2012. június 29.

Süti, olaj, buzogány – levendulából

Jelentem nálunk levendula aratás volt!

lavendel2.jpg

A városokban minden sarkon és a virágosoknál is árulják, tehát aki otthon nem tart levendulabokrot, az is hozzájuthat.

lavender-4139_640.jpg

Fertőtlenítő, gombaölő, nyugtató, görcsoldó hatása ismert. De ezen túl is kívül- belül nagyon sokféleképp használhatjuk. Ha szeretnél, többet olvashatsz itt.

Csinálhatsz belőle csinos illatosító csokrot, levendulabuzogányt:

Fusi-di-Lavanda,f.png

Tölthetsz vele bármilyen könnyű maradékanyagból varrt zsákocskát:

levzacsek.jpeg

És van aki ez is művészi szinten csinálja:

Group-of-applique-and-printed-lavender-sachets-What-Katie-did-next.jpg

De süteményben is használható:

levendula suti.jpg

Itt a még levendulaméz készítéséhez is találsz leírást.

Fürdőhöz: egy csokor levendulát egy lábos vízben forralj gyorsan fel, majd kb. egy óra állásidő után az elkészült „teát” öntsd a kádba és lazíts benne! Klasszikus módon a tiszta levendulából az illóolajat lepárlással nyerik ki, de én ennél egyszerűbb, mezítlábas módszert alkalmazok – a minőség nem lesz ugyanaz, de a célnak megfelel.

levendulatő.jpg

Így csinálom: a kinyílt friss virágokat száraz időben vágom le, megmosni nem kell. Miután a kicsit megszikkasztottam (fél-egy napig állhat) lefosztom a szárról és befőttes üvegbe téve olajjal leöntöm.

levüveg3.jpg

Két deci olajhoz 2 evőkanál levendulavirágot számítható, de ez nem kőbe vésett mennyiség. Az üveget 3-4 hétre napos helyre kell állítani, ha ilyen nincs akkor melegre. Végül ha kész, szebb üvegbe átszűröm.

levüveg.jpg

lavender_oil_glass.jpg

Érdemes néhány szép virágszálat félretenni, hogy a végső üvegben jelezzék a tartalmat. Mivel ez jó ajándék lehet, a mennyiség tetszőlegesen növelhető és ha több virág kerül bele az nem árt. Erre a célra bármilyen semleges szagú olaj – a napraforgó, repce, vagy szójaolaj is megfelel, de a babaolaj is jó Az így készített levendulaolajjal fiókokat, gardróbot és az ágyneműtartót szoktam kikenni – nemcsak a molyok távol tartására jó – a textileknek és a hálószobának is friss illata lesz tőle. Aromalámpába is használhatod. Masszázsolajnak hidegen sajtolt mandula, vagy jojoba olajat használj belső használatra pedig patikai minőségű illóolajat vegyél és arckrémbe is csak azt keverj.

Palotai Éva

*****

Egy jól megtervezett és kialakított kinti rész az év bizonyos szakaszaiban plusz szobaként funkcionál, de csak akkor fogjuk igazán szeretni és sokat használni, ha kellően átgondolt a kialakítása és nincs vele sok macera, mindezek mellett persze hangulatos és hívogató.
 
A lakberendezés a szabadban minikurzuson mindent végigveszünk a funkciótól kezdve, a stíluson át a hangulati elemekig.
Mindegy, hogy pici erkély, terasz, vagy kert, az összesről szót ejtünk, maga
a folyamat pedig ugyanaz.
 

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics