Hallgatói otthon: Költözés kötöttségek nélkül

Cserháti-Herold Janka férjével és három gyermekével él ebben a Buda egyik külső kerületében lévő családi házban. Neve ismerősen csenghet, hiszen ő a hormonmentes.hu alapító tulajdonosa férjével együtt. Szakértőként sokat kommunikál, de a magánéletét igyekszik óvni a nyilvánosságtól. Most azonban kivételt tett, és az Otthonkommandó hallgatójaként betekintést enged az otthonunkba.

Szerző: Szabó Eszter, fotó: Cserháti-Herold Janka

A cím arra a rugalmas hozzáállásra utal, amivel már többször nemcsak lakást, de várost is váltottak Jankáék, az adott élethelyzetüket és anyagi lehetőségeiket szem előtt tartva. Itthon ez a hozzáállás nem igazán jellemző, kifejezetten ritka ez a fajta mobilitási hajlandóság.

Az első saját otthon Vácon

„Korábban sok helyen laktunk albérletben Budapesten, aztán 2017-ben Vácra költöztünk, ott vettük meg az első saját lakásunkat. Már az is egy minden személyes kötődés nélküli költözés volt, csupán racionális szempontok vezettek minket a választáskor. A férjem szülei Győr környékén laknak, az én szüleim Zalaegerszegen, szóval semmi sem kötött minket oda, de az akkori ingatlanpiaci helyzetben annyira elszálltak az árak Budapesten, hogy Vácon tudtunk jó áron venni egy újépítésű lakást. Előtte 40 négyzetméteren éltünk, onnan indítottuk a vállalkozást is, még a webshop termékeinek a raktározása is ott történt, szóval minőségi ugrás volt ez a 70 m2-es tér, ami egy nappali-konyhás, plusz két kisszobás lakás volt, egy pici saját kerttel. Az otthonunk azóta is a munkahelyünk egyébként, de már csak az iroda funkciót kell ellátnia.”

Azonban amikor megszületett a két kisfiuk mellé a kislányuk, pont a Covid közepén, 2020-ban, hirtelen kinőtték ezt az ingatlant is, hiszen az újszülött mellé otthon maradt egy ovis és egy elsős gyerek is.

„Nagyon kemény időszak volt, hamar megfogalmazódott bennünk, hogy muszáj lépnünk. Az építkezéstől féltünk, azt éreztük, hogy nem nekünk való. Mindenképpen olyan házat kerestünk, ami beköltözhető állapotban van. Eredetileg Vác környékén akartunk maradni, mert nagyon szerettünk ott lakni, de borzasztóan elszálltak addigra az ingatlanárak. Vác kisváros, az építési területek is korlátozottak, az autópálya miatt Észak felé nem tud terjeszkedni, ezért az eladó családi házak választéka kicsi, ráadásul nagyon le voltak robbanva.”

A keresési kör tágítása

„Sok minden volt a fejünkben arról, hogy mit szeretnénk, de végül elég jól meghatároztuk a szempontrendszert, amiben sokat segített a Munkafüzet lakáskeresőknek. Ez alapján merült fel egyébként a városváltás gondolata is. Ami azért nem jelentett gondot valójában, mert a munkánk nem korlátozó tényező, hiszen otthonról dolgozunk. A jó infrastruktúra volt a legmeghatározóbb. Semmiképpen nem akartuk olyan helyre költözni, ami csak autóval megközelíthető, fontos szempont volt, hogy önállóan tudjanak majd közlekedni a gyerekek.”

Janka férje, Zoli először csak poénból akarta csekkolni, hogy ha Vácon ilyen árak vannak, akkor milyenek lehetnek Budapesten? Leginkább a budai részt nézte meg, azon belül is három kerület jött szóba: a III., Hűvösvölgy nagyon kinti része, (ami ki is esett a távolság és a közlekedés miatt) és a XXII. kerület. Ezek fértek bele a keretükbe, és akkor gondolkoztak el azon, hogy a budai részen közelebb lennének a Dunántúlon élő nagyszülőkhöz is.

„Vácon fél év alatt néztünk meg három házat. Itt két napra össze tudtuk szervezni, hogy megnézünk négyet. Elég nagy szórással, volt benne társasházi lakás, és egy olyan ház is, mint a Harry Potterből a Weasley család Odúja. Nagyon különleges volt. Megmozgatta a fantáziánkat, de nagy tanulság, hogy attól még, hogy valamibe beleszeretünk, nem biztos, hogy megfelelő lesz a számunkra. Nehéz az érzelmeket felülírni racionalitással, de pont egy ilyen házvásárlásnál nagyon fontos figyelni erre.”

Amikor viszont Janka meglátta ennek az ingatlannak a hirdetését, ami később az új otthonuk lett, olyan izgatott lett, hogy nem tudott aludni. Hajnali ötkor felkelt, érezte, hogy ez a ház lesz az igazi. Jó volt az alaprajza, beköltözhető állapotban volt, és minden olyan feltételüknek is megfelelt, ami a közlekedéshez kapcsolódik, ráadásul nem utcafronti a ház, körbejárható, és van egy kis előkertje – ami Janka extra vágya volt.

Gyerekkori álmokból tudatos tervezés

„Emlékszem, mennyire vártam az IKEA magazinokat. Amikor megérkezett, előbb lapoztam át, mint anyukám. Szóval, nagyon készültem arra pillanatra, amikor igazából ki tudom élni magam a saját otthonomban.”

Az albérletekben nyilván sok kényszermegoldásra volt szükség, de Janka ott is mindig próbálta kihozni a maximumot. Már akkor előkerült a kockás papír, amin centire pontosan megtervezte, hogy mi hová fér el. Az Otthonkommandós tanfolyamokra a blog olvasása után bukkant, pont amikor Vácra költöztek.

„Akkor még nem vettem meg a kurzusokat, ám utólag rájöttem, hogy a világítástervezés ismerete mennyire jól jött volna. Az újépítésű házban nekünk kellett megmondani, hogy hol legyenek a lámpakiállások, konnektorok. Már azon meglepődtem, hogy ezt az építkezés milyen korai fázisában tudni kellene. Bemondtunk valamit, aztán amikor elkezdtünk élni benne, rájöttünk, hogy ide is kellett volna tenni, oda került kettő, ahová aztán muszáj volt szekrényt raknunk, és akkor öt konnektort eltakartunk szekrényekkel.”

A blogon olvasott tanácsok alapján viszont a konyha profi lett. Akkor vette meg a teljes csomagot, amikor már sürgette őket az idő, hogy új otthont találjanak.

„Abban az időszakban az én esti programom az volt, hogy a tanfolyamokat hallgattam. A férjem néha megkérdezte: a mai estét is Dittával töltöd?”

Jankában az évek alatt letisztult, hogy mi az, ami tetszik neki. A kicsit eklektikus otthonok, nem túl impulzív, neutrális színvilággal.

„Nagyon tetszenek egyébként a színes, maximalista dizájnok is, de nem tudnék élni benne. Azt alaposan átgondoltam, hogy hova kerüljön a lámpa, milyen legyen a burkolat, de azzal nem foglalkoztam, hogy milyen színű legyen a fal. Főként, hogy még az akkor egyéves kislányom után is szaladgálni kellett. Örültem, hogy a fontos dolgokban döntést tudtam hozni”

Janka nem bánta meg a fehér falat, azon könnyen lehet változtatni. Ráadásul eredetileg szinte minden fal más színű volt a helyiségekben, meg is nyitotta a tereket a letisztult, semleges fehér.

Az összes, eredetileg barna ablak- és ajtókeretet fehérre festette Janka, ami sokat dobott a harmonikus összképen.

Mostanában kezdett el vágyni a színekre. Általában mindenben időre van szüksége, hogy megérjenek benne a dolgok.

„Amikor beköltöztünk, nyilván voltak elképzeléseim, hogy egy-egy kis falrészletet kiszedünk, de alapvetően nagyon jó volt a 140 négyzetméteres ház elrendezése: nappali, konyha, dolgozószoba, zuhanyzós fürdő lent, fent pedig a fürdőkádas fürdő, és három szoba.”

Janka az a típusú ember, aki ha belép egy térbe, látja, hogy mit lehet kihozni belőle. Ezt nagyon értékeli a férje, akivel szerencsére meglehetősen hasonló az ízlésük. Zoli maximálisan megbízik abban, hogy jó lesz az, amit ő kitalál, viszont ha néha felvet pár praktikus szempontot, mindig megfogadja a felesége.

A 90-es években divatos boltíveket mindenhol kivetették, és rengeteg tárolót alakítottak ki az átjárókban, a gyerekszobákban, a hálóban. 

Szinte minden centit kihasználtak, amire nagy szükség is volt, mert hiába előzte meg a költözést – a Tárolástan hatására – nagy szortírozás, egy háromgyerekes háztartásban rengeteg holminak kell helyet találni. Hiába igyekszik Janka nagyon tudatosan nem halmozni, jól jönnek a folyosón a beépített szekrények, amihez csak egy picit kellett variálni a falakat, hogy a két darab 35 cm mélységű PAX szekrény pont beépíthető legyen.

„Az eddigi otthonainkhoz képest a mostani berendezését sokkal átgondoltabban tudtam kitalálni, és rengeteg képet mentettem a Pinteresten, aztán szépen letisztult a kép.”

„Ez egy könnyűszerkezetes ház, így nyilván könnyebb volt egy kicsit variálni. Vannak hátrányai, ez nagy kompromisszum volt, kicsit tartottunk tőle. Az egyik hátránya – amiért a fürdők felújítását nem lehetett elodázni –, hogy fél év alatt kiderült, nem volt szigetelve az alsó fürdőszoba. Ahogy zuhanyoztunk, alulról felszívta a vizet a gipszkarton meg a fa, megdagadt a gipszkarton, és kinyomta a csempéket, amik így elrepedtek.”

Mivel a fürdők alaposabb felújítást igényeltek, és ragaszkodtak az egységes megjelenéshez, ezért egyúttal a fentit is felújították.

A fenti fürdő kádpanelje teljesen a falra nyitható, mint egy harmonikaajtó, sokkal igényesebb megoldás, mint egy zuhanyfüggöny. A gépeket pedig egy fakeretbe foglalták, ami nem csak esztétikus látvány, de pakolni is lehet a tetejére. Nem volt egyszerű azonban az elhelyezése, sokat kellett sakkozni hozzá, és a szerencse is közrejátszott, hogy végül befért.

A lenti, zuhanyozós fürdőszobán sokat dob a szép formájú tükör, a zellige csempeburkolat és a perzsaszőnyeg.

Szuper ötlet, hogy a tisztítószerek tárolására szolgáló beépítést tolóajtóval oldották meg.

„Onnan jött az ötlet, hogy az eredeti alaprajzon láttam,  valaha egy ajtó volt ott. Tehát, egymás mellett volt a WC- és a fürdőajtó, ami eredetileg külön helyiség volt, de amikor mi megvettük a házat, már egybe volt nyitva. A korábbi ajtórés bepolcozásával alakult ki ez a minitároló.”

Feltűnő, hogy milyen szépen játszott a tükrökkel Janka. A fürdőszobákba is különleges darabot választott, de az az igazán extra, ahogy a konyhában használta, ahol ablakot vált ki.

„A konyhai tükör a férjem ötlete volt. Azért alakult így, mert amikor konyhás képeket nézegettem a Pinteresten, mindig azokat mentettem el, ahol ablak volt a mosogató mögött, annyira tetszett. De ebben a térben nem lehetett megoldani. A hátulról jövő fényt szerettem volna visszatükrözni. Zolinak ugrott be, hogy tegyünk oda egy tükröt. Azt már én találtam ki, hogy legyen olyan a kerete, mint egy ablaknak. Gyakran előfordul, hogy tőle jön valamilyen kis ötletmorzsa, amit én továbbgondolok.”

A fehér konyhában a fekete gépek választása szintén Zoli ötlete volt. Meg is fogják a szemet a karakteres darabok.

A nyitott polcokra dekortárgyak kerültek, valamint a kávézás kellékei. Hangulatos kávésarkot alakított ki itt Janka.

A konyhába annyi tárolót tervezett Janka, amelyekben tökéletesen elférnek, és minden irányból fiókokat a térbe forduló pult alá. A külső oldalon praktikus helye van az olyan apróságoknak, mint a telefontöltők és pár gyerekholmi. Így könnyű fenntartani a rendet.

A kényelmes L alakú, térbe forgatott kanapé szeparálja a nappalit a konyharésztől.

A nappali központi eleme a kandalló. Ez annyira friss, hogy most júniusban készült el teljesen. Sokáig álmodozott róla Janka, hosszú idő volt mire kitalálta, hogy beépített polcos nappali elemmel kombinálja. Szerették volna, ha valódi funkciójaként fűtésre is használható, de nem akartak a kéménykialakítással foglalkozni, ezért csak egy bioetanolos látványkandalló lett. Ettől függetlenül ez Janka kedvenc helye most a házban.

A nappali elrendezése teljesen más volt korábban.

Eredetileg nem volt egy normális előszoba, ahová le lehetett volna tenni érkezéskor a cipőket, kabátokat. Már az első télen kiderült, hogy ez mennyire nem praktikus, ezért hozzáépítettek egy előszobát.

Azért maradt meg a korábbi erkélyajtó, mert ugyan szigetelve van az előtér, de nincs fűtve, emiatt muszáj volt megtartani a jól szigetelő ajtót a nappaliban, és ez lett a kompromisszum.

„Az ajtó mellett áll a dédmamám a komódja. Hiába ütött-kopott – tervben is van, hogy majd lefestem – nagy érzelmi értéke van számomra. Anyukáméknál egy felújítás után már nem találta a helyét, így került hozzám. Nálunk központi helyre került a százéves bútor, amiben nagyrészt a kislányom játékait tartjuk.”

A galériafal is csak pár hete lett kész. Vannak közötte olyan képek, amelyek már rég megvoltak az utazásairól hazahozott emlékként. Az utóbbi időben inkább képeket vesznek hűtőmágnes helyett. De persze kerültek más elemek is közéjük. Az utolsó Párizsból való, amikor kint jártak az Olimpián.

A házaspár már eleve gondolt arra, hogy az új otthonban lehetőség legyen arra, hogy a fiúk is külön szobát kapjanak majd. Így a felső szint nemsokára a három gyereké lesz, ők pedig leköltöznek a mostani dolgozószobába.

„Most kezd felvetődni a 12 éves fiunk részéről, hogy szeretne saját szobát, de még jól elvannak a 10 éves öccsével. Ehhez az is elengedhetetlen, hogy legyen egy irodánk. Az életünk szempontjából is jó lesz ez a váltás, most már lassan itt az ideje, hogy áthelyezzük az otthonunkból a munkánk helyszínét.”

A négyéves kislányuk számára most alakították ki a szobát. Játszószoba volt, amíg velük aludt, de már elég nagy hozzá, hogy saját kis birodalma legyen.

A hálószobában szintén rengeteg tárolót alakítottak ki. Az ablak alatti beépítések a maximális helykihasználás szuper példái, amit egyébként még ez előző tulajdonos alakított ki. Praktikusan tolóajtóval szerelték fel. Ágyneműket, kabátokat tárolnak benne, nem kell naponta nyitogatni.

„A lakásban abszolút azt éreztem, hogy mindent kézben tudok tartani, de a kertről abszolút nincs semmi tudásom. Ezért a kert tervezését szakemberre bíztuk. Nyilván ott is volt egy olyan szakasza a tervezésnek, amikor mentettem képeket, hogy megmutassam, mi az, amit tetszik. Egyetlen konkrét virágigényem volt, a hortenzia, mert az nagy kedvencem. Nagyon szeretem a végeredményt!”

Hátul is építettek egy nagy teraszt, ami még alakul. Korábban egy télikert volt a helyén. Amikor ideköltöztek, nagyon örültek neki, de fél év után rájöttek, hogy nem tudják a tároláson kívül jól kihasználni. Lebontották, és egy sokkal nyitottabb teret hoztak létre ezzel a terasszal.

„Annyira megváltozott az egész hangulat, hogy végre összeköttetésben van a ház a kerttel, egész más élményt nyújt, amikor kilépünk a házból.”

Jankáék élvezik az új otthonuk és az új környezetük minden kényelmét.

„Ebben a házban azt érzem, hogy mindent lehetőség adott volt, hogy maximálisan a saját igényeinkre és ízlésünkre formáljam. Volt elég idő átgondolni és megvalósítani minden apró részletet. Persze vannak még a fejemben különböző  tervek, de alapvetően minden pont ott van, ahol lennie kell, ami nincs, azt pedig pontosan tudom, hogyan fogom majd kialakítani. Nagyon szeretünk itt élni!”

Beszerzési lista

Burkolatbolt: csempék
konyha: (Dunin Mini Fish Scale White 88)
fürdőszobák: (Equipe Artisan White)
padlólap: Harmony Cuban White Star
Ravak: zuhanykabin (Blix Slim)
harmonika kádparaván: Tribeca
 Acrylshop: zuhanykád (M-Acryl linea)
Rea sárgaréz csaptelepek
Quick-Step: parketta
Kilincsgyár: fekete ajtókilincsek
Kandallómánia: bioetanol kandalló
Kare: sárgaréz bogár alakú tükör
EtsyPoster Store: printek
Ódon-Fon: konyhai tükör
Amazon: fürdőszobai tükrök, dekortárgyak
H&M Home:
ívelt tükör a kandallón, egyéb dekortárgyak
Bonami: bútorok, dekortárgyak
Beliani: bútorok
Butlers: dekortárgyak
Zara Home: dekortárgyak
Lampak.hu, Aliexpress: lámpák
Vinted: képkeret, dekortárgyak
Vatera: szőnyeg, képkeret, dekortárgyak
Marketplace: szőnyeg, dekortárgyak
IKEA: bútorok
bolhapiacok: dekortárgyak

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics