Házprojekt: a rusztikus hajópadló trükkjei avagy így készült a padlónk

Az igazi, rusztikus fa padlóról szeretnék leírni pár gondolatot. Nem a lamináltról, ami úgy néz ki, mintha, meg nem a fahatású kerámiákról, hanem a 100% fa padlókról, ezek előnyéről, hátrányáról és, hogy mivel jár, ha valaki ilyet választ.

Amióta megvettük a Házat, azóta tudom, hogy igazi, rusztikus hajópadlót szeretnék. Az inspirációs képeim is mind ilyenek voltak. Valódi, öreg fa, szögekkel, lyukakkal, csomókkal, résekkel… tudom, hogy ez utóbbiak sok mindenkit zavarnának, de engem nem igazán 🙂

padlo inspiracio

Persze utánajártam, hogy régi fából készüljön a padlónk, de anyagostul, lerakásostul kb 2 millió forint lett volna, ez pedig nem fért bele a keretünkbe. Az új padlóknál pedig rusztikus kivitelben nehéz volt szépet találni – legalábbis nekem, bár tudom, hogy az ilyesmiben sokkal válogatósabb vagyok, mint az emberek általában 🙂 Ami tetszett volna azoknak a m2 ára valahol 20ezernél kezdődött és a végtelenig tartott:

padlo inspiracio2

A jobb oldali kép a Mátraparkett öreg tölgy néven futó tölgy svédpadlója, ez nagyon tetszett, kivéve a keresztbe csíkozások a felületén (a képen nem nagyon látszik). Értem én, hogy imitáljuk a fűrészt, stb, csak nekem ez egy kicsit sok volt. Ez végül azért nem lett, mert totál rugalmatlanok voltak, 100 m2 ide vagy oda, nem hajlandóak egyedi rendelésre, pedig csak annyit kellett volna csinálni, hogy nem az így előkészített fát, hanem a másik fajtát teszik be a gépbe a színezéskor, szóval semmit nem kellett volna külön/másképp gyártani.

Kiesett a régi padló, kiesett az új és a pénzünk is vészesen csökken így a vége felé, maradt tehát a klasszikus módszer: fenyő hajópadló. Elkezdtem nézegetni a fatelepek kínálatát és hamar szembesültem azzal, hogy sehol sincs olyan széles, amilyet én szeretnék – 22-25 cm – mivel nagy terek is vannak, ez sokkal jobban mutatna, arról nem is beszélve hogy gyorsabb lerakni. A nagy keresgélés közben Barbi, a Hazai Provence vendégház tulajdonosa ajánlotta a Famest Kft. Nagyvázsonyban, neki is ők készítették a házba a csodaszép gerendákat. Nincsenek igazán jelen a neten, családi vállalkozás és amolyan szájhagyomány útján terjed a hírük 🙂

Milyen fát válasszunk? Általában luc, borovi és vörösfenyő a kínálat, árban is ez a sorrend. A lucfenyőt nem annyira ajánlom padlónak, az a legpuhább fenyő, tudod amikor belenyomod a körmöd és ottmarad a nyoma… A legjobb a vörösfenyő, ez bírja a kiképzést, nem véletlen, hogy ebből készülnek a kültéri burkolatok, sőt a kikötők, mólók cölöpjei is legtöbbször ebből vannak. Én is ezt választottam volna, de pont a vöröses színe nem tetszett, a borovin sokkal szebben mutattak a színminták, így végül az lett.

IMG_9899

A fákat minőség szerint is osztályozzák, azaz mennyi csomó, stb van benne. Ha rusztikus hatást szeretnénk, akkor célszerű a legcsomósabb fajtát választani, mert a szép sima, csomómentes nem fogja visszaadni azt a hangulatot. Az első lépés a rusztikus felé tehát a megfelelő faanyag kiválasztása (ha valaki svédpadlóban, keményfában gondolkozik, akkor is figyeljen oda az osztályozásra). A felületet tekintve tovább fokozza a rusztikus hatást, ha nem simára csiszoljuk, hanem gyalult, kefélt, bordázott stb felületet választunk. A fentről szögelt padlónak is megvan a maga romantikája, nekem kimondottan tetszik, ezért nálunk is így készült.

Milyen felületkezelést használjunk, ha rusztikusat szeretnénk? Először is a lakkozást felejtsük el, pláne a fényeset (mondjuk én ezt egy fa padló esetén se preferálom, legyen az parketta, bármi), a matt megjelenésében rendben van, de mégse ajánlatos lakkozni, mert az egy merev felületet képez a tetején, nem tudja követni a fa mozgását, ezért repedezni fog. Ha mindenképp lakkozni szeretnénk, akkor azt szokták ajánlani, hogy lerakás előtt egyesével lakkozzuk a deszkákat, bár ez így kissé macerásnak és időigényesnek hangzik 🙂

A hajópadlót régen is olajozták/viaszolták, most is ez az ajánlott. Az olaj beszívódik a fába, alkalmazkodik a mozgáshoz, megkeményíti a padló szerkezetét, így ellenállóbbá válik és bizonyos mértékben víztaszító is, illetve vannak kimondottan olyan olajak, amik bírják a vizet – nem az áztatást. Használhatunk színezett olajat is, nálunk is az első réteg ilyen, a második pedig egy színtelen, matt olaj. Ha valakinek tetszik a padlónk színe, akkor itt lehet érdeklődni, „otthonkommandó” név alatt fut a szín 🙂 Sok-sok színminta készült mire megtaláltuk a tökéleteset:

szinmintak

Kinek való a hajópadló? Nem jutott eszembe, hogy erről is írjak, egészen addig, amíg elkezdtem tudósítani a lerakásról és jöttek mindenféle hozzászólások, amelyek elgondolkodtattak és a következőkre jutottam: a fa élőlény – még ha már ki is vágták, ezért több törődést és odafigyelést igényel. Én ezt valahogy úgy fogom fel, hogy a szobanövényt is öntözni kell, néha tápoldatozni meg átültetni. Meghálálják a törődést, szépek és egészségesek, míg ha elhanyagoljuk őket, hamar tönkremennek. A fa padlóval is foglalkozni kell, karbantartani, ha hosszú távon szeretnénk élvezni. Meg kell tanulni vele együtt élni! Az idők során mozog, megváltozik a színe, vannak hibái, megfelelő eszköz kell a takarítására, stb. Igen, venni kell hozzá (célszerű) külön anyagot, amit feltörléskor használunk, nem lehet felmosni nagyon vizesen (enélkül is tisztán lehet tartani) és néhány évente újra kell olajozni, cserébe egy kis csiszolással bármikor megújítható, akár teljesen más szín/felület kialakítható. A fa padló finom, meleg érzete semmihez sem hasonlítható, a laminált max látványban olyan, érzetben egyáltalán nem. Egyszóval csak az válasszon szerintem ilyet, aki a fentieket el tudja fogadni és nem maceraként tekint a gondozására.

Jelenleg a gyerekszoba és a hálószoba van lekenve egy rétegben, ma kenem mindkettőre a színtelen olajat. Kéretik a falra kenődéssel nem foglalkozni, oda még jön a 10 cm-es szegélyléc, ezért nem igazán foglalkoztam vele, így is sok mindenre kellett odafigyelni 🙂

IMG_0163

IMG_0165

Gyűlnek a tapasztalatok is, majd a végén írok egy részletes posztot a lerakásról/olajozásról. Most megyek és folyt köv.

*****

Találd meg az otthonod stílusát Online tanfolyam

Több stílus is teszik és szeretnél köztük eligazodni?

Szeretnéd tudni, hogyan mixelheted őket? Mik az egyes lakberendezési stílusok sajátosságai?

Milyen színek, anyagok, formák passzolnak hozzá, és mik azok, amikkel nagyon mellé lehet nyúlni?

Végigvesszük a legnépszerűbb lakberendezési stílusokat, megnézzük hogyan lehet őket hazai körülmények között használni. A Stílus tanfolyam II. részében megtanulod hogyan tudod az otthonodba bevinni a személyiségedet, egy kis egyediséget, hogy az tényleg téged tükrözzön! De ennek előfeltétele az I. rész, mert az alapokat itt tanulod meg, ezek nélkül nem fogsz tudni boldogulni a következő szinten.

Minden megtanítok a stílus tanfolyamon, ami ehhez szükséges. Rizsa nélkül, egyszerűen és érthetően!

A tananyag állandó jelleggel, mindenféle korlátozás nélkül, bárhonnan, bármikor elérhető az online felületen. A tanfolyamokhoz tartozik egy szuper hangulatú zárt FB csoport, ahol kérdezhetsz, ha elakadsz, vagy segítségre van szükséged.

 >>> Kattints ide a stílus tanfolyamért <<<

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics