Milyen a tökéletes nappali?

Mindenkinek más. Nincs olyan megoldás, ami minden élethelyzetben és mindenkinek bejön, tehát a legfontosabb, hogy összeszedjük a saját igényeinket, mire és mennyit használjuk az adott helyiséget. Én a saját szempontjaink alapján szedtem össze, hogy milyen nekünk a tökéletes nappali.

nappali2

  • Szellős és tágas. Ez nem méret függő, egy kicsi helyiség is kialakítható úgy, hogy könnyed maradjon, ha betartunk pár szabályt. Elég sok skandináv példát hoztam már erre, aprócska lakásokat is, amik a méretük ellenére egyáltalán nem hatottak zsúfoltnak.
  • Én továbbra is fehér fal párti vagyok, de persze ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne egy fal színes, vagy ne lehetne mintás tapéta. De a fehér szín nagyban hozzájárul a tisztaság és tágasság érzetéhez.
  • Szekrények száműzve. Kivéve könyvespolc és egy komód vagy egyéb bútor a TV-nek. Ha a TV nincs is elrejtve, minden egyéb kütyüt zárjunk el a szem elől. Nálunk most is egy régi, kopott kredencben van minden a kábelrengeteggel együtt.
  • A bútorok méretét igazítsuk a szoba méretéhez. Nem úgy, hogy lemérjük, hogy befér-e, hanem arányaiban. Mert lehet, hogy befér a 3 méteres sarokgarnitúra, de ha elfoglalja a szoba felét, akkor még inkább összenyomja a teret és nagyon nem néz ki jól.
  • Semleges színű kanapé. Mivel két kicsi gyerek van nálunk, ezért világos bútorban nem igazán gondolkodom, nincs kedvem veszekedni, hogy már megint összetapogatták a lekváros, cseresznyés, maszatos kezükkel. A sötétbarna/sötétszürke szín igazán hálás. Van már rajta minden, de nem látszik 🙂 Ha a huzat levehető és mosható, az még jobb. Persze lehet színes, mintás kanapé is, de akkor az már a fókuszpont szerepét tölti be és egészen másképp kell a többi dolgot kialakítani.

nappali1

  • Garnitúra tilos. Nem csak a nappaliban, máshol is. Ez nagyban hozzájárul a katalóguslakás feelinghez, válogassuk össze bátran a különböző darabokat. Kisebb kárpitos bútorokon pedig nyugodtan vadulhatunk.
  • Szőnyeg: nálam a szőnyeg kategóriába 3 típus tartozik bele: kilim, régi csomózott szőnyeg, ami lehet akár kopott is és az egyszerű natúr gyapjúszőnyeg. A hosszú szálúakat nem kedvelem és nem is tartom praktikusnak gyerekek mellé (és állatok mellé se).
  • Kandalló: jó ha lehet vele fűteni is, de a hangulat miatt ragaszkodom hozzá. Szerencsére a bioetanol kandallókkal kis költségvetésből, kémény nélkül megteremthető az érzés, bár igaz, hogy a faropogást és az izzó fa illatát nem adja vissza. Itt van egy hazai példa is, hogy kis lakásba is befér. Aki nem családi házban lakik, annak sem kell lemondani róla!
  • Rejtett tárolás. Nálunk a nappali mindenkié, tehát itt játszanak a gyerekek is, itt van a legtöbb játék. Ezeknek zárt! tárolót kell kialakítani, úgy, hogy pillanatok alatt rendet lehessen tenni. Fontos, hogy ne nagyon maradjanak szem előtt a játékok, mert a rendetlenség megöli a stílust. És rendetlenség érzetét kelti az is, ha sok apró tárgy van elől, még ha szépen egymás mellett sorakoznak is a polcon. A színes, mindenféle játékok pedig külön alkalmasak erre.
  • Könyvespolc: nekünk sok könyvünk van, úgyhogy ha nem szeretnénk, akkor is központi szerepe lenne, de szerencsére szeretnénk is 🙂
  • Dolgozósarok, játszósarok. Ez opcionális, másik helyiségben is kialakítható, de számolni kell vele.
  • Bútorok: ahogy már írtam, nem nagy darabok és nem is sok.
  • Dekoráció: lehet bármi, csak ne egyen képek, poszterek!
  • Ami meg a stílust illeti, az teljesen szubjektív. Én az eklektikus nappalikat kedvelem, amiben keveredik: régi-vintage hangulat, ipari, mcm, és jöhet némi klasszikus érzet és egy icipici keleties, bohém vonal. Érdekes módon, míg az étkező-konyha vonalon szívesen belemixelek egy kis country hangulatot, a nappaliban ezt kevésbé tolerálom.

nappali3

nappali4

nappali5

nappali6

nappali7

nappali8

 

A képeket megtaláljátok a Házprojekt pinterest albumában.

*****

Találd meg az otthonod stílusát Online tanfolyam

Több stílus is teszik és szeretnél köztük eligazodni?

Szeretnéd tudni, hogyan mixelheted őket? Mik az egyes lakberendezési stílusok sajátosságai?

Milyen színek, anyagok, formák passzolnak hozzá, és mik azok, amikkel nagyon mellé lehet nyúlni?

Végigvesszük a legnépszerűbb lakberendezési stílusokat, megnézzük hogyan lehet őket hazai körülmények között használni. A Stílus tanfolyam II. részében megtanulod hogyan tudod az otthonodba bevinni a személyiségedet, egy kis egyediséget, hogy az tényleg téged tükrözzön! De ennek előfeltétele az I. rész, mert az alapokat itt tanulod meg, ezek nélkül nem fogsz tudni boldogulni a következő szinten.

Minden megtanítok a stílus tanfolyamon, ami ehhez szükséges. Rizsa nélkül, egyszerűen és érthetően!

A tananyag állandó jelleggel, mindenféle korlátozás nélkül, bárhonnan, bármikor elérhető az online felületen. A tanfolyamokhoz tartozik egy szuper hangulatú zárt FB csoport, ahol kérdezhetsz, ha elakadsz, vagy segítségre van szükséged.

 >>> Kattints ide a stílus tanfolyamért <<<

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics