2015. február 27.

Hogyan alakítsuk ki az otthonunkat? A trendeket kövessük vagy a szívünket?

A posztot eredetileg a régi ipari lámpákról kezdtem el írni, aztán elmentem egészen más irányba, ezért végül nem is ezt a címet adtam neki, de látjátok majd az összefüggést, a cím miatt nem fogom átfogalmazni az egészet 🙂

ipari lampa12

Hihetetlen, hogy a blog létezése óta még nem szenteltem soha külön posztot a régi ipari lámpáknak. Tényleg fel nem tudom fogni, hiszen a kilimeken kívül ezek azok a darabok a lakberendezésben, amelyek állják az idő próbáját, legalábbis a Kedvencek listámon, ott vannak a dobogón már vagy 7-8 éve, de az is lehet, hogy 10, nem emlékszem mikor kezdődött. Míg az első kilim szőnyegeimet már több, mint 10 évvel ezelőtt megvettem (az egyetemi ösztöndíjamból kuporgattam össze és részletre fizettem) a lámpák sokáig várattak magukra, leginkább mert albérletekben laktam. A Házban azonban lesz belőlük bőven. 🙂 Szeretem minden formájába, csillárként, falikarként, álló lámpaként, olvasólámpaként, lenyűgöz a formájuk, a színeik, nem tudom megmagyarázni ezt a zsigeri vonzalmat.

ipari lampa1

ipari lampa2

ipari lampa3

ipari lampa4

ipari lampa5

A lakberendezésben a trendek jönnek-mennek, az is örökösen változik (bár jóval lassabb tempóban mint a trendek), hogy éppen mi tetszik nekünk. Ahhoz hogy ebben az egész kavalkádban és állandó változásban ne vesszünk el egyrészt tájékozottnak kell lenni, azaz jó ha olvasgatjátok a lakberes blogokat 🙂 és jó sok képet nézegettek. Ez még persze nem garantálja, hogy kitisztul a dolog, sőt, az eddigi több száz tanfolyami hallgatómon is azt láttam, hogy először még nagyobb káosz keletkezik a fejükben majd ez szépen elkezd kitisztulni, de ez egy hosszabb folyamat. Ebben a tisztulásban nagyon sokat segít ha vannak állandó darabok az életünkben és ezt most nem szó szerint értem. Nekem 3 állandó dolgom van: a már említett kilimek és ipari lámpák. A harmadik pedig a zöld szín, amióta az eszemet tudom.

ipari lampa6

ipari lampa7

ipari lampa8

ipari lampa9

Egy új otthonnál, a stílus kialakításánál azt gondolom nagyon fontos, hogy ne kizárólagosan a trendekből induljunk ki. Azt látom magam körül, hogy az emberek nagy része nem is gondolkodik, nem gondolja végig, hogy egyáltalán mi tetszik neki, mit szeretne, hogy az összevásárolt bútorok, falszín összeillenek-e. NINCS KONCEPCIÓ a fejükben. Enélkül pedig tervezni nem lehet. A koncepció nem azt jelenti, hogy mindent tudunk hogy hova mit szeretnénk, lehetnek kérdőjelek meg óriási fekete lyukak, de az irányt, azt tudni kell.

És ennek az iránynak a belövésében segít, ha végiggondoljuk az állandó dolgokat, körbejárjuk a trendeket, a lehetőségeket és olyanokat irányokat választunk ki, amelyekbe az állandó dolgaink beleillenek. Ez nem olyan bonyolult dolog ám, jó eséllyel eleve ezek a stílusok fognak tetszeni, egyszerűen csak tájékozódni kell és alaposan végiggondolni.

ipari lampa13

ipari lapma10

ipari lapma11

Persze nem elég ezt eldönteni, mert a környezetünket is figyelembe kell venni, nem mindegy hogy panelban lakunk, parasztházban, ’80-as években épült hodály családi házban, esetleg valami bábos korlátos ’90-es évekbeli csodában. Az otthonunkat nem alakíthatjuk ki a környezetünktől függetlenül, mert a  mini provance műkő falburkolattal a panel 7. emeletén nem stílusos, sőt.

 

És még egy dolog a lámpák margójára! Egy csupasz szoba egy egyszerű ikeás kanapéval és szőnyeggel és egy jól megválasztott lámpával már fél siker!!!

A képeket a forrásaikkal megtaláljátok a Pinterest albumomban.

*****

A lakberendezés alapja a FUNKCIÓ!

Teljesen mindegy, hogy van egy szép kanapénk, ha rossz a szoba elrendezése, vagy lehet szép burkolatunk a WC-ben, azonnal tönkre vágja a műanyag felmosóvödör a sarokban. Kerülhet rossz helyre kapcsoló, lámpa, lehet kevés tárolónk, választhatunk rossz burkolatokat, színeket.

Rengeteg olyan ALAP dolog van, aminél, ha rosszul döntünk, azon nem fogunk tudni később változtatni!

Nem fogjuk újra átrakni a falakat, vagy szétverni a vadiúj burkolatot, és az új konyhát sem bombázzuk szét, mert rossz helyre kerültek a kiállások.

Ha van egy alap TUDÁSUNK, akkor a HIBÁK ELKERÜLHETŐEK!

Minden megtanítok a LAKBERENDEZÉS ALAPJAI online tanfolyamon, ami ehhez szükséges. Rizsa nélkül, egyszerűen és érthetően!

A tananyagok állandó jelleggel, mindenféle korlátozás nélkül, bárhonnan, bármikor elérhetőek az online felületen. A tanfolyamokhoz tartozik egy szuper hangulatú zárt FB csoport, ahol bármikor kérdezhetsz, ha elakadsz, vagy kétségeid vannak, megerősítésre lenne szükséged.

>>> Nézd meg a LAKBERENDEZÉS ALAPJAI online tanfolyamot <<<

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics