Így készül Wein Kriszta nyaralója!

Miután Krisztáék eladták a hosszú évek óta lelkesen alakítgatott, Doboznak becézett imádott nyaralójukat, találniuk kellett egy másik helyszínt férjével közös DIY hobbijuk terepének. Mert Krisztáék számára nem csak egy nyaraló volt a leányfalui ház, hanem kibontakozási lehetőség kreativitásuk és barkácsszenvedélyük számára. Az új megtalálása gyorsabb volt, mint gondolták, és azonnal bele is vágtak a felújításába. Kövessétek az Otthonkommandó oldalán a folyamatot!

Szerző: Szabó Eszter, fotó: Wein Krisztina

„Teljesen váratlanul jött a váltás lehetősége. Gyorsan, de nehéz szívvel döntöttünk, amikor a vételi ajánlatot megkaptuk, hisz nagyon szerettük a Dobozt, erősen kötődtünk hozzá. Még mindig belesajdul a szívem, annak ellenére, hogy komoly minőségi ugrás történt.”

Krisztáék elképesztő szerencsések voltak az új nyaraló megtalálásában, mert az eladást követően szinte napok alatt rábukkantak és nem is akárhol! Alig pár száz méterre a régi telektől vált eladóvá ez a vadregényes kerttel rendelkező telek a rajtalévő faházzal. Óriási mázli, és nagy megkönnyebbülés is egyúttal, mert így nem kell elszakadniuk a Dunától, ugyanazt a gyerekkoruktól tartó életvitelt folytathatják, ráadásul a megszokott társaságukkal, akikkel Kriszta együtt nőtt fel.

„Ez tényleg álomszerű, mert maga a hely is meghatározó része az életünknek, úgy tervezzük, hogy egyszer majd végleg kiköltözünk ide.”

Krisztáék a legtöbb munkát saját maguk csinálják

Az új telek alkalmas is lesz rá, mert ugyan csupán negyven négyzetméter a kis faház, de terméskő alapra helyezték a korábbi tulajdonosok, és a telek adottságát kihasználva kialakítottak alatta egy kvázi szuterén részt, aminek csak a hátsó fala van a földben. A jól megépített alap annak köszönhető, hogy eredetileg egy állandó lakhatásra alkalmas épületet terveztek ide. Végül másképp alakult, és ez a faház került rá ideiglenes megoldásként, 40-50 éve… Krisztáék számára is átmeneti állapot, pár év múlva egy téglaházat szeretnének felépíteni. Szeretik a kétlaki életet, amit már nagyon hosszú ideje folytatnak, a komfortfokozat növelésével később is csak a hangsúlyok tolódnának el Leányfalu irányába.

Az ideiglenes állapot alapvetően meghatározza a felújítás szintjét, mert Kriszta azt tartja, alaposan mérlegelni kell a ráfordítás mértékét, hogy megtartsuk az ésszerűség kereteit. Itt is felmerült a kérdés, hogy milyen munkákat érdemes megcsináltatni? 

„Kezdetben minimális ráncfelvarrást terveztünk. A logikus döntés az lett volna, hogy szigeteljük le házat és cseréljük ki a nyílászárókat. Én azonban azt mondtam, hogy helyette inkább nyissuk ki itt is a tetőt, mert a Doboznál ez elképesztő vizuális érzetbeli ugrást hozott. A komfortfokozat nem nőtt valójában, mégis azt az érzést keltette.”

Itt pontosan ugyanez történt. A fűtés szempontjából nyilván nem praktikus ez a nagy légtér, de Kriszta számára mindent megér a kinyíló mennyezet. A Dobozban jól bírták a spártaibb körülményeket, volt, hogy 12 fokban is lent aludtak a szigetelés nélküli, olajradiátorral fűthető papundekliházban, de ide azért szeretnének egy rendes kályhát, már a hangulata miatt is.

A ház belső kialakítása hasonló az előző nyaralóhoz; a nappali mellett van egy kis hálószoba, valamint egy apró helyiség kis ablakkal. Itt egy járható gardróbot fognak kialakítani és ez lesz egyúttal a háztartási helyiség is. Itt kap helyet a villanybojler, mosógép, porszívó is, mert nem akarják tárolóbútorokkal zsúfolttá tenni a teret.

„Nekem van egy olyan tulajdonságom, hogyha bemegyek valahova, rögtön látom, hogy fogom berendezni. Olyan, mintha egy filmet vetítenének a fejemben. Sokáig azt hittem, hogy ezzel mindenki így van, de aztán a férjem felvilágosított az ellenkezőjéről.”

Szerencse Kriszta olyan szakmát választott, ahol ez a skill különösen jól hasznosítható. Ám vannak helyzetek, amikor hiába a forog a film a fejében, felülírják a forgatókönyvet a véletlenek. Például eredetileg csak a nappali fölött akarták kiszedetni a mennyezet, de bontás közben kihullott a konyha mennyezete, és úgy döntöttek, hogy akkor maradjon így.

Az épület külsejéről is rögtön tudta Kriszta, hogy fekete lesz. Már az előző ház esetében felmerült ez az opció, de mivel déli fekvésű volt, ami nagyon fel tud melegedni, végül fehér lett. Itt azonban már nem volt kérdés, mert egy északi fekvésű, erdősebb telken áll a nyaraló, ahol kevésbé süti a nap, és hűvösebb van, simán belefért a sötét szín.

Ezek voltak az inspirációs képek

A nyílászárók viszont fehérek, hogy megtörjék a sötét felületet. Ezeknél a faházaknál általában nincs az ablakoknak kerete, ezért majd kapnak egy széles kiemelő keretet, ami még hangsúlyosabbá teszi őket. 

A burkolatokról még nem döntöttek. Az eredeti egy 70-es évekbeli terazzo jellegű burkolat, ami nem túl szép. Nem lehet felpolírozni, így egyelőre lefestik egy epoxi gyantás festékkel. 

„Ez egy kísérlet. Nem dolgoztam még vele, most fog kiderülni, hogy beválik-e!”

A külső festést saját maguk csinálták, de bizonyos munkákhoz igénybe vették szakemberek segítségét, például a bontáshoz, a tetőcseréhez és a villanyszereléshez. Amennyire egyedi megoldások jellemzik a lakberendezésben Kriszta munkásságát, annyira különleges egyéniségekből áll a kivitelező csapata is, még egy basszus harsonás is található közöttük.

Kriszta minden enteriőrben sok kreatív megoldást használ a dolgok helyettesítésére. Nagyon jó kísérleti telep számára ez a nyaraló. Például öntapadós fóliával tapétázták körbe a fürdőt. A munkái során már használt fürdőszobában ilyesmit, de zuhanyzóban még nem. Ahol fröccsenő víz éri, ott működik, most kipróbálják, bírja-e, ha telibe kapja. Ha mégsem, legfeljebb újratervez, ahogy szokta. 

„A retró mintát én terveztem, Székffy Anikó kolléganőm pedig megcsinálta a méretarányos tervet hozzá. Milyen jó, hogy a közös irodában egy grafikussal is együtt dolgozunk!  Golyán Erika barátnőm pedig nemcsak kinyomtatta, de a profi felrakás is neki köszönhető. A burkolat ugyanaz a gumipadló lesz, ami az előző nyaralóban prímán bevált.”

A konyhabútor fekete lesz, sok különböző darabból fog összeállni egy izgalmas sötét tömbbé. A pulthoz  fekete munkalapot választottak, amiben a mosogatótálca is fekete, hogy beleolvadjon. Egy régi komód, egy fekete mosogatógép, és a mosogató alatt egy (impregnált vagy könnyen száradó műszálas anyagból készült) függönnyel takart rész alkotja majd a főzés területét. Ezt a formai „összevisszaságot” a szín fogja össze. Sőt, a hűtőszekrényt is lefestik a pult magasságáig feketére. A sok felület, anyag, forma izgalmas összhatást eredményez. 

„Ebben az esetben sem abból indultunk ki, hogy mit kellene venni, hanem hogy mink van. Ezért lett az alapja a régi komód. Ahhoz nem passzolna a mosogatószekrény, sokkal egyszerűbb és izgalmasabb mellette egy függönyös megoldás.”

Nem lehet azonban minden átalakított DIY megoldás a házban – tartja Kriszta. Kell egy-két nagyon látványos minőségi darab, ami az egészet felhúzza, és ad egy átgondolt, koncepciózus megjelenést. Így sokkal inkább gegnek tűnik a barkácsolás, nem szükséges kompromisszumnak. Mondjuk ő a DIY tevékenységet egészen magas színvonalon űzi. Némelyik tárgya szinte már dizájnkategóriába esik. Ehhez a fekete tömbhöz nagyon szép, minőségi rézfogantyúkat rendelt, amitől elegánsabbá válik a bútor.

A nappali berendezését egy modern kanapéval fejeli meg Kriszta. Nagyon izgalmas összhatást kelt majd a mögötte lévő lambériával és egy ütős dizájnlámpával. Ebben a helyiségben ez a fókuszpont lesz az, ami megemeli a többi DIY megoldást és minőségivé teszi az összhatást.

A terasz esetében is ezt a lakberendezési fogást alkalmazza a szakember: szobaszerűen rendezi be egy IKEA kanapéval és asztallal, a nagyanyó régi fonott székeivel, de ott lesz a két ikonikus Pantone szék, amitől extrává válik az egész. Innen lépünk be egy olyan térbe, ahol garantáltan ütős látvány fogad majd.

„A kanapét még vadászom, de lehet, hogy egy meglévőt fogok áthúzni egy rugalmas anyaggal. Tudok varrni és tudod, hogy mennyire szívesen kísérletezem!”

„Dizájnlámpára is szívesen áldozok általában, mert elviszi a látványt, utána már bátran lógathatok színes zsinóron villanykörtéket a plafonról. A pesti lakásunk is egy extra térelválasztótól és egy dizájnlámpától vált rendkívül minőségivé. Ezt tanácsolom mindenkinek; gondolja át, hogy mi az a statement darab, amire hajlandó áldozni.”

A terasz fedésére egy fekete tartóoszlopokon álló pergolát tervez a szakember, ami alulról be van lambériázva, a teteje pedig fekete tetőlemez lesz.

„Tudom, hogy szívni fogja a meleget, de nem akarok más színt. Megnézzük, hogyan fog működni, mert a teraszon azért jár a levegő. Ha nagyon meleg lesz, akkor csinálunk a fenyő alatt az árnyékban egy kültéri hűsölőt.”  Ez is jó példa Kriszta rugalmas gondolkodására, mindig van B terve!

Onnantól, hogy kész a fürdőszoba, felgyorsulnak a dolgok, mert ha már kint tudnak aludni, sokkal könnyebben haladnak a munkálatokkal. Augusztusra tervezik, hogy a konyha is funkcionáljon és vendégeket tudjanak fogadni. Nyilván még nem lesz minden tökéletesen kész, például az alsó vendégrésznek nem lesz még fürdőszobája, de kifestik, hogy lehessen benne aludni.

„Mi azért képesek vagyunk elég nomádok lenni, ha arról van szó. Nem gond, ha matracon kell aludni, ahogy az se, hogy még nincs konyha.”

A házzal kapcsolatos munkálatok mellett folyamatosan haladnak a kertrendezéssel. Az előző helyen egy közös kert hátsó részén állt a házuk, csak a magaságyásukban kertészkedtek. Az ott egy arborétumszerű kert volt, sok mindent a nagyszüleik ültettek, aztán úgy nőttek a növények, ahogy akartak. De most teljesen beszippantotta Krisztát a kert kialakítása.

„Nem értek a kerthez, de mint környezet, természetesen érdekel. Itt már nagy kertalakításban vagyok, már teljesen behúzott a növényválogatás, tervezgetem, hogy mit hova fogok ültetni.”

 

Az alsó rész előtetőjének kitalálásához is a költséghatékonyság vezetett. Egy franciás hatású imitált kovácsoltvas keretes polikarbonát tető a tervezett megoldás, ám ez így leírva még nem mondd sokat. Hogy ez mennyire látványos kamuflázs lesz, arról akkor számolunk be, ha már fotókat is tudunk mutatni róla.

Kriszta munkásságát honlapján, Facebook és Instagram oldalán követheted.

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics