2018. december 11.

Hulladékmentesen – könnyebb vagy nehezebb így az élet?

Bő fél éve írtam utoljára a hulladékmentes törekvéseinkről. Ezt emlékeztetőül elolvashatjátok itt. Először is kezdeném ott, hogy egyáltalán nem vagyunk (még) teljesen hulladékmentesek… Ez egy hosszú folyamat, nem lehet mindent egyszerre megvalósítani, mert akkor besokall az ember és minden visszatér a régi kerékvágásba. A nyáron kicsit elvesztettem a lendületet ezen a téren, de visszafelé nem haladtunk! Amit változtattunk, az már beépült. Ősszel vettem fel újra a fonalat.

A kommunális szemetünk egy hét alatt átlagosan 2-3 maréknyi. Papír jelenleg nincs, ilyenkor télen minden megy a kandallóba gyújtósnak. Műanyag sajnos van még, de jóval kevesebb, viszont sok mindent nem tudok kiváltani, itt nincs rendes piac. Komposzt van a legtöbb, de ezt nem számolom, ez nem szemét, ezt visszaadjuk a természetnek.

A kép a Ligeti boltban készült

Mostanában inkább több, apró lépést tettünk:

 • Például a tönkrement körömkefe helyett fa körömkefét vettem, természetes sörtével, ez az elhasználódás után mehet a komposztra. Ugyanígy a fogkefék is. Nem dobom ki a műanyagot, használjuk, amíg jó, de a tartalék már fa! Mosogató dörzsi helyett szintén komposztálható kefe van.
 • Mosogatószivacsunk van még, ott jól megtévesztett az óriási BIO meg kókusz felirat a csomagoláson. Aztán kiderült, hogy csak a dörzsi rész kókuszrost (ugyanilyen van kenderből is), a szivacsrésze ugyanúgy műanyag, mint a többi szivacsnak, szóval igazából nem sokat ér. Itt hívnám fel a figyelmet, hogy a bio, zöld és egy sor pozitív és hangzatos szavak egy csomószor megtévesztőek. Mosogatószivacs helyett luffaszivacs lesz, luffatök magokat pedig már beszereztem, jövőre ültetek a kertbe, szóval saját magam termesztem majd a mosogatószivacsokat 🙂
 • Konyhai törlőrongy. Az egyik első dolog, amit elhagytunk az a “szilvia” volt. Ezt többször le is írtam, hogy marhára meglepődtem, hogy egy percig nem hiányzott, pedig azt hittem nehéz lesz leszokni róla. Kb egy éve kukoricarostból készült törlőrongyot használok, ez is mehet  komposztra és jó is. Meglepő volt számomra, hogy ez soha nem büdösödött be, műanyag társai erre képesek. Viszont most már ez sem elégít ki. Egyrészt rendelnem kell, másrészt műanyag fóliába van csomagolva. Az utóbbi időszakban a leharcoltabb konyharuhákat használtam erre a célra és azok be is váltak, amik jobb nedvszívók. Karácsony után összeszedek pár régi törölközőt, konyharuhát és anyukám feldarabolja és 2-3 rétegben összevarrja nekem. Mielőtt rákérdeznétek nem, nem terheli jobban a környezetet 1-2 hetente egy plusz adag a mosógépben. Főleg, ha energia és víztakarékos mosógépünk van.
 • Mosogatószer. Ebből is Eco van egy ideje, ezt is hígítom, sőt nagyon sokszor nincs is szükség rá, pl egy tányért elmosni vagy a lábosokat, ha nem zsíros, szivacs és víz és ugyanolyan tiszta lesz. De itt is zavar a műanyag flakon. Ha elfogyott kipróbálom a házi készítésűt, szódabikarbóna, mosószóda, stb van.
 • Ha már konyha… alufólia, folpack régóta nincs. Ilyen esetekben mindig elgondolkodom, hogy mit használtak előtte? Sokszor annyira kézenfekvő a válasz és egyszerű  a megoldás…  A hűtőbe tett ételt le lehet takarni egy tányérral, vagya lábosban hagyni, de most kipróbálom még a mosható hűtősapkákat a The Sorting Bags kínálatából. Ezzel nagyjából a konyha rendben is van
 • Amire megoldás kell még: sütőpapír. Igazából erre a legtöbbször nincs szükség, max többet kell mosogatni. Gondolkodtam a szilikon sütőlapon, de hát az megint műanyag, még ha hosszabb életű is. Most pont elfogyott a sütőpapír. Egyszerűen nem veszünk, aztán meglátjuk mi lesz. Lehet ugyanúgy nem fog hiányozni, mint a papírtörlő.
 • Öblítő. Egyszer már próbálkoztam az ecettel, de hosszú távon nem tetszett, viszont most, hogy van szuper új mosógépünk, ismét kipróbálom, kicsit másképp, mint korábban.
 • Vegyszerek. Soha nem volt nálunk sokféle. Az ecet, a szódabikarbóna, a citromsav sok mindenre jó. Ezen kívül kb kétféle van még használatban (nem sokáig).
 • Szemeteszsák. Ha már vesz az ember, legalább olyat vegyen, ami újrahasznosított műanyagból készült. Sajnos a biológiailag lebomló és hasonló zacskóknak semmi értelme nincsen, ugyanis a szeméttelepen fény és oxigén hiányában nem tud lebomlani. Max komposzton van értelme, de én abba nem tennék ilyesmit. A szelektívbe eleve nem használtunk zacskót, abba nem kerül semmi koszos. Ellenben beruháztam két plusz kukára. Nem számoltam ki, mennyi idő alatt térül meg, de nem is ez volt a cél, hanem a sok egyszer használatos műanyag zsák kiiktatása. Szóval zacskó eddig is csak a komposztba és a kommunálisba került. Most majd nem fog, ki kell öblíteni a kukákat, szerencsére kicsik (mert nincs sok szemetünk), befér a mosogatóba is.

Ami viszonylag jól megy: az élelmiszer vásárlás. Mindazok ellenére, hogy itt nincs piac, nincs csomagolásmentes bolt, megtaláltuk azokat a helyeket, ahol jó minőségű árut tudunk venni, csomagolás nélkül, saját dobozba, üvegbe. Találtunk helyet, ahol van kimért tej, tejföl, túró, sőt olajat is. Összességében még vannak hiányosságok, van hova fejlődni, de az újfajta bevásárlás teljesen beépült a szokásainkba. Lehet, hogy drágább a házi vaj és a házi sajt, de mégis kevesebbet költünk, mert egy csomó mindent nem veszünk meg, amiket korábban igen (amit 1-1 bevásárlás alkalmával az ember csak úgy bedob a kosarába).

Gabonák, tészták, magvak, hüvelyesek a Ligeti boltban.

A kert nagyon sok finomságot adott nekünk egész szezonban. Az öröm mellett számos nehézség és bosszúság is jár vele, de ez is sok mindent tanít az embernek. Például elengedést és újrakezdést. Aki már szembesült tömegesen ki nem nőtt sárgarépákkal vagy dobott ki tönkrement paradicsomtöveket, az tudja miről beszélek. Eleinte ideges voltam miatta, szinte tragédiaként éltem meg, hogy amiket február óta nevelgetek, nyár közepén, a fő szezonban tönkremennek, de rájöttem, hogy mindig újra lehet kezdeni, másképp csinálni vagy mást ültetni. És a természet mindig is bele fog, szóval egy bizonyos határon túl nem éri meg küzdeni, el kell engedni.

Ami még mindig nem megy: papírzsepi teljes kiváltása és a menütervezés, főzés. Ez utóbbi hullámzó, vannak jó időszakok, de ha zűrösebb, rohangálósabb, melósabb időszak van, akkor a kaja háttérbe szorul. Ennek ellenére összességében jobban étkezünk, mint korábban.

Ami soron következik:

 • sampon – ebből egy mindenmenteset használunk. Mind a négyen ugyanazt! De csak műanyag flakonban van…
 • mosószer – valamiért ezt nagy kihívásnak érzem, de majd eljön ennek is az ideje.
 • élelmiszerekben tovább lépni, nem beleszokni a jelenlegi állapotba, hanem tovább keresni a hulladékmentes megoldásokat. Például elmenni a közeli nagyvárosba a piacra (sokan dicsérik). Elég havonta egyszer, és lehet a bevásárláshoz igazítani a szokásainkat.
 • meg még egy csomó dolog, ami most nem is jut eszembe

És a címben feltett kérdésekre a válasz, hogy könnyebb vagy nehezebb így élni, azt tudom mondani, hogy egyik sem, viszont számos pozitív hozadéka van. Maga az út nehezebb, még ha a saját tempónkban is haladunk, mert feszegetni kell a saját határainkat, néha kilépni a komfortzónánkból, van olyan változtatás, ami könnyen megy és van, ami nehezebben, olyan is, amibe belebukunk. Bár én ebben is inkább a pozitívat látom, mert erős jellemformáló ereje van. Számtalan dolgot átértékel az ember az út folyamán, erről érdemes lenne egy külön posztot is írnom… A már beépült új módszerek, szokások pedig ugyanolyan természetessé válnak, mint a korábbiak, tehát nem éli meg az ember nehezebbnek, még ha egy külső szemlélő számára macerásabbnak is tűnik. És ott van az a jó érzés, amikor nem veszel meg valamit, amit korábban megvettél, mert tudod, hogy nincs rá szükséged, nem eszel mindenféle szar félkész meg tartósítószerrel teli kajákat. Egy hét alatt is alig van valami szemét a kuka alján.

Hol kezdd el?  Íme pár pont, ezek az egyszerűbbek. Válassz ki legalább 3 dolgot, amin még az idén változtatsz!

 1. Mondj nemet az egyszer használatos műanyagokra! Ez könnyű és látványos. Ide tartoznak a pet palackok és a zacskók. Megoldás: vegyél egy kulacsot (üveg vagy rozsdamentes acél) és néhány vászonzacskót, zsákot. Varrhatsz magad is, vagy kérhetsz a Jézuskától 🙂
 2. Olyan szemeteszsákot vegyél, ami újrahasznosított műanyagból készül.
 3. Vásárolj piacon! Fővárosban és nagyobb városokban lakók óriási előnyben vannak! És persze ne kérj zacskót.
 4. Használd többet a tömegközlekedést! Különösen a budapestiek, nagyvárosokban lakók!
 5. Írj bevásárlólistát! Ez rákényszerít, hogy átgondold miket szeretnél főzni, és hogy átnézd mi van a hűtőben. Nem csak pénzt spórolsz vele, de rengeteg időt is, és a kukába se kerül annyi kaja, mert megromlott vagy lejárt! Mi heti 1x vásárolunk be.
 6. Csökkentsd a vegyszerek használatát. Kezdd kicsiben, például ne vegyél egy újabb sampont vagy tusfürdőt, tisztítószert, amíg el nem használod az összeset. Közben, utána keress természetesebb alternatívát. Én nem használok semmilyen testápolót évek óta, mert nincs rá szükségem, a házi szappan nem szárítja ki a bőrömet.
 7. Ne fogadd el, csak azért, mert ingyen van! Bloggerként a karácsonyi időszakban sok ajándékcsomagot kapok nagyobb cégektől, ügynökségektől, stb. Idén eddig hármat utasítottam vissza, azzal, hogy köszönöm szépen, de nem kérem, nincs rá szükségem. És persze az okát is leírtam, ne legyen belőle sértődés 🙂 Egy ilyen csomagnak a fele egyből kuka (szórólapok, papírok, prospektusok) a benne lévő tárgy meg vagy tetszik, vagy nem, de szükség semmiképp sincs rá! Ezek már egyáltalán nem férnek bele az értékrendembe. Még most is több olyan tárgy áll a szekrényben bontatlanul, amiket így kaptam. Majd elajándékozom…
 8. Mondd le! Ha kapsz ingyenes katalógusokat, prospektusokat postán, mondd le! Hozzánk 2 helyről érkezett ilyen. Az egyiket 2 perc keresgélés után lemondtam az oldalon, a másiknak pedig írtam egy e-mailt.
 9. A bankoknál és a legtöbb közüzemi szolgáltatóknál le lehet mondani minden papír alapú levelet. Csekk helyett fizess csoportos beszedéssel, vagy kérd a számlalevelet e-mailen és fizess utalással.
 10. Kezdj el komposztálni! Kötelező, ha csak egy kicsike kerted is van, de kerttel rendelkező társasházakban is megoldható közösen. Lakásban is amúgy, de a gilisztakomposztáló nem hiszem, hogy az első lépések közé tartozna 🙂
 11. Karácsonyi ajándékok. Anélkül, hogy nagyon belemennék ebbe, olyan ajándékokat válassz, ami vagy ehető, vagy jó minőségű, tartós fogyasztási cikk és biztos vagy benne, hogy az ajándékozottnak szüksége van rá, tetszeni/ízleni fog neki. Külön bónusz, ha saját magad készíted el!
 12. Plusz egy karácsonyra. Készíts cipősdoboz ajándékot! Egy körrel kiselejtezed a megunt, kinőtt gyerekjátékokat, és még örömet is okozol valakinek.

Valahol itt tartunk most, sok minden változott, sok mindennek a közepén vagyunk, és sok van még előttünk. A változtatások intenzitása hullámzó, de ez tök oké, nem robotok vagyunk…

Mit honnan szerzek be? Sok mindent online rendelek. Igen, ez nem a legkörnyezetkímélőbb megoldás, de annak, aki nem nagyobb városban lakik, ahol helyben elérhető minden, más opció nem nagyon marad. Általában a Hulladékmentes.hu és a Zöldboltból rendelek. Budapestiek előnyben, el vannak kényeztetve jobbnál jobb piacokkal, csomagolásmentes boltokkal, mint például a Nyugatinál a Ligeti bolt, ők hamarosan nyitnak Budán is egy üzletet. Egyébként, ha Pesten járok, és belefér az időmbe, akkor útba ejtek valamilyen üzletet. Ilyenkor veszek pár dolgot, ami nálunk nem kapható és rendelni kéne. Nemrég nyílt a Ne pazarolj bolt a Fő utcában, itt még nem jártam, de rajta van a listámon 🙂

*****

Nézz szét az Online Lakberendezési Tanfolyamok között!

– Segítenek, ha vásárlás, felújítás, építkezés előtt állsz

– Megtanulod a lakberendezés alapjait, szabályait, a tervezés menetét

– Megismered, hogy milyen elemekből állnak össze az egyes stílusok és hogyan tudod őket mixelni

A lakás attól lesz otthon, hogy beleviszed az egyéniségedet, személyiségedet! Egy áruházi katalóguslakást nem nagy művészet összerakni, de egy olyat, amire az emberek azt mondják “Nahát! A lakásod pont olyan, mint amilyen Te vagy!” Na ez már egy kicsit összetettebb feladat…

Minden megtanítok az online tanfolyamokon, ami ehhez szükséges. Rizsa nélkül, egyszerűen és érthetően!

A tananyagok állandó jelleggel, mindenféle korlátozás nélkül, bárhonnan, bármikor elérhetőek az online felületen. A tanfolyamokhoz tartozik egy szuper hangulatú zárt FB csoport, ahol bármikor kérdezhetsz, ha elakadsz, vagy kétségeid vannak, megerősítésre lenne szükséged.

 >>> Kattints ide, nézz szét a tanfolyamok között <<<

Hasonló bejegyzések

Hozzászólások

 1. Mosószerre vannak remek receptek. Én sokáig használtam most boltit veszek, de majd az új házban visszatérek!

  Karácsonyfakérdésben nem nyilatkoztál! Pedig most aktuális! 😉

  1. huzamosabb használat után valahogy büdösnek éreztem a ruhákat, nem ecetszag, csak kellemetlen szaguk volt. De az egy ősrégi szar mosógép volt, szóval simán lehetett amiatt is 🙂

 2. Köszi a beszámolót, nagyon sokat segít a továbbgondolkodásban (a mi szemetünk sajnos egyelőre jóval több a heti pár maréknál, főleg a sok bolti csomagolás miatt). Luffatök magot honnan szereztél be? Én most kisebbre vágott régi törölközőt használok mosogatásra, és meglepő, de működik, a szivacsnál könnyebben tisztíthatók vele a nehezen elérhető helyek. A fürdőszappan lelőhelyét is elárulod?

  1. Luffatököt talán a biogazdaboltból rendeltem, de szerintem minden nagyobb vetőmagosnál van.
   A szappant mi készítjük, vagyis anyukámék és a tesóm 🙂

 3. Mosogatószer : narancshéj olajos koncentrátum. Márka név: Oxigén Földbarát tisztítószerek
  Én imádom. Az 1 literes mennyiség kb. 1 évig tart.

 4. Én alapvetően azzal kísérletezek most, hogy meddig lehet elmenni a szemétcsökkentéssel úgy, hogy ne kelljen radikális életmódváltásba fogni. Úgyhogy a mi szelektív szemetünk egyelőre elég jelentős mennyiség, de a kommunális az itt is csak 1-2 maréknyi. Zacskókat már rég nem veszek el a boltban, van nálam 3-4 darab mindig, abba rakom a péksütit. A zöldség-gyümölcsnek általában nem is kell zacskó, simán le lehet anélkül is mérni. Egy zacskót szerintem simán használok így 10x is. Textil bevásárlótáska mindig van nálam. ha nem elég, akkor elveszek egy üres dobozt a boltban és az otthon mehet a szelektívbe.

  Ruhát általában turiban veszek és ami már nem kell, nem jó méret,
  cirkáltatjuk a családban, és az ismerősi körben, vagy megy az ajándékdobozba vagy a cseritiboltba.

  A legújabb projektem, hogy a munkahelyemről a használt papírtörölközőket, papírszalvétákat, a büfében kapott papírzacskókat és tálcákat és persze a komposztálható hulladékot hazaviszem komposztálni, így már az irodai kukám is majdnem üres. A használt papírzsebkendők már rég komposztálódnak.

  Ezután jön majd a szelektív hulladék csökkentése, de biztos ott is találok olyan dolgot, ami nem fáj annyira.

 5. Sampon: nálunk a lush bevált! drága,az igaz,de..!

 6. Öblítésre én az Ökoanyú című könyv receptjét használom, nagyon jól bevált. Fél dl vízbe, fél dl ecetet (10%-os) teszek, ebbe csepegtetek 5-10 csepp mosóparfümöt. Egyetlen hátrány, hogy a mosóparfümöt is műanyagban árulják, ez kiváltható illóolajokkal is, csak azok között van ami foltot hagy a ruhán, úgyhogy ezzel még nem próbálkoztam.

A hozzászólás nem lehetséges.

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics