Környezetbarát lakberendezés: 5 érv a régi bútorok mellett

Mindig is nagyon szerettem a régi bútorokat, sokkal inkább, mint az újakat… Ez igen szerencsés dolog, főleg ha az ember a környezetbarát megoldások útjára lép. A lakberendezésben ugyanis az egyik legfontosabb lépés ebben a tekintetben, hogy lehetőleg minél kevesebb ÚJ dolgot vegyünk!

Ez nem azt jelenti, hogy a lakás múzeumnak nézzen ki, vagy épp lepattant, rozoga cuccokkal legyen tele. Az összes lakberendezési stílus elbírja, a legtöbbnek kifejezetten jól áll a régi bútorok használata. Igen, a modern, minimalista vonalnak is… Persze ezek mennyisége stílusonként változik.

5 érv a régi bútorok mellett:

  1. A régi bútorok stílusosak, egy szép fa asztalt nem lehet összehasonlítani egy laminálttal.
  2. Árnyaltabban lehet velük lakberendezni. Az asztal példájánál maradva, választhatunk egyszerű régi parasztasztalt (rusztikus, vidéki stílushoz), vagy egy kicsit díszesebb ónémetet (például vidéki stílushoz, amit kicsit keverni szeretnénk a klasszikus, polgári vonallal, de millió eklektikus stílusba beilleszthető, pl skandi-vintage). Ha kecsesebb vonalakra vágyunk, ott vannak a neorokokó, neóbarokk asztalok, de még a stílbútorok is jöhetnek, az mcm szerelmeseinek pedig ott vannak az 50-60-70-es évek asztalai.
  3. Minőség – ezek a bútorok még fából készültek! Nem laminált, faforgács, bútorlap és társai…
  4. Jobban tartják az értéküket és jobban bírják a strapát. Ha esetleg túladnánk 1-1 darabon, sokkal inkább értéktartóak.
  5. Ha szűkös a keretünk, akkor is van belőle választék! Kevés pénzből egy nem túl minőségi laminált asztalt tudunk venni, ugyanebből a régi asztalok között bőven válogathatunk. Félreértés ne essék, nem minden régi bútor olcsó! Itt is széles skálán mozognak az árak.

Hoztam néhány képet az otthonunkról, ismerősek lesznek, de most kifejezetten a régi darabokra koncentrálok, ebből a szempontból nézzük őket végig.

Mi az, ami régi?

A zsúrkocsi, a szobor, a gyertyatartók, a terítő, a székek, a lámpák (már lecseréltük őket), az állólámpa, a bal oldali virágcserép:

A kis fehér vázán, a hőmérőn és a gyertyákon kívül az összes dekor! És persze a kredenc is:

A kép, az íróasztal, a fiókos kisszekrény:

Az ágy, a lámpa, a kép a falon, az éjjeli szekrények:

A szék, a képkeretek:

A lámpa, a tükör, a képek, a kád, a szőnyeg:

A faliszőnyeg, az állólámpa, a fotel, a képek, az asztal:

A lámpa, az ágy, a tároló láda, a szőnyeg:

Végül pedig az egyik legkedvesebb részletem a lakásban, a régi szatócsfiókok, amiket beépítettünk a konyhabútorba:

A mi otthonunk csak egy példa, millió stílust, hangulatot létre lehet hozni régi darabokkal…

Április 22. a Föld napja. A lakberendezés területén az egyik legegyszerűbb dolog, ami tehetünk a Földért, hogy új helyett vegyünk régit!

Egy korábbi blogbejegyzésemet, hogy hogyan lehet környezetbarát módon lakberendezni, elolvashatod itt.

Képek: Széll Bálint, Darabos György

*****

A lakberendezés alapja a FUNKCIÓ!

Teljesen mindegy, hogy van egy szép kanapénk, ha rossz a szoba elrendezése, vagy lehet szép burkolatunk a WC-ben, azonnal tönkre vágja a műanyag felmosóvödör a sarokban. Kerülhet rossz helyre kapcsoló, lámpa, lehet kevés tárolónk, választhatunk rossz burkolatokat, színeket.

Rengeteg olyan ALAP dolog van, aminél, ha rosszul döntünk, azon nem fogunk tudni később változtatni!

Nem fogjuk újra átrakni a falakat, vagy szétverni a vadiúj burkolatot, és az új konyhát sem bombázzuk szét, mert rossz helyre kerültek a kiállások.

Ha van egy alap TUDÁSUNK, akkor a HIBÁK ELKERÜLHETŐEK!

Minden megtanítok a LAKBERENDEZÉS ALAPJAI online tanfolyamon, ami ehhez szükséges. Rizsa nélkül, egyszerűen és érthetően!

A tananyagok állandó jelleggel, mindenféle korlátozás nélkül, bárhonnan, bármikor elérhetőek az online felületen. A tanfolyamokhoz tartozik egy szuper hangulatú zárt FB csoport, ahol bármikor kérdezhetsz, ha elakadsz, vagy kétségeid vannak, megerősítésre lenne szükséged.

>>> Nézd meg a LAKBERENDEZÉS ALAPJAI online tanfolyamot <<<

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics