Hol vegyünk stílusos és megfizethető lámpákat?

A nagy lámpakérdésről már többször írtam a blogon és nem győzöm elégszer hangsúlyozni azt sem, hogy egy jó lámpa öltöztet. Egy egyszerűen, akár hiányosan berendezett szoba is jobban mutat, ha van egy karakteres világítótestünk. A lámpák tehát szerepeljenek a beszerzési lista elején!

Noémi kolléganőm fogalmazta meg tökéletesen: “a lámpa nekem olyan, mint a cipő – muszáj, hogy legyen stílusa! Na de hol vegyen az ember ilyet kis hazánkban?”

Mennyibe kerül egy lámpa? Nehéz kérdés, mert ugye kb 2 000 és 2 000 000 Forint között simán válogathatunk. Az biztos, hogy a lámpa költséges mulatság és nyilván mindenki a saját lehetőségeihez képest keresgél árban, de az igazság az, hogy egy olcsó lámpákkal telerakott lakás sajnos nem lesz stílusos. Kivétel persze van, ha roppant kreatívak és ügyesek vagyunk és magunk készítünk lámpákat, de ne legyenek illúzióink, az sk lámpák is belekerülnek pár ezer vagy akár 10-20ezer forintba is. Illetve kellő időt rászánva a keresgélésre kifoghatunk lámpákat jó áron, de a gyorsan-olcsón-stílusosat kombó nem működik!

Nagyon általánosan azt mondhatom, hogy kb 10 000 és 50 000 Forint között érdemes lámpa/db számolni és akkor még nem is a drága lámpák közül válogatunk, sőt a középár kategóriának is az alsó felében járunk. Falikarokat, olvasólámpákat találunk jókat már 10-20 000 Forint környékén, nagyobb lámpák esetén pedig a 30-50 000-es árkategóriában már sikerrel keresgélhetünk. Az ár persze nem minden, mert sajnos a “ronda” lámpák is sokba kerülnek…

Egy átlagos család otthonában (4 fő) minden túlzás nélkül simán lehet 20-30 lámpa, ami a fenti összegekkel számolva is sok 100 000 Forint és ha átlépjük a milliós határt, még akkor sem mondhatjuk, hogy rettentő drága lámpákat vettünk volna. Ne hagyjuk ki a számításból az izzókat se, amikre ennyi lámpánál elmegy akár 50 000 Forint.

Ha nincs ennyi pénzünk egyszerre “fellámpázni” a lakást, akkor haladjunk apránként, egyes lámpákat beszerezhetünk már akár akkor is ha még csak lakást keresgélünk, mert nem annyira függnek leendő otthonunk adottságaitól, ilyen pl. olvasó lámpa, íróasztal lámpa, állólámpa, 1-2 hangulatvilágítás. Ha építkezésben vagyunk, akkor már annak a kezdetén foglalkozzunk ezzel a kérdéssel.

Nézzük meg azt hogy HOL vegyünk lámpát? A beszerzés forrása nagyban függ attól is, hogy milyen stílusú az otthonunk. Nem tudok teljesen objektív lenni a témában, úgyhogy kezdem a kedvenc helyeimmel:

Vivre – tudom, hogy sokan nem szeretik, mert regisztrálni kell, neten kép alapján rendelni, stb. Nekem csak jó tapasztalatom van, ha valami mégse tetszik, ingyen vissza lehet küldeni és visszafizetik az árát. Én is kaptam már gagyit, vagy volt ami sérülten jött, soha nem volt gond a visszaküldéssel sem. Ha a képre kattintva regisztrálsz, az első vásárláshoz kapsz 1700 Forint bónuszt:

vivre

Sok lámpát vettem itt a Házba,  szép türelmesen kell várni, hogy mikor jön egy jó ajánlat, de megéri! Ezt vettem itt legutóbb:

csillar

Ha már a vásárlói közösségeknél vagyunk, akkor meg kell említeni a Westwing-et is. Színvonalasabb de drágább is, mint a Vivre, viszont tényleg fantasztikus dolgok vannak. Ha a képre kattintva regisztrálsz, az első vásárlásodhoz 4000 Forint értékű kupont kapsz:

westwing

Ipari és egyéb régi lámpák lelőhelye az Artkraft és a Möbelkunst. Nekem ők vannak, az egyik pár innen a másik onnan:

etkezo lampa

konyha lámpa

Van sok kis hazai cég, tervező, akik remek lámpákat és kiegészítőket készítenek. Ilyen a Tilka, a frantaagi.LÁMPÁK., az Mlamp.

tilka

A KanguLUM egy külön világ, vagy említhetném Juhász Ádám lámpáit, a Luminose-t, de még nagyon sokan vannak, lehet külön bejegyzést kéne nekik szentelnem…

knagulum

adam

Visszatérve a nagyobb üzletekhez érdemes körülnézni az IDdesignban és a KARE üzletében a Max Cityben.

idd

Ha pedig kifejezetten lámpaboltba szeretnénk menni, akkor a Vészi lámpa az, ahol minden van. Jó lámpák vannak a Butlersben is.

Ha külföld felé nézegetünk, akkor a Cultfurniture-nél találunk szuper lámpákat (is), szállítanak is ide.

cult

Maisons du Monde üzletet legközelebb Ausztriában találunk és elméletileg nem szállítanak ide, de egy kérdést megérhet feléjük, nagyon jó cuccaik vannak 🙂

maisons

Még hosszasan tudnám folytatni a sort, de mára elég volt ennyi.

Hasonló bejegyzések

Iratkozz fel hozzám és mutatok egy tucat trükköt, amivel igazi otthonná teheted a lakásodat!

Hozzászólások

  1. Pattogatott kukoricát simán lehet a tűzhelyen készíteni, ráadásul nagyon látványos is! Csak nem a csomagos kell hozzá, hanem pattogatni való kukorica, jó zöldségesnél lehet venni kimérve. Emiatt ne tartsátok meg a mikrót 🙂

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics