2020. április 18.

Bevásárlás és menütervezés

Ígértem egy posztot a főzésről. Eltelt bő egy hónap, hogy itthon vagyunk, úgyhogy most már tudok konkrétumokat is írni. Ahogy látom az utóbbi időben, nagyon sok mindenkinek elege van a főzésből, még akkor is, ha alapjáraton szeret főzni, de így, hogy minden nap kell, egyáltalán nem élvezetes…

Mivel itthonról dolgoztunk eddig is, minden nap főztem kellett volna főznöm. De egész más dolog 2 felnőttnek készíteni valami ebédféleséget ebédet, mint 4 főre, 2 gyereknek. És nem az adag mennyisége miatt, a szűk keresztmetszet, hogy elég kevés olyan étel van, amit mindketten nyavalygás nélkül, jóízűen megesznek. Ebből korábban nem csináltam ügyet amikor csak hétvégén főztem nekik. Azt  6-8 kaját variáltam, ami bevált. A saját nyugalmam érdekében nem mentem bele „kísérletekbe”, nem akartam ilyeneken rugózni, hogy „tessék megenni” meg „legalább a felét”… Egyébként ahogy nőnek, egyre többféle dolgot megesznek maguktól.

Szóval nekem is kihívás volt, hogyan legyen most, nem ehetjük ugyanazt a 6 kaját hónapokon keresztül 😀 Itt az én receptem erre:

  • Összeírtam, hogy mik azok az ételek, amiket mindenki szeret (több lett, mint gondoltam)
  • Második körben tovább gondoltam, hogy mik azok, amiket nem készítek gyakran, de igazából szeretjük.
  • Végül összeírtam pár kaját – nem sokat – amiket kompatibilisnek tartok a gyerekeimmel.
  • Készítettem egy google táblázatot, ide írom a tervezett menüt (csak ebédet). Egy másik fülre pedig beírtam az ételeket csoportosítva, mint levesek, főzelékek, tészták… Innen lehet lesni.
  • Egy biztos: nagyban megkönnyíti a főzést a rutin, tehát ne kezdjünk el vadiúj recepteket keresni, és kísérletezgetni, meg olyan alapanyagokat beszerezni, amiket eddig sem ettünk. Sokkal kevesebb energiát visz el, ha különösebb koncentráció nélkül magától megy a dolog. 1-1 új dolgot ki lehet próbálni, de ne vigyük túlzásba.
  • Nem megyek bele bonyolult ételekbe.
  • Minden héten igyekszem egyszer úgy főzni, hogy az 2 napra elég legyen, ez jellemzően egy leves és utána valami süti vagy édes. És van 1-2 olyan is, amit Férj készít el, nem én.
  • Minden hetet próbáltam úgy összerakni, hogy legyen egy leves nap, főzelék, tészta, hús (én azt nem eszem), tészta általában 2x is van.
  • Nem vagyok hajlandó 2-3 fogásos menüket készíteni. Ha leves van, a második jellemzően valami édes. De általában egyféle kaja van, amivel jól is lakunk.
  • tanulság így 4-5 hét után: minden tök jól megy, az adagokat is sikerült belőni, szinte minden csontra elfogy. De egy sor olyan étel van még a listámon, ami nem került be a menübe, szóval lehetne még változatosabban főzni. Ez lesz a következő hetek fókusza, hogy ne a korábbi heteket nézzem már vissza és ollózzam össze a kaját –  igen, ez így kényelmesebb volt 🙂

Szólok, hogy nem egy gasztroblogos csilli-villi menü van nálunk, olyan ételekkel, amikhez 25féle hozzávaló kell, aminek a feléről nem is hallottam. És nem különösebben „reform” meg egészséges, meg mentes, szóval semmi ilyesmi. Teljesen hagyományos, bár az alapanyagokra figyelek, hogy azok jó minőségűek legyenek.

nem, a sült kolbászt nem paradicsomos tésztával esszük 😀 De azt csak a fiúk szeretik, a lányok ilyenkor tésztáznak

Bevásárlás: itt sokat segít, hogy már jó ideje kialakítottuk az egy héten egyszer vásárolunk be rutint. Emiatt pontosan tudom, hogy miből milyen mennyiség kell. Ehhez hozzáírom a tervezett ebédek hozzávalóit és kész a lista. Most ez annyiban módosult, hogy csak 2 hetente megy a férjem bevásárolni, tehát kicsit nehezített a pálya, hogy ne hagyjak ki semmit. De az első ilyen két hetes etap jól sikerült, egyedül tejért kellett elugrani.

Ebben természetesen segít, hogy van egy külön fagyasztó szekrényünk, így pl megvesszük a 2 heti kenyeret, felszeleteljük és berakjuk oda. Mindig csak annyit veszünk elő, amit épp megeszünk. A szeletek pár perc alatt felolvadnak és olyanok, mintha frissek lennének. Nem álltam be péknek, mert nincs erre is kapacitásom, de 1-2x azért sütöttem, kalácsot, sőt kiflit is, különben pont egy nappal a bevásárlás előtt elfogyott volna a kenyér 🙂

Most sokkal kevésbé vagyunk zero waste-ek, de ez nem különösebben izgat a jelen helyzetben. A kommunális szemetünk mennyisége minimálisan nőtt, vagy nem is, nem tudom eldönteni. A szelektív lett több, mert a lehető legegyszerűbben oldjuk meg a bevásárlást, nem megyünk külön kimért tejért, tejfölért, stb.

Nálatok mi vált be, mi a rendszeretek? És írjatok nyugodtan gyerek kompatibilis kajákat, az szerintem mindenkinek jól jön 😀

*****

Nézz szét az Online Lakberendezési Tanfolyamok között!

– Segítenek, ha vásárlás, felújítás, építkezés előtt állsz

– Megtanulod a lakberendezés alapjait, szabályait, a tervezés menetét

– Megismered, hogy milyen elemekből állnak össze az egyes stílusok és hogyan tudod őket mixelni

A lakás attól lesz otthon, hogy beleviszed az egyéniségedet, személyiségedet! Egy áruházi katalóguslakást nem nagy művészet összerakni, de egy olyat, amire az emberek azt mondják “Nahát! A lakásod pont olyan, mint amilyen Te vagy!” Na ez már egy kicsit összetettebb feladat…

Minden megtanítok az online tanfolyamokon, ami ehhez szükséges. Rizsa nélkül, egyszerűen és érthetően!

A tananyagok állandó jelleggel, mindenféle korlátozás nélkül, bárhonnan, bármikor elérhetőek az online felületen. A tanfolyamokhoz tartozik egy szuper hangulatú zárt FB csoport, ahol bármikor kérdezhetsz, ha elakadsz, vagy kétségeid vannak, megerősítésre lenne szükséged.

 >>> Kattints ide, nézz szét a tanfolyamok között <<<

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics