2017. szeptember 06.

Konyha: hogyan legyen mutatós és funkcionális egyben?

Egy konyhát a sok kötöttség és a praktikum előtérbe helyezése miatt sokkal nehezebb személyre szabni, mint például egy nappalit. Szerencsére van pár trükk, amivel segíthetünk ezen, például nem mindegy, hogy milyen tárgyakat teszünk szem elé. Egy szép konyhabútor jó alap, de önmagában jellegtelen lesz, egy kicsit fel kell tuningolni. Persze tehetünk a falra mintás csempét, de jól gondoljuk át, hogy adott esetben szeretnénk-e azt nézni akár évtizedekig, vagy inkább választunk valami semlegeset és a kiegészítőkkel dobjuk fel az összképet.

Mindkét utat választhatjuk és persze a mintás csempe sem zárja ki a szép kiegészítőket, sőt, de a kevésbé bátraknak inkább a második utat ajánlom.

Aki régóta követi a blogot tudja, hogy sok mindenben „szigorú” vagyok. A konyhai eszközök is ebbe a körbe tartoznak. A legalapvetőbb szabályom – nem csak a konyhára, az egész lakásra vonatkozóan – hogy nem jöhet be semmi műanyag! És itt most nem egy szép formatervezett, jó minőségű tárgyra gondolok, hanem a gagyi műanyagra. Éppen ezért nálam a konyhában tényleg csak 1-2 eszköz van, ami műanyag és azok sincsenek szem előtt. A mosogatószer kerámia adagolóban van, a főzéshez használt alapanyagok nagy része szép formájú üvegekben és nincsenek reklámbögrék se.

Fontos, hogy tudatosak legyünk és válogassuk meg, hogy mi az, ami a konyhánkban landol. Ma már csodaszép konyhai edényeket, kiegészítőket szerezhetünk be, a szép formájú vágódeszkáktól kezdve, a bögréken át a konyhai kisgépekig. Én például szívesen látnék egyszer ilyen kávégépet a pultomon:

Vagy egy ilyet, amibe a nyáron futottam bele és még most is nagyon gondolkodom azon, hogy rendeljek egyet, ezt 4 évig fejlesztették, fa, acél, réz, üveg, beton is corian anyagból és nem csak külcsínről van szó, okostelefonnal is elindítható, ami egészen új szintre emeli a kávézás élményét. Például kelhetünk reggel a friss kávéillatra, anélkül, hogy kómásan ki kéne mennünk a konyhába és megfőzni magunknak.

Fontosnak tartom, hogy a design és a funkció minidig járjon kéz a kézben! A szép üvegek vagy a mosogatószer adagoló egyben dekorál is, tehát nincs szükség plusz dekorációra, csetreszekre, 1-1 mutatósabb konyhai gépről nem is beszélve.

FELHÍVÁS!

14. alkalommal ír ki formatervezői pályázatot a Zepter International, az idei téma a konyhai eszközök. A pályázat nemzetközi, az egyik legnevesebb formatervezői pályázat!

A pályázat arra biztat, engedjük szabadjára fantáziánkat és tervezzünk valami olyan különleges kiegészítőt, amely a magas szintű konyhaművészetet és a hétköznapi főzést is könnyebbé, élvezetesebbé teszi.

A pályázat leadási határideje: 2017. szeptember 30.

A fődíjazott 10.000 euro nyereményben részesül, a 2. helyezett 4.000 euro értékű Zepter terméket kap, a 3. helyett 3.000 euro értékű Zepter terméket kap, ezeket a díjazott választhatja ki. Emellett promóciós különdíjat is oszt a zsűri, egy pályázaton részt vevő művész munkájának népszerűsítésére.

Ahogy azt már az elmúlt években megszokhattuk a Zepter International képviselői által kiválasztott egy vagy több pályamunka kis szériás gyártásba kerül (max. 100 db), és a Zepter az így készült darabokat kiállítja a Zepter irodaépületeiben vagy üzlethelyiségeiben a világ minden táján.

A pontos pályázati felhívást és a feltételeket megtaláljátok itt. Ha van formatervező ismerősöd, oszd meg vele a pályázat hírét!

*****

A konyha a lakás legkötöttebb helyisége. Ahhoz hogy kényelmes legyen benne főzni – tetszik-nem tetszik – egy sor szabályt be kell tartani. 10-ből 9,5 konyha kialakítása lehetne optimálisabb az adottságait figyelembe véve.

A konyhatervezés legnagyobb buktatója a szabályok NEM ISMERETE!

Ugyanakkor van azért rugalmasság is a tervezésben, csak nagyon nem mindegy miben engedünk a csábításnak, miben kötünk kompromisszumot. Ha ügyesen egyensúlyozol, akkor egy kényelmes, egyben egyedi, stílusos konyhád lehet.

Minden megtanítok az online tanfolyamokon, ami ehhez szükséges. Rizsa nélkül, egyszerűen és érthetően!

A tananyagok állandó jelleggel, mindenféle korlátozás nélkül, bárhonnan, bármikor elérhetőek az online felületen. A tanfolyamokhoz tartozik egy szuper hangulatú zárt FB csoport, ahol bármikor kérdezhetsz, ha elakadsz, vagy kétségeid vannak, megerősítésre lenne szükséged.

>>> Nézd meg a Konyhatervezés online tanfolyamot <<<

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics