2020. március 20.

A túlélés záloga: a napirend

Mindenkinek van napirendje. Ezek a keretek segítenek rendezetten tartani az életünket. A legtöbb embernél ez most totálisan felborult és csak akkor nem fog káosz keletkezni, ha minél gyorsabban egy új, a helyzethez alkalmazkodó napirendet készítünk. Mi a gyerekekkel együtt kedd reggel leültünk és közösen összeállítottuk. Első körben ezt tartottam fontosabbnak, hogy nekik meglegyen az új rendszer, aztán ezt majd megpróbálom a sajátunkkal összeegyeztetni. Fontos, hogy meg legyen határozva a tanulós idő, a pihenés, a játék, az étkezés… Ez természetesen mindenkinél más, ne értsétek félre, nem azt írom, hogy az a jó, ahogy leírtam 🙂 Nekünk ez a jó, másnak más, de ha eltérő a napirend, akkor is segíthet!

Amikor összeraktuk, utána a gyerekek első feladata az volt, hogy írják le a füzetbe. Nem változtattunk a reggeli felkelésen, bár 7 órát írtunk, de általában előbb felkelnek maguktól. Továbbra is csak a hétvégén lehet tovább aludni. 8-ig belefér a reggeli, a készülődés és egy kis játék is. 8-kor kezdődik a tanítás! Magát a tanulást 3 részre osztottam, 2 szünettel, de ezek nincsenek szolgaian betartva! Nincs kicsöngetés 30 perc után, és nem hagyjuk félbe a feladatot. Még kell 1-2 hét, hogy felmérjük a feladatok mennyiségét és megnézzük, hogy valójában mennyi tanuló időre van szükség. Ami biztos, hogy a délelőtti tanulás után irány a kert. Itt fogunk majd valami tesi óra félét is tartani, mert az nem elég mozgás, hogy kicsit szaladgálnak, fociznak, fára másznak vagy kertészkedünk. Találtam is egy ilyen szuper segítséget hozzá!

Ezt követi az ebéd főzés, amiben néha szintén segítenek majd, úgy gondoltam, ha már így alakult, megtanítom nekik a főzés alapjait, bár a fiam nem túlzottan érdeklődik iránta 😀 Ebéd fél 1-kor és utána alvás, csendes pihenő. Igen, nálunk alszanak a gyerekek is még – hál’ istennek. A délután már nincs így beszabályozva. Van egy kis játék és ha nincs nagyon rossz idő, akkor irány a kert, én ilyenkor dolgozom a kertben, ők is segíthetnek, ha szeretnének. 5-6 körül lesz egy óra, ami a barátoké, de ez még nem állt teljesen össze. Nekik még nincs telefonjuk, de megkértem, hogy írják össze a barátaik nevét, akikkel szeretnének beszélgetni, meg fogjuk keresni a szüleiket és majd skype/messenger-en keresztül minden nap mindkét gyerek tud kb fél-fél órát cseverészni. Fontosnak tartom, hogy ezek a szociális kapcsolatok ne épüljenek le.

Az esti rutinunk ugyanúgy marad. 6 körül fürdés-vacsora és 8-kor alvás.

Képernyő-idő: itt nem változtak a szabályok a korábbiakhoz képest. Általában minden nap játszanak egy kicsit telefonon vagy számítógépen, de ez nem több fél óránál. A TV-számítógép között közösen kell dönteniük, mindkettő nem lehet, vagy egyik, vagy másik. A TV a ritkább, azt inkább akkor nézik, ha rossz az idő és nem lehet kimenni, vagy fáradtak, de ezt sem órákon át! 1-1 hosszú mese vagy film pedig hétvégén szokott lenni. Persze nálunk is néha előfordul, ha nagyon dolgoznunk kell mindkettőnknek, akkor a TV előtt leszedáljuk a gyerekeket, de ezt igyekszem csak nagyon ritkán a végső esetben alkalmazni.

Most természetesen, ha online kell valami feladatot csinálni a suliba, az nem számít ebbe bele és a barátokkal való beszélgetés sem fog.

Lehet, hogy elsőre szigorúnak tűnik ez a napirend, de inkább csak papíron az. Nem csekkoljuk percenként az órát, hogy mit kell épp csinálni, de nagyon jól ad egy keretet. Az eddig eltelt pár nap azt mutatja, hogy a tanulás leginkább 2 etapban megy, így 2 tantárgy jut egy napra. A gyerekek amúgy kimondottan élvezik, és eddig még lelkesen, önállóan leülnek tanulni a kijelölt időben.

Ha ez így beáll nekem nem lesz sok opció a munkára. Próbáltam tanulás idő alatt, de ilyenkor állandóan ugrálnom kell a két gyerekhez „Anya, nem értem a feladatot” „Anya, gyere, ellenőrizd le”, stb.

Szóval úgy néz most ki, hogy az én munkaidőm reggel 4-7 között lesz. Alapjáraton is 4-5 között keltem eddig is és leültem dolgozni, szóval ebben nagy változás nincs, csak szigorúbban veszem a korai, max 4 órás kelést. Úgy tűnik, hogy ennél több időm nem is lesz. Délutánra az agyam ilyesmire már használhatatlan, no meg az a kert ideje 🙂

A következő bejegyzésben az ebédfőzésről, menütervezésről fogok írni!

Vigyázzatok magatokra, maradjatok otthon! <3

*****

Nézz szét az Online Lakberendezési Tanfolyamok között!

– Segítenek, ha vásárlás, felújítás, építkezés előtt állsz

– Megtanulod a lakberendezés alapjait, szabályait, a tervezés menetét

– Megismered, hogy milyen elemekből állnak össze az egyes stílusok és hogyan tudod őket mixelni

A lakás attól lesz otthon, hogy beleviszed az egyéniségedet, személyiségedet! Egy áruházi katalóguslakást nem nagy művészet összerakni, de egy olyat, amire az emberek azt mondják “Nahát! A lakásod pont olyan, mint amilyen Te vagy!” Na ez már egy kicsit összetettebb feladat…

Minden megtanítok az online tanfolyamokon, ami ehhez szükséges. Rizsa nélkül, egyszerűen és érthetően!

A tananyagok állandó jelleggel, mindenféle korlátozás nélkül, bárhonnan, bármikor elérhetőek az online felületen. A tanfolyamokhoz tartozik egy szuper hangulatú zárt FB csoport, ahol bármikor kérdezhetsz, ha elakadsz, vagy kétségeid vannak, megerősítésre lenne szükséged.

 >>> Kattints ide, nézz szét a tanfolyamok között <<<

 

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics