2024. április 22.

Boldogsághormon rendrakással? – kutatás az otthoni tárolási szokásokról

A lelkivilágunkról is képet adnak a tárolási szokásaink – derül ki az IKEA kutatásából. A rendetlenség összefügg a halogatással, a túlterheltség nyomasztó érzésével és egyfajta alacsonyabb életminőséggel. Míg, ha rend és struktúra jellemzi a külső környezetünket, segíthet jobban kezelni a belső érzéseinket. 

Szerző: Szabó Eszter

A rendetlenség megszüntetése növeli a koncentrációképességet, sőt már maga a rendrakás folyamata is segíthet a mentális egészségünk támogatásában. A takarítás endorfinokat szabadíthat fel, és ezek a hormonok hozzájárulhatnak a stresszoldáshoz és a közérzet általános javításához. A rendrakás során az is elkerülhetetlen, hogy lelassítsunk, ami segíthet az érzelmek kezelésében és a frusztráció levezetésében. Ám hiába szeretnénk rendezett környezetben élni, ha nincs jól hozzáférhető, meghatározott helye a használati tárgyainknak, lehetetlen rendet tartani.

Helyhiány okozza a tárolási gondokat

Az IKEA Otthoni tárolás felmérése1 szerint a magyarok többségének a konyhai eszközök és a ruhák okozzák a legnagyobb gondot. És bár sokan elismerik a rendszerezés szükségességét, 20 százalékuk mivel nem tudja megoldani a tárolási problémáit, beletörődik a rendetlenségbe. Összességében az otthoni tárolás a megkérdezettek 18 százalékának jelent problémát, a leggyakrabban a ritkán használt dolgoknak (megmaradt felújítási anyagok, örökölt bútorok, ritkán használt készülékek) találunk nehezen helyet a lakásban.

Alaposan átgondolt és megtervezett tárolás egyik hallgatónk otthonában

A konyha és a nappali kulcsfontosságú helyiségek a rendezettség szempontjából. A megkérdezettek 79 százaléka a konyhát, 65 százaléka a nappalit és a hálószobát, 48 százaléka pedig a fürdőszoba rendben tartását látja a legfontosabbnak. Ugyanakkor éppen ezek a helyiségek azok, amik a leggyakoribb fejtörést is okozzák, a legtöbben a konyha, a nappali és a fürdőszoba rendben tartását találják nehéznek.

Nem segít, ha gyűjtögetők vagyunk

A rend fenntartását a tárgyhalmozás is nehezíti. Nagy csapda, ha érzelmileg túl erősen kötődünk hozzájuk. A legtöbben (24%), az emlékek miatt nem tudnak megválni tőlük, mások abban bíznak, hogy valamikor még hasznos lesz számukra (17%), vagy egészen egyszerűen csak nem képesek kidobni azt (20%). Ennek ismeretében nem meglepő, hogy a nem vagy ritkán használt háztartási készülékeknek (26%), konyhai eszközöknek, műanyag edényeknek, üvegpalackoknak és befőttesüvegeknek (23%), valamint a ruháknak (21%) találunk a legnehezebben helyet. Itt adtunk pár tippet, hova viheted, amire már nincs szükséged.

Aminek nincs helye, az előbb-utóbb kuplerájt okoz

A rendrakást és a fenntartását egyaránt az akadályozza leginkább, hogy a dolgoknak eleve nincs megfelelő helye: a ruhatárolást például a magyar háztartásokban leginkább a helyhiány (15%), a rendezetlen tároló helyiség (11%) és a nehéz hozzáférhetőség (6%) akadályozza. A megteremtett rend és a kialakított rendszer segít a hétköznapi rutinok kialakításában, gyorsabbá teszi a takarítást, az otthonunkat pedig komfortosabbá és esztétikusabbá. A lakberendezés is a tárolás precíz megtervezésével kezdődik, ebben segít a Tárolástan tanfolyamunk. Ha a hallgatóink körében végezték volna el a kutatás, biztosan sokkal jobb eredmény születik, mert mániánk vesszőparipánk a tárolás, hiszen jól tudjuk, hogy:

A stílusos otthon egyik alapja a TÁROLÁS!

Okos helykihasználás egy másik hallgatói otthonban
Személyre szabott konyha hallgatónknál
Szintén saját igényekre szabva, a bal oldalon konyhában folytatódó beépítés

3 leggyakoribb probléma, amivel a kurzusra jelentkeznek:

  • Nincs elég tárolóhelyem” – ez nem biztos, hogy igaz. Nem lehet, hogy túl sok holmid van? Ha már felismerted, hogy rengeteg cuccod van és elhatároztad, hogy változtatni szeretnél, akkor a legjobb helyen vagy!
  • Nem lehet rendet rakni. Hiába teszel rendet a lakásban, körbenézel és mégis az az érzésed, hogy az egész olyan kupis, zavaros.
  • A rejtélyes kupacok esete. Hiába számolod fel, újból és újból kupacok keletkeznek… Tipikus jele, hogy nem jó a tárolás kialakítása és nem egy újabb szekrény fogja megoldani a problémát. A kupacok kedvenc helyei azok a vízszintes felületek, ahol nincsenek különösebben útban, például ablakpárkány, konyhasziget csücske, olvasófotel, szék a sarokban, stb.

A “megfelelő tárolás” nem arról szól, hogy helyet keresünk a végtelen sok kacatnak, mit hova lehet eldugdosni. Ha nincs elég hely, nem az a megoldás, hogy veszel még egy szekrényt vagy nagyobb lakásba költözöl.

1 A Kantar Hoffmann által, 1000 fős mintán, a 18-64 éves bérelt vagy saját lakásban élő, kor, nem, régió és település szerint reprezentált sokaság körében végzett felmérés. Az adatfelvétel országos mintából, 2023. szeptember első felében történt.

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics