2011. június 12.

A konyha ergonómiája 1.

Ha saját otthonról van szó, alapvetően kétféle embertípus létezik. Az egyik akit nem izgat, hogy hogy néz ki a lakás, csak legyen egy ágy, hűtő, asztal meg ami kell, funkcionálisan szolgálja ki. A másik, aki nagy gondot fordít arra, mi hol legyen, hogy nézzen ki, stb.

A probléma ott kezdődik, ha szeretnéd gondosan, aprólékosan kialakítani az otthonodat, de már az alapoknál elakadsz, illetve nincs kellő információd, hogy mit hogyan kell megtervezni, kialakítani. Ilyen esetben előbb utóbb úgy fogod érezni, hogy az egész csak egy púp a hátadon és elmegy a kedved tőle. Ha már itt tartasz, akkor inkább fordulj szakemberhez.

A konyháról már írtam korábban, most viszont kicsit jobban szeretném részletezni a konyhai feladatokat, a tervezés alapjait és a kialakítás szabályait. Ha lehet itt ne nagyon térj el ettől, mert mondjuk jobban néz ki a mosogató ha a másik oldalon van. Ezeket a szabályokat nem azért találta ki valaki, mert éppen unatkozott, ajánlatos betartani őket!

A cél a minél kényelmesebb munkavégzés!

Első lépések:

1. Mérd fel, hogy mennyire és mire használod a konyhát. Minden nap főzöl? Vagy csak hétvégén? Vagy naponta többször? Hány főre szoktál főzni? – Egy-két főnek, nem mindennapos főzéshez felesleges egy nagy konyha, ellenben ha minden nap 4 főre 3 fogásos ebédet készítesz, vagy gyakran tartasz baráti vacsorákat, akkor figyelj oda, hogy legyen elegendő munkafelületed.

2. Ki használja leginkább a konyhát? Ez is fontos szempont, mert annak a személynek az igényeit kell, hogy a legjobban kielégítse. Nem mindegy, hogy egy 160 cm-es vagy egy 190 cm-es ember főz benne. A standard munkapult magasság nem szentírás, azt az átlagos magassághoz találták ki, de a kényelem érdekében ezt is érdemes testre szabni. Ugyanígy a felső szekrények elhelyezését. Ha csak 160 magas vagy, akkor ne tervezz 90 cm magas felső szekrényt, mert még létráról sem fogod felérni a felső polcokat. A megszokottal ellentétben a pult magassága is váltakozhat, pl. a tűzhely kerülhet kicsit alacsonyabbra, így ha 10 liter gulyást főzöl, akkor sem kell sámliról kavargatni.

3. tájolás, világítás: A tájolást nem új ház esetén eléggé korlátozottan lehet figyelembe venni, de ha lehet a konyha ne legyen északi oldalon, ez télen-nyáron sötét, hideg, huzatos. A déli, délkeleti, keleti konyha esetén az árnyékolásra nem kell akkora gondot fordítani, mint egy nyugati tájolásnál, ahol a délutáni forró napsütés kellemetlenül fel tudja melegíteni a helyiséget. Ha nyugati a konyhád és viszonylag nagy az ablakfelület, akkor az árnyékolás a legfontosabb, de egy légkondit is simán elbír, valamint a pára- szagelszívásra is jobban oda kell figyelni, mint a többinél. a legideálisabb a K-DK-D.

Mestersége világításnál legyen egy központi fényforrás, ezen kívül pedig minden munkaterület kapjon helyi megvilágítást is. Az általános világításhoz elegendő 50-100 lux, míg a helyi munkavégzéshez 200-250-re van szükség minimum.

4. konnektorok, kiállások: jó előre leírni, hogy mennyi háztartási géped van, mit használsz napi szinten (kenyérpirítót, kávéfőzőt, vízforralót), gondoskodj elég konnektorról, legyen külön a hűtőnek, mikrónak, szagelszívónak is. Ezeken felül mindig legyen legalább 2 plusz, amit a főzés közben használsz a különböző gépekhez. Milyen háztartási gépek vannak a konyhában? Mosogatógép, mosógép?

5. Mennyi edényed van? Legyen elegendő szekrényed, és még hagyjál rá jócskán. Nagymamák, nagynénik szeretnek konyhai cuccokat ajándékozni. Figyelj arra, hogy merre nyílnak az ajtók, ne ütközzenek. A fiókok használata sokkal de sokkal praktikusabb, mint a szekrényé, könnyebben elérhető minden, jobban kihasználható, igaz sajna ez drágább megoldás is.

Végül nézd meg mekkora és milyen alakú a konyhád. Ha a fenti pontokat összeírtad, akkor a mérethez, alaprajzhoz igazítva elkezdheted a konkrét tervezést. Ezt az előtervezést nem jó kihagyni, legalább listaszinten írd össze a dolgokat, mert a konkrét bútortervezésnél könnyen elfeledkezhetsz 1-2 fontos szempontról.

A cikk második részét itt olvashatod.

A harmadikat pedig itt.

 fotó innen

Egy konyha rengeteg pénzbe kerül.

Ha nem szeretnéd ezt kidobni az ablakon, rossz döntéseket hozni, hibás megoldásokat alkalmazni,

akkor jelentkezz a Konyhatervezés online tanfolyamomra!

Az álomkonyha ott kezdődik, hogy funkcionálisan tökéletes, ehhez viszont elengedhetetlen

a tervezési szabályok ismerete és betartása.

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics