Ha padlófűtés, arra nem csak hidegburkolat kerülhet! Számtalanszor futottam bele ilyen sztoriba, amikor óvatosan tapogatóztam, hogy nem akarnak-e inkább laminált vagy fa padlót, az volt a válasz: a gépész/kivitelező/tervező nem javasolja! Lehet, hogy 20 éve nem volt választék, de most már van!  Vannak padlófűtésre alkalmas laminált padlók és rétegelt fa padlók is, tehát a fáról sem kell lemondani! Minden kérdésben tájékozódni kell, nem szabad vakon bízni az ilyen válaszokban!

A hallgatóim jól tudják, hogy viszolygok a fahatású járólapoktól, őket is próbálom lebeszélni, szerintem a 80%-ot sikerül, akinél nem, ott tiszteletben tartom a döntésüket. Sőt nemrég egy ismerősömnek magam javasoltam, hogy oké, végső soron legyen ez a burkolat, mert úgy adódott össze minden, hogy ez jött ki legjobb választásnak. De ez 100-ból 1! Az esetek nagy részében van jobb megoldás!!!

Végül pedig, ha a stílus felől közelítem meg, azok a stílusok, amiknek a fa padló az alapja, szerves része, SOSE FOG MŰKÖDNI egy fahatású greslappal! Mert nincs meg benne a fa melegsége, ruganyossága, kellemes tapintása, barátságossága! És ezek ugyanolyan fontosak, mint maga a látvány.

*****

A lakberendezés alapja a FUNKCIÓ!

Teljesen mindegy, hogy van egy szép kanapénk, ha rossz a szoba elrendezése, vagy lehet szép burkolatunk a WC-ben, azonnal tönkre vágja a műanyag felmosóvödör a sarokban. Kerülhet rossz helyre kapcsoló, lámpa, lehet kevés tárolónk, választhatunk rossz burkolatokat, színeket.

Rengeteg olyan ALAP dolog van, aminél, ha rosszul döntünk, azon nem fogunk tudni később változtatni!

Nem fogjuk újra átrakni a falakat, vagy szétverni a vadiúj burkolatot, és az új konyhát sem bombázzuk szét, mert rossz helyre kerültek a kiállások.

Ha van egy alap TUDÁSUNK, akkor a HIBÁK ELKERÜLHETŐEK!

Minden megtanítok a LAKBERENDEZÉS ALAPJAI online tanfolyamon, ami ehhez szükséges. Rizsa nélkül, egyszerűen és érthetően!

A tananyagok állandó jelleggel, mindenféle korlátozás nélkül, bárhonnan, bármikor elérhetőek az online felületen. A tanfolyamokhoz tartozik egy szuper hangulatú zárt FB csoport, ahol bármikor kérdezhetsz, ha elakadsz, vagy kétségeid vannak, megerősítésre lenne szükséged.

>>> Nézd meg a LAKBERENDEZÉS ALAPJAI online tanfolyamot <<<

 

Hasonló bejegyzések

Hozzászólások

 1. Ne aggódj azon hogy “kapni fogsz”, Ditta. Majd töröld azokat a kommenteket, amik kellemetlennek. (Ahogy töröltem a drága és pofátlan Ropant Fa Kft.-ről szóló kulturált kommentjeimet is.
  Nyilván anyagilag érdekelt vagy az ügyben, de akkor is. Ez nem valami elegáns.)

 2. Kedves Ditta! Nálunk is ezen megy most a dilemma. Hogy új szobát nyerjünk, a jelenlegi konyhát megszüntetjük és beépítjük a nappali egyik részébe. A nappali nem túl nagy, így kicsit félek a különböző burkolatok keverésétől. Ezért gondolkodtunk a svédpadló plusz a konyha részre letett fahatású járólapon, hogy egységes maradjon, de a fa az fa, a kő meg kő, nem lenne az igazi. Tapasztalataid alapján mennyire bírná a svédpadló a konyhai strapát?

  1. hú, ezt ki is felejtettem a posztból, jó hogy rákérdezel! Ez az, amit semmiképp ne tegyünk! 🙂 egy igazi fa mellé odatenni egy lamináltat vagy fahatású követ, mert szörnyű lesz egymás mellett 🙂 és nem lesz egységes se.
   Ha hidegburkolat kerül a konyhába, akkor ne legyen fahatású semmiképp.
   Amúgy bírja a fa is a strapát, de nem való mindenkinek…

 3. Kedves Ditta,
  Most fogjuk felcsiszoltatni a tolgy svedpadlot, ami az ujonan vasarolt lakasunkat boritja. Most narancsolajjal van kezelve, kicsit sotet, ezert szeretnem felcsiszoltatni es natur szinuen hagyva valamivel lekenetni. Az egesz lakast ez boritja, a furdo es wc-n kivul, konyhat is.
  Kerdesem: mivel kenessuk le, hogy olyan selyenfenyu es vilagos maradjon? A parkettas vizes bazisu lakkot ajanl,de ugy tudom lehet olajozni is.
  Koszonom a valaszodat,
  B. Dóra

 4. Érdekes írás☺!
  Sosem értettem mi bajom a szebbnél szebb fa hatású greslapokkal amikor olyan praktikusak,népszerűek! Az idei konstruma kiállításon
  is,már megszólalásig “fa kinézetű”lapokkal találkozhattunk…mégis csak nézegettem,nem éreztem úgy hogy hazavinném☺
  Hát itt van megfogalmazva!
  Ami hiányzik ezekből: az érzés,a melegség,a tapintás,és az “utánzat” érzete.
  Nagyon köszönöm az írást!!!
  Helyére kerültek a dolgok!

 5. Szia!
  Engem sikerült megtérítened a fahatású lappal kapcsolatban…
  Mondjuk én a fürdőbe terveztem volna.
  Szeretnék ott is melegebb hatású padlót.
  De nyilván parkettát nem rakhatok oda a víz miatt.Vagy rosszul gondolom?
  Te mit javasolnál?
  Köszönettel
  Mariann

 6. Én sem szeretem a fahatású járólapokat, alapvetően azért, mert nem fahatásúak. Sosem lesznek azok, maximum optikailag. De a fát és a követ nem csak a kinézete különbözteti meg, ugye. Nálunk egyébként az egész lakásban padlófűtés van, és a fürdőszoba kivételével keményfa padló van MINDENHOL, a konyhában is! És a nagy szőnyeg ellenére is remekül fűt télen még alacsony fokozaton is. Ha valakinek fontos a minőség, akkor egy szebb kinézetű, famintás járólap és a fapadló ára között nincs nagy különbség, inkább vegyünk fát. Tökéletesen egyetértek a poszttal.

 7. Kedves Ditta!

  A általatok lerakott hajópadló minőségi besorolása A, AB vagy B?

  Nagyjáboli viszonyításképp szeretném kérdezni! Jó képeket a minőségi besorolásról nem nagyon látni, sok helyen pedig csak egy-egy szálat mutatnak be.

  Előre is köszönöm válaszod!
  Szép estét,
  Fruzsi

  1. Kedves Fruzsi! A mi padlónknak nincs besorolása, mert nem készen, osztályozva vettük.
   De az biztos, hogy nem A, elég rusztikus 🙂

 8. Most találtam rá a blogra/oldaladra, gratulálok, nagyon tetszik. Mi is gondolkodunk a régi járólap cseréjén, és mi is fahatású járólapban gondolkodunk, mert az érkező és a konyha gyakorlatilag egy tér, ráadásul kályhával, fázós talpú kutyával és fázós velem – sajnos szóba sem jöhet a fa. Kültérre nálunk nagyon bevált viszont a fagyálló kültéri változat, teljesen természetes hatást kelt, nem csúszik – igaz, ingünk-gatyánk ráment. Értem, amit írsz, és ha tehetném, én is fát használnék. 🙂

A hozzászólás nem lehetséges.

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics