A konyhatervezés eszköztára 2019-ben

Elkezdtem írni egy idei konyhatrendek posztot, aztán rájöttem, hogy nincs sok értelme, a tavalyi trend-körkép minden pontja továbbra is jelen van és megállja a helyét, ezt ki lehet egészíteni 1-2 újdonsággal, de leginkább sok kis dologból áll össze az egész, amiket önmagukban nem neveznék trendeknek, inkább csak megoldásoknak.

Így most ezeket szedem össze és szinte az összes a lakberendezés jelenleg legerősebb vonalához kapcsolódik, mégpedig ahhoz, hogy hogyan hozhatunk létre egyedi és a személyiségünkhöz illő otthont. A konyha különösen nehézkes terület a sok kötöttség és a funkciók miatt, de egyáltalán nem lehetetlen valami igazán egyedit létrehozni úgy, hogy az ne menjen a használhatóság rovására. És nem, nem feltétlen kerül többe, nem pénz kérdés…

Fekete – már nem csak kisebb kiegészítőkön, lámpákon jelenik meg, bátran választhatunk ilyen burkolatot, bútort, vagy festhetjük feketére a falat.

Sötét, mély színek – szintén nagyobb felületeken jellemző, fal, bútor. A színválasztással óvatosan, csak mély, füstös árnyalatokat válasszunk, az élénk színeket kerüljük. Remekül mutat a fémekkel, pl. sárgarézzel.

Fémek – nem csak kiegészítőkben, mint lámpa, bútorfogantyú jelenik meg, de választhatunk színes fém csaptelepet, mosogatót, Főleg a sárgaréz van feljövőben (végre!) és tartani is fogja magát. A rosegold kissé lecsengőben van, de várható volt, hogy ez nem lesz hosszú idejű trend.

Matt felületek – bárhol megjelenhet, a bútoron, a konyhapult felületén, kiegészítőkön, falon:

Nemes anyagok, különleges felületek – a minőségen különösen nagy a hangsúly, jöhetnek a nemes anyagok, mint fa, kő, márvány és hozzá a természetes alapanyagú felületek, mint beton, kompozit kövek, terazzo , stb.

Durva, nyers anyagok – a nyers, rusztikus felületek szintén virágkorukat élik, remek kontrasztot alkotnak a modern, minimál iránnyal is. Jöhet a fa, a kő, a tégla, a beton, stb.

Kézműves csempék – az igény az egyedi iránt a burkolatok terén is megjelenik, remek módja a konyha kicsit személyre szabásának.

Mennyezetig csempézés – továbbra is a minél kevesebb csempe híve vagyok, de ettől még ez is egy trend, kérdés mennyire fogunk neki örülni pár év múlva. Inkább hagyjuk ezt meg a pékségeknek, bisztróknak, látványkonyháknak.

Két színű bútorok – ki mondta, hogy minden elemnek egyformának kell lennie? nyugodtan variálhatjuk a színeket és nem feltétlen csak úgy, hogy az alsó elem ilyen a feslő elem olyan színű. Mindezt tegyük körültekintően, könnyű átcsúszni a bazári hangulatba.

Fa használata – az utóbbi években kissé háttérbe szorult, most egyre inkább visszajövőben van a fa(furnér), mint a konyhafrontok alapanyaga. Nem fahatású laminált, azt gyorsan felejtsük el! Akkor inkább fehér vagy szürke bútort vegyünk. 

Fa és fehér kombó másképp – az előző ponthoz kapcsolódik, de erős jelenség, ezért külön vettem. Eddig is rengeteg konyha ebből a kettőből állt össze, de most másképp, nem a klasszikus fehér bútor-fa pult módon hódít ez a kombináció.

Polcok vagy felső elemek teljes hiánya – továbbra is hódít a felső szekrénysor mellőzése, polcokkal helyettesítése, esetleg teljes elhagyása. Ez egy kiváló eszköze a konyha megszemélyesítésének, ezerféle lehetőséget kínál a számunkra. (A fenti képek között számtalan példa van rá ).

Fém polcok – a fém már sokféleképpen bekúszott a lakberendezésbe, most a rusztikus fa polcok mellett ez is kezdi feltenni magát a térképre.

Sötét munkapult – egyre népszerűbb megoldás a fekete, vagy antracit pult különféle kövekből, kompozit anyagokból.

Letisztult pult – örvendetes trend, kezd elterjedni, hogy a munkapult nem egy kirakodóvásár helyszíne, nem kell minden konyhagépnek szem előtt lennie. Nem, ez egyáltalán nem praktikus, porosodnak és nehéz letakarítani a pultot, egy rossz mozdulat a botmixerrel és mindent beterít a paradicsomszósz. A gépeket lehet úgy tenni, hogy kéznél legyenek, mégse szem előtt.

Függesztékek, csillárok – 8 éve írok a blogon a lámpák fontos szerepéről, hogy a lakberendezés adu ászai. Igen, konyhában is! Van élet a spotlámpa, ledcsík és ufólámpa után is, sőt, igazán csak ezek után nyílik ki a lehetőségek tárháza. Merjünk kicsit kilépni a megszokottból.

Dekorok a falon – felejtsük el a feliratokat és kommersz táblákat. Kerüljön a falra festmény vagy akár tükör. Igen tükör, a konyhába 🙂 A vintagetől a minimálig minden stílushoz passzolnak.

Kézműves edények, kiegészítők – a kiegészítők terén is törekedjünk az egyediségre. Nem vagyok híve az öncélú konyhai dekorációnak, mert nem praktikus, egy szép étkészlet, bögre, tál, doboz, kancsó, ami használatban van éppúgy ellátja a dekoráció funkciót is.

Csatos, befőttes üvegek – a fenti pont folytatása, tárolhatunk stílusosan is, kerüljük a műanyagokat!

Ami a stílust illeti, mindent mindennel lehet mixelni, ha összegyúrjuk a nekünk tetszőket, akkor lesz igazán a mienk a lakás. Sőt, kifejezetten ajánlott kerülni az egyféle stílus elemekből felépülő enteriőröket.  Igaz, hogy ez nehéz feladat, de mint mindennek, ennek is vannak szabályai, trükkjei, amiket meg lehet tanulni. A fenti pontok jó kiindulást adnak mindenkinek, hogy összerakja a saját konyháját.

Egy szép konyha azonban semmire nem használható, ha nem felel meg a konyhatervezés szabályinak, nem látja el megfelelően a funkcióját, nem esnek kézre a dolgok. A tervezéshez nem kell 3 diploma, elég a józan ész, valamint ISMERNI a konyhatervezés szabályait.

A képeket a Pinterestről válogattam.

*****

A konyha a lakás legkötöttebb helyisége. Ahhoz hogy kényelmes legyen benne főzni – tetszik-nem tetszik – egy sor szabályt be kell tartani. 10-ből 9,5 konyha kialakítása lehetne optimálisabb az adottságait figyelembe véve.

A konyhatervezés legnagyobb buktatója a szabályok NEM ISMERETE!

Ugyanakkor van azért rugalmasság is a tervezésben, csak nagyon nem mindegy miben engedünk a csábításnak, miben kötünk kompromisszumot. Ha ügyesen egyensúlyozol, akkor egy kényelmes, egyben egyedi, stílusos konyhád lehet.

Minden megtanítok az online tanfolyamokon, ami ehhez szükséges. Rizsa nélkül, egyszerűen és érthetően!

A tananyagok állandó jelleggel, mindenféle korlátozás nélkül, bárhonnan, bármikor elérhetőek az online felületen. A tanfolyamokhoz tartozik egy szuper hangulatú zárt FB csoport, ahol bármikor kérdezhetsz, ha elakadsz, vagy kétségeid vannak, megerősítésre lenne szükséged.

>>> Nézd meg a Konyhatervezés online tanfolyamot <<<

Hasonló bejegyzések

Hozzászólások

  1. Pazar ez a sokszínűség! Tényleg igazán egyéni konyhát lehet ma már tervezni, köszönöm ezt e ragyogó összeállítást, végre túllátok a saját korlátaimon.

  2. Köszönöm, Ditta! Sok sikert kívánok 2019-re is! Üdv: Kovács Csilla

A hozzászólás nem lehetséges.

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics