2024. február 21.

Konyhakert: mit vethetünk februárban?

Az időjárás változásával a kora tavaszi kert szezon egyre előrébb jön, ez idén különösen így van. Gyakorlatilag hetek óta lehet a kertben dolgozni, a föld nem fagyott és nem is saras, bár ez helyileg változhat. Ahogy nézem az előrejelzést, az elkövetkezendő 30 napban már nem nagyon lesznek mínuszok és a napi max. is 10 fok körül/felett alakul, tehát ez nem téli idő…

Szerző: Krivarics Ditta

Fontos, hogy a kora tavasszal vethető zöldségfélék simán kibírnak pár fok mínuszt, ezért nem kell megijedni, ha mégis jön egy fagyos éjszaka. Ezen kívül mindenkinek ajánlom a fátyolfólia használatát, ez alatt 1-2 fokkal melegebb van, védettebb, jobban fejlődnek a növények. Ezt teszteltem a korábbi években spenóton és hamarabb és nagyobbra nőttek a fátyolfólia alatt, mint mellette, amit szabadon hagytam.

Egy szó, mint száz, kezeljük úgy a dolgokat, mintha március első fele lenne.

Mit vethetünk kintre?

Sárgarépa, fehérrépa/petrezselyem, retek, salátafélék, hagyma, fokhagyma, spenót, lóbab, borsó.

Ezeken belül persze rengeteg fajta van, borsóból például a korai fajtákat vagy áttelelőket vessük csak, azok bírják a hideget, a késeiek melegigényesebbek. Ezeket az infókat megtaláljátok a vetőmagok zacskóján. Ugyanez igaz a retekre, salátára.

A fentieket mind lehet helybe vetni, én a salátákat szoktam tálcára és palántát nevelni belőlük, hogy a csigák ne zabálják le őket. De ez egy másik kategória, mindjárt áttérek rá, előtte még néhány gondolat a kinti vetésekhez.

Én simán elvetem a burgonyát is korábban… Évek óta vetek el ősszel, kint hagyom, szalmával takarva és eddig minden évben kinőtt, korán lett újkrumplink.

Ha már őszi vetés. Spenótot is csak ősszel vetek, tavasszal már soha, mert sokszor jártam úgy, hogy már kellett kiültetni a paradicsomot, paprikát (a spenót helyére) de még nem nőtt meg vagy épp a szüret csúcsán volt. Azt gondolom, hogy a régi tanítás, hogy a spenót elővetemény, a klasszikus értelemben már nem igaz. Ültethetünk, vethetünk utána uborkát, tökféléket, kukoricát, babot, sok mindent, csak ne paradicsom-paprikával, bent nevelt palántákkal számoljunk.

Borsóból is a legtöbbet már egyre inkább tél alá vetem, novemberben, tavasszal csak egy keveset.

A helybe vetéseknél nem érdemes túlzottan aggódni, mert ha nem sikerül, mindent újra lehet vetni…

Kint, védett helyen nevelt palánták:

Van egy külön csoport, amiről kezdő, hobbi kertészeknél ritkábban esik szó. A saláták és káposztafélék palánta nevelése. A káposztaféléket mindig palántázom, a salátákat nem lenne muszáj, de a kártevők miatt könnyebb felnevelni őket így. Egyik sem szereti a szobahőmérsékletet, ezért nem nevelhetőek bent. Pontosabban vetés után, amíg ki nem bújnak addig lehetnek a szobában, de utána rögtön hűvösebb helyre kell őket tenni, 10-18 fok körül érzik jól magukat.

Egyszerű a dolgunk, ha van fűtött fóliánk, üvegházunk, de ez általában nincs. Nálam ott van a kertben a „doboz”, sima polikarbonát, ebbe kerülnek miután kibújtak, de fóliába is mehetnek, azonban figyelni kell az időjárást! Ha mínusz van éjjelre ilyenkor még be kell őket vinni (nem a szobába, hanem a 10-15 fokos helyiségbe). Szóval ez ilyen ki-be pakolós. Kivéve ha készítünk egy melegágyat, amibe trágya kerül, ami a bomlás során hőt termel, tehát padlófűtésként működik a palántáknál.

Még ehhez a csoporthoz tartozik a mángold is, lehet belőle palántát nevelni, én nem szoktam ezzel bajlódni, tapasztalatom szerint sokkal erősebb növény lesz, ha szabadföldbe vetjük.

Ami a bent nevelt palántákat illeti:

A jelenlegi enyhe időjárásból még nem következik, hogy a melegebb idő is hamarabb és tartósan jön, ezért bent NE kezdjünk hamarabb vetni, mint amikor itt van az ideje!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy ha túl korán vetjük bent a palántának való magokat, akkor a növények megnyúlnak, legyengülnek, mire oda jutnak, hogy ki lehet őket ültetni!

Amivel siessünk: chili, zeller, padlizsán – ezeket már január végén, február elején lehet vetni, mert lassan nőnek. Én velük együtt szoktam a kápia és kaliforniai típusú paprikákat is, mert az a tapasztalatom, hogy lassabban nőnek, mint a sima sárga paprikák. Ez utóbbiakat lehet most vetni, február második felében, de március elején sem vagyunk még elkésve.

Amit még lehet: póré, bazsalikom, kerti virágok (bársonyvirág, körömvirág, sarkantyúka), bár ezek közül én csak a bazsalikomot vetem, a többivel nem bajlódok, a virágok szebbek lesznek kicsit később helybe vetve.

A vetési időket se kell olyan értelemben szigorúan venni, hogy ha épp nincs időnk és 1-2 héttel később vetünk (előbb nem!), akkor sem lesz semmi tragédia…

Amivel még várjunk:

PARADICSOM ÉS TÖKFÉLÉK (CUKKINI, UBORKA)

Március közepe körül vessük a paradicsomot, hogy ne legyenek nyurga, gyenge palántáink! Tökféléket akár kicsit később, de én belőlük sose nevelek palántát, hanem később helybe vetem. Egyrészt, mert ezek a palántál nagyok! Akinek nincs sok helye, ne erőltesse… Másrészt nem igazán szeretik a macerálást és az átültetést, ilyenkor hetekre megmakacsolják magukat és egy centit nem nőnek. Erősebbek lesznek, ha helybe vetjük őket, ezt fajtától függően április második felétől lehet elkezdeni.

Hol nevelem a palántákat?

A palántaneveldénk egy igazi házi sufnituning gyöngyszem. A melegigényesek a radiátoron vannak, amíg ki nem bújnak, de van melegítő talpunk is, mert nincs elég hely a radiátoron, ha beindul az üzem.

Utána bekerülnek a palántanevelő lámpák alá. Itt már nem kell alájuk talpmelegítő. A lámpát mindig feljebb tesszük, ahogy nőnek a növények.

Van mögöttük egy fényvisszaverő, mert lámpa ide vagy oda, dőlnek kicsit az ablak felé, ezért mindig forgatni kell őket, így viszont szép egyenesen nőnek.

Miért kell a lámpa, ha van nagy ablak? Azért mert NY-Ény-i fekvésű az ablak és a kertünk ilyenkor még full árnyékos, tehát nem jön be elegendő fény. Egy déli ablakkal, ami nincs árnyékolva, ott más a helyzet…

Ha többet szeretnél tanulni a vegyszermentes konyhakertről, akkor nézd meg az online kurzusokat.

2024. február 29-ig SZEZONNYITÓ KEDVEZMÉNY!

– 20% Az ásás- és vegyszermentes konyhakert alapjai és a konyhakert hónapról-hónapra – TAVASZ online kurzusokra

Az ásás- és vegyszermentes konyhakert alapjai online kurzus egy elméletibb anyag, ami az alapokat magyarázza el. Ha szeretnéd megérteni az egész ökológiáját, mi mivel hogyan függ össze és miből mi következik, hogyan tartható fent a kertben egy egészséges körforgás, akkor jelentkezz rá!

A konyhakert hónapról-hónapra – TAVASZ az előző folytatása, de sokkal gyakorlatiasabb kurzus. Ebben már nem esik szó az alap információkról, ezért javaslom előtte az alapot, hogy ne maradjanak hiányosságok a tudásodban!

  • Itt minden hónaphoz tartozik egy elméleti előadás az adott hónap feladatairól
  • Egy vetési táblázat
  • Havonta egy kertbejárás videó
  • És sok-sok hosszabb-rövidebb gyakorlati videó, amiben mindent megmutatok

Találsz még itt havi lebontásban előadásokat. Ezek anyaga benne van a gyakorlati kurzusban is! Az előadások a havi teendők videót, egy kertbejárás videót és a vetési táblázatot tartalmazzák, a gyakorlati videók nincsenek benne!

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics