2020. március 18.

8 pont, amit pozitívra fordíthatunk a kialakult helyzetben

Az én életemben óriási változást nem hoz a kialakult helyzet. Persze, nem tudok sportolni menni, se találkozni a barátaimmal, se egyéb program, itthon ragadt két alsós gyerek, stb. Ugyanakkor eddig is itthonról dolgoztam, a férjem is, már megszoktuk, hogy 0-24 össze vagyunk zárva. Alapjáraton a legtöbb időt itthon töltöttem, a kertben kapirgáltam kikapcsolódásképpen. Szóval maga a tény, hogy hirtelen be vagyunk zárva a házba, nem sokban különbözik attól, ahogy eddig éltem.

Ez nem azt jelenti, hogy nem érint minket a krízis! Nagyon is, mint a legtöbb hazai kisvállalkozót, aki a lakosságnak nem létfontosságú szolgáltatást/terméket nyújt. Mi közösen toljuk a családi vállalkozást, és hiába online tanítom a lakberendezést immár 8 éve, maga az online sem segít azon, hogy a bevételünk az elmúlt 8 napban ne a 0-val legyen egyenlő. Borult minden tervem az elkövetkezendő hónapokra, elhalasztottam a vadiúj félkész tanfolyamomat, amire jövő héttől lehetett volna jelentkezni és egy komplett új stratégiát kell kidolgoznom, bár azt még nem látom, hogy erre mikor lesz időm…

Mindezek ellenére nem pánikolok és igyekszem a helyzet pozitív oldalait nézni, mert van az is, nem is kevés! Mi is újraszervezzük épp az életünket, küzdök egy új rendszer felállításával, amiben próbálom összehangolni a gyerekek és a mi napirendünket (erről majd írok, ha összeállt). Én is aggódok, én is olvasom a híreket, de úgy döntöttem, hogy máshova helyezem a fókuszt. Nálam is úgy telt a hétvége, mint szerintem sokatoknál, hogy folyamatosan a híreken lógtam.

Az egész fókuszváltást azzal kezdtem, hogy beszabályoztam a hírek olvasását. Reggel max fél órám van erre, a nap hátralevő részében pedig egyszer végigfuthatom a szalagcímeket. A FB hírfolyam olvasásában próbálom ignorálni a járvánnyal kapcsolatos posztokat (kár hogy ezeket nem lehet kiszűrni) és a figyelmet azokra a tartalmakra irányítani, ami eddig is érdekelt. Ha ez nem fog menni, teljes stopot rendelek el.

A pozitív gondolkodás alapja, hogy elfogadom a helyzetet, azt is, ami még jönni fog. Nem viselkedek úgy, hogy „márpedig én most ezt akarom, senki ne mondja meg nekem mit csinálhatok és mit nem” – számomra meglepő, hogy intelligens, értelmes emberektől hallok ilyet. Nem zsörtölődök a dolgokon, az csak energiát visz, arra viszont szükségem lesz, már csak az itthon ragadt 2 gyerek miatt is 😀 Nem áll meg az élet, csak átalakul. Minél gyorsabban elfogadjuk a helyzetet és alkalmazkodunk hozzá, annál könnyebb lesz. Itt tenném még hozzá – hogy igenis #staythefuckhome #maradjszépenotthon. Azt gondoltam ez mindenkinek evidens – persze most nem azokról van szó, akiknek muszáj munkába járniuk! Én egy hete nem tettem ki a lábam a kertkapun, de mindenfelől azt hallom hogy továbbra is sokan lófrálnak az utcán és sajnos főleg az idősebb korosztály nem érti meg a helyzetet, a Tescoban tologatnak egy pohár tejfölt… Beszéljen mindenki a szüleivel-nagyszüleivel és ha kell, emelje fel a hangját és tegye őket helyre, hogy megértsék a helyzetet – ez a hangnem most megengedett! De vissza a poszt lényegéhez:

Amit pozitívra fordíthatunk:

1. A hatékony bevásárlás kulcsa a listaírás és a menütervezés. Pont 2 éve volt egy ilyen kihívásom saját magamnak, írtam is róla itt a blogon. Azóta a bevásárlás már lista nélkül is megy, az általános dolgoknál megtanultuk miből mennyi kell. Az ebédeket viszont átgondolom és a hozzávalókat felírom. A menütervezést most kicsit magasabb szintre kell emelni és nem kis fejtörést okoz, hogyan főzzek változatosan, amikor a gyerekek alapjáraton kb 6féle ételt hajlandóak megenni 😀

Most igyekezni kell minél kevesebbszer boltba menni, ezért ha ezt hatékonyan szeretnénk kivitelezni rákényszerülünk, hogy átgondoljuk a fentieket, miből mennyit kell venni, mit fogunk főzni, stb. És ez önmagában nagyon is jó dolog! Nyerünk vele egy csomó mindent: 1. időt – mi pl heti 1x vásárolunk 2. Sokkal kevesebb vagy egyáltalán semennyi étel nem kerül a kukába, mivel tudjuk a mennyiséget, ami elfogy és nem halmozunk ad hoc megvett dolgokat. 3. a tudatos vásárlással összességében kevesebbet költünk! Szóval ezt most jól be lehet gyakorolni, aztán mindenki igyekezzen megtartani ezt a jó szokást később is.
Persze most mi is kicsit több dolgot vettünk, amiből lehet nem heti, hanem inkább 2-3 heti adagot, de nem 15 kg lisztet meg 8 évre elegendő wc papírt. Ja és ne vegyünk csomó olyan kaját, amiket amúgy nem szoktunk enni!

Tipp kenyérhez: a kenyeret a pékségben felszeleteltetjük, így kerül a mélyhűtőbe, mindig csak annyit veszünk elő, amennyit épp megeszünk. Felolvadva olyan, mintha friss lenne és nem marad az emberen száraz kenyér, meg lehet egyszerre venni egy heti mennyiséget. Ugyanígy kifli, zsömle…

2. Kiváló ez az időszak arra, hogy elhasználjuk a mélyhűtőben, kamrában régóta halmozódó dolgokat. Biztos mindenkinek lapul a szekrényében, kamrájában olyan étel, alapanyag, amit nem gyakran használ. Legyünk kreatívak, keressünk recepteket, használjuk fel, ami otthon van! A legtöbb háztartásban simán lehet 1-2 hétre való ebédet főzni ezekből!

3. Egy kis slow living… igazán üdítő dolog tud lenni, ha nem kell menni sehova, nem kell A-ból B-be rohanni. Igaz ez a kötelező körökre (munka-gyerekek ovi suli edzés, stb) és azokra a programokra is, amiket mi magunk szervezünk össze. Ismerek olyat, aki állandóan rohan ide-oda, én már attól elfáradok, ha látom, vagy elmeséli. Ha valaki ilyen típus, biztos nehezebb lesz a fenekén maradnia, mint pl nekem, de itt is a mérgelődés helyett, hogy nem mehetünk moziba, csak fogadjuk el a helyzetet. Pihenjünk, olvassunk, rendezzünk családi mozidélutánt. Figyeljétek meg, hogy pár nap után tényleg kipihentebbnek érzitek magatokat!

4. Ha van kerted kertészkedj! Én minden szabadidőmet a kertben töltöm, esküszöm a világ legmegnyugtatóbb tevékenysége, jobb mint egy meditáció. Ráadásul most van a legtöbb teendő a kertben, akkor se érném utol magam, ha egész nap kint lennék. Minden nap kimegyünk a gyerekekkel, segítenek, vagy csak játszanak körülöttem, közben rögtönzött környezetórát tartunk, hogy mire jó a komposzt, hogyan keletkezik. Ami pajor van benne az nem cserebogár, hanem rózsabogár és miért nem bántjuk. Most, hogy pár napig jó meleg lesz, sok-sok magot is elvetünk. Szerezzetek be pár tasak vetőmagot!

5. Akinek nincsenek kicsi gyerekei,  hirtelen egy csomó ideje lesz minden félére. Elolvasni egy könyvet, kiselejtezni a gardróbszekrényt, megvarrni a lyukas ruhákat, tanulni… Persze ott vannak a filmek, sorozatok is, de nagy dózisban, hosszabb távon ez elég leépítő tud lenni, ezért mindenképp szerepeljen a programok között egy kis olvasás-tanulás. Pl. egy kis lakberendezés 😛

6. Több idő a gyerekekkel – ez a pont ijesztő is tud lenni, engem is néha megrémít 😀 De tény, hogy normál kerékvágásban nem töltünk sok időt a gyerekeinkkel, reggel elrohanunk, délután értük megyünk, esetleg edzés, aztán hazaesünk és már mindenki hullafáradt. Most lesz idő játszani, beszélgetni, történeteket mesélni, alapjáraton az egy jó dolog, hogy több figyelem jut rájuk. Viszont kell egyensúly, hogy nekünk felnőtteknek is legyen én-időnk, különben megbolondulunk.

7. Kevesebb fogyasztás – szintén szuper időszak arra, hogy kicsit környezettudatosabbak legyünk. Eleve kevesebbet fogunk fogyasztani, és remélhetőleg minél többen rájönnek, hogy jé, ez vagy az nem is hiányzik, ezek nélkül is simán lehet élni, nincs szükségem egy 10. nadrágra vagy 86. fülbevalóra, 25. pár cipőre, de még egy díszpárnára és újabb gyertyatartóra se. Bónuszként a zsebünkben is több pénz marad.

8. Aki hasonlóképp járt a munkával mint én, tehát saját vállalkozása van és gyakorlatilag egyik napról a másikra megszűnt a bevétele, semmiképp ne kezdjen pánikszerű akciókba és hasonló, mert nincs értelme és eredménye se lesz. Most egy kicsit ki kell várni, az emberek fókusza teljesen máshol van. Kiváló ez az időszak arra, hogy megcsináljunk olyan dolgokat, amik a mindennapok során háttérbe kerülnek, mert nincs rájuk idő. Lehet fejleszteni a weboldalt, frissíteni a szövegeket, bármi elmaradt háttérmunkát elvégezhetünk, adatbázist frissíthetünk, az elmaradt adminisztrációt elővehetjük, statisztikákat készíthetünk, stb. Új termékeket, anyagokat, szolgáltatásokat lehet kitalálni, ingyenes anyagokat készíteni, és úgy általában érdekes/értékes tartalmat írni. És persze itt is lehet tanulni, fejleszteni magunkat. Egy sor olyan dolog van, ami a vállalkozásunk jövőjét szolgálja!

Biztos van, amit kihagytam. tudjátok folytatni a listát? Miket fordíthatunk még át pozitívba?

*****

Nézz szét az Online Lakberendezési Tanfolyamok között!

– Segítenek, ha vásárlás, felújítás, építkezés előtt állsz

– Megtanulod a lakberendezés alapjait, szabályait, a tervezés menetét

– Megismered, hogy milyen elemekből állnak össze az egyes stílusok és hogyan tudod őket mixelni

A lakás attól lesz otthon, hogy beleviszed az egyéniségedet, személyiségedet! Egy áruházi katalóguslakást nem nagy művészet összerakni, de egy olyat, amire az emberek azt mondják “Nahát! A lakásod pont olyan, mint amilyen Te vagy!” Na ez már egy kicsit összetettebb feladat…

Minden megtanítok az online tanfolyamokon, ami ehhez szükséges. Rizsa nélkül, egyszerűen és érthetően!

A tananyagok állandó jelleggel, mindenféle korlátozás nélkül, bárhonnan, bármikor elérhetőek az online felületen. A tanfolyamokhoz tartozik egy szuper hangulatú zárt FB csoport, ahol bármikor kérdezhetsz, ha elakadsz, vagy kétségeid vannak, megerősítésre lenne szükséged.

 >>> Kattints ide, nézz szét a tanfolyamok között <<<

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics