2013. november 13.

Házprojekt: konyha – gombhoz a kabátot

Mivel csak tavasszal fogunk nekiesni az átalakítási munkálatoknak, ezért addig javában tervezgetünk, szervezünk és ezt-azt be is szerzek. Jellemzően inkább kisebb darabokat, mert a nagy bútorokat nem tudnám hova tenni. Az étkező-konyha az, amit az első pillanattól kezdve látok lelki szemeim előtt, hogy milyen lesz és pontosan tudom, hogy mit szeretnék. Sokáig gondolkodtam, hogy a fehér-szürke-barna alapszíneken kívül még mi legyen. Aztán pár napja rájöttem, hogy tök hülyeség rajta rágódni, hiszen természetesen a zöld lesz az! A zöldet szeretem, amióta az eszemet tudom és az összes korszakomat végigkísérte. Szóval megtartom és lehet, hogy becsempészek mellé még egy kis türkizt, esetleg sárgát.

Összeszedtem azokat a dolgokat, amik már megvannak és azokat, amiket még szeretnék. Ami meghozta a megvilágosodást a zölddel kapcsolatban, az bármilyen vicces is, ez a rongyszőnyeg volt, ami szembe jött velem a neten és ahogy megláttam, tudtam, hogy ezt kérem a konyhába! Igen, nekem most is van szőnyegem, sőt már 10 éve van mindenhol, pedig ez az 5. lakás, ahol lakom és nagyon szeretem. Ha lecsöpög valami, nem tapicskolom szét, a gyerekek tudnak rajta játszani és ha koszos csak bedobom a mosógépbe.

szönyeg

A döntésen felbuzdulva vettem még pár zöld kiegészítőt, csupa létfontosságú dolog:

kávés

cukros

váza

Ezeket mind a Vivre.hu-n vettem, akárcsak ezt az evőeszköz tartót. Férj röhög rajtam, mert nem vagyok hajlandó használni, majd csak az új házban:

evöeszköz

Meglévő darabok, amik szintén a konyhába kerülnek majd. Egy régi stoki, műhelyszék:

kisszék

Egy presszótábla, amit már vagy két éve vettem az Artkraftnál

workshop 4. 2012.06.02-03._Page_042_Image_0002

És persze a régi szatócsfiókjaim, amik szintén évek óta várják, hogy új életet kezdjenek, az új konyhában ez is meglesz. Természetesen ezek is zöldek, mi más:)

szatocs

Ennyi van meg a leendő konyhából, de nézzük a többit, mit tervezünk:

Világos, talán kicsit fehérített hajópadló, a falak természetesen fehérek lesznek, akárcsak a nyílászárók:

parketta

A munkapult beton, műkő vagy valami hasonló, szürke. Mondhattok bármit, nekem tetszenek ezek a „sírkő” kövek is, de lehet hogy maradok a homogénebb felületnél

beton

A pultnál a falra vagy metro csempe kerül, vagy csak szimplán festve lesz:

metro

Lámpának mi más jöhetne szóba, mint régi ipari lámpa. Pultvilágításhoz falikarok:

falikar

A konyhaszekrény még kérdéses. Lesz egy csomó bontott ajtónk, ablakok, tokok, ebből kéne megcsinálni legalább a frontokat, de ezeken még agyalok. Mosogatónak ikeás fehér kerámia mosogató, zuhanyfejes csappal:

mosogato

csap

A konyhaszigetem pedig egy régi gyalupad lesz, ha addig ki nem találok valami mást

gyalu

A hűtőnk most egy egyszerű inox, újat nem veszünk, ha csak el nem romlik addig, de filózom azon, hogy átfestetem valami jó színre egy autófényezővel. Viszont tűzhely ügyben nem tudom mi lesz, mert amit nagyon szeretek az egyrészt itthon nem beszerezhető, másrészt horror drága. A Viking tűzhelyeket imádom:

viking

Természetesen kell egy régi tálaló is:

kredenc

És az étkező asztal régi stílusú lesz, esztergált lábakkal, bár valószínűleg csináltatva, mert ilyen nagy méretben nem hiszem, hogy találok:

asztal

Fölé ütős ipari lámpák:

ipari

És köré mindenféle székek:

thonet

tolix

eames

Így néz ki most a fejemben a konyha-étkező és így is marad hacsak nem zúgok bele valami újabb dologba…

Forrás

*****

A konyha a lakás legkötöttebb helyisége. Ahhoz hogy kényelmes legyen benne főzni – tetszik-nem tetszik – egy sor szabályt be kell tartani. 10-ből 9,5 konyha kialakítása lehetne optimálisabb az adottságait figyelembe véve.

A konyhatervezés legnagyobb buktatója a szabályok NEM ISMERETE!

Ugyanakkor van azért rugalmasság is a tervezésben, csak nagyon nem mindegy miben engedünk a csábításnak, miben kötünk kompromisszumot. Ha ügyesen egyensúlyozol, akkor egy kényelmes, egyben egyedi, stílusos konyhád lehet.

Minden megtanítok az online tanfolyamokon, ami ehhez szükséges. Rizsa nélkül, egyszerűen és érthetően!

A tananyagok állandó jelleggel, mindenféle korlátozás nélkül, bárhonnan, bármikor elérhetőek az online felületen. A tanfolyamokhoz tartozik egy szuper hangulatú zárt FB csoport, ahol bármikor kérdezhetsz, ha elakadsz, vagy kétségeid vannak, megerősítésre lenne szükséged.

>>> Nézd meg a Konyhatervezés online tanfolyamot <<<

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics