Környezettudatosan építkeznél? Elmondjuk, hogyan érdemes!

Környezetbarát, öko, zöld, passzív, aktív, energiatakarékos, alacsony energiaigényű, fenntartható… Nehéz kiigazodni a korszerű építkezési formák meghatározásain, de az biztos, hogy egy ideje zajlik egy szemléletváltás az építkezésben, annak érdekében, hogy otthonunk létrehozásával és fenntartásával a lehető legkevésbé terheljük a környezetet, és hosszú távon költséghatékony is legyen.

Szerző: Szabó Eszter

A 21. század legnagyobb kihívása a környezeti értékek megóvása. Ökológiai lábnyomunk minimalizálása ma már az otthonunk kialakításakor is fontos szempont, ráadásul a korszerű megoldások hosszú távon a kiadásainkat is csökkenthetik. A fenntartható megoldások kisebb terhelésnek vetik alá a természeti környezetet, ugyanakkor az induló építkezések, felújítások lebonyolítását leegyszerűsítik. Ám azzal tisztában kell lenni, hogy egy építkezés alapjában nem környezetbarát. Ha igyekszünk kifejezetten környezetbarát alapanyagokból dolgozni és ezeket a technológiákat használni, az annyit jelent, hogy a legkisebb rosszat választjuk.

A környezettudatos építkezés során a következő szempontokat érdemes figyelembe venni:

1. Gondolkodjunk optimális méretben!

Nem könnyű meghatározni, hogy mekkora a számunkra ideális otthon. Egyrészt egy család szükségletei folyamatosan változnak, másrészt sokan hajlamosak jóval nagyobb lakóteret építeni, mint amire valójában szükségük van, ezzel feleslegesen terhelve a környezetet.

2. Tervezzük meg okosan az alaprajzot!

A jól kitalált alaprajz ismérve, hogy nincsenek felesleges és kihasználatlan területek a lakásban. A megfelelő méretű és számú ablak pedig a kilátáson túl azt is biztosítja, hogy kevesebb ideig világítsanak a lámpák.

3. Figyeljünk a tájolásra!

A világításon, a fűtésen, illetve a hűtésen egyaránt sokat spórolhatunk, ha az életritmusunknak és szokásainknak megfelelő a lakás beosztása. A benapozottság a világosság mellett a hőmérsékletre is hatással van. Egyesek akkor érzik jól magukat, ha a nap sugaraira ébredhetnek, ezért keleti fekvésű hálószobát terveznek, mások a konyhát vagy az étkezőt tervezik ide, mert fényözönben szeretnek reggelizni. Aki sokat süt-főz, annak az északi fekvésű konyha a legjobb választás, hiszen a gépek felmelegítik a helyiséget. Azért jó, ha a nappali nyugati tájolású, mert pont akkor fürdik napfényben, amikor otthon tartózkodik a család. A tájolásnál a környező elemeket is vegyük figyelembe, hiszen a szomszédos házak és a fák árnyékolása is befolyásolja a fényviszonyainkat.

Hallgatói otthon

4. Akadályozzuk meg a hőveszteséget!

A hő legnagyobb része a falakon keresztül távozik az épületekből, de a nyílászárók, a tető, valamint a padló is hozzájárulhat a hőveszteséghez. A szigetelés ezért kardinális kérdés, vegyünk figyelembe minden olyan tényezőt, ami hatékony és egyúttal esztétikus megoldás a hőveszteség minimalizálására, legyen szó falburkolatokról vagy nyílászárókról.

5. Spóroljunk az energiával!

Egy átgondoltan kialakított, gondosan szigetelt otthonban jóval kevesebb energiát fogyasztunk. Az áramszükséglet nagy részét fedezhetjük saját napelemek telepítésével, a család vízfelhasználását pedig jelentősen csökkenthetjük víztakarékos vécétartályok, csaptelepek beszerzésével. Vízgyűjtő segítségével pedig hasznosíthatjuk az esővizet, ahogy a  mosó- és mosogatógép által kieresztett, illetve mosdóból lefolyó szürkevizet is. A korszerű fűtési rendszerek, mint például a hőszivattyú, alacsony fenntartási költségek mellett környezetbarát üzemeltetést biztosít. A geotermikus fűtés a talajban vagy talajvízben tárolt hőenergiát hasznosítja, fűtésre és hűtésre egyaránt használható, és nincs károsanyag-kibocsátása.

6. Fenntartható és újrahasznosított alapanyagok

A környezetbarát építőanyagok beszerzése során egyaránt figyelembe vesszük a termékek előállítási módját, a szállítási távolságot, a csomagolását, valamint az újrahasznosítás lehetőségét. 


Lehetőleg egy 150 km sugarú körön belül beszerezhető termékekkel dolgozzunk, hogy a hosszadalmas szállítás ne szennyezze a környezetet. Részesítsük előnyben a fenntartható módon előállított, illetve kitermelt anyagokat, például az ellenőrzött erdőgazdálkodásból származó faárukat. Ahol lehet, használjunk gyorsan megújuló anyagokat, mint a bambusz, amelyet a jövő csúcsnövényének tartanak, mert három év alatt eléri a felhasználáshoz szükséges méretet és keménységet és rengeteg módon felhasználható. Készülhet belőle építőanyag, elemes ház, bútor, burkolat… Antibakteriális, és természetes úton, gyorsan lebomlik. Gyorsan megújuló anyagnak számít még többek között a parafa, a rattan és a szalma is.


Innovatív eljárásokkal új életre kelhet a vas, a fa, a tégla vagy a régi gumiabroncs. Újrafelhasznált anyagokból gyártanak nyílászárókat, padlókat, falburkolatokat is.  A tetőgerenda és a deszka is újrahasznosított, hiszen a faanyag általában eredetileg is épületelem volt, de az uszadékfákat szintén számtalan módon hasznosítják. Az újrafelhasznált műanyaghulladék is egyre szelesebb körben is megjelenik az építkezéseken, ma már kapható PET-palackokból készült kerítés, szigetelőpanel.

7. Fenntartható lakberendezés

A környezettudatos lakberendezés komplex gondolkodásmód, a következő elemekből épül fel.
A minőség az értékét is tartja.
Kerüljük a műanyagokból és más olcsó alapanyagból gyártott bútorokat, kiegészítőket. Hosszú élettartamú, természetes anyagokból, fából, fémből, kőből, gyapjúból, illetve újrahasznosított, környezetkímélő módon előállított és feldolgozott matériákból készült termékeket válasszunk.

Tervezzünk! A jól megtervezett enteriőrben kevés a felesleges tárgy, előrelátóbban tudunk vásárolni, elkerülhetőek az impulzus vásárlások. Ha megtaláljuk a saját stílusunkat, biztos szemmel választunk, nem halmozunk fel felesleges tárgyakat. Ráadásul, ha olyan tárgyakkal vesszük körbe magunkat, amelyek környezetében jól érezzük magunkat, akkor nem vágyunk újabbakra, amelyekre semmi szükségünk. A sok holmi tárolásához nagyobb térre is van szükség, ami egyáltalán nem környezetbarát.

Hallgatói otthon

Nem feltétlenül kell mindenből új! Ha nincs keret minőségi bútorra, vegyünk inkább használtan egy jobb darabot, mint egy gyenge minőségű, rövid élettartamú bútort. Nézzünk új szemmel egy-egy tárgyra és találjunk új funkciót neki. Ezek a kreatív megoldások ráadásul egyedivé is teszik a teret. Azokat a darabokat pedig, amelyekre nincs szükségünk, adjuk el vagy ajándékozzuk el, de semmi esetre se dobjuk ki őket!

+ 1 tipp

A hazai tervezők, kisvállalkozások támogatásával is csökken az ökológiai lábnyomunk, részesítsük őket előnyben a vásárlásaink során!

2024.06.09. vasárnapig INGYENESEN megnézhető a KÖRNYEZETBARÁT ÉPÍTKEZÉS ÉS LAKBERENDEZÉS online előadás!

A megtekintése ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Ha most nincs időd megnézni, jelentkezz, később is bármikor megnézheted a határidő lejárta után, de jelentkezni már nem fogsz tudni rá!

Szintén vasárnap éjfélig 20% kedvezménnyel érhető el a LAKBERENDEZÉS ALAPJAI KURZUS!

Ha pedig nagyobb projektben vagy, akkor kötelezően ajánlott alaposan utánajárni mindennek, ebben segít az „all in” csomagunk, amiben minden tananyagunk benne van és 30% kedvezménnyel érhető el!!!

Fotó: Pixabay, saját

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics