Az igazán emlékezetes karácsonyi asztal sosem attól szép, hogy megfelel a trendeknek vagy az elvárásoknak, hanem attól, hogy passzol hozzád és az otthonodhoz. Így lesz személyes és meghitt. Az ünnep sokak számára a tradícióról és az állandóságról szó. Ugyanúgy díszítik fel az asztalt, ugyanazt a menüt főzik, ugyanazok a szokások jellemzik. Míg mások szeretnek új elemeket belevinni a dekorációba, különböző ételeket kínálni, és akár még a rutinokon is változtatni. Egyik sem jobb vagy rosszabb, úgy jó, ahogy jól érezzük benne magunkat, ettől lesz igazán miénk az ünnep. Mi ezekben a szokásainkban eltérünk Dittával, el is mondjuk, miben. Mutatunk néhány inspirációt is a terítéshez, amit aztán a saját ízlésedhez igazíthatsz.

A mi asztalunk
Ditta például az állandóságot kedveli a dekorban épp úgy, mint a terítésben. Minden évben elkészíti a kandírozott narancsot is ajándékba, aminek a receptjét ti is imádtátok. A visszafogott fehér és szürke színekre hangolt ünnepi asztal náluk évről évre ugyanazzal letisztult eleganciával várja a nagy családot.


Eszter viszont szereti évről évre kicsit változtatni a dekorációt az asztalon, a sütikben is újít, de például a kacsamell elmaradhatatlan fogás náluk. Ők szűk körben ünnepelnek, ezért a rutinokban is alkalmazkodnak az adott élethelyzethez. Alapvetően fekete-arany az asztal, amit fehérrel, zölddel kombinál.


És most jöjjön 5 hasznos tipp és jó pár inspiráció!
1. Először nézz körül! De ne az asztalon, hanem a lakásban
Mielőtt bármit leemelnél a polcról, gondold végig: milyen stílusban élsz a hétköznapokban? Modern, letisztult térben? Eklektikus, bohém lakásban? Elegáns, klasszikus enteriőrben? A karácsonyi dekor és a terítés akkor működik igazán, ha nem „jelmezbe öltözteti” az otthont, hanem ünnepi verzióját mutatja annak, ami egész évben is te vagy. Egy minimalista lakásban például sokkal ütősebb pár minőségi gyertya, természetes textíliák és visszafogott színek használata, mint egy túldíszített asztal. Egy eklektikus tér viszont elbírja a mintákat, a régi-új mixet, az apró meglepetéseket.


2. A terítés lelke: a részletek
Egy személyes, és bensőséges hangulatot árasztó karácsonyi asztal nem akar tökéletes lenni, inkább élhető. Egy lazán hajtott szalvéta, egy kézzel írt névkártya, egy apró fenyőág vagy szárított narancsszelet a tányéron ezek azok az apróságok, amelyek miatt az asztal személyes történeteket mesél.


Ne félj keverni! A nagymamától örökölt porcelán simán megfér egy modern pohárral, és ettől lesz igazán egyedi a terítésed. A trend ma nem az egységesség, hanem a karakter.
3. Fények, amik összehoznak
Gyertyák nélkül nincs karácsony, de nem kell minden centiméterre egy. Különböző magasságú, meleg fényű gyertyák sokkal hangulatosabbak, mint egy zsúfolt dekor. Fontos szempont, hogy lássuk is egymást. A karácsonyi asztal elsősorban a beszélgetésről szól.


4. Terítési stílusok, amik jól működnek
Natúr luxus: lenvászon terítő vagy szalvéta, kőhatású tányérok, arany vagy bronz evőeszközök. Visszafogott, de stílusos.

Skandi karácsony: világos alapok, fa, fehér, bézs, amit egy-egy grafitszürke vagy fenyőzöld részlettel fel lehet dobni. Letisztult, friss, nem túl „ünnepi”, mégis meghitt.

Modern elegancia: sötétebb alapszínek (szénszürke, mélyzöld, éjfekete), fényes felületek, egyszerű formák. Kevesebb dekor, nagyobb hatás.

Tradicionális: Klasszikus piros-zöld színvilág, karácsonyi mintás tányérok, tobozok, gyertyák,. Régi időket idéző hangulat modernebb köntösben.

5. Ünnepi, de önazonos
A legszebb karácsonyi terítés sosem trendkövető, hanem személyes. Olyan, amit ha lefotózol, azonnal felismerhető: ez annyira te vagy. Ha a dekor és a terítés természetesen simul bele a lakás stílusába, akkor az ünnep nem csak szép lesz, hanem valódi. Engedd el a megfelelést, a karácsony nem egy kirakat, hanem egy hangulat. Az asztal körül pedig pont elég, ha az ételek mellett az együttlétek kapják a legnagyobb hangsúlyt.

