Hogyan válik egy trend elcsépeltté? Avagy mit NE tegyünk a lakásba

Hogyan alakulnak ki a trendek? Mennyire kell foglalkozni velük? Hogyan lesznek az egykor menő cuccok elcsépeltek és kommerszek? Miért zavar minket? Vagy baj, ha nem zavar?

A trendek általában kétféleképpen alakulnak ki, de össze is mosódhat a kettő:

  1. Organikusan. Az organikus sokféleképp létrejöhet, lehet hogy egy ember kitalál egy megoldás, amit aztán többen követnek. Először mindig egy szűk rétegben jelenik meg, majd egyre szélesebb körben lesz népszerű és egyre többen elkezdenek rá reagálni, gyártók, tervezők, stb. Ezen a ponton átfordul organikusból tervezettre, de ez sok esetben nem történik meg. Az organikus trendek mindig hosszabb életűek és akár évtizedekre is beépülhetnek az adott területre. Ha elég sokáig tartják a helyüket, akkor előbb-utóbb átcsúsznak a „klasszikusok” közé.
  2. A tervezett trendek eredhetnek az organikusból és lehetnek full tervezettek is. Tipikusan ilyen például a színtrendek (a trend tervezés-alakítás egy nagyon bonyolult és összetett dolgok, szóval itt most erőteljesen egyszerűsítek). Tervezett, de volt organikus előjele a rosegold hullámnak vagy az urban jungle vonalnak, tudjátok nagy zöld leveles cuccok, díszpárnától a függönyön, a tapétán át, a műnövényeken keresztül az igazikig.  A tervezett trendek mindig rövidebb életűek! És általában ezek azok, amik gyorsan eljutnak a tömegekhez. De amikor ezek a csúcson pörögnek, akkor a szűkebb élen járó köröket ez már rég nem érdekli, ott már új trendek, megoldások vannak születőben, sok egymással párhuzamosan, csak még nem tudni, hogy melyik fog közülük kiemelkedni és mainstreammé válni.

Kell a trendekkel foglalkozni igen, de nem szabad teljesen felülni ezekre, mert nagyon hamar elhasználódnak. Az én aranyszabályom: 1. ismerd meg saját magad, hogy milyen stílusú, hangulatú otthon való neked. 2. Ha ez megvan, akkor már biztos kézzel ki tudod szedegetni az aktuális trendekből azokat az elemeket, amik neked valók. DE! Soha nem javaslom, hogy nagy, alap dolgokban-kérdésekben a trendek szerint döntsünk, pl padlóburkolat, konyhabútor, nyílászáró. Igen, ez egy óvatosabb megközelítés, de én akkor is azt vallom, hogy ha valaki 20 évre vagy többre tervez házat építeni, akkor maradjon a klasszikus, semleges alapoknál. Ettől még lehet izgalmas és sokszínű otthon! Ha csak 5 évre tervezünk egy lakásban lakni, akkor hajrá, ott lehetünk bátrabbak, igaz, az eladásnál már hátrány lehet, ha egy erőteljes, de már lecsengő trendet tükröz a lakás.

Divatosból kommersz

Ez egy teljesen normális jelenség, amióta világ a világ, jelen van. Lehet ignorálni ezt a kérdéskört, de azért jó, ha tudunk róla, hogy létezik… Van, akit ez totál hidegen hagy, de azért aki érzékenyebb, érdeklődőbb pl a lakberendezés iránt, akár bevallja, akár nem, befolyásolják ezek a dolgok.

Itt is több irány van. Nézzünk néhány konkrét példát. Az egyik amikor egy ikonikus, klasszikus designt cséplünk el és elöntenek minket a replikák. Tipikus ilyenek az Eames-székek, ami ma minden második olyan lakásban ott van, ami „divatos”. Természetesen nem eredeti, mert nem tudunk/akarunk 100-200ezer forintot fizetni egy darab székért. Nos, nálam is van. És kb egy éve utálom, de még nem találtam meg helyükre az új székeket. Ma már tiltólistás nálam, a kerülendő kategória. Csak a kamu, az eredeti nem! De ha van, hát van, ha szeretjük maradjon, ha zavar minket cseréljük le!

Aztán van, amikor egy eredeti dolgot lebutítanak és az így népszerű lesz. A butításnak több oka is lehet: az eredeti forma túl sok, vagy túl drága, vagy a kettő együtt. Ide tartoznak az ipari lámpák, és utánzataik és a kamu cementlapok is. Ezek eredeti változata formailag, anyagukban, stílusban nagyon karakteresek és az ilyen erős dolgok sose működnek széles körben. Mindkettő eredeti változata tök rendben van, ha passzol az enteriőrbe, bár cementlapból nem tenném azt a 2-3 mintát, ami amúgy nagyon szép, de mára nagyon elcsépeltek lettek. Viszont a cementlap hatású greslapokat és különösen ezeknek a patchwork változatát messziről kerülni kéne. A lebutított ipari lámpára és tömeges megjelenésére kiváló példa az ikea Hektar lámpája, annak is leginkább a nagy méretű változata.

Eredeti, felújított ipari lámpa az előszobánkban:

És az étkezőben. Az asztalnál viszont ott figyelnek a kis kamu Eames-ek

Szintén az ipari lámpákból nőttek ki a „rácsos lámpák”. Pár éve még nagyon szerettem őket, nekem is van, de aztán ez is gombamód terjedt és ma már szintén tiltólistás. Ettől függetlenül nem rohanok és cserélem le őket, pedig tudnék jobbat a helyükre.

Rácsos lámpáink a hálóban:

Ebbe a kategóriába tartoznak még a fehér, koptatott, „shabby chic” bútorok. Mindenekelőtt itt is az eredetiség híve vagyok, de ezekkel nincs feltétlen baj, ha megfelelő környezetbe kerülnek, és módjával… csak általában ez nem így történik.  És ott vannak a béna kivitelek, amikor egyáltalán nem releváns helyeken koptatják meg a bútorokat, ezért ordít róluk, hogy kamu. A laminált bútorok koptatását pedig nem is említem…

Az előszobánkban a férjem ükszüleinek a padja, 150 éves családi darab. Úgy kopott, ahogy az idő koptatta, nem nyúltunk hozzá:

Ezeket a trend-kommersz dolgokat nem nagyon lehet teljesen elkerülni. Akik nemzetközi szinten lépést tartanak a lakberendezéssel és az élen járnak, azok már akkor alkalmazzák ezeket a megoldásokat, amikor azok még nem terjedtek el. Ez az a réteg, akiket elkezd zavarni, ahogy mainstream lesz és előbb-utóbb lecserélik az érintett darabokat az otthonukban. Aztán vannak az első körös követők, akik az élen járókat követik, általában még ezen a szinten sincsenek elcsépelve a megoldások, valahol a tölcsér közepén kezdnek átcsúszni a dolgok a kommersz kategóriába és amire a legszélesebb réteghez eljut, akkor már rég az.

Kicsit visszakanyarodva, ha valaki ismeri magát, veszi a fáradtságot, hogy meghatározza a neki való stílust, enteriőrt – ez nem abból áll, hogy megnézzük a pinteresten a képeket, hogy mi tetszik… ez a mínusz 1. lépés – akkor sokkal biztosabb alapokat fog tudni kialakítani és sokkal kevésbé fogják befolyásolni a trendek. Ilyenkor jellemzően csak a kisebb dolgok lesznek azok, amik bele tudnak csúszni a divatosból kommersz kategóriába, mint nálunk például a székek és a rácsos lámpa vagy egy textil. Ezek viszont könnyen cserélhetőek. De alapjaiban egy időtálló és magabiztos, trend-mentes alapot lehet így kialakítani, amit aztán lehet egy kicsit mindig formálni. Azok, akik ezeket nem gondolják végig, akár akarják, akár nem, de a divathullámok és a kínálat tetején hánykolódnak, ami a látómezejükbe kerül megveszik, de nem néznek mélyebbre, nincs terv, nincs koncepció, a lakásban ad hoc módon megjelennek az épp menő darabok, keveredve régiekkel, amikkel nem feltétlen passzolnak…

És igen, lehet azt mondani, hogy engem nem érdekel mi a divat, meg ki mit mond, nekem tetszik és kész. Ezt kétféleképp lehet mondani. Mondhatja olyan ember, akinek megvan a kellő tudása, magabiztossága és így is vállalja, hogy neki x dolog akkor is bejön. Ez az igazság állapota. És vannak azok, akiknek se tudásuk, se magabiztosságuk, mégis nagyon hangosan állítják, hogy nekik ez tetszik és kész. Ez a boldog tudatlanság állapota. Ennek egy rosszabb változata, amikor valaki azt hiszi, hogy ő „mindent tud”, közben nem. Szerencsére van út ebből az igazság állapota felé 🙂 De itt első körben a saját tagadásunkkal és kifogásainkkal kell megküzdeni.

Összességében ez a körforgás sose fog megváltozni és nem is baj, hogy így van. A kamu, lebutított dolgok mindig azért jönnek létre, hogy a tömegek igényeit kiszolgálják. De a különböző szintek között van átjárás! Ha van érdeklődés, az már egy jó dolog, utána kicsit tanulni kell hozzá, mélyíteni a tudásunkat és kapuk tárulnak ki előttünk. A történelem itt is ismétli önmagát, a tömegtermelés elleni lázadozás is időről időre visszatér. Lásd William Morris és az Arts and Crafts mozgalom és társai a 19-20. század fordulóján. És most is van egy ilyen jellegű ellenállás, bár még eléggé szétszabdalt, sokféle formában van jelen, de megjelenik a környezettudatosságban, a fogyasztói társadalom normái ellen való küzdelemben, az egyszerűsítésben – simple-slow living – a kapszulagardróbban, és szinte az összes lakberendezési stílusba bekúsztak a természetes anyagok, egyszerűbb megoldások, azokba is, amikre alap járaton nem volt jellemző.

Kicsit elkalandoztam, de a lényeg, hogy egy építkezés, felújítás, otthon kialakítás esetén igen fontos lenne tisztában lenni saját magunkkal, felismerni a trendeket, lehetőleg elkerülni az alap dolgoknál a tiszavirág-életű divathullámokat. Mert amíg egy lámpát könnyen lecserélünk, addig a burkolatot, a konyhabútort, nyílászárók nem fogjuk. Néhány példa a jelenből, hogy érthetőbb legyen: fehérített, szürkés fapadló, pláne, ha laminált, vagy házak esetén az „új kádár-kockák” a fehér fal-antracit cserép-antracit ablak. Meggyőződésem, hogy 20 év múlva nehezen lesznek eladhatók, ráadásul addigra pont le is pukkannak, így azok, amik nem túl minőségi anyagokból, megoldásokkal épültek, jelentősen veszítenek az értékükből.

Szóval bármi, ami „kamu”, megjelenésében, anyagában, formájában, az potenciális „veszélyforrás”. Lehet ezeket alkalmazni, pláne ez az árban könnyebben elérhető kategória, de nagyon óvatosnak kell lenni velük, mert iszonyú könnyű mellényúlni!

Nem azért fontos ez az egész, hogy szép lakásunk legyen! Ezek csak eszközök, de az eszközöket TUDNI KELL HASZNÁLNI, ha jó végeredményt akarunk. A végeredmény jelen esetben pedig a szépnél jóval több! Egy otthon, ami minket tükröz, ami biztonságot és nyugalmat ad, ami harmóniában van velünk, benne élőkkel!

*****

A lakberendezés alapja a FUNKCIÓ!

Teljesen mindegy, hogy van egy szép kanapénk, ha rossz a szoba elrendezése, vagy lehet szép burkolatunk a WC-ben, azonnal tönkre vágja a műanyag felmosóvödör a sarokban. Kerülhet rossz helyre kapcsoló, lámpa, lehet kevés tárolónk, választhatunk rossz burkolatokat, színeket.

Rengeteg olyan ALAP dolog van, aminél, ha rosszul döntünk, azon nem fogunk tudni később változtatni!

Nem fogjuk újra átrakni a falakat, vagy szétverni a vadiúj burkolatot, és az új konyhát sem bombázzuk szét, mert rossz helyre kerültek a kiállások.

Ha van egy alap TUDÁSUNK, akkor a HIBÁK ELKERÜLHETŐEK!

Minden megtanítok a LAKBERENDEZÉS ALAPJAI online tanfolyamon, ami ehhez szükséges. Rizsa nélkül, egyszerűen és érthetően!

A tananyagok állandó jelleggel, mindenféle korlátozás nélkül, bárhonnan, bármikor elérhetőek az online felületen. A tanfolyamokhoz tartozik egy szuper hangulatú zárt FB csoport, ahol bármikor kérdezhetsz, ha elakadsz, vagy kétségeid vannak, megerősítésre lenne szükséged.

>>> Nézd meg a LAKBERENDEZÉS ALAPJAI online tanfolyamot <<<

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics