Tárgyak vonzásában – avagy így kell kezdeni a lakberendezést!

Fogalmam sincs hány lakásban jártam az évek során a munkáim kapcsán – rengetegben… Két probléma azonban szinte mindenhol volt – tisztelet a kivételnek. Az egyik, hogy szimplán túl sok cuccunk van, a szekrények, tárolók, fiókok százával rejtik a felesleges dolgokat. A másik pedig a látható tárgyakat érinti, amelyek gyakran nincsenek jól megválasztva/szűrve: nem oda illő, túl sok, túl kicsik, vagy gagyik.

Szerintem nem volt olyan munkám, ahol ne lett volna gond a tárolás. És olyan is volt, hogy nem átallottam kinyitni a szekrényeket és nekiállni selejtezni – természetes a tulaj engedélyével, vele együtt 🙂 Nem volt szándékos, egyszerűen végignéztem a konyhaszekrényeket, hogy fel tudjam mérni mennyi cucc van és az új konyhába mennyi hely szükséges. És miután már a 3. polcnál mondták, hogy azokat kb soha nem használjuk, akkor megkérdeztem, hogy minek vannak itt. Így kezdődött. Szép sorban kipakoltuk az összes szekrényt. Ami használatban volt, azokat visszatettük, egy csomó mindent kidobtunk (lejárt élelmiszerek!), volt az eladom/elajándékozom kupac, ahova a jó állapotú de nem használt dolgok kerültek. És csináltunk egy „évente egyszer-kétszer használom” kupacot is. A szekrények fele üres lett!

Ezzel a módszerrel érdemes mindent átnézni! Nálam 5 kategória van:

  1. Használjuk/hordjuk/kell
  2. Ritkán vesszük elő, de kell (pl. karácsonyi díszek)
  3. Ritkán vagy soha nem vesszük elő, de az emlékek miatt eltesszük
  4. jó állapotú, de nem kell = el lehet adni vagy elajándékozni
  5. Kuka

+1. Könyv

A lakberendezés első lépése a SELEJTEZÉS!!! És ha ez megvan, akkor a MEGFELELŐ ELRENDEZÉS. Például az emlékeket és a ritkán használt dolgokat tök felesleges a nappaliban vagy bármi központi helyen tárolni! És a karácsonyi sütőformákat sem kell az év 364 napján a konyhában tartani, azért, hogy majd a 365-en elővegyük és használjuk. Különösen fontos, főleg egy kicsi konyhában, hogy ne ilyesmik vegyék el a helyet.

Nézzük a másik kategóriát, mindazt, ami elől van. Nem azt mondom, hogy csupaszítsuk le a lakást, kellenek az öröklött dolgok, az emlékek, a szívünknek kedves darabok, amikhez történetek fűződnek és igen, kell olyan is, amit azért veszünk meg, mert illik a lakásba.

De ha egy ilyen otthon a szívünk vágya, akkor azt is látni kell, hogy itt nincs helye a sok dekornak, pláne nem az apróknak. A kevesebb több:

targy1

targy5

Ez nem azt jelenti, hogy nem lehet sok porfogónk, mert ha valakinek ez jön be, akkor az is tud nagyon jól kinézni. A lakberendezés szubjektív, bizonyos határig minden belefér. Lehet az asztalra is több mindent pakolni:

targy6

És oda nem illő és totál felesleges kacatok is nézhetnek ki jól (ez is egy irány):

targy4

Fel kell mérni, hogy a kívánt stílus milyen és mennyi tárgyat bír el és a többik ki kell selejtezni! Eldobozolni/eladni/elajándékozni/kidobni.

*****

Fontos, hogy a stílusos otthon alapja, hogy mindennek megvan a helye!

Ha nincs, akkor a rendetlenség érzet felülír mindent, a szép burkolatot, a vadiúj kanapé látványát.

A megfelelő tárolás nem arról szól, hogy helyet keresünk a végtelen sok kacatnak, amitől nem tudsz megválni, nem arról szól, hogy mit hova lehet eldugdosni…

Mindent megtanítok a TárolásTan online tanfolyamon!

Egy szemléletmódot kapsz, amit, ha elsajátítasz, akkor örökre elbúcsúzhatsz a selejtezéstől, hiszen semmi feleslegeges dolgod nem lesz! Megfontoltan vásárolsz és nem utolsó sorban ezáltal egy csomó pénzt megspórolhatsz!

A tananyagok állandó jelleggel, mindenféle korlátozás nélkül, bárhonnan, bármikor elérhetőek az online felületen. A tanfolyamokhoz tartozik egy szuper hangulatú zárt FB csoport, ahol bármikor kérdezhetsz, ha elakadsz, vagy kétségeid vannak, megerősítésre lenne szükséged.

>>> Nézd meg a TÁROLÁSTAN online tanfolyamot <<<

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics