2024. április 20.

Ami neked nem kell, másnak még jól jöhet!

A legtudatosabb, a fenntarthatóságot és a zero waste filozófiát fókuszba helyező háztartásban is előfordul, hogy feleslegessé válik valami, amitől meg kell válni. Azonban minden megoldás jobb annál, mintha kidobnánk ezeket. Szerencsére egyre több lehetőség kínálkozik arra, hogy a megfelelő helyre kerüljenek. Összeállításunkban sorra vesszük, hogy mi mindent tehetünk azért, hogy ne tartogassuk feleslegesen, de ne is landoljanak a szemétben ezek a mások számára még használható tárgyak és eszközök.

Szerző: Szabó Eszter

Klasszak az új trendek, amiben értékként jelenik meg a hosszú élettartam, a minőség, ha valami régi vagy használt, de valójában sok szempontból még mindig nagyon is tárgyközpontú a világunk, és rengeteg felesleges darab halmozódik fel az otthonunkban. Ezért, hogy ne fulladjunk bele, és ne a tárolásukkal kelljen foglalkozni, mindig aktuális kérdés, hogy mihez is kezdjünk velük! Mert szemétbe dobni nem opció. Már az, hogy energiát teszünk abba, hogy a megfelelő helyre kerüljön, egy apró lépést jelent az élhetőbb jövő érdekében. Szívügyünk a téma, hiszen az Otthonkommandó a lakberendezésben is azt az elvet követi, hogy nézz körül a lakásban, hogy mi az, ami használható, mielőtt vennél valami újat, és a beszerzésben sem feltétlenül kell új termékben gondolkodni. Viszont, amire nincs szükséged, attól könyörtelenül válj meg! Ezt érdemes rendszeresen csekkolni, sőt, terápiának sem utolsó néha kívül-belül rendet tenni és időről időre átszortírozni a dolgainkat. Szóval, ha megvan a kupac, a következőket teheted vele: eladod, elcseréled, elajándékozod, odaadományozod.

1. Add el!

Akár több százezer forintnyi érték lapulhat az otthonainkban, érdemes időt és energiát tenni az eladásukba. 

Online piacterek
Bár az online piactereket pont arra találták ki, hogy eladhassuk a feleslegessé vált dolgainkat, nekem mostanában nem annyira jók a tapasztalataim ezekkel az oldalakkal. Rengeteg az eladó termék, sok a kereskedő, egyre „láthatatlanabbak” a meghirdetett termékeim, ráadásul ijesztő mértékben nő a lehúzós kamuprofilok száma, akik hol az adatainkra, hol a pénzünkre mennek rá.

Fotó: IKEA

Facebook csoportok
A tematikus FB csoportok elég hatékonyak, de itt is sok a csaló és egyre gyakrabban előfordul, hogy a pörgősebb tematikákban az adminok nem bírják kapacitással, és csak hosszú idő múlva engedik ki a posztokat. Az is probléma némelyiknél, hogy nehezen kereshető vissza egy-egy poszt. (Van, amikor a sajátomat is alig találom.) 

Used Products
Év elején nyitott Budapesten is üzletet a 25 éve Hollandiából indult, és ma már Romániában, Belgiumban, Németországban és Szlovéniában is elérhető vállalkozás. A cég gyors és könnyű megoldást kínál arra, hogy megszabaduljunk azoktól a műszaki termékektől, amiket már nem használunk. Például a régi mobiloktól, amit sokan eltesznek biztonsági tartaléknak, aztán az esetek nagy százalékában sose kerülnek elő a fiókból többé. Vagy a használt laptopoktól, tabletektől, kávéfőzőktől, porszívóktól stb., amiket ugyanilyen „jó lesz még valamire” alapon tartogatjuk. Lehetőség van az online eladásra is, amihez mindössze képet kell készíteni az eszközről, és megadni az alapadatokat róla. A Used Products ajánlatot tesz, és ha megszületett a megállapodás, a futár házhoz megy érte, a pénzt pedig a termék ellenőrzését követően utalják. A felvásárolt termékeket felújítás nélkül értékesítik tovább, de egyéves garanciát vállalnak minden eladott termékre. Az külön szimpatikus, hogy fontos céljuk a szemléletformálás; annak tudatosítása, hogy nem kell mindig mindenből újat venni, valamint hogy minél többen megtapasztalják, mennyit tehetnek a környezet védelméért a használt eszközök eladásával, illetve vásárlásával.

Used Product, fotó: Facebook

Bútorok második élete
Döbbenetes adat, hogy évente több millió régebbi, de még használható bútordarabot dobnak ki a világon. Ennek megoldására dolgozta ki az IKEA a Bútorok második élete visszavásárlási és viszonteladási szolgáltatását. A svéd bútorcég sok szempontból élen jár a fenntarthatóságban. Több kezdeményezésük is jól jöhet különböző élethelyzetekben. Ha eladni akarunk, csak fel kell tölteni pár fotót az adott IKEA bútorról, amire küldenek egy árajánlatot. Amennyiben elfogadjuk, már vihetjük is a bútort az áruházba. A megvásárolt bútort ugyanezen az áron adják el a Bútormentő Pontban, 2 év garanciával. Bizonyos gyerekbútorokat pedig garantáltan visszavásárolnak a Family klubtagoktól, hiszen ezeket gyorsabban kinövik a kicsik, mint amilyen mértékben leamortizálódnak. Ha venni akarunk, nem csak személyesen az áruházban tehetjük, online is lefoglalhatunk termékeket a Bútormentő Pontból. Nemcsak a kifutó termékek és a kisebb esztétikai hibákkal rendelkező darabok kerülnek ide, hanem a visszavásárolt bútorok is.

Fotó: IKEA

2. Cseréld el!

Ne csak pénzben gondolkodj, újra divat a cserekereskedelem.

Ez is egy újabb kezdeményezés, amikor települések vagy kerületek hoznak létre Ne dobd el, cseréld el! elnevezésű csoportokat, amelyben ingyen vagy cseretárgy megjelölésével cserélnek gazdát a feleslegessé vált dolgok. Nekem a Zuglói csoportban van tapasztalatom, szerintem teljesen jól működik. Számomra kifejezetten kényelmes, hogy házhoz jönnek érte. Cseretárgyként nem kell nagy értékekre gondolni, egy Túró Rudi vagy gyümölcs is felszokott bukkanni a kérések között…

3. Adományozd oda!

A lelkednek is jót tesz, ha segítesz a rászorulókon. Jól tudjuk, hogy milyen mértékben növekszik a számuk. Amikor kiválasztod, hogy hová viszed, kinek adod a számodra már szükségtelen tárgyaidat, konkrét csoport támogatását is kitűzheted célul, mert vannak olyan szervezetek, alapítványok, akik meghatározzák, hogy milyen kört segítenek az adományokkal vagy azok értékesítéséből befolyt összeggel. Ezeket mindig feltüntetik a közösségi média profiljukon épp úgy, mint a weboldalukon.

Narancsliget adománybolt, fotó: Facebook

Karitatív szervezetek

Katolikus Karitász
Az egyházi humanitárius szervezet országszerte rendelkezik Karitászpontokkal, ahol szívesen fogadnak tárgyi adományokat. Mindegyik helynél feltüntetik, hogy mi a profiljuk.
Magyar Vöröskereszt
A legnagyobb jótékonysági szervezet is rendelkezik adományboltokkal Budapesten, ahol nem csak ruházati termékeket és játékokat fogadnak, hanem lakásfelszerelést is.
Oltalom Karitatív Egyesület
Oldalukon pontosan leírják, hogy mit mikor fogadnak és hol fogadnak, és ők is működtetnek adományboltot, ahol vásárolni lehet.

 Adományboltok
Mozaik Adománybolt

Mozaik Adománybolt, fotó: Facebook

Filantrópia Adománybolt

Filantrópia adománybolt, fotó: Facebook

Kotta Adománybolt

Kotta Adománybolt, fotó: Facebook

Narancsliget Adományközpont

Narancsliget adományközpont, fotó: Facebook

Pakk Adománybolt

Pakk Adománybolt, fotó: Facebook

KÖZ-ép-PONT

KÖZ-ép-PONT Adománybolt, fotó: Facebook

Cseriti hálózat
A Budapesten a 15. boltját nyitó Cseriti közösségi szervezet, nem csak a hulladéktermelést csökkenti, de lehetővé teszi, hogy a napi megélhetési problémákkal küzdő háztartások hozzájuthassanak a mindennapi élethez szükséges használati tárgyakhoz. Leadhatsz ruhát, cipőt, kiegészítőket, lakberendezési és dísztárgyakat, könyveket, DVD-ket, CD-ket, gyerekjátékokat és sporteszközöket konyhai eszközöket, kis és nagy műszaki árukat. Tehát ide bútort ne vigyünk! Én általában idehozom a már nem használt, de mások számára értéket képviselő dolgaimat. Ők ezeket, ha kell tisztítják, javítják, majd jóval az átlagos használt piaci árszint alatt értékesítik, elsősorban a szerényebb jövedelmű vásárlóknak.

Cseriti adománybolt, fotó: Facebook

KincsVár

KincsVár Adománybolt, fotó: Facebook

4. Add le!

A Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. Szemléletformáló és Újrahasználati Központjainak az elsődleges célja az edukáció, de nagyon jól jön, ha nem tudunk mit kezdeni a ránk maradt tárgyakkal. A magyarországi lakosok (fényképes személyazonosító igazolványt és lakcímkártyát kell bemutatni hozzá) két budapesti helyszínen adhatják le ingyenesen a feleslegessé vált, jó állapotú, megfelelő minőségű, mások számára még tökéletesen használható babafelszerelést, játékot, sporteszközt, bútort, könyvet, konyhafelszerelést, lakberendezési tárgyakat, szerszámot, DVD-t. Hálózati árammal működő eszközök leadására nincs lehetőség, de törpefeszültséggel, vagy elemmel működő eszközök leadhatók. Csekély raktározási díj ellenében vihetők el a kiválasztott darabok, amit készpénzben kell kifizetni a helyszínen.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. Szemléletformáló és Újrahasználati Központja, fotó: Facebook
A Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. Szemléletformáló és Újrahasználati Központja, fotó: Facebook

De a legjobb, ha nem kell évről évre minidig lefutni a selejtezős köröket! Persze, kinőtt gyerekruha, játék mindig lesz… de ki lehet lépni abból az ördög körből, hogy mindig felhalmozódnak a feleslegese cuccok. Hogy hogyan, azt megtanulhatod a TárolásTan kurzuson!

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics