2017. november 02.

Házprojekt: hajópadló A-tól Z-ig

Amióta beköltöztünk azóta folyamatosan kapom a kérdéseket a hajópadlónkkal kapcsolatosan. Egyszer már írtam a témáról nagyon részletesen, ezeket nem ismétlem meg, itt elolvasható, most összeszedném, ami kimaradt és kiegészíteném bő egy év tapasztalatával.

A hajópadlót mi magunk rajtuk le, egyszerűen nem találtam rá embert az idő pedig már sürgetett minket. A klasszikus párnafás lerakás egyik oka, hogy nincs beton alattuk, eredetileg sem volt a vályogházban és nem is akartam. A rétegrend úgy alakult, hogy: föld, drénlemez, kb 15 cm kavics döngölve, homok, 5 cm párnafa, közte 5 cm lépésálló! kőzetgyapot hőszigetelés és maga a hajópadló. A párnafákat kb 50 cm-ként tettük, amekkora a kőzetgyapot tábla volt, a közlekedő részeken sűrűbben. Bognárfejű szegeket használtunk, a nagyobb fejű huzalszeg bár jobban fog, de a látvány miatt nem akartam, ezekkel isn egyébként probléma.

A hószigettelés lerakásáról anno egy kis videó is készült:

A hajópadlónk kb 22 cm széles deszkákból áll, csap-hornyos, a két hosszanti széle fózolt és egy kicsit kefélt a felülete.  Ezt egyedileg gyártattuk le Nagyvázsonyban, a Famest Kft-nél. Ildikó pontosan elmondta nekünk, hogy nem véletlen nem találtam széles fenyő hajópadlót sehol, bizonyos méret felett nem gyártják a vetemedés miatt, és ha letesszük könnyen lehet, hogy csónakosodni, esetleg repedni fog itt – ott.  Ezt tudomásul véve bevállaltuk, és több, mint egy év után sem bántuk meg, sőt.

Az olaj színét egyedileg kevertettük, mert egyszerűen nem találtam pont olyat, amit elképzeltem. Otthonkommandó néven fut a szín, tőlük lehet rendelni. A színnél fontos még a felkenés módja! amikor megérkezett az olaj, csináltam egy próbát vastagabban, ecsettel kenve és totál más, sötét színe lett, meg is ijedtem, aztán készítettem egy másik próbafestést, vékonyan, ronggyal kenve és az tökéletes lett. A ronggyal hosszú távon, ahogy telítődik, nehéz dolgozni, ami nekem végül bevált, hogy mosogatószivaccsal (nem a dörzsis felével) kentem az olajat és egy ronggyal át is töröltem rögtön. Kesztyű használata kötelező! Lábra sajnos nem lehet kapni:

A második, színtelen réteg olajat már bátran és vastagabban, ecsettel kentem, be is szívta mindet a fa. A felesleges olajat mindig vissza kell törölni, különben ragacsos felület lesz belőle. Az olajat nagyon alaposan fel kell keverni használat előtt, a legjobb a fúróba tehető keverőszár, mert a nehezebb részecskék leülnek az aljára, egy sűrű folyós trutyi, mint a karamella. Na ezt teljesen homogénre kell keverni. Az olajozáshoz kiszedtem egy külön kisebb edénybe olajat, ebbe is tettem egy keverőt, időnként menet közben megkevertem, elég hamar le tud ülni ismét az aljára. Az olajozásról nincs fotó, egyszerűen akkora melóban voltunk, hogy nem jutott energia a dokumentálásra is.

Az olajozás pontos menete: 100 m2-en a saját két kis kezemmel csináltam ezt végig, szóval pontosan tudom mekkora meló, de megéri! A lerakott deszkák koszosak lesznek, a natúr fát felmosni nem lehet.

 1. A legegyszerűbb az egészet kicsit átcsiszolni, nem kell erősen, csak hogy a látható cipőnyomok, koszok, ceruzás jelölések lejöjjenek. Itt-ott lehet erősebb csiszolás is, pl a kalapácsnyomok így eltüntethetőek.
 2. Nagyon alapos porszívózás.
 3. Nagyon-nagyon éppen, hogy nedves ronggyal áttörölni a finom port eltávolítani.
 4. Olajozás, a fent említett módon, mosogatószivacs +rongy kombó, de ha nem szükséges vékonyan, mehet ecsettel is.
 5. 24 óra száradás. Akármennyire is simák a deszkák, a nedvesség felhúzza a rostokat és érdes lesz a felület, ezt ismét szükséges csiszolni, de nem kell erősen, épp csak átsimítani egy csiszoló szivaccsal, a gyengébb szemcséjűvel, ne karcoljuk.
 6. Ezt követi ismét egy nagyon alapos porszívózás. Ha fózolt a padló, arra külön figyeljünk oda, hogy a résekből kiszívjuk az apró port.
 7. Majd egy nedves ronggyal áttörlés. Semmi por nem maradhat a felületen!
 8. Jöhet a második réteg, esetünkben a színtelen olaj. Ezt szintén fel kell keverni, menet közben is. Ezzel már nem spóroltam, ecsettel, vastagabban kentem. Ahol úgy láttam nem szívja be a fa, visszatöröltem.
 9. Ismét 24 óra száradás. És végül az elmaradhatatlan finom csiszolás szivaccsal, mert a második réteg is felhúzza a szálakat, utána viszont olyan lesz a padlónk, mint a baba popsija.
 10. Porszívózás
 11. Nedves ronggyal feltörlés.

A gyerekek igen élvezték a hatalmas teret, ami végre nem egy óriási homokozó volt:

Összesen 11x kell végigmenni a felületen, ami az esetemben 1100 m2 volt. Hogy se a térdem, se a derekam ne purcanjon ki, Férj gyártott nekem néhány deszkából és egy irodaszék görgőiből egy célszerszámot, erre ráültem, nem kellett hajolgatni, felállni, csak a lábammal hajtottam magam olajozás közben, iszonyú nagy segítség volt. Erre a célra megfelel egy görgős virágtartó is, ami elbírja a súlyunkat, de azért nézzük meg, hogy a görgök nem hagynak-e nyomot a padlón, a fenyő mégiscsak puhafa, ha 50-80 kilóval gurulgatunk rajta, meglátszódhat!

A tanfolyami hallgatóimnak fenntartott zárt csoportban állandóan téma a padlófűtés/konyha/kutya-macska és meleg burkolat kombók. Ezekről is fogok írni, de most első körben a saját tapasztalataimat osztanám meg:

 • alapvetően semmi probléma nincs a padlóval, az átmeneti időszakban, mint most és tavasszal, amikor a fűtés beindul/leáll akkor kicsit ropog pattog (nem recseg), ahogy járunk rajta, de nagyon minimálisan és ez természetes. Utána ha beállt a hangját nem lehet hallani.
 • tavaly télen kicsit csónakosodott, de csak egy helyen, azóta az is visszaállt, nem tudom most is fog-e, majd figyelem. Egyébként ez sem zavart minket.
 • Eleinte itt-ott néha vissza kellett kalapálni 1-2 szöget, mert kicsit kijöttek, de ez is csak az első fél évben.
 • Egy helyen nyikorog a padló, de ott rosszul lett lerakva, ott kezdtük a lerakást, tudjuk is mi a gond, kicsit sajnálom, hogy nem szedtük akkor egyből vissza, egyszer majd lehet csinálunk vele valamit, de most egy ideig biztosan nem szedjük fel 🙂
 • Mivel fenyő, karcolások, ez-az természetesen nyomot hagynak rajta, de ez szintén nem probléma a számunkra.
 • Van egy rész, ahol egész nap ülök, ott már lekopott az olaj, ez leginkább azért van, mert nagyon vékonyan kentem anno. Ez majd javításra szorul, de azóta került oda szőnyeg, szóval tovább nem kopik.
 • Konyha: semmi probléma nincsen vele! főzök és nem túl tisztán. De a padló ugyanúgy tisztán tartható, felmosható (megfelelő szerrel). Annyit kell tudomásul venni, hogy fa padlót, de még lamináltat sem mosunk fel bő vízzel, de teszem hozzá, nem attól lesz valami tiszta hogy egy liter vizet szétpacsmagolunk rajta.
 • Akárhogy is agyalok, negatívumot nem tudok írni.

ennyit tudok róla mondani és továbbra is mindenki megcsodálja, aki nálunk jár 🙂

Kinek ajánlom?

Amit mindenkinek mérlegelni kell, hogy a fenyő puhafa és ez a tulajdonságaiban is megmutatkozik, sokkal kevésbé ellenálló, mint a keményfa svédpadlók, parketták. Aki ezzel együtt tud élni, annak hajrá. A karcolások, benyomódások, sérülésen nem feltétlen szúrnak szemet. Ha megfelelően rusztikus a padlónk, vannak benne göcsörtök, kefélt a felülete és megfelelően van színezve, akkor egyáltalán nem feltűnő. Kutya-macska nyomok nagyon meglátszódnak rajta, egy keményfán sokkal kevésbé.

Egyszóval, ha fenyőt szeretnénk, akkor nem érdemes hibátlan, válogatott fát venni, ami simára van csiszolva, mert ezen minden meg fog látszani, pláne ha nem is színezzük. Fenyőre a lakkozást három okból sem ajánlom, egyrészt az olaj/viasz sokkal szebb és természetesebb felületet ad, nekem a lakkozott padlók mindig kicsit műnek hatnak. Másrészt mivel puhafa, ha valahol megsérül, ott a lakk is megtörik, ergo az a védőréteg, amit a lakk képez a felületen megszakad. Az olaj ezzel szembe beszívódik a fába és úgy védi, a sérüléseket könnyedén lehet javítani, kicsit felcsiszolni és újra olajozni, meg sem látszik. Harmadrészt a fenyő mozog, a lakk pedig egy merev réteg a felületén, nem tudja követni a fa mozgását, így el fog repedni és töredezni. A keményfa padlót más eset, most kimondottan a fenyőről van szó.

Aki patikatisztaságú otthonra vágyik, az is tehet nyugodtan konyhába meleg burkolatot, de mérlegelni kell, hogy megfelelő-e neki a fózolt, attól függetlenül, hogy fenyő hajópadlóról, vagy keményfa svédpadlóval van szó. Mert a réseket nehezebb tisztán tartani.

Fontos, hogy padlófűtésre nem rakható! Nem kell lemondani a fa padlóról ez esetben sem, több lehetőségünk is van, pl rétegelt svédpadló, de a tömör fenyő hajópadló nem.

 

Folytatom majd a témát padlófűtés ügyben is!

*****

A lakberendezés alapja a FUNKCIÓ!

Teljesen mindegy, hogy van egy szép kanapénk, ha rossz a szoba elrendezése, vagy lehet szép burkolatunk a WC-ben, azonnal tönkre vágja a műanyag felmosóvödör a sarokban. Kerülhet rossz helyre kapcsoló, lámpa, lehet kevés tárolónk, választhatunk rossz burkolatokat, színeket.

Rengeteg olyan ALAP dolog van, aminél, ha rosszul döntünk, azon nem fogunk tudni később változtatni!

Nem fogjuk újra átrakni a falakat, vagy szétverni a vadiúj burkolatot, és az új konyhát sem bombázzuk szét, mert rossz helyre kerültek a kiállások.

Ha van egy alap TUDÁSUNK, akkor a HIBÁK ELKERÜLHETŐEK!

Minden megtanítok a LAKBERENDEZÉS ALAPJAI online tanfolyamon, ami ehhez szükséges. Rizsa nélkül, egyszerűen és érthetően!

A tananyagok állandó jelleggel, mindenféle korlátozás nélkül, bárhonnan, bármikor elérhetőek az online felületen. A tanfolyamokhoz tartozik egy szuper hangulatú zárt FB csoport, ahol bármikor kérdezhetsz, ha elakadsz, vagy kétségeid vannak, megerősítésre lenne szükséged.

>>> Nézd meg a LAKBERENDEZÉS ALAPJAI online tanfolyamot <<<

Hasonló bejegyzések

Hozzászólások

 1. Szia
  Gyönyörű a hajó padló !
  Szeretném megkérdezni a színezett olaj nevét
  Köszönöm

 2. Szia Ditta!

  Nagyon szép a padlótoj, pont úgy akadtam a blogodra, hogy kutattam a padlóólajozás témában. Mi a régi lakásban a tölgy parkettát olajoztuk, és nagyon szép lett, bár az első parkettás elszúrta, mert nem értett hozzá, ragadt, és egy másiknak meg nekünk kellett helyrehozni. Most az új házunkban 10 éves hajópadló van. A bevált parkettás úgy tartja, hogy tükörsima felületet lehet csak olajozni, nem tudom, hogy pl. ilyet bevállalna-e, mint amit ti csináltatok. Jól értem, hogy a padlót a gyárból elhozott állapotban tettétek le, és már nem nagyon csiszoltatok rajta, (lerakás után, géppel egyszintbe hozva), hanem csak olajozás, visszatörlés, kevés csiszolás körök, és ennyi? Nem ragad a padlótók?

  Amúgy nagyon inspiráló a blogod, mert mi is egy régi villát vettünk. 🙂

  Köszönöm!
  Melinda

  1. Szia Melinda!
   Igen jól érted 🙂
   Igazából nem értem a parkettás gondolatmenetét, miért csak sima padlót lehetne olajozni 🙂
   Ha ezt a lakkozásra mondja azt megértem, mert a lakkot nem lehet visszatörölni… de az olajat beszívja a fa.
   Nem ragad a padló mivel visszatöröltük a felesleget, de erre amúgy alig 1-2 helyen volt szükség, szépen mindent magába szívott a fa.
   Sok sikert a villához!

   1. Köszönöm a gyors választ Ditta!

    Ez nagyon megnyugtató, mert akkor ha nem vállalja be a parkettásunk, akkor mi is bele merünk vágni. Azért mondja, hogy babapopsi simaságú kell, hogy ne ragadjon, mert a redőkben megállhat az olaj. De akkor ez nálatok nem volt gond, így már én is bátrabban állok a feladat elé. 🙂

    Nemrég Berlinben egy gyönyörű, régi padlót láttam, olajozott volt, és repedezett, mélyedésekkel… Álomszép volt! Ez is megerősít, csak néha a mai szakemberek elbizonytalanítják az embert. 😀

    Mindent köszönök, a könyvedet is elolvastam, gyönyörű lett az otthonotok! Nekünk ennyire nem kell szerencsére hozzányúlni a házhoz, csak a mustár-sárga/bordó linóleumot szeretném cserélni, hajópadlót olajozni, és a szivárvány minden színében tündöklő falakat fehérré varázsolni. Ez is pont elég lesz. 🙂

    Boldog Új Évet!
    Melinda

 3. Szép napot kedves Ditta !
  Mi az idén szeretnénk két szobát le padlózni. A kérdésem a következő: A videót megnézve azt vettem észre,hogy nem raktatok távtartókat a párnafa közé .A szoba festése volt az első ? és utána padlóztatok ?
  Köszi a választ.
  Tisztelettel:
  Dezső

  1. Kedves Dezső! Nem tettünk távtartókat, mivel a a kőzetgyapot táblát egységes méretűek és merevek is, ezért nem volt rá szükség. Mi előtte festettünk, de ez akár lehetne fordítva is, mindegyiknek van előnye-hátránya, sőt úgy is szokták, hogy előtte festenek, kivéve az utólsó réteg, az a burkolás után, így egy körben lehet még javítani a burkolás során keletkezett sérüléseket.

 4. Szia Ditta!

  Azt szeretném kérdezni, hogy hozzávetőleg mennyi olaj kellett a 100m2-nyi padlóhoz? Illetve azt megkérdezhetném, hogy a színes – színtelen rétegek hogyan aránylanak egymáshoz?

  Köszönettel,
  Marci

  1. Szia!
   Sajnos nem emlékszem, hogy mennyi olajat rendeltünk anno, de azt tudom, hogy sokkal-sokkal több lett, legalább a duplája, mint,amennyi kellett volna. Normál esetben valószínűleg pont jól kijön, de az a technika, amivel én olajoztam jóval kevesebb anyagszükséglettel dolgozik. Mindegyikből egy réteg ment, de míg a színeset vékonyan kentem, a színtelent vastagabban, ecsettel, így abból valamennyivel több fogyott.

 5. Szia Ditta!

  Azt szeretném kérdezni, hogy hány liter olaj fogyott el összesen a 100m2-en, illetve, hogy a színes és a színtelen olajrétegek mennyisége hogyan aránylik egymáshoz?

  Üdv, Marci

 6. Kedves Ditta!
  Fantasztikusan szép a hajópadlótok!
  Kérdésem lenne a drénlemezzel kapcsolatban.
  Másik bejegyzésedben olvastam, hogy a ház alapja és fala között van régi bitumenes vízszigetelés. A drénlemez “össze lett hozva” ezzel a bitumen-szigeteléssel vagy nem?
  A drénlemez domborulata merre fele néz a ti esetetekben, van itt jelentősége?
  Ha jól értettem máshol a leiratban, a drénlemez légáteresztő vízszigetelő. Ezért választottátok ezt a bitumen helyett?
  Válaszaid előre is köszönöm!
  Andrea

A hozzászólás nem lehetséges.

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics