Az áprilisi kihívások eredményei

Itt írtam arról, hogy a hulladékmentesség útján milyen kihívásokat tűztünk ki célul áprilisban. Két fő dolog volt, az egyik, hogy olyan beszerzési helyeket kutassunk fel a környéken, ahol csomagolásmentesen tudunk vásárolni, ezzel együtt az sem nagy baj, ha helyi, de legalábbis minőségibb az élelmiszer, mint a bolti tömegtermékek. A másik pedig, hogy normálisabban étkezzünk. Több-kevesebb sikert el is értünk, nézzük sorban.

Sok helyet végigjártunk a környéken és sok mindent elkezdtünk csomagolás nélkül vásárolni. Találtunk például erdélyi boltot, ahol nagyon finom sajtok, felvágottak vannak, mindent adnak saját dobozba, szeletelve. Ilyesmit azóta nem is vettünk a boltban, bár a gyerekek nem mindenért rajonganak. A kisfiam például nem eszi meg a sajtokat – mert ezeknek erősebb sajtízük van, vagyis inkább úgy mondanám, hogy ezek sajtok. Ő továbbra is “ipari sajtot” kér. Egyébként döbbenetes, hogy csak a sajt, vaj, felvágott váltással mennyit csökkent a szemetünk! Találtunk házi tojást is, egy közeli tanyáról, ugyanitt házi kolbász, sonka. Hátra van még a kimért tej és további tejtermékes helyek felkutatása, mert jó minőségű tejfölt, túrót eddig csak csomagoltan találtunk.

Nem is olyan régen a hűtőnk még tele volt csomagolt élelmiszerekkel.

Még sok kör hátra van, közel sem térképeztünk fel mindent, de nem lehet egyszerre, mert attól csak besokallunk és akkor félbemarad az egész. Bevásárlólistát is másképp írunk, korábban elég volt össze-vissza felírni és megvolt a rutin, mit hol veszünk, most viszont épp a rutint kell megváltoztatni, ezért a listára a különféle helyeket kell felírni és azok alá hogy honnan mit kell hozni. Ha nem így írjuk, egy csomó minden kimarad.

Azt gondolom ennek az útnak ez első lépcsőfokát jól vettük, ami bevált, igyekszünk beépíteni a szokásokba és közben lassan, nagyon lassan mindig egy-egy újabb lépést tenni.

A főzés dolog már nem sikerült ilyen fényesen 🙂 Viszont tudjuk mi a baj és mit kell tenni, úgyhogy kicsit másképp kezdjük újra. A fő probléma az volt, hogy amikor a bevásárlólistát írtuk össze és az jött sorra, hogy akkor melyik nap mit főzzünk, akkor egyszerűen leblokkoltunk és semmi kaja nem jutott eszünkbe. Vannak azok, amiket gyakran főzök, akár heti rendszerességgel is, mert beváltak, a gyerekek szeretik és megeszik, de ezen standard kajákon túl tényleg nem jöttek az ötletek. Recepteket is bogarásztam, de attól a mennyiségtől meg, ami rám ömlött a neten, besokalltam.

A megoldás, hogy fogtam egy füzetet és elkezdtem bele felírni az ételeket, először csak azokat, amiket szeretünk, aztán ennek hatására elkezdett eszembe jutni még egy csomó minden, amiket ritkábban főzök, végül felírtam néhány szimpatikus új ételt is és a sor végén előszedtem a pinterest recept gyűjteményem, innen is felírtam még pár dolgot, amit kipróbálnék. Ezekből már egész szép kis lista lett, kb egy hónapig nem kéne 2x ugyanazt főzni, ha nem akarnánk. És ez még jócskán bővíthető. Najó, bevallom belenéztem a gyerek iskolai ebédmenüjébe is, ami egy hónapra előre megvan, onnan is loptam pár ötletet 🙂

Általában nem receptből főzök, mert képtelen vagyok normálisan követni a leírtakat, gondolok egyet és beleteszek még ezt-azt, vagy egy összetevőt kicserélek másra, szóval inkább elolvasok 3-4 hasonló receptet, aztán összekotyvasztom a saját verziómat. Ez alól kivételt képeznek a sütemények, ott minden leírást és mennyiséget szolgaian követek, mert a süti nem az erősségem.

A lényeg, hogy mostantól, ha a bevásárlólistát írjuk, akkor csak előkapom a füzetet, átfutom a felírtakat és kiválasztunk pár ételt, figyelve arra, hogy változatos legyen.  Gyakorlatilag ezt hívják menütervezésnek, csak annyi, hogy én nem írom napokhoz, egyrészt, mert ismerem magam és ha keddre ‘A’-t írtam, akkor biztosan a ‘B’-t főzöm meg, mert azt jobban kívánom, illetve az itthoni munka miatt a főzés is kicsit kiszámíthatatlan, van amikor tényleg 15 perc alatt kell valamit összedobni és ezt nem mindig látjuk előre. Aki eleve így csinálja, az nyilván nem érti, hogy mi ebben a nehézség, de ha a szokásainkon akarunk változtatni, az mindig nehéz.

Ezeken kívül is lett néhány újítás:

 1. vettem egy szett textilszalvétát próba gyanánt, ez be is vált
 2. vettem még méhviaszos kendőket, ezzel bármit le lehet takarni, becsomagolni, alufólia helyett kiváló
 3. A gyerekeknek vettem kimondottan tízórai csomagoláshoz újraszalvétát. Mind a 3 dolgot a cibi.hu oldalon.

Lassan 1,5 hónapja figyelem a szemetünket, leginkább a kommunálisat, hogy mi kerül bele. Néha kukázok is, mert Férjnek még nem megy teljesen a szelektálás 🙂 A legtöbb dolog, ami belekerül, az még mindig a papírzsepi, annak ellenére, hogy textil is van használatban. Ebben egyébként egész jól állunk, holnap lesz egy hete, hogy új zsákot tettünk bele és ez alatt a majd egy hét alatt mindössze ennyi kommunális szemetünk lett:

Hogy érzékeljétek a méreteket is, ez mindössze egy 11 literes kuka (ikea variera). Egyébként 4 db ilyenünk van: kommunális, komposzt, papír, műanyag. Egyébként a műanyag szelektív is jelentősen csökkent az eddig elhagyott, csomagolt élelmiszerek miatt.

És akkor jöjjenek a májusi kihívások, az első kettő az áprilisi folytatása

 1. folytatni a beszerzési helyek feltérképezését
 2. ebédet tervezni és meg is főzni 🙂
 3. papírzsepi csökkentése
 4. szemetes zacskó kiváltása/megszüntetése

És ennyi elég is lesz, nem akarom hogy a változásokat teherként éljük meg.

Mindenkit bíztatok, hogy lépjen rá erre az útra, mert szuper érzés, sose gondoltam volna, hogy egyszer örömmel tölt el, hogy a szemetünket nézegetem 😀

Aki már elkezdte, hol tart? Milyen lépés van éppen megvalósítás alatt?

*****

Nézz szét az Online Lakberendezési Tanfolyamok között!

– Segítenek, ha vásárlás, felújítás, építkezés előtt állsz

– Megtanulod a lakberendezés alapjait, szabályait, a tervezés menetét

– Megismered, hogy milyen elemekből állnak össze az egyes stílusok és hogyan tudod őket mixelni

A lakás attól lesz otthon, hogy beleviszed az egyéniségedet, személyiségedet! Egy áruházi katalóguslakást nem nagy művészet összerakni, de egy olyat, amire az emberek azt mondják “Nahát! A lakásod pont olyan, mint amilyen Te vagy!” Na ez már egy kicsit összetettebb feladat…

Minden megtanítok az online tanfolyamokon, ami ehhez szükséges. Rizsa nélkül, egyszerűen és érthetően!

A tananyagok állandó jelleggel, mindenféle korlátozás nélkül, bárhonnan, bármikor elérhetőek az online felületen. A tanfolyamokhoz tartozik egy szuper hangulatú zárt FB csoport, ahol bármikor kérdezhetsz, ha elakadsz, vagy kétségeid vannak, megerősítésre lenne szükséged.

 >>> Kattints ide, nézz szét a tanfolyamok között <<<

Hasonló bejegyzések

Hozzászólások

 1. Szia! Mi már kiiktattuk a papírzsepit, papírszalvétát, intim betétet. Ezek helyett vettem mosható, textilt. Vettem intim kelyhet is, de nem a kedvencem. Azért használom, becsülettel.
  Vettünk szénszűrős kancsót, és a helyi gyógyforrásról hordunk hozzá forrásvizet is, hogy azért íze is legyen a víznek. Ezeket mixeljük a megmaradt Pet palackjainkban.
  Vettünk textil szatyrokat, ebbe vesszük a zöldséget, gyümölcsöt. Dobozt viszünk a henteshez, savanyúságoshoz. Komposztálunk. Leselejteztük a százéves iratokat, céges papírokat, ezekre rajzolnak most a gyerekek.
  Piacon visszavisszük a néninek-bácsinak a lekváros, mézes üveget, tojástartót, műanyag virágcserepet.
  A textilhulladékot visszük a H&M-be, adnak érte kupont.
  De amit lehet, inkább elajándékozok, vagy átalakíttatok, megjavítok.
  Elromlott elektronikai cuccot sok szervíz beveszi alkatrésznek.

  A következő projekt egy sonkaprés és egy vákuumozó beszerzése, mosható vákuumzsákokkal. Mert a felvágottak csomagolása még mindig kitölti a fél szelektív kukánkat, a helyi hentesnél meg nincs választék…
  A másik, amiből sok van, fagyizós műanyag pohár (sajnos tölcsért mem ehetünk), azt meg nincs szivem megtenni, hogy nem veszek fagyit a gyerekeknek, amikor a városunkban van a balatonpart egyik legjobb fagyizója…

 2. Szia!

  Régóta olvasom a blogodat és nagyon tetszik!
  A bevásárláshoz az én trükköm: nem azokat írom fel, ami nincs, hanem egyszer régebben összeírtam, melyek azok az élelmiszerek/élelmiszer mennyiségek (.. kg liszt, … kg szárazbab, lencse, … db borsókonzerv stb), aminek nálam mindig lennie kell a kamrában. Ez egyben vésztartalék is. Ezt a listát egy kis táblázatba foglaltam élelmiszer-csoportonként, kiegészítve a minimális mosószer, tisztálkodószer készlettel is. 1-2 hetente, hétvégén pár perc alatt végigfutom, akár szemrevételezéssel ellenőrizve, hogy mi fogyott el, miből van még (ezt lehúzom). Így azonnal látszik, mit kell venni, csak kiegészítem az ünnepi menük különleges hozzávalóival. Egyszer a tv-ben láttam egy hölgyet, aki azt mondta, negyedévente kamarakészlet-kiseprést tart (ez kiterjed a fagyasztóra is!). Ilyenkor lejárati idő ellenőrzés mellett 1-2 hétig csak a felgyűlt, készleten maradt alapanyagokból főz. Szerintem ez is nagyon hasznos és takarékos!

  A főzés nálam sem működik tökéletesen, de erre is kitaláltam valamit. Minden családban más az igény arra, hogy hetente hányszor legyen zöldségleves, gyümölcsleves, húsos leves és hús nélküli, tésztás leves (pl. csontleves, lebbencsleves). Ha tudod, hogy ezek hányszor és milyen sorrendben legyenek, akkor a levesekhez hozzáilleszted az ahhoz illő második fogásokat is. Pl. gyüm.leves után szeletes hús körettel, gazdag húsos leves után tészta/palacsinta, tésztás leves után pl töltött káposzta, rakott zöldség stb. Így akár egy hónapra előre is elkészíthető a lista, csak idényzöldséggel/-gyümölccsel teszed változatossá.

  És még valami, amivel a legjobban kell takarékoskodni: a szabadidő! Ezt takarítással spórolom úgy, hogy minden héten egyszer elvégzem a kötelezőket (porszívózás, felmosás stb), vannak viszont olyanok teendők is, amelyeket nem feltétlenül kell mindig. Nálam ezek az “ötpercesek”. Ezeket az ötperceseket kis cetlire írom, minden nap megcsinálok egyet-kettőt, mikor mennyihez van időm, kedvem (akár még reggel indulás előtt, vagy a kávé lefőzés közben is belefér), pl. 1 fiók a konyhaszekrényben, 1 ablak párkány, villanykapcsolók áttörlése, viráglocsolás, konyhaszekrény ajtók külseje, csempék tetején portalanítás stb. Napi öt percet ki lehet bírni és ha mindig csinálunk egy kicsit, akkor egyrészt rendezettebb a ház, másrészt nem szakad ránk a nagytakarítás.

 3. Tudtommal a papírzsepi (a használt is) komposztálható.

 4. Kiváló gondolatébresztő volt ez az írásod! Örülök, hogy olvastam! 🙂

A hozzászólás nem lehetséges.

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics