A konyha ergonómiája 3.

Szerző: Krivarics Ditta
2011.06.18.

Bútorok méretei:

Természetesen ma már minden lehetséges, de alapvetően az asztalosok, a lapszabászatok is standard méretek alapján dolgoznak. Ez nem csak a kényelem miatt van így, ha például kiválasztasz egy konyhaajtó típust és abból egyedi méretet kérsz, az többe fog kerülni, mintha alapméretet kérsz. Ha úgy jön ki a lépés, hogy 53 cm helyed maradt még, akkor azzal kell számolnod, hogy az az elem többe fog kerülni mint a többi.

A konyha méretezésének klasszikus szabálya a 15 cm-es egység. A szekrények általában 30, 45, 60, 90, 120 cm-esek. De hogy ne legyen minden ilyen egyszerű, ma már találunk a standard méretek között 40-es, 50-es elemeket is. A mélységük 60 cm. A magasságuk általában 90 cm. A gépek – akár beépíthető, akár nem – a 60-as elemhez igazodnak.

a munkalap és felső szekrény között 45-55 cm az általános, ezt érdemes testre szabni. Ha magasabb vagy, nyugodtan tedd feljebb, akkor is ha az asztalos vagy a csempéző akadékoskodik, hogy nem ez a szokás.

A felső szekrények mélysége 30 vagy 45 cm, magasságuk általában 45, 60, vagy 90 cm (120-asat csak 2 méter felettieknek ajánlok). A szagelszívóknál legyél nagyon körültekintő: beépíthető vagy nem, kerülhet-e még fölé szekrény vagy nem. Itt nagyon el lehet szúrni a dolgokat.

A tevékenységekhez szükséges helyigény:

Általánosságban azt mondanám, hogy minimum 90, de a jobb ha 120 cm helyünk van a pult és a fal, vagy másik oldalon lévő pult/bútor között. Ezt nem részletezem, az alábbi rajzokon jól látszik, hogy mihez mennyi hely kell:

Ezek a méretek egy főre vonatkoznak, tehát ha nem egyedül főzöl és a hely engedi, hagyj rá kényelmesen, ne kelljen mindig behúznod a hátsódat, hogy a másik elférjen.

A konyha elrendezése:

5 alaptípus van: 1. egysoros – 2. kétsoros – 3. L alakú – 4. U alakú – 5. konyhaszigetes elrendezés.

Ha szerencséd van, akkora a konyhád, hogy válogathatsz az elrendezések között. DE! Bármelyiket is választod, a technológiai sorrendet mindig tartsd be! A kétsorosnál, az U alakúnál és a szigetesnél, tehát ahol van két párhuzamos pultod megoldhatod, hogy a sorrend nem egy egyenes mentén, hanem egy háromszögben helyezkedik el. Így kis túlzással egy helyben állva, a saját tengelyed körül forgolódva mindent elérsz.

Ne feledd, hogy a konyha tervezése nagyon kényes ügy, millió dolgot el lehet szúrni, és a szakikban sem kell feltétlen megbízni. Nézz utána mindennek, tervezd meg, és legalább csekkolja le egy szakember!

A cikk első részét itt, a másodikat pedig itt olvashatod.

Kicsi konyhákról pedig itt olvashatsz tovább.

 

Egy konyha rengeteg pénzbe kerül.

Ha nem szeretnéd ezt kidobni az ablakon, rossz döntéseket hozni, hibás megoldásokat alkalmazni,

akkor jelentkezz a Konyhatervezés online tanfolyamomra!

Az álomkonyha ott kezdődik, hogy funkcionálisan tökéletes, ehhez viszont elengedhetetlen

a tervezési szabályok ismerete és betartása.

Hogy ne maradj le!

Inspiráció, gyönyörű otthonok és praktikus tippek!

Iratkozz fel, és “házhoz” viszem a legjobb lakberendezési ötleteket, praktikus tanácsokat és a szebbnél szebb otthonokat!

Nem beszélve a különleges kedvezményekről, amelyek publikusan nem érhetőek el!

Krivarics Ditta
Szabó Eszter

A lakberendezés nem agysebészet, de van benne sok szabály és összefüggés, amiket ha ismersz, akkor egy jól funkcionáló, kényelmes enteriőrt alakíthatsz ki.

Egy életteret, ami stílusos, harmonikus, tükrözi az ott élők személyiségét, és olyan tárgyakkal van megtöltve, amik jó érzéssel töltenek el.

Elérhetőségünk: otthonkommando@gmail.com

Facebook
Pinterest
X
Threads
Reddit
Tumblr
WhatsApp
Email

Kérem a friss híreket és az exkluzív ajánlatokat!

Hozzájárulok, hogy az Otthonkommandó Kft. az általam megadott adataim kezelje, tájékoztatókat, további információkat és eDM-eket (újdonságok, cikkek, exkluzív ajánlatok) a megadott e-mail címre küldje.