2014. január 27.

Kis konyhák, szerencsétlen terek, nagy ötletek

Attól, hogy kis alapterületű konyhánk van, lehet kényelmes és ergonomikus. Talán két fő már nehezen fér el benne, de egy személyre tökéletesen kialakítható úgy, hogy minden kéznél legyen.

Fontos szempontok kis méretű konyhánál:

  • Világos bútort válassz!
  • Ne használj sötét és élénk! színeket, max a kiegészítőknél
  • Szelektálj! Felesleges, hogy legyen 8-10 lábasod és 86 poharad. Ha kicsi helyed van, akkor ésszel kell gyűjtögetni és időnként selejtezni. Tuti biztos, hogy mindenkinek van olyan eszköz a konyhájában, amit 1-2 éve nem használt. Na, az nem fog hiányozni, ajándékozd oda valakinek!

Nem mindenki főz nap mint nap.  Gondold végig hányszor használsz két égőnél többet a tűzhelyen. Lehet ez is elég. A nyitott polc pedig szellősebbé teszi a helyiséget. Ha ezeken a napi használatban lévő dolgokat tárolod és nincs belőle sok, nem kell aggódnod a takarítás miatt!

konyha2

Mini garzonba, galéria alá, étkezősarokkal:

konyha3

Egy légtérben:

konyha4

Kis étkezősarok. 1-2 főre egy pici asztal is elegendő:

konyha5

Világos és szellős. 1-2 polc, fehér fal, világos bútor. Az élénk zöld csak a kiegészítőkön jelenik meg. Jó magyar szokás szerint biztosan a falat festenénk zöldre, amitől a helyiség vibráló és nyomasztó lenne, még akkor is ha világos!

konyha6

Itt nem kicsi az alapterület, de alacsony a belmagasság és még egy belógó lépcső(?) is bezavar. Hogy a végeredmény nem egy szardíniás doboz azt a fehér színnek és annak köszönheti, hogy nincsenek felső szekrények:

konyha7

Szintén nem a mérete a lényeg, hanem a helyiség formája. Hosszú és keskeny, nem a legideálisabb konyhának, de bármilyen más helyiségnek sem. Ilyenkor az egy soros konyhabútor az egyetlen megoldás, ami viszont teljesen felborítja a helyiség egyensúlyát. Az egyik oldal full beszekrényezve, a másik üres. Nem kellemes érzés. Itt szintén a felső szekrények hiánya segít a problémán, no meg a sok fehér, amitől tágasabbnak hat a helység. Ne használj színes, feltűnő csempét a pult mögött, mert az tovább hangsúlyozza a tér hosszantiságát! És ami még remek ebben a konyhában, hogy bármi lehet belőle, elég néhány színes kiegészítő, ezerféleképp formálható:

konyha8

Ez inkább nyaralóba, de oda szuper. Kicsi, egyszemélyes, átjáróház, mégis jól használható:

konyha9

A felső szekrény teszi igazán játékossá. Teli ajtósan borzasztó unalmas lenne:

konyha10

Galériás garzonokhoz:

konyha11

Kihúzható plusz munkafelület, ami asztalként is funkcionálhat. Ráadásul az egyébként egyszemélyes kis konyha így kétszemélyessé válhat:

konyha12

Érdekes szinteltolásos megoldás. Azért fura lehet a munkapult felett járkálni:)

konyha14

Egy gurulós szekrényke remek megoldás kicsi konyhába. Lehet zárt is, tudsz bele pakolni, ha kell plusz munkafelület, ha útban van, csak odébb tolod:

konyha15

A kis helyeket is ki lehet használni:

konyha16

konyha1

A képek forrása itt.

Hasonló bejegyzések

Iratkozz fel hozzám és mutatok egy tucat trükköt, amivel igazi otthonná teheted a lakásodat!

Hozzászólások

  1. Szia,lennel kedves nekem galeria otleteket kuldeni.kb 15nm kellene begaleriazzunk,egy dupla fekhely es vmifele beepitett szekrennyel..koszonom.andre

  2. Szia ! Légyszíves ötleteket küldeni. Most szeretném a kicsi konyhámat felújítani. Mérete 4 x 3 méteres.

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics