2021. július 28.

Hogyan csináld? Terasz árnyékolás

Ebben a hőségben aktuális a téma, de mint már azt megszokhattuk, itt is van egy sor szempont, amit mérlegelni kell a jó végeredmény érdekében. Nézzük milyen lehetőségek vannak és mi mindent kell figyelembe venni!

Mikor jó egy terasz? 3 dolgot kell alapjáraton összefésülni:

  1. Tájolás, napjárás – a terasz akkor használható, ha legalább délután, de inkább kb déltől árnyékos, mert általában nem szoktunk a tűző napon ücsörögni.
  2. Napsugárzás beesési szöge – az igazán jó, házhoz kapcsolódó fedett terasz nyáron árnyékos, de az alacsony téli napot beengedi a lakásba. Ezt pontosan ki lehet számolni, hogy milyen magas, milyen lejtésű, milyen méretű tetőt kaphat a teraszunk.
  3. A  telek adottságainak ismerete: növényzet árnyékolásának az ismerete az összes évszakban!

Mi a cél?

Ezt is el kell előre dönteni. Csak árnyékolni szeretnénk, vagy eső ellen is védett legyen a teraszunk, hiszen egészen más lehetőségeink vannak így. Egy egyszerű napernyő, napvitorla is el tudja látni az árnyékolás feladatát, de eső ellen nem fog védeni, ahogy a bambusz, léces, stb megoldások sem. Ezeknél a megoldásoknál általában jobban mozog a levegő alattuk, ami feltétlen előnyt jelent, hiszen lehet a teraszunk árnyékos, ha befülled alatta a levegő, nem fogjuk túlságosan kedvelni. Ahogy akkor sem, ha pont egy szélcsatornába kerül a terasz és állandóan szeles lesz.

Ha nem a házhoz kapcsolódik közvetlenül ez a rész, hanem különálló, pl egy pergola vagy bármilyen egyéb kerti építmény, akkor is ugyanúgy a fenti szempontokat kell mérlegelni!

Nézzük milyen megoldások vannak, előnyökkel-hátrányokkal és az egyszerűség kedvéért nagyságrendileg ár szerint növekvő sorrendbe tettem:

1.Természetes növényzet: a legolcsóbb megoldás, ha a növényzet, a fák árnyékolnak, lugas kialakítása előnye a jó légmozgás, hátránya, hogy eső ellen nem véd. Személy szerint nekem az egyik kedvencem, egy jó kis diófa alatti ebéd, vagy délutáni szieszta, tudjátok mire gondolok 🙂 Itt külön kiemelném, hogy építkezéskor nem kell a telken lévő teljes növényzetet kiirtani, előtte gondolkodjunk kicsit! Ja, és lugasnál további hátrány lehet, hogy potyog és sok a rovar. Ez nem mindenkit zavar, akit igen, vegye figyelembe.

2. Napernyő, napvitorla: olcsó, mobil megoldások, az előnyök-hátrányok ugyanazok, mint az első pontnál.

3. Ettől a ponttól kezdve már az épített szerkezetek jönnek, hogy melyik olcsóbb-drágább rengeteg dolog függvénye, bár a faanyag mai ára mellett mind húzós tétel manapság. Itt leginkább a fedésben vannak  különbségek. Az egyik legolcsóbb a népszerű polikarbonát. Őszinte leszek, én ezt nagyon nem bírom, mert amellett hogy gagyin néz ki, egy szauna lesz alatta. Ez utóbbin és az esztétikán is lehet javítani némi árnyékolóval. Lehet kapni víztiszta polikarbonátot, ami esztétikailag sokkal jobb, de az ára többszöröse a simának, így olcsóságát elveszti. Előnye, hogy olcsó, átengedi a fényt, hátránya, hogy ha nem megfelelőek a körülmények iszonyat meleg lesz alatta, plusz árnyékolóra is szükség lehet és a tető tisztításáról is gondoskodni kell.

4. Aztán van a bambusz, nád, léces fedések, amelyek leginkább szűrt fényt adnak, ez is kiegészíthető plusz árnyékolóval. Hátránya, hogy eső ellen nem véd.

5. Normál tetők – amikor normál tető van a terasz felett, ez lehet cserépfedéses, akár ugyanaz, mint, ami a házon van, nád, stb. Erre szellőzés, fény szempontból tehetünk világító ablakokat és kevésbé árnyékolja le a belső teret, ha az alját fehérre festjük, bár ez növeli is a költséget, hiszen így alulról deszkázni, vagy gipszkartonozni szükséges.

6. A legdrágább megoldás a különféle motoros szerkezetek, ami alatt nem a kitekerős vászon napernyőt értem :D, hanem vannak mindenféle állítható, szabályozható modern megoldások, sőt érzékelős, okos árnyékolói is.

Ezeket szabadon lehet kombinálni is, pl lehet lugasunk, bambusszal így kevésbé potyog és masszívabb lesz az árnyék.

képek: pinterest

*****

Egy jól megtervezett és kialakított kinti rész az év bizonyos szakaszaiban plusz szobaként funkcionál, de csak akkor fogjuk igazán szeretni és sokat használni, ha kellően átgondolt a kialakítása és nincs vele sok macera, mindezek mellett persze hangulatos és hívogató.
 
A lakberendezés a szabadban minikurzuson mindent végigveszünk a funkciótól kezdve, a stíluson át a hangulati elemekig.
Mindegy, hogy pici erkély, terasz, vagy kert, az összesről szót ejtünk, maga
a folyamat pedig ugyanaz.
 

 

 

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics