2024. március 21.

Konyhakert: márciusi feladatok

A március sűrű tud lenni a kertben, bár itt még nagyon bele tud szólni az időjárás a munkálatokba. Ha sok eső esik és a komposzt még nagyon nedves, akkor nem lehet rostálni, közben pedig már nagyon kéne az előkészített ágyásokra… De ugyanígy a túl nedves földet előkészíteni se lehet, mert dagonya lesz a vége. Ez ebben az évben nem fenyeget minket, sajnos kevés eső esik, a friss vetéseket muszáj locsolni. Ezzel ellentétben tavaly kb júniusig alig locsoltam, olyan jó ütemben esett midig az eső.

Szerző: Krivarics Ditta

Nézzük a feladatokat!

A fentieken túl a legfontosabb a palántanevelés és a vetés!

ezeken kívül most érdemes elkészíteni a különféle tartószerkezeteket, amíg még üres az ágyás vagy picik a növények és nem zavarnak be

ha még nem vágtuk vissza az évelőket, azokat gyorsan tegyük meg, minden előbb indult be idén

füvesítés, felülvetés is simán mehet! Figyelni kell arra, hogy folyamatosan nedvesen tartsuk! Ha nem esik az eső locsolni kell. Én csak húsvét után állok neki, mert bízom a jó időben, hogy kint lehetünk a kertben, nem szeretném, letaposni a frissen kikelt fűszálakat. De lehet a fűmagot kiszórom 1-2 nappal a vendégség előtt, nem locsolom be és akkor jól beletapossuk a földbe 🙂

Palántázás:

  • Hó elején még mehet a paprika, padlizsán, zeller. A hónap második felében én ezeket már nem vetném, későn fog teremi, de ha valakit ez nem zavar és eddig lecsúszott róla, akkor hajrá, ez az egyetlen „hátránya”.
  • Március első felében érdemes a várva várt paradicsom magokat elvetni, de aki még nem tette meg, most sincs elkésve. Ahogy a bazsalikommal se.
  • Fóliába, hidegágyba mehetnek a saláták, káposztafélék.
  • A hó vége fele az uborka, cukkini, tökfélék, de április elején is bőven ráérnek. Én ezeket sose palántázom, később helybe vetem. Egyrészt nagyon sok helyet foglalnak, másrészt nem szeretik az átültetést, ezért kiültetésnél hetekig egy centit se nőnek, szóval a helybe vetett magok simán behozzák őket.
Nem ilyen zöld minden, ennyire azért nem rohant előre a természet, ez egy tavaly áprilisi kép 🙂

Vetés

  • Kintre mehetnek folyamatosan a dughagymák, fokhagyma, borsó (nézd meg a zacskón, a késeieket még ne vessük), saláták, retkek, sárgarépa, petrezselyem.
  • Spenót. Hivatalosan ez is vethető még, bár ha hamar jön a meleg, akkor már nem lesz ideje megnőni, magszárba megy. Illetve semmiképp ne vessük olyan helyre, ahova kiültetendő palántát tervezünk (paradicsom, paprika, padlizsán…), mert nem lesz ideje megnőni! Én spenótot évek óta ősszel/tél alá vetek, tavasszal már nem, mert mindig megszívtam vagy azzal, hogy felvirágzott vagy ki kellett szedni, mert kellett a hely még azelőtt hogy igazán szüretelhettünk volna.

Márciusban még érdemes takarni az ágyásokat, mert lehetnek kisebb fagyok (mint a napokban is), illetve a hamarosan nekiinduló levéltetvek ellen is nyújt egy kis védelmet. A tetvekről jut eszembe, hogy az őszi vetésű spenótot általában már 2-3x leszüretelem, mire a durva tetűinvázió megjelenik, ami sokszor szinte lehetetlenné teszi vagy nagyon macerássá a tavaszi ültetésűek szüretelését. A tetveket max vízsugárral szoktam gyéríteni, de lehet használni narancsolajos permetezést, vagy neemazalt, ezek bioban engedélyezett szerek (bár a neemazal elég erős szer). Amiért még macerás ezekkel permetezni, mert a tetvek a levelek fonákján vannak, szóval nem elegendő dalolászva hadonászni a permetezővel az ágyás felett.

Ha többet szeretnél tanulni a vegyszermentes konyhakertről, akkor nézd meg az online kurzusokat.

Az ásás- és vegyszermentes konyhakert alapjai online kurzus egy elméletibb anyag, ami az alapokat magyarázza el. Ha szeretnéd megérteni az egész ökológiáját, mi mivel hogyan függ össze és miből mi következik, hogyan tartható fent a kertben egy egészséges körforgás, akkor jelentkezz rá!

A konyhakert hónapról-hónapra – TAVASZ az előző folytatása, de sokkal gyakorlatiasabb kurzus. Ebben már nem esik szó az alap információkról, ezért javaslom előtte az alapot, hogy ne maradjanak hiányosságok a tudásodban!

  • Itt minden hónaphoz tartozik egy elméleti előadás az adott hónap feladatairól
  • Egy vetési táblázat
  • Havonta egy kertbejárás videó
  • És sok-sok hosszabb-rövidebb gyakorlati videó, amiben mindent megmutatok

Találsz még itt havi lebontásban előadásokat. Ezek anyaga benne van a gyakorlati kurzusban is! Ezek a külön havi előadások a havi teendők videót, egy kertbejárás videót és a vetési táblázatot tartalmazzák, a gyakorlati videók nincsenek benne!

 

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics