Az áprilisi kihívások eredményei

Itt írtam arról, hogy a hulladékmentesség útján milyen kihívásokat tűztünk ki célul áprilisban. Két fő dolog volt, az egyik, hogy olyan beszerzési helyeket kutassunk fel a környéken, ahol csomagolásmentesen tudunk vásárolni, ezzel együtt az sem nagy baj, ha helyi, de legalábbis minőségibb az élelmiszer, mint a bolti tömegtermékek. A másik pedig, hogy normálisabban étkezzünk. Több-kevesebb sikert el is értünk, nézzük sorban.

Sok helyet végigjártunk a környéken és sok mindent elkezdtünk csomagolás nélkül vásárolni. Találtunk például erdélyi boltot, ahol nagyon finom sajtok, felvágottak vannak, mindent adnak saját dobozba, szeletelve. Ilyesmit azóta nem is vettünk a boltban, bár a gyerekek nem mindenért rajonganak. A kisfiam például nem eszi meg a sajtokat – mert ezeknek erősebb sajtízük van, vagyis inkább úgy mondanám, hogy ezek sajtok. Ő továbbra is „ipari sajtot” kér. Egyébként döbbenetes, hogy csak a sajt, vaj, felvágott váltással mennyit csökkent a szemetünk! Találtunk házi tojást is, egy közeli tanyáról, ugyanitt házi kolbász, sonka. Hátra van még a kimért tej és további tejtermékes helyek felkutatása, mert jó minőségű tejfölt, túrót eddig csak csomagoltan találtunk.

Nem is olyan régen a hűtőnk még tele volt csomagolt élelmiszerekkel.

Még sok kör hátra van, közel sem térképeztünk fel mindent, de nem lehet egyszerre, mert attól csak besokallunk és akkor félbemarad az egész. Bevásárlólistát is másképp írunk, korábban elég volt össze-vissza felírni és megvolt a rutin, mit hol veszünk, most viszont épp a rutint kell megváltoztatni, ezért a listára a különféle helyeket kell felírni és azok alá hogy honnan mit kell hozni. Ha nem így írjuk, egy csomó minden kimarad.

Azt gondolom ennek az útnak ez első lépcsőfokát jól vettük, ami bevált, igyekszünk beépíteni a szokásokba és közben lassan, nagyon lassan mindig egy-egy újabb lépést tenni.

A főzés dolog már nem sikerült ilyen fényesen 🙂 Viszont tudjuk mi a baj és mit kell tenni, úgyhogy kicsit másképp kezdjük újra. A fő probléma az volt, hogy amikor a bevásárlólistát írtuk össze és az jött sorra, hogy akkor melyik nap mit főzzünk, akkor egyszerűen leblokkoltunk és semmi kaja nem jutott eszünkbe. Vannak azok, amiket gyakran főzök, akár heti rendszerességgel is, mert beváltak, a gyerekek szeretik és megeszik, de ezen standard kajákon túl tényleg nem jöttek az ötletek. Recepteket is bogarásztam, de attól a mennyiségtől meg, ami rám ömlött a neten, besokalltam.

A megoldás, hogy fogtam egy füzetet és elkezdtem bele felírni az ételeket, először csak azokat, amiket szeretünk, aztán ennek hatására elkezdett eszembe jutni még egy csomó minden, amiket ritkábban főzök, végül felírtam néhány szimpatikus új ételt is és a sor végén előszedtem a pinterest recept gyűjteményem, innen is felírtam még pár dolgot, amit kipróbálnék. Ezekből már egész szép kis lista lett, kb egy hónapig nem kéne 2x ugyanazt főzni, ha nem akarnánk. És ez még jócskán bővíthető. Najó, bevallom belenéztem a gyerek iskolai ebédmenüjébe is, ami egy hónapra előre megvan, onnan is loptam pár ötletet 🙂

Általában nem receptből főzök, mert képtelen vagyok normálisan követni a leírtakat, gondolok egyet és beleteszek még ezt-azt, vagy egy összetevőt kicserélek másra, szóval inkább elolvasok 3-4 hasonló receptet, aztán összekotyvasztom a saját verziómat. Ez alól kivételt képeznek a sütemények, ott minden leírást és mennyiséget szolgaian követek, mert a süti nem az erősségem.

A lényeg, hogy mostantól, ha a bevásárlólistát írjuk, akkor csak előkapom a füzetet, átfutom a felírtakat és kiválasztunk pár ételt, figyelve arra, hogy változatos legyen.  Gyakorlatilag ezt hívják menütervezésnek, csak annyi, hogy én nem írom napokhoz, egyrészt, mert ismerem magam és ha keddre ‘A’-t írtam, akkor biztosan a ‘B’-t főzöm meg, mert azt jobban kívánom, illetve az itthoni munka miatt a főzés is kicsit kiszámíthatatlan, van amikor tényleg 15 perc alatt kell valamit összedobni és ezt nem mindig látjuk előre. Aki eleve így csinálja, az nyilván nem érti, hogy mi ebben a nehézség, de ha a szokásainkon akarunk változtatni, az mindig nehéz.

Ezeken kívül is lett néhány újítás:

  1. vettem egy szett textilszalvétát próba gyanánt, ez be is vált
  2. vettem még méhviaszos kendőket, ezzel bármit le lehet takarni, becsomagolni, alufólia helyett kiváló
  3. A gyerekeknek vettem kimondottan tízórai csomagoláshoz újraszalvétát. Mind a 3 dolgot a cibi.hu oldalon.

Lassan 1,5 hónapja figyelem a szemetünket, leginkább a kommunálisat, hogy mi kerül bele. Néha kukázok is, mert Férjnek még nem megy teljesen a szelektálás 🙂 A legtöbb dolog, ami belekerül, az még mindig a papírzsepi, annak ellenére, hogy textil is van használatban. Ebben egyébként egész jól állunk, holnap lesz egy hete, hogy új zsákot tettünk bele és ez alatt a majd egy hét alatt mindössze ennyi kommunális szemetünk lett:

Hogy érzékeljétek a méreteket is, ez mindössze egy 11 literes kuka (ikea variera). Egyébként 4 db ilyenünk van: kommunális, komposzt, papír, műanyag. Egyébként a műanyag szelektív is jelentősen csökkent az eddig elhagyott, csomagolt élelmiszerek miatt.

És akkor jöjjenek a májusi kihívások, az első kettő az áprilisi folytatása

  1. folytatni a beszerzési helyek feltérképezését
  2. ebédet tervezni és meg is főzni 🙂
  3. papírzsepi csökkentése
  4. szemetes zacskó kiváltása/megszüntetése

És ennyi elég is lesz, nem akarom hogy a változásokat teherként éljük meg.

Mindenkit bíztatok, hogy lépjen rá erre az útra, mert szuper érzés, sose gondoltam volna, hogy egyszer örömmel tölt el, hogy a szemetünket nézegetem 😀

Aki már elkezdte, hol tart? Milyen lépés van éppen megvalósítás alatt?

*****

Nézz szét az Online Lakberendezési Tanfolyamok között!

– Segítenek, ha vásárlás, felújítás, építkezés előtt állsz

– Megtanulod a lakberendezés alapjait, szabályait, a tervezés menetét

– Megismered, hogy milyen elemekből állnak össze az egyes stílusok és hogyan tudod őket mixelni

A lakás attól lesz otthon, hogy beleviszed az egyéniségedet, személyiségedet! Egy áruházi katalóguslakást nem nagy művészet összerakni, de egy olyat, amire az emberek azt mondják “Nahát! A lakásod pont olyan, mint amilyen Te vagy!” Na ez már egy kicsit összetettebb feladat…

Minden megtanítok az online tanfolyamokon, ami ehhez szükséges. Rizsa nélkül, egyszerűen és érthetően!

A tananyagok állandó jelleggel, mindenféle korlátozás nélkül, bárhonnan, bármikor elérhetőek az online felületen. A tanfolyamokhoz tartozik egy szuper hangulatú zárt FB csoport, ahol bármikor kérdezhetsz, ha elakadsz, vagy kétségeid vannak, megerősítésre lenne szükséged.

 >>> Kattints ide, nézz szét a tanfolyamok között <<<

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics