2015. szeptember 05.

5 szabály: rusztikus konyhák új formában

Sokan szeretjük a rusztikus stílust, bár ennek a klasszikus változata kevés helyen alakítható ki, mert a környezetet nem lehet figyelmen kívül hagyni. A városi társasház harmadik emeletén ne akarjunk „petit Provence”-ot létrehozni. Ettől még nem kell lemondani teljesen az áhított hangulatokról, mert mindent lehet addig alakítani, amíg beilleszthető lesz a közegbe, ugyanakkor nem erőltetett. Jelen esetben ezt úgy érhetjük el, ha egy kis ipari hangulattal és/vagy minimállal gyúrjuk össze. Fontos az anyaghasználat és a régi bútorok, de persze a kiegészítők, a lámpák se mellékesek. Figyelj oda a részletekre és mindenből kerüld a gagyit!

1. Milyen legyen a konyhaszekrény? Az egyik variáció, ha régi vagy réginek tűnő fából alakítod ki a frontokat:

rusztik2
a fehér porcelán mosogató mindig nyerő

A másik lehetőség, hogy egy egyszerű fehér konyhabútort választasz. Nem kellenek bemarások, díszítések, csak sima fehér:

rusztik8
tégla fallal, polcokkal, régi asztallal

És a bátrabbak beépíthetnek régi bútorokat is:

rusztik3

Lehetőleg hanyagoljuk a felső rész teljes beszekrényezését. A fenti képeken láthatsz polc nélküli és kétféle polcos megoldást is. De ha nagyon kell a hely és nem szeretnél nyitott polcot, akkor kreatív megoldást kell keresni:

rusztik4

2. Milyen burkolat legyen a falon? Ha csempe, akkor fehér, mindegy, hogy négyzet alakú, vagy metro, de a nagyméretű, 30×60-as és hasonló lapokat hanyagoljuk. És ugyanígy a rusztikus címkével illetett csempéket is (írd be a gugliba hogy rusztikus konyhacsempe, na ezekről beszélek).

rusztik6

Ha nem csempe, akkor tehetsz márványt, acéllapot, betont a falra, vagy csak simán lefested mosható festékkel.

rusztik12

3. Mi legyen a padló? Minél természetesebb, annál jobb: valódi kő vagy fa, akár festve, beton. De greslapokból is lehet már olyat kapni, ami megszólalásig utánozza a követ és lamináltból is van totál fahatású. A gagyival itt is vigyázz!

rusztik9

4. A pult is lehetőleg kő (márvány, kompozit vagy bármilyen kőzúzalék), beton, vagy fa legyen, esetleg akril, de a lamináltat ne erőltesd.rusztik1

5. Régi darabok. Az étkezőasztal, a székek legyenek régi darabok, de a lámpák és a kiegészítők között is jól mutatnak, például ha a tálak, vázák régiek.

rusztik5

rusztik11

Összegezve: a „modern rusztikus” összegyúrja a countryt, az iparit és a minimált, a rusztikusság valójában az anyaghasználatban és a régi bútorokban, kiegészítőkben jelenik meg, a konyhabútor a legtöbb esetben egyszerű, letisztult formát követ. Ez a stílus városi környezetben is megállja a helyét, sőt, épp ez az igény hozta létre. Színeiben visszafogott, a fehér, a szürke és a fa dominál, de textilekkel és a kiegészítőkkel színesebbé is tehető.

Képek forrása itt.

*****

A konyha a lakás legkötöttebb helyisége. Ahhoz hogy kényelmes legyen benne főzni – tetszik-nem tetszik – egy sor szabályt be kell tartani. 10-ből 9,5 konyha kialakítása lehetne optimálisabb az adottságait figyelembe véve.

A konyhatervezés legnagyobb buktatója a szabályok NEM ISMERETE!

Ugyanakkor van azért rugalmasság is a tervezésben, csak nagyon nem mindegy miben engedünk a csábításnak, miben kötünk kompromisszumot. Ha ügyesen egyensúlyozol, akkor egy kényelmes, egyben egyedi, stílusos konyhád lehet.

Minden megtanítok az online tanfolyamokon, ami ehhez szükséges. Rizsa nélkül, egyszerűen és érthetően!

A tananyagok állandó jelleggel, mindenféle korlátozás nélkül, bárhonnan, bármikor elérhetőek az online felületen. A tanfolyamokhoz tartozik egy szuper hangulatú zárt FB csoport, ahol bármikor kérdezhetsz, ha elakadsz, vagy kétségeid vannak, megerősítésre lenne szükséged.

>>> Nézd meg a Konyhatervezés online tanfolyamot <<<

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics