2011. június 18.

A konyha ergonómiája 3.

Bútorok méretei:

Természetesen ma már minden lehetséges, de alapvetően az asztalosok, a lapszabászatok is standard méretek alapján dolgoznak. Ez nem csak a kényelem miatt van így, ha például kiválasztasz egy konyhaajtó típust és abból egyedi méretet kérsz, az többe fog kerülni, mintha alapméretet kérsz. Ha úgy jön ki a lépés, hogy 53 cm helyed maradt még, akkor azzal kell számolnod, hogy az az elem többe fog kerülni mint a többi.

A konyha méretezésének klasszikus szabálya a 15 cm-es egység. A szekrények általában 30, 45, 60, 90, 120 cm-esek. De hogy ne legyen minden ilyen egyszerű, ma már találunk a standard méretek között 40-es, 50-es elemeket is. A mélységük 60 cm. A magasságuk általában 90 cm. A gépek – akár beépíthető, akár nem – a 60-as elemhez igazodnak.

a munkalap és felső szekrény között 45-55 cm az általános, ezt érdemes testre szabni. Ha magasabb vagy, nyugodtan tedd feljebb, akkor is ha az asztalos vagy a csempéző akadékoskodik, hogy nem ez a szokás.

A felső szekrények mélysége 30 vagy 45 cm, magasságuk általában 45, 60, vagy 90 cm (120-asat csak 2 méter felettieknek ajánlok). A szagelszívóknál legyél nagyon körültekintő: beépíthető vagy nem, kerülhet-e még fölé szekrény vagy nem. Itt nagyon el lehet szúrni a dolgokat.

A tevékenységekhez szükséges helyigény:

Általánosságban azt mondanám, hogy minimum 90, de a jobb ha 120 cm helyünk van a pult és a fal, vagy másik oldalon lévő pult/bútor között. Ezt nem részletezem, az alábbi rajzokon jól látszik, hogy mihez mennyi hely kell:

Ezek a méretek egy főre vonatkoznak, tehát ha nem egyedül főzöl és a hely engedi, hagyj rá kényelmesen, ne kelljen mindig behúznod a hátsódat, hogy a másik elférjen.

A konyha elrendezése:

5 alaptípus van: 1. egysoros – 2. kétsoros – 3. L alakú – 4. U alakú – 5. konyhaszigetes elrendezés.

Ha szerencséd van, akkora a konyhád, hogy válogathatsz az elrendezések között. DE! Bármelyiket is választod, a technológiai sorrendet mindig tartsd be! A kétsorosnál, az U alakúnál és a szigetesnél, tehát ahol van két párhuzamos pultod megoldhatod, hogy a sorrend nem egy egyenes mentén, hanem egy háromszögben helyezkedik el. Így kis túlzással egy helyben állva, a saját tengelyed körül forgolódva mindent elérsz.

Ne feledd, hogy a konyha tervezése nagyon kényes ügy, millió dolgot el lehet szúrni, és a szakikban sem kell feltétlen megbízni. Nézz utána mindennek, tervezd meg, és legalább csekkolja le egy szakember!

A cikk első részét itt, a másodikat pedig itt olvashatod.

Kicsi konyhákról pedig itt olvashatsz tovább.

 

Egy konyha rengeteg pénzbe kerül.

Ha nem szeretnéd ezt kidobni az ablakon, rossz döntéseket hozni, hibás megoldásokat alkalmazni,

akkor jelentkezz a Konyhatervezés online tanfolyamomra!

Az álomkonyha ott kezdődik, hogy funkcionálisan tökéletes, ehhez viszont elengedhetetlen

a tervezési szabályok ismerete és betartása.

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics