Mennyire fontos a környezettudatosság a lakberendezésben?

Már korábban elindult egyfajta tudatosabb életformára való törekvés, ami a lakberendezésre is kihatott, ám a pandémia és az azt követő gazdasági válság hatására változtak meg igazán a vásárlási szokásaink. Ahogy növekszik a társadalmi érzékenység a környezetvédelem iránt, úgy nő az igény a tartós bútorokra, választjuk az újrahasznosított anyagokból készült termékeket és nyúlunk vissza a természetes anyagokhoz. Aki számára ez fontos, szívesebben költik a pénzüket olyan cégeknél, akik ezt az értékrendet követik.

Szerző: Szabó Eszter

Többször írtuk már, hogy ez a vásárlói tudatosság és a fenntartható és természetközeli alapanyagok iránti igény egyre jobban meghatározza a lakberendezési és dizájntrendeket. Fogunk is még sokszor foglalkozni a témával, mert egyre egyértelműbben tapasztalhatóak az éghajlatváltozás és a túltermelés hatásai, így a fenntarthatóság igénye a belsőépítészetbe és ezzel az otthonainkba is bekerül. Ez nem csak abban mutatkozik meg, hogy elmozdulunk az újrahasznosított fából készült bútorok, az újrahasznosított üvegből és fémből készült kiegészítők felé, hanem hogy azoktól a cégektől, vállalkozásoktól vásároljuk meg ezeket, akik tesznek a környezet megóvásáért. Jó lenne, ha minél szélesebb körben válna ez is szemponttá a vásárlási döntéseinkben. Egy magára valamit adó vállalat számára ma már alapvető, hogy megfogalmazza a fenntarthatósági elveit, és a vásárlói számára is ismerté tegye ezeket a törekvéseit. Ha ezek a számodra is fontos kérdések, a JYSK példáján keresztül elmondjuk, hogy mire érdemes odafigyelni!

Felelősségteljes alapanyag-használat

FSC®-tanúsított alapanyagok

Az FSC logoval számos fa alapanyagú terméken találkozunk  A Forest Stewardship Council nemzetközi nonprofit szervezet a fenntartható erdőgazdálkodásból és egyéb felelősségteljes forrásokból származó fa- és papírtermékeket jelöli. 2024 végére minden újonnan megvásárolt fából, kartonból vagy papírból gyártott JYSK termék és csomagolás FSC®-tanúsított alapanyagból készül.

Fenntarthatóbb és egészségesebb textilek

biopamut tanúsítottan környezetbarát és bőrbarát alapanyag, mely nem tartalmaz a környezetre és az emberi szervezetre káros vegyszereket. Nincs benne mesterséges szál, műanyagrost vagy nehézfém, ártalmas festék, mert teljes egészében növényi eredetű. Tartós alapanyag, ugyanakkor teljesen lebomlik. Használatával nem csak a bőrödet, de a bolygót is megóvhatod a nemkívánatos műanyagoktól! Termesztése is környezetbarát módon, vegyszerek felhasználása nélkül, fenntartható gazdálkodással történik. A GOTS (Global Organic Textile Standard) szabvány határozza meg világszerte a textíliák organikus eredetét az alapanyag-betakarítástól a környezeti és társadalmi szempontból felelősségteljes előállításán át, egészen a késztermék címkézéséig és csomagolásáig. A tanúsított biopamut értékesítése ráadásul Fair Trade módon (méltányos kereskedelem) történik, így nem alkalmaznak gyermekeket munkaerőként, a termelőt nem zsákmányolják ki, biztos megélhetéshez jut és munkája során megteremtik a biztonság és higiénia feltételeit.

A vegyi anyagokkal kezelt textilek egészségkárosító hatásairól számos cikk született, érdemes tisztában lenni vele. Az OEKO-TEX a világ vezető egészségügyi textilcímkézési rendszere. A szervezethez tartozó tanúsító intézetek minősítik a termékeket, a gyártó-, a kereskedő cégeket és a márkákat. A független auditorok rendszeresen ellenőrzik, hogy a tanúsítványt megszerzett termékek, vállalkozások folyamatosan teljesítik-e az előírt követelményeket. Ez biztosítja, hogy az OEKO-TEX jelzéssel ellátott termékek az egészségre nézve nem ártalmasak, és a vállalkozások fenntartható módon, szociális felelősségvállalással, környezetet kímélve üzemelnek. A JYSK textiltermékeinek többsége már most rendelkezik OEKO-TEX Standard 100 címkével, 2024 végére pedig valamennyi textiltermékét 100%-ban fenntarthatóbb pamutból fogja előállítani.

Egy szezonos trendek helyett időtlen természetesség

A fenntarthatóság legnagyobb ellensége a túlfogyasztás, a cégek folyamatos vásárlásra ösztönzése. Ezt ellensúlyozza az időtálló dizájn fókuszba kerülése. Múló trendek és egynyári dizájnmegoldások helyett klasszikus, időtlen színek és anyaghasználat, modern és minimalista formák jellemzik az JYSK tavaszi-nyári darabjait. Az EASE kollekció a természetből és kézművességből inspirálódott. Fa, üveg, hínár, alga, bambusz és len alapanyagokból készültek a sorozat darabjai. Az ENCIRCLE sorozat a tartós dizájnt és a kényelemet állítja a középpontba. Modern, letisztult formák, kifinomult és túlzás nélküli vonalak jellemzik.

Ease kollekció
Encircle kollekció

Üvegházhatás-csökkentés és karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás egyre durvább hatásokkal jár; szélsőséges időjárási jelenségek, a tengerszint emelkedése, az óceánok elsavasodása, és a biológiai sokféleség csökkenése jelentik a legnagyobb problémát. A szakértők a globális felmelegedés mértékének 1,5 Celsius-fokra való korlátozását tűzték ki célul, amihez elengedhetetlen, hogy 2050-ig elérjük a karbonsemlegességet. (Ez szerepel a 195 ország és az EU által is aláírt párizsi megállapodásban.) A karbonsemlegesség azt jelenti, hogy megvalósul az egyensúly a kibocsátott szén-dioxid, illetve a légkörből kivont és szénelnyelőkben tárolt szén-dioxid mennyisége között. A fő természetes szénelnyelők közé tartozik a talaj, az erdők és az óceánok, ezért különösen fontos a megóvásuk. A kibocsátások csökkentésének másik módja a kompenzálás. Ez megvalósítható megújuló energiába, energiahatékonyságba vagy más alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiákba történő beruházások révén. A dán kiskereskedelmi lánc 2030-ig valamennyi áruháza, elosztóközpontja és irodája esetében felére csökkenti az áramfogyasztásból és fűtéséből származó üvegházhatású gázok kibocsátását. Távlati céljuk, hogy minden létesítményükben áttérjenek a megújuló villamos energiára, felhagyva a fosszilis tüzelőanyagok használatával. Ezt ellátási láncukra és szállítási partnereikre is kiterjesztik, azzal a céllal, hogy 2050-re minden tevékenységünk karbonsemleges legyen.

Érzékeny pont a csomagolás

A hulladék felhalmozódása óriási gond a Földön, különösen ha nem vagy nehezen lebomló anyagokról van szó. A csomagolás sokat hozzátesz a problémához, különösen a műanyag. Világszerte 6 milliárd tonna műanyag hulladék halmozódott fel a bolygónkon az évek során. Ha ennek csak a töredékét újrahasznosítanánk, akkor a szén-dioxid kibocsájtás jelentős mértékben csökkenne. Tudtad, hogy számmal jelzik a csomagolási hulladékon az újrahasznosíthatóságukat? Az 1-es, 2-es, 4-es és 5-ös számmal jelölt műanyagok szelektíven gyűjthetők, mert újra feldolgozhatóak. A 3-as, 6-os és 7-es jelzésű csomagolások nem hasznosíthatók újra. Amennyiben újrahasznosított alapanyagból készül a műanyag, akkor a folyamat során 46%-kal kevesebb energia, 75%-kal kevesebb kőolaj és 54%-kal kevesebb víz kerül felhasználásra, és a levegőbe kerülő üvegházhatású gázok mennyisége is jelentősen, 64%-kal csökken. Már azzal, hogy az idei évtől kezdve a raklapokon lévő felső műanyag fóliát elhagyja a JYSK, évente 920 000 kilogramm műanyagot takarít meg. Az ágyneműk és lepedők esetében bevezetett FSC®-tanúsítványú karton csomagolásának köszönhetően 475 tonna műanyagtól szabadultak meg. A kerti székek egyik alumínium díszítő elemének elhagyásával pedig évente 22 tonnával csökkentik a felhasznált alumínium mennyiségét.

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics