2015. május 30.

Ti küldtétek: Évi újabb komód átalakítása

Évi Bristolban él és már többször is küldött nekem szuper dolgokat, volt már komód, praktikus gardrób is. Most egy újabb komódot mutatok, ami szintén egy ikeás darab átalakítása. Részletes leírást is kaptam hozzá, köszönöm 🙂

Megláttam valamelyik weboldalon ezt az IKEA hack Rast komódot:

1 megláttam ezt valahol

Szerelem első látásra, de nekem jobban illett volna a hálószobába 6 fiókkal az ágyam végébe, nem pedig ágy mellé éjjeliszekrénynek. Mivel nagyon olcsó volt – 20 font/6990 Ft és már csak 4 volt belőle, megvettem mind a négyet, gondoltam ha jól sikerül, megcsinálom a párját is vagy ha nem, majd eladom.

2 IKEA Rast komódból készült

A legnehezebb dolog a két szekrényből egyet varázsolni, úgy összetoldani az oldalelemeket, hogy tökéletesen álljon. Ezt úgy tudtam megoldani, hogy behelyeztem a műanyag fiók síneket a helyükre, lemértem a köztük lévő távolságot, és úgy vágtam el az egyik szekrény 2 oldalát, hogy összeillesztve pontosan annyi legyen két műanyag sín között a távolság, mint amennyi az összes sín között.

Tipliztem és ragasztottam, majd hosszú vastag lécek közé helyeztem száradni. Ezeket a léceket simán rácsavaroztam az összetoldott részekre. Ezzel az oldalakat félre is tettem sínben pihenni. Erről nem készült fotó, de lerajzoltam:

img006

A komódot a díszlécek dobják fel, ezért vennem kellett kb. 25 m lécet, már pontosan nem emlékszem a mennyiségre, viszont azt tudom, hogy a lécek többe kerültek, mint a két kis szekrény.

4 először a fiókok lécezése

A lécek gérbe vágása puha fenyő lévén, gérvágó híján 3szög vonalzóval és sniccerrel történt, elég amatőr módon, emiatt volt egy kis javítgatnivaló fatapasszal. Lécek, levágva, vékony faragasztóval ragasztva, apró szögekkel megerősítve várták a festést. Közben megrendeltem a porcelán gombokat is.

5

6 javítgatás fatapasszal

7 festésre várva

A fiókok alját maradék karácsonyi csomagolópapírral leragasztottam: egyszerűen faragasztóval bekentem a lapot, majd óvatosan beborítottam a papírral, oldalakon sniccerrel levágtam a kilógó részeket, mentek száradni.

9b fiók alja beragasztva csomagolópapírral
A festés 2 rétegben történt, minden alkatrészt kívül és belül lekentem Dulux félmatt fehér festékkel, nagyon óvatosan kell vele bánni, ki kell várni míg az első réteg tökéletesen megszárad, és nem lehet közben belejavítgatni, mert minden egyes folt meglátszik rajta, és akkor lehet lekenni harmadik sorral is (megtörtént néha).

8 festés 2 sorral

9 megérkeztek a gombok

9c ránézem a gombot hogy mutat

Amikor a fiókok elkészültek teljesen, és összeállítva várták sorsukat, akkor folytattam az oldalak és a hátlap összeszerelését.
Mivel a szekrények teteje feleslegessé vált, azok mélységéből egy másfél centinyit levágva tökéletes belső merevítést tudtam alkalmazni úgy, hogy az alsó- és a felső szekrények toldáshoz közeli 2-2 fiókja közé vízszintesen becsavaroztam ezeket (simán befértek, és láthatatlanok), így már nem kellett attól tartani, hogy az oldalak közti távolság nem azonos, illetve amikor a hátlapot felszögeltem, ezek a vízszintes lapok is kaptak néhány kis szöget, ami által szintén stabillá vált, vagyis ha megemelem a komódot, nem kell attól tartani, hogy csak a tiplik és a ragasztó tartják össze az egymásra helyezett szekrényeket.

11 bepróbáltam a helyére

Az alsó szegélyléc felhelyezésekor már nagyon boldog voltam, a fiókokat is be lehetett rakni, ekkor már körülbelül 3 havi munkám állt benne, és még mindig sok volt hátra.

12 szegőléc az aljára

Ezután következett az oldalrészek díszlécezése úgy, mint a fiókokon, kivéve, hogy az oldaltoldás is kapott egy takaró lécet középen, ennek a bevágása nem volt egyszerű, hiszen a léc kerekített élű, emiatt kicsit törnöm kellett a fejem, hogy miként lehet bevágni a tökéletes illesztés eléréséhez. Ragasztás, szegelés, javítás, csiszolás megint, majd végre a festés.

15 oldalléc takarja a toldást

16 kerekített szélű léc bevágása

13 díszlécek az oldalára

10 első fiókos próba 17 majdnemkész 18 majdnemkész2

A tetejével megint elment vagy 2 hét, mert szerettem volna ilyen szép vastag falapot vágatni, de mindenütt iszonyat árat akartak elkérni érte, így aztán megint egy kis cselhez kellett folyamodni. Volt itthon egy akkora fenyő lapom, amiből tudtam vágni egy akkora lapot, amekkora pont kellett, 2-2,5 cm-rel hosszabbat és szélesebbet, mint a komód mérete, hogy szépen kilógjon elől és oldalt. Hátul síkban hagytam a hátlappal. Végül lefestettem, majd kis L-vasakkal belülről ráerősítettem a szekrényre.

20 ez a pác rossz választás volt

20
A festék: Sajnos először rossz pácot választottam, pedig gyönyörű volt, csak a többi bútorhoz és a textilekhez nem illett. Mérgemben felkutattam a festékkészletet itthon, és mivel csak textilfestékeket találtam, próbából rákentem a pácra. A próbából végeredmény lett, nagyon jó volt vele dolgozni, hamar száradt, és meglepetésre tökéletesen megfelel a célnak. Jól takarítható, sima felület, a színeket ki tudtam kavarni, és az „antikolás” is ilyen festék behúzogatással történt, nem csiszolással. Ha tudtam volna, hogy így is lehet, nem veszek pácot. Mindig tanul az ember.

21

22

Köszönöm szépen a fotókat és a részletes leírást Évinek! Nagyon szuper lett! 🙂

*****

Nézz szét az Online Lakberendezési Tanfolyamok között!

– Segítenek, ha vásárlás, felújítás, építkezés előtt állsz

– Megtanulod a lakberendezés alapjait, szabályait, a tervezés menetét

– Megismered, hogy milyen elemekből állnak össze az egyes stílusok és hogyan tudod őket mixelni

A lakás attól lesz otthon, hogy beleviszed az egyéniségedet, személyiségedet! Egy áruházi katalóguslakást nem nagy művészet összerakni, de egy olyat, amire az emberek azt mondják “Nahát! A lakásod pont olyan, mint amilyen Te vagy!” Na ez már egy kicsit összetettebb feladat…

Minden megtanítok az online tanfolyamokon, ami ehhez szükséges. Rizsa nélkül, egyszerűen és érthetően!

A tananyagok állandó jelleggel, mindenféle korlátozás nélkül, bárhonnan, bármikor elérhetőek az online felületen. A tanfolyamokhoz tartozik egy szuper hangulatú zárt FB csoport, ahol bármikor kérdezhetsz, ha elakadsz, vagy kétségeid vannak, megerősítésre lenne szükséged.

 >>> Kattints ide, nézz szét a tanfolyamok között <<<

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics