5 tipp, hogy nyugodtan teljen a karácsonyi készülődés

Először csak egy FB posztot akartam írni a témában, aztán láttam, hogy ez hosszabb lesz, gondoltam hírlevélben küldöm ki, végül olyan terjedelmes lett, hogy ide, a blogra került, amúgy is nagyon régen írtam már ide…

Minden évben karácsony előtt kapok 1-2 megkeresést magazinoktól, hogy beszéljek az idei karácsonyi trendekről. Én meg ilyenkor mindig azt válaszolom, hogy ebben sajnos nem tudok segíteni, mert fogalmam sincs a karácsonyi trendekről és nem is érdekelnek, de azt szívesen elmesélem én mit hogyan csinálok…

Pont ez az egyik dolog, amit nagyon szeretek a karácsonyban, az állandóságot, a hagyományokat. Például a párolt lila káposzta mindig a menü része, akkor is, ha nem illik a többi ételhez. 😀 Azt hiszem egyszer nem volt és a tesómmal „balhéztunk” is, hogy mi az , hogy nincs… Azóta mindig van. Ugyanígy a krumplipüré is, enélkül nincs karácsony!

Nálunk nyugodtan szokott telni a karácsony előtti időszak, a készülődés, bár ezzel a férjem lehet nem ért egyet, de ilyenkor szívesen elküldeném őt más családokhoz meg Budapestre, üljön kicsit a dugóban és menjen be pár üzletbe. Akkor lehet másképp gondolná. 🙂

A készülődés napirendje sok év alatt alakult ki és mindig javítok rajta még egy kicsit, meg ahogy nőnek a gyerekek, változnak is a dolgok. Például kifejezetten örülök, hogy nem kell már Jézuskát játszanom és 23-án este, fektetés után nekiállni fát díszíteni, mert ettől kapásból mosott sz@rként kezdtem a 24.-ét.

Írok pár tippet, hogy nekünk mi vált be:

1. Az ajándékokat már december előtt beszerezzük! Mindet! Év közben kifejezetten figyelek és felírom, ha a gyerekek csak úgy mellékesen mondanak valamit, hogy mit szeretnének. Az esetek nagy részében ez rákerül a Jézuskának írt levélre is. Igen, a Jézuskának írt levél előtt már általában megvannak az ajándékok, mert október-novemberben még fura lenne levelet írni neki… Ha valami olyat írnak, ami újdonság, akkor az, ha kisebb dolog, kikerül a családi listára, ha nagyobb, akkor elraktározzuk az ötletet szülinapra. Nem hal bele a gyerek, ha fél évet kell rá várnia, ha pedig akkor már nem is szeretné, akkor lehet jobb is, hogy nem vettük meg…

2. Listát írok a teendőkről, ebben minden benne van a takarítástól kezdve, a süteményeken át, az ajándékcsomagolás, bevásárlás… Ez kb a karácsony előtti 2 hetet öleli fel.

3. A lista után fogom a naptáramat és szépen beosztom melyik napra milyen teendő kerül, nagyjából a 14-24 időszak az, amikor besűrűsödnek a dolgok és minden napra kerül feladat, de nem sok! A mézeskalács például nálunk 3 napot ölel fel: 1. megsütjük, 2. feldíszítjük, 3. rátesszük az akasztókat. És ezek a feladatok is variálódnak családon belül, sütni én szoktam a kislányommal, díszíteni Férj a gyerekekkel, kötözni pedig már csak a gyerekek (Hálistennek!). Ennyi plusz könnyen beilleszthető egy átlagos napba is.

Az ajándékok csomagolása is 2 nap, ami nyilván nem azt jelenti, hogy 48 órán keresztül csomagolunk, hanem 2 délután vagy este kényelmesen elkészülnek. Ezt jellemzően Férj végzi, mert ő a türelmes és precíz a családban. Eközben én megcsinálom a szokásos karácsonyi aprósüteményeket, amiknek nem gond, sőt, jót is tesz, ha még állnak kicsit (linzer, moszkauer, stb).

Itt nagyon fontos, hogy a feladatok beírásánál reálisan lássuk mi fér bele egy napba. Nekem sok évbe telt, mire megtanultam úgy beosztani a feladataimat (nem csak karácsony, hanem a napi teendők, munka), hogy ne toljam túl a mennyiséget.

4. A szigorú időbeosztás mellett jó, ha rugalmasak is vagyunk, tehát jó dolog a hagyomány, de nem minden áron… Idén például a fa díszítés 22-re került át, ami eddig mindig 23-án volt. Most a Szenteste nálunk lesz, sokat kell sütnöm-főznöm, így nem fogom szívatni magam, hogy még a fát is 23-án díszítsük.

5. Nem takarítunk az utolsó pillanatban! És ablakot se mosunk 😀 Ez is fontos pont, mert ez simán elvisz egy egész napot… Az utolsó alapos takarítás pont ma lesz. Ezt követően 23-24 már csak egyházi takarítást végzünk (saját nyelvújítás = ahol a papok táncolnak).

Nagyjából ennyi. Ha egy kulcs dolgot kell kiemelnem, amin az egész múlik, akkor az a napi beosztás! A listát megírni és a naptárba besakkozni kb fél óra, ha közben kávézgatunk meg szöttyögünk egy kicsit, akkor 1 óra. Utána viszont nincs más dolgunk, mint szorgos kis robotként elvégezni azt a napi 1-2 dolgot, amit felírtunk magunknak.

Mindenkinek nyugodt készülődést kívánok! 🙂

*****

Ha lakberendezéssel kapcsolatos ajándékon töröd a fejed, akkor nézz szét az online kurzusok között, több karácsonyi lehetőség is van 🙂

1. Karácsonyi ajándékutalvány – egy választott vagy szabadon választható kurzus. A névre szóló utalványt pdf-ben küldjük el, amit ki tudsz nyomtatni és a fa alá tenni.

2. Karácsonyi ajándékcsomag – legnépszerűbb karácsonyi ajándékunk. Ebben 2 kurzus áráért kapsz 3-at. Mindegyik szabadon választható.

3. „All in” csomag – ebben az összes online kurzus, előadás, tananyag benne van, sok-sok bónusszal és ajándék könyvvel!

 

 

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics