Hallgatói otthonok: Két lábbal a földön

Kaptás-Kiss Dóri férjével és két kisgyerekével él Helvécián. A hozományként kapott telken építették fel családi házukat, amely remek példa arra, hogy józan belátással hogyan köthetsz úgy kompromisszumot az otthonod berendezésében, hogy mégis egy otthonos, túlzásoktól mentes, jó hangulatú végeredmény szülessen.

Szerző: Szabó Eszter

Helvécia egy kis falu Kecskemét mellett. Csupán 130 éves múlttal rendelkezik, Wéber Ede svájci tanár telepítette ide a Balaton-felvidéken tönkrement, szőlész-borászokat, mert felismerte, hogy a filoxéra nem terjed a homokban. Régen az egész falu területén szőlő volt, de ma már kevesebben foglalkoznak vele. Dóri itt nőtt fel, a telket ajándékba kapta a szüleitől, régóta a család birtokában van. A végében lévő akácost még gyerekkorában telepítették, hogy megfogja a homokot, mert már akkor az volt a tervük, hogy egyszer itt fognak letelepedni a gyerekeik, a szomszéd telket ugyanis Dóri testvére kapta.

Dóri gyógypedagógus, a férje pedig orvos. Romantikus sztori a találkozásuk, Kecskeméten egy házban, az egymással szemben lévő lakásban éltek. Amikor összeházasodtak, nem szerepelt a terveik között az építkezés.

„Annyi rémtörténetet hallottunk az építkezésről, és nem akartunk annyi energiát meg időt sem rászánni, mint amivel jár. De amikor szétnéztünk a környéken, és a borzalmasan magas árak mellett csak nagyon lepukkant házakat találtunk, mégiscsak ez tűnt a legjobb megoldásnak.”

A házaspár egyik ismerősének volt egy generálkivitelező cége, akitől próbaképpen kértek árajánlatot a házépítésre, és mivel a kapott ajánlat megegyezett egy rossz állapotú ház árával, eldöntötték, hogy belevágnak.

„Abszolút a nulláról indultunk, egyikünk sem építkezett még soha, semmiféle ismerettel nem rendelkeztünk sem erről, sem a lakberendezésről. Mindketten tervezős típusok vagyunk, mindent alaposan átrágunk, ezért mondtam Tibinek, hogy nézzük meg az Otthonkommandó kurzusait. Ismertem már a blogot, ezért gondoltam, hogy akkor ez lesz nekünk a segítség a tervezésben.”

A lakberendezés alapjaival kezdte Dóri, amit a Dekoráció lépésről lépésre és a Konyhatervezés tanfolyam követett, azon kívül az összes ingyen elérhető minikurzust elvégezte.

„Már a tervezésénél nagyon sokat jelentett, hogy szakavatott szemmel tudtuk nézni az alaprajzot.”

A 100 m2-es alsó szinttel és a 30 m2-es emeleti résszel rendelkező házat 2021-ben, a Covid idején kezdték el építeni. Bár számos beszerzési nehézséggel kellett megküzdeniük, végül minimális csúszással, alig 9 hónap alatt elkészült. A berendezésnél össze kellett hozni a házaspár eltérő ízlését, ám még ahhoz képest is jelentősen különbözik a kezdeti tervektől a végeredmény.

„Eredetileg sokkal minimalistább, letisztultabb, natúrabb vonalat képzeltünk el, ami mindkettőnknek jobban tetszett volna. Ám rájöttünk arra – ami a tanfolyamon is elhangzik –, hogy nem biztos, hogy tudnánk élni benne két kisgyerekkel, és az is teljesen életszerűtlen, hogy mindent lecseréljük az utolsó sütis dobozig, hogy minden passzoljon.”

Bár az alapok nagyon letisztultak, a szőnyegek, lámpák sokat dobnak rajta. Az a tanács is hasznos volt számukra a tanfolyamon, hogyha teljesen kezdő valaki és bizonytalan, akkor mindenből válasszon alapdarabot és neutrális színt, mert azt később könnyen fel lehet dobni textilekkel, kiegészítőkkel. Dóriéknak tehát ez volt a receptjük, és egy nagyon jó hangulatú, lakályos otthon lett a végeredmény. Ehhez Dóri rengeteg moodboardot készített, és minden meglévő bútorukat, képüket befotózta hozzá, azon kívül, amit kinézett az üzletekben, hogy minél valósághűbb legyen.

„Sokat formálódott az ízlésem Dittának köszönhetően.”

A házaspár számára nagyon fontos volt, hogy a nappali valamilyen szinten különüljön el a konyhától. Azt szerették volna, ha kicsit zártabb, kuckósabb hangulatú az a helyiség, ahova esténként beülnek tévézni. Ezért került oda a kandalló is, ami nem csak hangulatos látványelem, hanem valóban fűtenek vele a mindennapokban. Egyébként elektromos padlófűtés van a konyhában, meg az étkezőben, a többi helyiségben pedig elektromos panelek, nincs bevezetve a gáz a házba.

A nagy üvegfelületeknek köszönhetően szép a kilátás a kertre és az akácligetre, és mivel nincs közvetlen szomszéd, nem kellett függönyöket feltenni a belátás ellen. A sötétítéshez redőnyöket használnak. „A faablak nagy álmom volt, de sokszorosa volt az ára a műanyag nyílászáróknak, így fájó szívvel lemondtam róla.”

Dóriék nagyon praktikusan gondolkodnak. Mivel a bútorok többségét hozták a korábbi otthonukból, rájöttek, hogy muszáj olyan stílust kialakítaniuk, ami illik a meglévő dolgaikhoz, mert nincs lehetőségük mindenből újat venni.

Az első tárgy, amibe beleszeretett és megvásárolt Dóri, az étkezőasztal volt a székekkel. Az étkező számukra egyébként is a lakás szíve, központi helyre is tervezték, és ott töltik a legtöbb időt.

A nappali galériafala még nem végleges. Sok festménye van a házaspárnak, és Dóri is fest. Gyakran variálja, hogy melyik épp hova kerüljön, van pár, ami még keresi a helyét. Az a terve, hogy olyanokat fessen majd, amelyek pont idepasszolnak.

A tárolást nagyon gondosan tervezte meg Dóri. A konyhába rengeteg szekrényt csináltatott. Egy kis lapra lerajzolta, hogy melyik szekrénybe pontosan melyik tál, pohár, edény, egyéb konyhai eszköz kerül.

„Ez nagyon jól jött költözéskor, mert akkor már nagyon nagy volt a pocakom, és így Tibi „térképet” kapott a pakoláshoz. Nem volt kérdés, hogy mit hová tegyen.„

Így volt ez a fürdőszoba előterében is, amit a praktikum alakított, mert nagyon „pancsolós” a férj és a gyerekek. A korábbi lakásukban nem tett jót a kifröccsenő víz és nedvesség a bútoroknak. Ezért az előtérbe került a pipereszekrény és egy beépített szekrény a törölközőknek, ágyneműknek, tisztítószereknek, ahol Dóri szintén polcról polcra megtervezte a holmik tárolását.

A vízlágyító, inverter, bojler, mosógép, szárítógép elhelyezésére kialakított háztartási helyiségben is centire lemérte mindennek a helyét. Így remekül elfér a mosószer, partvis, porszívó is itt. A járható gardrób ugyanilyen precízen tervezett.

Az eredeti fából készült konyhabútor is nagy vágya volt Dórinak, de végül a fához leginkább hasonlító bútorlapot választott hozzá. Egy ismerős asztalos készítette el a praktikus bútort.

Két oka van, hogy miért nincs elszívó. Egyrészt nem kedveli a háziasszony, másrészt nem is kerülhet egy térbe a kandallóval, így valójában nem volt dilemma.

A gyerekszoba átmeneti megoldás. Eredetileg ez volt a dolgozószoba és újra az lesz, amikor nagyobbak lesznek a gyerekek és felköltöznek az emeletre. Most kényelmes, hogy a szülők közelében vannak a picik. Az emeletet pedig a férj három nagylánya használja, amikor látogatóba érkeznek.

Szép megoldás a terasz faléces árnyékolása. A kivitelezőjük ötlete volt, és azzal, hogy megdöntötte a léceket, nem kapaszkodik bele az – itt gyakran előforduló – szél. Innen lehet élvezni a díszkert látványát, a garázs mögött pedig egy kis konyhakertet alakított ki Dóri veteményessel, gyümölcsfákkal.

„Van tapasztalatom abban, hogy milyen növények élnek meg itt, mi az, ami a nagymamámnál elpusztíthatatlan volt ezen a félsivatagi területen. „

A hátsó kertben lévő két faépület közül a kisebb a gyerekeké, a másik egy tárolóhelyiség a számos kerti felszerelés számára.

„Tényleg amatőrként kezdtünk ebbe bele, minden nagyon hasznos volt, amit Ditta tanított. A férjemmel úgy gondoljuk, hogy elsőre egész jó lett a végeredmény.”

Persze Dóri most már sok mindent finomítgatna, és van, amit másképp csinálna. De szerinte nagyon könnyű abba a hibába beleesni, hogy még belefér az a pár ezer forinttal drágább burkolat, kicsit jobb minőségű bútor stb. Így egy szempillantás alatt elszállnak a költségek. Sok kompromisszumot kötöttek az ésszerű keretek megtartása érdekében, azt viszont nagyon megbánták, hogy laminált parkettát választottak. Azt biztos, hogy ki fogják cserélni a műanyag lábazati szegéllyel együtt. A folyosó hófehér fala sem volt a legjobb döntés kisgyerekek mellé. Mészfestéket használtak az egész házban, megakadályozva ezzel a friss fal penészedését. Ez a festéktípus azonban nem mosható, könnyen koszolódik a közlekedőben. Azon még gondolkodik, hogy tapéta, fa panel, vagy téglaburkolat kerüljön majd a helyére.

„Büszkék vagyunk arra, hogy mi tényleg addig nyújtózkodtunk, ameddig a takarónk ért. Belefértünk a költségvetésbe, egyáltalán nem szálltunk el, nagyon odafigyeltünk az árakra. Nyilván mindennél van szebb és jobb, de annyit költöttünk, amennyit eredetileg szántunk rá. Majd fokozatosan kicseréljük azt, ami nem vált be.”

Dóri szabadkozása ellenére egy jól kitalált, átgondoltan megtervezett otthont láthatunk, ahol a józan visszafogottság egyáltalán nem ment az otthonosság és a melegség rovására. A rendkívül jó atmoszférájú terekben úgy használta a régi bútoraikat, hogy egyáltalán nem kelt kompromisszumos megoldást a végeredmény.

Beszerzési lista

Rugvista szőnyegek
Vivre: kanapé, falióra
Mirek Bútor: asztal, székek
lampak.hu: étkező fölötti lámpa
shopon.hu: Berceste gold függeszték
csempehegyek.hu: metro csempe konyhába
paradyzcsempe.com: Paradyz Riversand Ret Umbra Gres hidegburkolat
Kaindl: melegburkolat
OBI: beltéri ajtók, kilincsek
ikea: étkező komód
Jófogás: komódok
Aliexpress: lámpa

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics