2022. május 14.

Konyhakert körkép: 2022 május

A május az a hónap, amikor a legtöbb kép készül a kertünkben, ez minden évben így van. Nem csoda, hiszen ekkor minden csodálatosan zöld, az évelők ismét értékelhető méretűvé nőttek, egyre több növény virágzik és persze a konyhakertben sem olyan csupaszok már az ágyások.

Bár a képek csak pár napja készültek, azóta már kikerültek a paradicsom, paprika palánták…

Jöjjön egy sor kép a május eleji konyhakertről 🙂

Burgonya a magaságyásban:

Tavaly nagyon brutál volt a borsótermés. Idén nem remekel… pedig eddig mindig jól sikerültek a borsók. Az egyik fajta, amiből a legtöbbet vetettem ki se kelt (nem volt lejárva a mag), ezeket az ágyásokat látjátok hátul a támasztékkal üresen… A cukorborsó is elég foghíjasan kelt:

A lóbab sem remekel, eddig nagyjából tökéletesen keltek a sorokban, idén ez is foghíjas. Középen a borsócsírának vetett lejárt borsó, ami viszont kikelt 😀 így ezt nem is ettük meg:

a lejárt borsó 😀

Sorolnak a retkek:

Őszi vetésű saláták és februári fehérrépa, rukola:

Még a tavalyi sárgarépa. Én simán a földben szoktam hagyni minden évben télen… Egészen addig szedhető, amíg magszárat nem kezd hozni:

Az őszi vetésű borsó, már virágzik:

Saláták és retkek. Ezek a salik is őszi vetésűek, de átültettem ide párat, nagyobb tőtávolsággal, hogy tudjanak fejesedni.

itt végig őszi vetésű spenót volt, már csak egy sor van, elkezdtem a helyükre ültetni a paprikákat:

Tavalyi petrezselyem és téli sarjadékhagyma. Azóta közéjük már kikerültek a paradicsomok, illetve a petrezselyem is kerülget ki, ebből most nem szeretnék magot fogni:

Őszi vetésű saláta és hagyma. Ez az ágyás is paradicsomokkal bővült:

A körömvirágot elég egyszer elültetni, ha hagyjuk, hogy elszórja a magját, mindenhol nőni fog. Ahol nem kell ott szedjük ki vagy ültessük át. Itt a spenót közt jól elvan, marad is, jó védője lesz a paprikáknak:

Ezek is még mind őszi vetésű saláták, ősszel elduggatot maradék hagymák, amiket ilyenkor újhagymaként eszünk meg, köztük néhány körömvirággal 🙂

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics