2011. június 16.

A konyha ergonómiája 2.

Folytatom az ergonómiát, most már rátérve a konyha technológiai sorrendjére!

A technológiai sorrend igen logikus:

Tárolás – Előkészítés – Tisztítás – Összeállítás – Főzés – Tálalás

Tárolás: Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy először a kamra és a hűtő legyenek kéznél. Nem árt ha ezek a konyha bejáratához közel helyezkednek el, hogy a bevásárolt cuccokat könnyen elpakolhasd.

Előkészítés: ezt kövesse egy munkapult felület, ahol előkészítheted a nyersanyagot. Ez legyen minimum egy 60-as elem.

Tisztítás: az előkészítő részt követi a mosogató. Logikus, hogy a nyers húst, zöldséget, stb. megtisztítod, pucolod, hámozod. Két tálcás mosogatót csak a nagy konyhába javaslom. Ha kicsi a konyhád, de sokat főzöl sok főre, akkor se vedd el a dupla mosogatóval a munkapult helyét, kivéve ha nincs mosogatógéped, akkor megfontolandó.

Összeállítás: ez legyen a legnagyobb felület, mivel itt rakod össze a kaját, itt használod a konyhagépeket, ide pakolod az edényeket,  fűszereket amiket használsz. Egy 120-as felület az ideális. Legyen innen könnyen elérhető a szemetes is.

Tipp: mielőtt nekiállsz a főzésnek vedd elő a szemetest, készítsd magad mellé, ne a dzsuvás kezeddel nyitogasd majd a szekrényajtót vagy a kuka tetejét mert sokat kell majd takarítanod. Ugyanígy az edényeket is szedd elő, amikre szükséged lesz. Nincs csúnyább látvány, mint egy szép konyhabútor, aminek a fogantyúi körül minden csupa zsíros ujjlenyomat. Megjegyzem az enyém így néz ki, bár az ronda és régi. Ha új lesz erre figyelek!

Főzés: ide tartozik a tűzhely, mikró, grillező, stb. Ma már egyáltalán nem muszáj a sütőt a főzőlap alá helyezni, vehetsz különálló, beépíthetőt és teheted magasabbra. Ez kényelmes is, és ahol kisgyerek van, ott meglehetősen praktikus. Mindenkibe berögzült, hogy kalsszik 4 rózsás tűzhelye/főzőlapja legyen. Pedig ma már kapható 2 részes is. Ez ajánlatos kicsi konyhába, főleg ha csak 1-2 főre főzöl. Itt most gondolkozz el, milyen gyakran használsz 3 vagy 4 rózsát egyszerre? Csomó helyet meg tudsz spórolni. A főzőlap minkét oldalán legyen szabad felület, ahova pakolni tudsz.

Tálalás: erre is célszerű egy 60-as helyet hagyni.

Ezeket az alapokat kell testre szabni minden konyhánál. Van, ahol könnyen megy van ahol sajnos erőszakot kell itt-ott alkalmazni, de mindig arra törekedj, hogy amit lehet az alapokból, tartsd be!

A cikk első részét itt olvashatod.

A folytatást pedig itt.

Egy konyha rengeteg pénzbe kerül.

Ha nem szeretnéd ezt kidobni az ablakon, rossz döntéseket hozni, hibás megoldásokat alkalmazni,

akkor jelentkezz a Konyhatervezés online tanfolyamomra!

Az álomkonyha ott kezdődik, hogy funkcionálisan tökéletes, ehhez viszont elengedhetetlen

a tervezési szabályok ismerete és betartása.

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics