2014. február 05.

Házprojekt: a burkolatok I.

A burkolatok. Fogós kérdés. A burkolat választásnál mindig azt tanácsolom, hogy valami semlegeset válasszunk, ne az éppen aktuális trendek határozzák meg, mert azok jönnek-mennek, a burkolat pedig nem az amit pár évente csak úgy lecserélgetünk. Nem egy kanapé, falszín, esetleg tapéta.

A másik fontos szempont, hogy minél kevesebb fajta burkolat legyen egy lakásban, mert sokkal letisztultabb, tágasabb és átláthatóbb, mintha minden helyiségben más lenne. Ezeket az elveimet követem a Háznál is. Ami azt jelenti, hogy egyféle hidegburkolat lesz és egyféle meleg. Erre kérdezte Férj – mert azt hitte vicces – „És langyos nem lesz?” 🙂

A melegburkolat: a kezdetektől egyértelmű volt, hogy valamilyen hajópadló/svédpadló, már csak a ház jellege miatt is. Aztán én is elvesztem a kínálatban, mert még a lamináltak között is gyönyörűek vannak, nem beszélve a szebbnél szebb felületkezelésű darabokról, álomszépek. De csak ott motoszkált a fejemben folyamatosan, hogy mi van ha megunom és szeretném például átfesteni hupililára. Ennek hallatán a parkettások általában kikerekedett szemmel néztek rám és azt gondolták, ez megőrült!

És akkor elővettem a sok-sok inspirációs képet, amit gyűjtögettem és átnéztem őket, kimondottan a burkolatokra fókuszálva. És ez segített, megvilágosodtam! Nem kell nekem semmi ilyesmi, hanem a legegyszerűbb fenyő hajópadló. Nem kell 3-5-7 rétegű, ilyen-olyan felületkezelt, fózolt, mindennek ellenálló padló. Szinte az összes képemen egyszerű fenyő padló van, a maga hibáival, és nekem így tetszik. Nem baj, ha itt-ott kopott és nem szabályos és vannak rések.

Ezért kell képeket gyűjtögetni! Hogy amikor úgy érzed teljes a káosz, nem tudsz dönteni, már azt se tudod mit szeretnél mert ez is tetszik, meg az is tetszik, akkor elő kell venni és ezek megmutatják neked a helyes irányt. A képeket a hangulat miatt kell gyűjtögetni, a hangulat azonban sok apró tényezőből áll össze, tehát elemeire lehet bontani. És minél több mindenben eltérsz, annál messzebb kerülsz az adott hangulattól. Persze ezeket is józan ésszel kell kezelni, panelból sose lesz loft, de a részletekben pont az a jó, hogy egy csomó minden átültethető. Például meghagyhatod a nyers betonfalat és máris loftosabb/iparibb hangulat lesz. De ezt nem lehet így pár mondatban elintézni, hosszasan tanítom a tanfolyamaimon, mert ez az egyik alapja annak, hogy magad is boldogulj, hogy felismerd, hogy az adott hangulat milyen elemekből épül fel és ne nyúlj mellé.

Igazi hajópadló különböző méretű darabokból, a fa hibáival együtt:

burkolat1

Az egyszerűsége, naturalizmusa utánozhatatlan. Minél többet nézem ezeket, annál jobban művinek tűnik a többi (bár attól még csodaszépek):

burkolat2

burkolat4

És én minden rossz érzés nélkül lekenném fehérre:

burkolat3

burkolat8

  Vagy egy sötét színre:

burkolat5

Vagy zöldre:

burkolat9

És ha kopott az is tetszik:

burkolat6

Vagy ha nem teljesen tökéletes és meglátszik rajta az idő vasfoga. Az sem kizárt, hogy régi, bontott padlót fogok vadászni:

burkolat7

Hogy milyen lesz a felülete, az már más kérdés, azzal még lehet „játszani”. Tudom, hogy az elején azt írtam, hogy legyen egységes, de az nálam még belefér, hogy például a hálószobában vagy a gyerekszobában ugyanaz a padló más színt kap. Ellenben a nappali és a konyha-étkező, ami ugyan nem egy légtér, de egybe nyílik és nem hinném, hogy nagyon csukogatni fogjuk az ajtót, na az már egységes kell, hogy maradjon. Ja, igen, nálunk ez lesz a konyhában is, mert lehet, nyugodtan, csak bizonyos dolgokra oda kell figyelni.

A következő bejegyzésben jönnek a hidegburkolatok. A képeket további sok inspirációval megtaláljátok A Házprojekt pinterest albumában.

*****

A lakberendezés alapja a FUNKCIÓ!

Teljesen mindegy, hogy van egy szép kanapénk, ha rossz a szoba elrendezése, vagy lehet szép burkolatunk a WC-ben, azonnal tönkre vágja a műanyag felmosóvödör a sarokban. Kerülhet rossz helyre kapcsoló, lámpa, lehet kevés tárolónk, választhatunk rossz burkolatokat, színeket.

Rengeteg olyan ALAP dolog van, aminél, ha rosszul döntünk, azon nem fogunk tudni később változtatni!

Nem fogjuk újra átrakni a falakat, vagy szétverni a vadiúj burkolatot, és az új konyhát sem bombázzuk szét, mert rossz helyre kerültek a kiállások.

Ha van egy alap TUDÁSUNK, akkor a HIBÁK ELKERÜLHETŐEK!

Minden megtanítok a LAKBERENDEZÉS ALAPJAI online tanfolyamon, ami ehhez szükséges. Rizsa nélkül, egyszerűen és érthetően!

A tananyagok állandó jelleggel, mindenféle korlátozás nélkül, bárhonnan, bármikor elérhetőek az online felületen. A tanfolyamokhoz tartozik egy szuper hangulatú zárt FB csoport, ahol bármikor kérdezhetsz, ha elakadsz, vagy kétségeid vannak, megerősítésre lenne szükséged.

>>> Nézd meg a LAKBERENDEZÉS ALAPJAI online tanfolyamot <<<

 

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics