Esettanulmány: panel konyha áttervezése

Évi szintén a hallgatóm, ebben a lakásban laktak albérletben, amit nemrég megvásároltak, de a konyhához még nem nyúltak hozzá. Panel viszonylatban a konyha nem kicsit, egy 74 m2-es lakáshoz tartozik, viszont 5-en laknak benne, külön étkező nincs. Szóval ha így nézzük, akkor máris nagyon kicsi 🙂

Ezerszer leírtam már, de sose lehet elégszer ismételni, hogy a konyhatervezésnek vannak szabályai, a technológiai sorrend a főzés ritmusát követi, így kényelmesen, gyorsan lehet a konyhában dolgozni, nem kell össze-vissza rohangálni, nem csepegtetünk szét, stb. Így lesz ergonomikus. Mindegy, hogy kicsi konyha vagy nagy, ezt követni kell. Többek között ezt is megtanuljuk az online tanfolyamon.

Mint minden esetben, itt is többféle megoldást ki lehet hozni, az igényektől függően. Most egy olyan variációt készítettem, amihez a lehető legkevesebb változtatás kell, de már ennyitől is sokkal használhatóbb lesz a konyha.

Ilyen az elrendezés jelenleg. Alig van szabad pultfelület, ahol dolgozni lehet, mosogató a sarokban, közvetlen mellette tűzhely, ráadásul ez zárja a sort. Az asztal mellett van egy beépített kamraszekrény, ami sok mindent elnyel, azonban sokat süti a nap:

Ami az új elrendezést illeti, pontosan követi a technológiai sorrendet és a pultfelületek méretei is igazodnak ehhez. Első a hűtő, utána egy kis pult, hogy le tudjunk pakolni, aztán mosogató, hogy megtisztítsuk a dolgokat, utána jön a legnagyobb pultfelület, itt dolgozunk a legtöbbet, aprítunk, darabolunk, összekeverünk, általában a kisgépeket is itt használjuk. Végül a tűzhely és utána még egy kis lerakó rész. A sarokba, ahol fordul a szekrény beiktattam egy 10 cm-es elemet, de ez lehet pár cm-rel több, ahogy kijön. Teljesen a sarokhoz nem jó rakni a tűzhelyet és a lenyíló sütőajtó is beleütközhet a másik oldal ajtajainak a fogantyújába és nem is férünk el kényelmesen. Van, amikor ide csak egy takarás kerül, de ki lehet használni, akár fakkos bortartó is elfér egy ekkora helyen vagy a tepsiket, tálcákat is beállíthatjuk.

Ha csak és kizárólag a konyhára koncentrálok, akkor ez a legoptimálisabb elrendezés. A kamraszekrényt most meghagytam.

Néhány trükk, amivel jobban kihasználhatjuk a teret:

  • panel lévén, nincs nagy belmagasság, érdemes felvinni a szekrényt a mennyezetig. Egyrészt letisztultabb lesz az összkép, mert nincs telepakolva a szekrény teteje, nem fog porosodni és nyerünk egy csomó extra tárolót. Amiket ritkán használunk, azok nyugodtan mehetnek a magasba.
  • A lábazatot is ki lehet használni, a lábazati fiókokban sok-sok minden elfér!
  • A mikrót feljebb tenném, a felső szekrény alá, hogy ne vegyen el az értékes pultfelületből. lehetőleg minél kevesebb dolgot tartsunk a pulton, ha abból kevés van.

Az igényeknek megfelelően aztán lehet egy csomó mindent variálni. Nem tartom szerencsésnek, ha a konyha a tűzhellyel végződik, de megoldható az is, hogy a 10 cm-es elem helyére teszünk egy 40-eset és a sor végére a tűzhelyet. Ezzel kicsit növeljük az egybefüggő felületet. Van előnye is, hátránya is, mérlegelni kell.

Aztán az is kérdés, hogy kinek-mennyi cucca van. Ha a kamraszekrény kiiktatható, akkor nagyobb hely marad az asztalnak és kényelmesebben elfér a család. De a hűtőt is a helyére tehetjük, így nyerünk még 60 cm munkapultot. Ha pedig kivisszük az étkezést másik helyiségbe, akkor egészen más lesz a felállás. Tehetünk az asztal helyére egy 3 részes magas szekrényt, amiben elfér a hűtő, a mikró/sütő és egy kamra vagy egyéb tároló is, így már egy nagyon kényelmes konyhánk lehet.

A leírtakból is látszik, hogy a konyhatervezés nagyon sokrétű. Vannak a szabályok, amelyek alapján meg lehet alkotni a tökéletesen kényelmes és jól funkcionáló konyhát. De van agy adott alaprajzunk is, ami általában ebbe az ideális elrendezésbe “bezavar”, nem elég hosszú a fal, nem jó helyen van az ajtó vagy az ablak, a fűtőtest, stb. Ezen a ponton el kell kezdeni kompromisszumokat kötni és mérlegelni, hogy miről mondjunk le, honnan veszünk el. És akkor nem szóltam még a harmadik dologról, az egyéni igényekről. Ennél a példánál is látszik, hogy más konyhát lehet kialakítani, ha valakinek kevés cucca van és kevesebbet főz, mást, ha sok és megint mást, ha kikerül az étkezés, de ebben az esetben még tovább lehet variálni az egészet, esetleg reggeliző pultot betervezni, stb.

Egy biztos, a konyhatervezés nem fekete-fehér és nincsen két egyforma eset, mert ha az alaprajz ugyan az is, az igények nagyon eltérőek lehetnek. Ennyi sok mindent figyelembe venni és jót tervezni pedig csak akkor lehet, ha tisztában vagyunk a szabályokkal, a technológiai sorrenddel, a munkaháromszöggel és minden egyébbel, ami ahhoz kell, hogy a konyhánkból a lehető legtöbbet kihozzuk.

*****

A konyha a lakás legkötöttebb helyisége. Ahhoz hogy kényelmes legyen benne főzni – tetszik-nem tetszik – egy sor szabályt be kell tartani. 10-ből 9,5 konyha kialakítása lehetne optimálisabb az adottságait figyelembe véve.

A konyhatervezés legnagyobb buktatója a szabályok NEM ISMERETE!

Ugyanakkor van azért rugalmasság is a tervezésben, csak nagyon nem mindegy miben engedünk a csábításnak, miben kötünk kompromisszumot. Ha ügyesen egyensúlyozol, akkor egy kényelmes, egyben egyedi, stílusos konyhád lehet.

Minden megtanítok az online tanfolyamokon, ami ehhez szükséges. Rizsa nélkül, egyszerűen és érthetően!

A tananyagok állandó jelleggel, mindenféle korlátozás nélkül, bárhonnan, bármikor elérhetőek az online felületen. A tanfolyamokhoz tartozik egy szuper hangulatú zárt FB csoport, ahol bármikor kérdezhetsz, ha elakadsz, vagy kétségeid vannak, megerősítésre lenne szükséged.

>>> Nézd meg a Konyhatervezés online tanfolyamot <<<

 

 

 

 

 

 

Hasonló bejegyzések

IRATKOZZ FEL HOZZÁM ÉS MUTATOK EGY TUCAT TRÜKKÖT, AMIVEL IGAZI OTTHONNÁ TEHETED A LAKÁSODAT!
Hozzájárulok, hogy az általam önként megadott nevem és e-mail címem felhasználásával az Otthonkommandó Kft. részemre e-mail útján hírleveleket, ajánlatokat küldjön. Kijelentem, hogy az adatkezelési tájékoztatót elolvastam. Megértettem, hogy a hozzájárulásom bármikor visszavonhatom.

Hozzászólások

  1. Szia én nem szeretnék a tanfolyamon részt venni viszont nyáron mi is konyha felújításba kezdünk.Ezzel kapcsolatban szeretnék veled beszélni privátban

  2. Olvasom a konyhás bejegyzéseket a facebook-on is (a férjemén, nekem nincs, ezért nem ott szólok hozzá) és érdekesnek találom a hozzászólásokat. Ha jól érzékeltem, a többség azt írta, hogy neki a bejegyzésben rossz megoldásként szerepeltetett típusú konyhája van és köszöni, de teljesen jól elvan vele. Igen, persze mindent meg lehet szokni még úgy is, hogy az ember észre sem veszi, hogy lehetne jobb is és esetleg pénzbe, különösebb erőfeszítésbe sem kerülne, de erre nagyon kevesek képesek, nagyon kevesen áldoznak arra, nem csak anyagilag, hanem figyelem szinten is, hogy esetleg hallgassanak olyanra, aki “okosabb” konyha ügyben. Ennek ellenére azt gondolom, hogy rengeteg olyan helyzet van, ami adottság és ilyen-olyan oknál fogva nem változtatunk rajta. Én értek a konyhatervezéshez, pontosan tudom mi hogyan működik jól egy konyhában, mit hová jó tenni. Ennek ellenére nem tökéletes a konyhánk, mert 3 gyerek mellett, hitel és minden egyéb segítség nélkül építkeztünk, a régi konyhánkat hoztuk magunkkal, csak egy plusz elemet kellett venni és egyet méretre csináltatni. Emiatt nincs fiókos része csak ajtós (igaz, belső drótkosár van), és egyéb extra cifraság sem, ha valaki (akár te) fotón látnád sok mindent fel tudnál sorolni, hogy miért tilos! Szerintem ilyen nincs, legfeljebb nem szerencsés. Amúgy semmi bajom vele, nagyon szeretem, nem hiszem, hogy a sok fiók, vagy az, hogy a mosogató máshol, nem a legvégén lenne, boldogabbá tenne, vagy szívesebben használnám. A nagymamám konyhája úgy nézett ki, hogy volt benne egy gáztűzhely, egy sparhelt, mellette mosogató, egy hagyományos, szétnyitható asztallapú konyhaasztal, amit, ha úgy hozta a szükség, kihúzott a konyha közepére és kinyitott (pl.rétesnyújtáskor), egy hűtőszekrény és egy tálalószekrény. És olyan kajákat sütött és főzött és főzött be a kert és az állatok mellett, hogy hihetetlen, én a mai napig csak ócska másolatával dicsekedhetek, pedig főzőcskézek már huszonéve. És emellett fürdőbe járt, tornázott, és soha nem említette, hogy nem lenne jó a konyha úgy ahogy van. És 96 évet élt komolyabb betegség nélkül. Vagy anyám, aki a panelkonyhában is irtó jókat főzött. Gyakorlatilag nem volt konyhapult, mert ami volt azt elfoglalta a mosogató, csurgató, kenyértartó. Az asztalon dolgozott, amiről lepakolt ha végzett és rendesen megterített. Mindig volt abrosz és virág az asztalon (főzésen kívül), pedig az volt a munkafelület. Anyósom meg mindig azt mondja, hogy a kétmedencés mosogatónál nagyobb öröm nincs, mert ő még emlékszik milyen az, amikor falikút van a konyhában. Szerintem ezek sokkal többet jelentenek, mint a konyhatervezési szabályok és ergonómia. Természetesen fontos, sőt nem kikerülhető, főleg ha az embert tervezéssel bízzák meg, vagy ha valaki olyan szerencsés helyzetben van, hogy építkezik vagy átalakít és nincsen vagy minimális korlát van a konyha kialakítására és még nyitott is arra, hogy a konyhakatalógus böngészésén túl is végiggondolja a leendő konyháját. Annak idején a kicsiház blogon nagy vita folyt a konyha mikéntjéről, sokan leszólták, hogy nem jó, ha jól emlékszem még valami pályázat is volt, hogy lehet jobbat tervezni. Elsőre én sem találtam praktikusnak, de rájöttem, hogy azon szempontok alapján, amit ők meghatároztak, nem lehetett volna jobbat kitalálni. Kicsit messzire mentem, de nem akartam a közepébe sem vágni. Nem akarok semmit belemagyarázni, de nekem a stílus nem tetszett valahogy. Nem gondolom, hogy ettől kevesebben vennének részt a tanfolyamon, de fura, hogy ha valaki kritikát fogalmaz meg a Házatokkal kapcsolatban, akkor az a válasz, hogy “még szerencse, hogy mi lakunk itt”, de ha azt írja, hogy neki semmi baja a konyhájával úgy ahogy van, akkor az: “attól még nem jó”, miközben azt is írod, hogy mindenkinek más a jó. A tegnap bemutatott konyhákat is néztem, valóban sok helyen indokolt az észrevétel, bár azt gondolom, hogy a bemutatott konyháknak nagyon sokan örülnének úgy ahogy van, mert esélyük sincs még csak hasonlóra sem. Viszont amit a tegnapi konyhák egyikénél is észrevettem és a mai panel-konyhánál is és nem szúrt szemet senkinek, hogy hűtőt és magas szekrényt ablak mellé tenni úgy, hogy mellőle kezdődik a pult, teljesen érthetetlen. Ha valami, ez biztosan a nem jó kategória. Tulajdonképpen emiatt akartam írni, csak sok minden kijött belőlem. 🙂 Ha zavaró, elnézést kérek!
    Régóta olvasom a blogodat és a facebook-on is szoktam nézni a profiljaidat. Elismerésem, hogy mennyi mindent saját kezűleg valósítottatok meg, jó ízléssel, odafigyeléssel. Az, hogy kinek mennyire tetszik vagy nem, áll hozzá közel, vagy távol, más kérdés. Komoly hiány itthon az olyan felület, ami a környezeti kultúrára való odafigyelésre buzdít, leginkább hétköznapi módon. A lakberendezési lapok sem tudom kinek szólnak, mert, hogy nem a mindennapok emberének, az biztos. Ha annyi kritikai észrevételt megengedsz, hogy ha már ennyi munkát, energiát fektettél bele és rengeteg ember követ, ami felelősséggel is jár, akkor szerencsésebb lenne kicsit több alázatot mutatni az olvasók felé. Egyrészt mert azért olvasnak, mert érdekli őket a téma, tanulni szeretnének, másrészt meg ha biztos vagy a tudásodban, akkor nincs okod másra. Mindenhol vannak kötekedők, velük nem kell foglalkozni. Bár nálad ilyesmit én nem vettem észre. Szóval, azért olvasunk, hogy tanuljunk, az a jó, ha ez visszafelé is igaz.
    További sok sikert kívánok!

    1. Szia! néhány kiegészítést engedj meg, mert úgy érzem pár dolog keverve lett. Ha valaki olyan kritikával illeti a házunkat, hogy neki nem tetszik a kanapé vagy a nyitott polc a konyhában, ez egyéni dolog. erre nincs más válaszom, hogy oké, neki nem jön be, nekünk igen és igen, mi lakunk itt. Igazából ilyesmit tök értelmetlen dolog már leírni is. De ez nem egy kategória egy rosszul tervezett konyhával. Ha valaki azt írja a rosszra, hogy neki az jó. Igen, meg lehet szokni, de az attól nem jó. Ez a két példa nagyon nem ugyanaz. Az egyik egyéni igény, a másik alapvető tervezési dolog. Te itt ezt a kettőt nagyon összemostad, ami nem szerencsés. Az egyéni kívánságok alapja a jó tervezés.
      Nagyon sok konyhát láttam és pontosan tudom, hogy van, ahol nem lehet “hiba nélkül” tervezni. Ez a kompromisszum.
      Ami meg a feltett képeket illeti. persze, vannak ezeknél sokkal rosszabb konyhák, de ha figyelmesen olvastad a posztot, akkor le is volt írva, miért ilyeneket válogattam. Pont erről szólt, hogy amit a neten látunk és szép, az nem biztos hogy jó. Biztosan sokan elfogadnák őket, nem vitatom, de nem erről szólt a poszt.
      A hűtőt jelen konyhában nem lehet máshova tenni, a másik oldalon nem lehet kezdeni, mert akkor megint nem marad pultfelület, teljesen használhatatlan lesz a konyha. Én végigzongoráztam az összes opciót. Ez az a bizonyos kompromisszum. Ez a kisebbik rossz.
      az alázathoz meg annyit, hogy igyekszem. de az van, hogy én is emberből vagyok, nem egy robot és ha egyszerre nagyon sok dilettáns komment jön, és bizonygatják, hogy a rossz az jó, mint most is, akkor egy idő után én is besokallok, mint minden normális ember. Megtehettem volna, hogy lekapcsolom a hozzászólás lehetőségét vagy egyszerűen nem reagálok rájuk, nem tettem.

      1. Kedves Ditta és Bori!

        Örömmel olvastam a kommenteket, mert stílusosan és tisztelettel fejtettétek ki a véleményeteket, pedig nem értettetek egyet. Ritka ez az interneten.
        Nem éreztem azt, hogy Ditta nem tisztelné az olvasóit, de hát, ami nem jó, az nem jó. Pedig simán meg lehet szokni. Viszont beköltözve egy “kompromisszum mentesebb” konyhába már érzékeljük az óriási különbséget. A mi kultúránkban, a mindennapi kommunikációnkban egyenesen sértő, ha kimondjuk a rosszról, hogy rossz. Pedig egy kicsit tisztább párbeszéddel sokkal többre jutunk. A konyha kialakítása igen drága mulatság, bátorítalak benneteket az egyértelmű beszédre még a tervezés fázisában….és még utána is… Egy ilyen weboldal pedig rengeteget segíthet, ha egyértelmű útmutatásokat ad. Mostanában nagy lakáskeresésben vagyok, és döbbenetes az összkép, hogy mennyi bután kialakított, frissen felújított lakás van a piacon. Olyan indulatokba esek, hogy vállalhatatlan. Mert még írni-olvasni sem kell tudni, hogy az ember hozzájusson a szükséges infokhoz a neten található hatperces videók segítségével, és még így sem megy. Az eredmény óriási pénzveszteség, és évekig tartó napi szintű bosszankodás az idétlen megvalósítás miatt. Tehát éljen az őszinteség!

A hozzászólás nem lehetséges.

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics