2014. február 06.

Házprojekt: a burkolatok II.

Tegnap a meleg burkolatról írtam, ma pedig nézzük a hidegburkolatokat, ami az előszobába, WC-be, fürdőbe és mosókonyhába kerül majd. Mindenhova egységesen ugyanaz. Itt nehezebb választani, sok minden tetszik de ugye nem lehet mindent betuszkolni egy lakásba, muszáj szelektálni, lemondani erről-arról. Még arra is gondoltam, hogy ne mindenhova ugyanazt tegyük és akkor az összes kedvenc bekerülhet, de aztán fejbe vágtam magam, hogy a józan eszemre hallgassak és ne csábuljak el, mert tudom, hogy megbánnám.

A Ház megvétele óta, azaz nagyjából 9 hónapja biztos voltam benne, hogy cementlap lesz mindenhol, hiszem az egy örök kedvenc és nem lehet nem szeretni. legyen szó akár régiről, akár újról:

cement1

cement3

cement4

cement5

cement6

cement7

De a kétely valahol mélyen végig motoszkált bennem, hogy bár csodás egy burkolat, jó ötlet-e, hiszen annyira karakteres. Például egy szőnyeget már nem tudok letenni rá, mert hülyén néz ki. És mivel domináns, ezért ahova kerül, ott a későbbiekben túl sok variálási lehetőség nem lesz, pedig ez nekem fontos – részben szakmai ártalom. Szeretnék olyan alapokat kialakítani, ami mellett könnyebb változtatni és nem kell vagyonokat költeni, ha egy kicsit másra vágyom. Egyszóval a sok eltelt hónap alatt sem bírtam rászánni magam a döntésre, Férjet hiába kérdeztem és hoztam az érveket, ellenérveket, ő csak annyit kérdezett, hogy “Most mit szeretnél? Melyiket erősítsem meg?” Igazából szerencsém van vele, mert úgy 98%-ban tetszik neki is, ami nekem és ráadásul kényelmes fajta, engedi, hogy a tervezés-szervezés megmaradjon az én játszóterem, csak néha prezentálnom kell.

De visszatérve a burkolatokhoz, nézzük, hogy egyáltalán milyen alternatívája lehetne a cementlapnak. Ott van még a bontott tégla/padlástégla megfelelő felületkezeléssel:

tegla1

tegla2

tegla3

Összességében azonban nem illik bele a koncepcióba, bármennyire is tetszik. Így tovább keresgéltem és kilyukadtam a különféle hasított, természetes kövek és azokat imitáló burkolatoknál, a betonnál és a szürke színnél. Nekem tetszik a nyers beton és erre is van eljárás, hogy burkolatként funkcionáljon:

beton1

De valahogy ez sem az igazi. Inkább valami hasonlót keresgéltem:

szürke2

szürke5

szürke6

És találtam is:

szürke1

Fekete. Ütős:

szürke4

Ezek mind greslapok, lehet nézek még természetes köveket is, bár az magasabb árkategória. Valami hasonló lesz a befutó, feltehetőleg szürke, kicsit rusztikus felületű, mégis modern. Pont mint a ház 🙂

A cementlap elengedése nehéz volt, de amióta meghoztam a döntést, megkönnyebbültem és megszállt az a jól ismert, nyugodt érzés, amit akkor érzünk, amikor egészen biztosan tudjuk, hogy a jó döntést hoztuk meg, a jó úton haladunk. Nem utolsó sorban pedig költségkímélő, mert a cementlap nem olcsó mulatság – bár ezt csak akkor jelenthetem ki, ha megvan a végső befutó.

No de hogy happy end legyen, nem vettem ám végső búcsút a kedvenc burkolatomtól, lesz majd belőle is, mégpedig a fürdőszobában a falon. Mivel csak oda teszünk ahova mindenképp szükséges (kád, esetleg mosdó), ezért néhány m2 is elegendő lesz. Valahogy így:

cement2

A szürke mellett szól még az is, hogy kintre is szürkét szeretnénk, mivel a palatető szürkesége adott, és azt megtartjuk. Tetőcsere lesz, majd egyszer, de akkor is szürke pala fog rákerülni, nem tudok mást elképzelni a Házhoz.

IMG_6695

Így majd egyszer az új lábazat is szürke lesz és akkor már a lépcső és a kerti utak is, bár ez még oly messze van:

kert1

kert2

Képek a pinterest albumomban. Folyt. köv. a falakkal.

*****

Találd meg az otthonod stílusát Online tanfolyam

Több stílus is teszik és szeretnél köztük eligazodni?

Szeretnéd tudni, hogyan mixelheted őket? Mik az egyes lakberendezési stílusok sajátosságai?

Milyen színek, anyagok, formák passzolnak hozzá, és mik azok, amikkel nagyon mellé lehet nyúlni?

Végigvesszük a legnépszerűbb lakberendezési stílusokat, megnézzük hogyan lehet őket hazai körülmények között használni. A Stílus tanfolyam II. részében megtanulod hogyan tudod az otthonodba bevinni a személyiségedet, egy kis egyediséget, hogy az tényleg téged tükrözzön! De ennek előfeltétele az I. rész, mert az alapokat itt tanulod meg, ezek nélkül nem fogsz tudni boldogulni a következő szinten.

Minden megtanítok a stílus tanfolyamon, ami ehhez szükséges. Rizsa nélkül, egyszerűen és érthetően!

A tananyag állandó jelleggel, mindenféle korlátozás nélkül, bárhonnan, bármikor elérhető az online felületen. A tanfolyamokhoz tartozik egy szuper hangulatú zárt FB csoport, ahol kérdezhetsz, ha elakadsz, vagy segítségre van szükséged.

 >>> Kattints ide a stílus tanfolyamért <<<

Hasonló bejegyzések

IRATKOZZ FEL HOZZÁM ÉS MUTATOK EGY TUCAT TRÜKKÖT, AMIVEL IGAZI OTTHONNÁ TEHETED A LAKÁSODAT!
Hozzájárulok, hogy az általam önként megadott nevem és e-mail címem felhasználásával az Otthonkommandó Kft. részemre e-mail útján hírleveleket, ajánlatokat küldjön. Kijelentem, hogy az adatkezelési tájékoztatót elolvastam. Megértettem, hogy a hozzájárulásom bármikor visszavonhatom.

Hozzászólások

 1. Kedves Ditta, nálunk eldőlt, padlófűtés lesz. Emiatt nem lehet melegburkolatként fát (parketta vagy hajópadló) tennünk, nagy sajnálatomra. Kompromisszumot kellett hozni. A kőporcelán rendben van, de a szobákba nem szeretnék. Te mit tennél, ha nálatok padlófűtés lenne? Hozzád hasonlóan a természetes fát szerettem volna a lakásban a padlózaton… Attól tartok, marad a laminált padló, fa mintázattal…pedig a lamináltat hagytam volna utolsó lehetőségnek, de a gépészet/fűtésrendszer sajátossága közbeszólt…

  1. Kedves Judit!
   Vannak padlófűtésre is alkalmas fa padlók. Nem tudom ki mondta, hogy nem lehet. Csak oda kell figyelni a választásnál és kiemelni, hogy padlófűtés lesz. Akkor olyat ajánlanak 🙂

  2. A padlófűtésre valóban lehet fa burkolatot rakni, meg lamináltat is, bizonyos megkötésekkel, illetve megfelelő technológiával. Azt azonban figyelembe kell venni , hogy a fapadló hőleadása 80%-a a kőburkolatnak. Tehát a drága fűtésednek a 20%-a elvész. Ezt a jelenlegi fűtésárak miatt érdemes átgondolni szerintem. A tervezés folyamán gondolni kell arra hogy az olyan helyiségekbe ahol faburkolatot szeretnétek ott érdemesebb radiátort rakni, vagy legalább nem padlófűtést. Vagy a kieső hőmennyiséget pótolni valahogy, vagy túl kell fűteni, hogy azokban a helyiségekben is ugyan olyan meleg legyen mint a hidegburkolatú helyeken.

   1. …igen, valóban, a fa hőszigetelő tulajdonsága miatt nem olyan hatékony padlófűtésnél. Nálunk vegyes tüzelésű kazán lesz, fánk van, rengeteg, de akkor is zavar, hogy a fa hőleadása nem a legideálisabb. Már elő van készitve a padló, szóval, mindenhol padlófűtés lesz. Még azért átgondolom ezt a kérdést, mielőtt megvesszük a burkolót, köszönöm a véleményeteket!

   2. Érdemes azért annak is utána nézni, hogy ha “kétkörös” fűtési rendszer lesz kiépítve, (padlófűtés+radiátor) olyan sok kiegészítő rendszert kell hozzá beépíteni, ami nagyban megnöveli a fűtési rendszer költségeit. Egy szétválasztó rendszer 150ezer ft.-nál kezdődik.
    Míg esetleg a drágább fajta, padlófűtésre kifejlesztett fa, illetve parafa padlók már nem fognak vissza annyi hőt, hogy érdemes lenne a fűtési rendszer sokkal magasabb költségeit bevállalni. És egy hideg alapra letett laminált padló egy radiátoros szobában soha sem fogja azt a komfort érzetet adni, mint a padlófűtéses.
    Sajnos saját tapasztalat!

 2. A cementlappal pont ugyanígy jártam, jó olvasni ezt egy hozzáértőtől :). Nálunk végül mindenhova rusztikus tölgyfa szalagparketta került, a svédpadló szélességű, bevállaltuk a konyhába és az előszobába is az egység miatt, és nem bántam meg :).

  1. Köszönöm, Ditta, akkor még alaposabban utánajárok, futok pár kört! Kedves Andrea, megtudhatom, mennyi volt ennek a szalagparkettának a nm ára, és mennyiért rakták le? (kb) Ja, és nálatok is padlófűtésre ment ez a parketta? Konyhába nem kényes ez? Vagy jó lakkal felület-kezelve már ez is megoldható?

   1. Nekunk nincs padlofutes, de elvileg ez mehet arra is. Nagyon nem volt olcsó, de nálunk természetesség és a felújíthatosag döntött, illetve az, hogy a laminaltat utálom. Utálom a “mintha” dolgokat és az olyan, ráadásul ha egyszer tönkrement, nem lehet vele mir kezdeni. A parkettat egy budai boltban vettük, ők rakták le, lépcső id abból van. Üzenetben szivesen elküldom itt nem reklámoznam. Mi leragasztattuk, ami sokkal jobb, mint úsztatva letenni, természetesebb, nem kopog. Nem tudom mennyire lesz kényes, én “tisztán” főzök, nem úszik a konyha a zsírban, vízben, ismerek olyat aki ezért idegenkedik tőle. Pici babánk van, szerintem beszéljünk 2-3 év múlva akkor vajon milyen állapotban lesz :)). De nem érdekel, mert pár év múlva mikor már nagyobb, fel lehet újítani. 🙂 a laminalt meg teljes csere lenne. Ja és javítható, lehet kapni valami pasztát szín szerint, ami beleköt a sérülésbe. Amugy ezért választottunk matt rusztikusat, sokkal kevésbé kényes.

   2. Ja gyári lakkos, nincs vele teendő egyelőre. Kb 8-10 ezer a nm-e, ha jól emlékszem kb. 1500-ért rakják, és a ragasztó is kb ennyi még. Ha usztatva van rakva, az olcsóbb picit.

 3. Ditta, pont itt tartok én is a tervezésben és hihetetlen, de én is ezeken a fázisokon mentem keresztül. Nagy szerelem a cementlap, de padlóra el kell engednem. Padlófűtés miatt én félek a fa parkettától, függetlenül attól, h technikailag megoldható. Ezért egy köztes befutón gondokodom: fahatású gres járólapok. Hasonló a házunk, nappali-konyha-étkező közel egy légtér. De a képeidet elnézve, talán érdemes lenne átgondolnom, hogy ragaszkodom-e a fahatásúhoz 🙂
  Nektek mi a véleményetek a fahatású járólapokról? Nem túl mesterkéltek?

  1. szia! én nem tudok kibékülni a fahatású járólapokkal, pláne nem szobába, pl nappali, de ez igazából az én gondom 🙂 Vannak köztük nagyon szépek, ami még nekem is tetszik, de akkor se. nem kell félni a fától, ha padlófűtésre alkalmasat választasz.

 4. Szia!
  Hol találtad szürke és a fekete gres lapokat? Nagyon tetszenek!

  1. Szia!
   Novabell a gyártó, sok helyen forgalmazzák. Érdemes a gyártó oldalán végigböngészni a családokat, mert ott mind fent van. olasz oldal novabell.it csak nem tudok ide linkelni

 5. óhh az a világoskék cementlap meseszép hol lehet kapni?

A hozzászólás nem lehetséges.

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics